Dodaj do ulubionych

Co się dzieje z ZPUE??

24.06.08, 08:59
Czy największy pracodawca chyli się ku upadkowi? Wydziały elektryczne
narzekają na brak roboty, blachy co chwilę strajkują, ludzi wysyła się na
urlopy bezpłatne, a żeby było ciekawiej, zaczyna się zwalniać kobiety z
wydziałów elektrycznych, betonek - bo nie ma roboty. Albo jeśli się nie
zwalnia, to daje się przeniesienie na Stolbud do montażu ram okiennych (gdzie
trzeba mieć praktykę i znać się na tym, bo to precyzyjna robota), na tartak -
ogólnie do takiej roboty, z którą wiadomo że sobie nie poradzą i odejdą same.
Wypłaty - między 650 a 900zł to norma, ciekawe jak za to utrzymać rodzinę?
Oczywiście tyczy to pracowników produkcyjnych a nie "fachowców" i wszelkiej
maści brygadzistów, biurowca - oni się wyżywią. Ludzie sami się zwalniają
widząc paski 10-tego, jest sezon i robotę łatwiej zmienić. Jak tak dalej
pójdzie, to nie będzie miał kto pracować...
Co się dzieje? Rok temu było zupełnie inaczej, teraz zrobił się straszny
bałagan. I mam wrażenie, że właściciel firmy nie do końca jest poinformowany
co tam się dzieje, zwłaszcza na produkcji, o tym że drastycznie spadł export
na wschód...
Czyżby firma pomału chyliła się ku zapaści? Też macie podobne zdanie?
Pracownicy, powiedzcie co o tym sądzicie? Bo jeśli tej firmie zrobi się kuku,
to czarno widzę przyszłość naszego miasta...
Obserwuj wątek
    • mobi2008 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 24.06.08, 14:19
      No cóz w końcu dojdzie do tego ze pan migacz wkończy konkurencje.A
      co do własciciela ZPUE to chyba zeczywiscie niewie co tam sie
      dzieje.Sprzataczka na leketrycznym wiecej zarabia od osoby która
      jest na produkcj przy betonkach!Najwyzszy czas sie obudzic ze snu
      zimowego i cos z tym zrobic.
      • gutes_essen Re: Co się dzieje z ZPUE?? 25.06.08, 16:02
        Najwyższy czas raczej stąd wyjechać bo jeśli nie masz żadnego dobrego wujka to
        nie licz że zarobisz dobre pieniądze. W każdej firmie jest to samo dostajesz
        tyle tylko żeby przeżyć (i jeszcze nie zawsze Ci starcza.) Pracownik produkcyjny
        dla firmy jest tylko kosztem a jak wiadomo każda firma chce mieć jak najniższe
        koszty, dopóki tak będzie to nikt dobrze nie zarobi, ani pracownik ani pracodawca.

POZDRAWIAM
    • zubr37 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 25.06.08, 18:42
      Coś mi się wydaje, że to nie migacz wykańcza konkurencję (choć
      pewnie by chciał :) ale chyba jest na to za mały). To „niewidzialna
      ręka rynku” dosięga naszą firmę. Rynku pracy i Rynku sprzedaży. Nie
      dziwię się, że nie chcą pracować za takie groszowe pensje, gdy jest
      praca lepiej płatna i w lepszej atmosferze (chociaż atmosfera nie
      jest najważniejsza, gdyż nie włożymy jej do talerza i w sklepach jej
      nie biorą). A sprzedaż i ceny nie są już takie jak byśmy chcieli,
      gdy coraz mniejsze znaczenie mają znajomości zwane układami, a
      zaczyna liczyć się cena i jakość oraz podejście firmy do ludzi. Mam
      trochę kontaktu z innymi firmami i zauważyłem „ogólnonarodową”
      niechęć do ZPUE. Moim skromnym zdaniem, nasza firma nie padnie,
      wymaga tylko dużych zmian. Głównie zmian personalnych i zmian w
      podejściu do ludzi – pracowników, dostawców, firm współpracujących,
      konkurencji a ostatnio nawet do klientów. Jest taki przysłowie „jak
      Kuba Bogu …..” Co do zmian personalnych – niedługo jedna nastąpi :) .

Pozdrowionka.
      • igor35p Re: Co się dzieje z ZPUE?? 28.06.08, 00:24
        To już chyba ZPUE przejąl zarząd stolbudu i po roku macie to samo mafia w
        stolarce jest wielka tylko ciekawe kto teraz to cale bagienko wykupi może Solowow
        • pay-pal Re: Co się dzieje z ZPUE?? 03.07.08, 14:31
          Czy mozecie chłopaki rozwinać ?? Co tam sie moze dziać, jakieś
          połaczenie ze stolbudem ?? Wypych juz jest tam prezesem, cos jeszcze
          sie zmieni ??
      • jego_kutwa_mac Re: Co się dzieje z ZPUE?? 02.07.08, 11:17
        zubr37 napisał:
        Co do zmian personalnych – niedługo jedna nast
        > ąpi :) .
        >
        > Pozdrowionka.

Już następuje, i to niejedna - firma nie przedłuża umów kobietom, informuje o
        tym nawet nie poprzez mistrza/brygadzistę, tylko referentki biegają na przerwach
        i wręczają obiegówki - następnego dnia już nie przychodzi się do roboty. W sumie
        to sprawa czysta - nikogo nie wyrzucają, po prostu nie przedłużają umów -
        legalnie. Tylko czy to jest tak w porządku wobec pracownika - to już inna
        kwestia. Oj, upadek będzie bolesny...
        • pay-pal Re: Co się dzieje z ZPUE?? 03.07.08, 14:36
          Upadku nie bedzie, za duza to firma zeby upadła. Niestety umowy,
          przedłuzanie pracy, pensja to norma, nie tylko w PUE. Zreszta, jako
          ciekawostka zerknij na kurs akcji ZPUE. Rok temu kosztowały 600zł,
          teraz są ponizej 200zł czyli przecena niecałe 70% - mysle ze nie bez
          powodu. Jedynie jakies powazne ruchy restrukturyzacyjne albo powazny
          nowy inwestor moze wprowadzic dla nas jakies porzyteczne i korzystne
          zmiany
      • magdusiax Re: Co się dzieje z ZPUE?? 04.01.09, 15:13
        Zubr37
        o kogo dokladnie ci chodzilo? napisz- pozdrawiam
    • sonia1211 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 04.07.08, 21:41
      jego-kutwa-mac---co sie martwisz ak zwolnia cie w zpue to zatrudnisz sie w
      biedronce tam dobrze placa pracuje sie po 8 godz jak bozia przykazala badz
      optymista przeciez wrozysz sukces zachodniemu marketowi w naszym miescie
      • jego_kutwa_mac Re: Co się dzieje z ZPUE?? 05.07.08, 06:04
        Ja się o swoją robotę nie boję, tym bardziej że w ZPUE nie pracuję. Widzę
        jednak, że sonia1211 to przedstawiciel naszej kochanej klasy sklepikarskiej,
        który boi się, że jak wejdzie konkurencja, to trzeba będzie ceny poobniżać,
        jakoś ludzi zachęcić... Już otwarcie Wafelka miało spowodować śmierć dla
        sklepikarzy, a jakoś wszyscy mają się świetnie - wtedy też tyle płaczu było. A
        co do pracy w tym nowo otwartym punkcie - cokolwiek by to nie było - będziesz
        traktować tych ludzi jak nie-polaków i patrzeć na nich przez pryzmat zdrady
        narodowej? I co, taka potwarz stać za ladą? Jakoś ludzie tam pracują i żyją,
        może nie mają średniej krajowej, ale lepsze to niż pracować u włoszczowskiego
        sklepikarza na czarno za 400zł, gdzie co chwila są rotacje, szukają się
        stażystów, albo studentów, ale najlepiej takich co do szkoły nie jeżdżą. Jeśli w
        regionie pojawi się kolejny pracodawca, który będzie proponował normalne warunki
        płacy i pracy - to coś mi się wydaje, że sklepikarze stracą nie tylko klientów,
        ale i personel.
        • sonia1211 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 06.07.08, 00:05
          nie naleze do klasy sklepikarskiej a szkoda bo lubie konkurowac
          • mustangpolny Re: Co się dzieje z ZPUE?? 28.07.08, 21:54
            Swego czasu wdrożono uchwałę Rady Miasta o zakazie handlu przez cudzoziemców. To
            źle świadczy o Włoszczowie, uchwała jest ksenofobiczne, wroga zewnętrzności oraz
            małomiasteczkowa, prowincjonalna i prafiańska. Ubożsi nie mogą kupić tańszych
            artykułów oferowanych przez zagraniczniaków. Uchwałę podjęto na alarm drobnych
            sklepikarzy. Ma taki sklepik 2 metry na 4 i winduje ceny, żeby się utrzymać,
            obdziera nas ze skóry, cwaniaczek (drobny), bowiem przy takim metrażu inaczej
            byc nie może. A radni podjęli uchwałe przeciw nam, głównie przeciw uboższym -
            hańba tym niedobrym ludziom z mandatami!
    • kamesen Re: Co się dzieje z ZPUE?? 09.08.08, 13:36
      Witam. Nie przepadam zbyt za ZPUE, jednak nie chciałbym aby ten zakład upadł
      (zresztą nie wydaje mi się aby wogóle istniało takie zagrożenie). Wszystkie
      tego typu firmy są bardzo potrzebne dla Włoszczowy, zatrudniają i "żywią" masę
      ludzi (nie wnikam w kwestie zarobków kto ile tam zarabia...). To jakoby Migacz
      miał wykończyć ZPUE to już wogole jakas bzdura. Każdy wie że odbywa się walka
      konkurencyjna, co jest zresztą dobre dla klientów (kilka firm walczy żeby
      zapewnić lepszy, tańszy towar). Ale o wzajemnym wykończeniu raczej chyba mowy
      być nie może bo obie firmy mają już stabilną pozycję rynkową. Szkoda że firmy w
      naszych okolicach nie potrafią ze sobą się dogadać i współpracować. To
      przyniosłoby większe korzyści niż konkurowanie. No ale toi już ich decyzja:)
    • marcinm289 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 08.01.09, 11:16
      Moim zdaniem w ZPUE co drugi to cwaniak i amator,jedynie podpiera się donosami
      na innych i jakoś jedzie.Przeszłość zawodowa też pod znakiem zapytania co
      niektórych przydupasów.Tylko,żeby ktoś coś na kogo i już wykorzystuje.Nie
      zastanawia się,że przy tym robi krzywdę nie tylko pracownikowi ale też
      rodzinie.Katolicy na górach grzechu.Kiedy w tym zakładzie zagości fachowość i w
      miarę zdrowa atmosfera?
      • magdusiax Re: Co się dzieje z ZPUE?? 08.01.09, 15:38
        chyba sie z toba zgodzę- tak to wyglada z punktu widzenia
        zewnetrznego obserwatora
        • jestem.ciekawy Re: Co się dzieje z ZPUE?? 18.05.09, 20:35
          Witam

Mam pytanie, a raczej prośbę do pracowników ZPUE Włoszczowa o informacje lub
          opinie na temat byłego szefa marketingu Pana Romana T. Interesuje mnie jak wam
          się z nim współpracowało ponieważ sam niedługo będę z nim pracował i chcę poznać
          wszelkie opinie o tym człowieku. Podaje adres e-mail: zpue.roman@gmail.com

Z góry dziękuję.
    • wiesiu_zapiepszacz Re: Co się dzieje z ZPUE?? 06.10.09, 22:33
      migacz chyli sie ku upadkowi
    • tlwforum AMEN 07.10.09, 20:46
      AMEN
    • tajf Re: Co się dzieje z ZPUE?? 10.10.09, 21:22
      Czemu pracownicy godzą się pracowac za taką mierną kasę.Zgadac się z operatorami
      maszyn i strajk ( maszyny stop ) bez nich zakład soi i wtedy pogadac o zarobkach
      tak się robi na śląsku ;)
      • 0zero-siedem Re: Co się dzieje z ZPUE?? 14.10.09, 19:47
        Tak kolego,jakbyś uważnie czytał forum, tobyś wiedział że jest
        kryzys. W Zpue pracuje teraz za dużo ludzi na tyle zamówień co mają!
        A W. nikogo nie zwalnia, więc zarobki poszły w dół...Sam sobie
        odpowiedz, co lepsze. A na ślasku robote znajdziesz za rogiem, u nas
        nie za bardzo...
        • wiry26 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 15.10.09, 09:57
          Co ty w ogóle gadasz- jaki kryzys w ZPUE? "0zero-siedem".jakby ludzie się
          przeciwstawili tak jak kolega mówi o Śląsku to by kasę podnieśli.Krawaciarze by
          nie dopuścili aby produkcja stanęła, bo by im sie "koryto" ukruciło. Sami
          zarabiają taką kasę że az powinno im być choć trochę wstyd przed tymi ludźmi co
          mają po 6-7zł na godzinę. Sam pracuję w tej firmie i wiem jak jest. Same dziobaki!!!
          • bog456 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 16.10.09, 11:56
            wiry- zastrajkujesz i co? Zwolnia cie i nawet tych 6 zł nie będziesz miał i
            tyle na tym wyjdziesz. Nie wszyscy mysla, a jak „krawaciarze” zaczna zwalniac to
            będzie za pozno… ja nie zaryzykuje i wiem że wielu innych tez nie
            • tajf Re: Co się dzieje z ZPUE?? 16.10.09, 15:49
              nie dygaj jeśli nie masz więcej niż 30 lat to ze znalezieniem pracy nie ma
              problemu , a tym bardziej za tak niską kasę ;)
              • wierny_ksh Re: Co się dzieje z ZPUE?? 17.10.09, 12:54
                Strajk? Jaki strajk? To nie lata 80! Wszystkim jest ciężko, nie tylko w ZPUE.
                Kryzys w jakiś sposób odbija się na nas wszystkich (mówię tu o całym
                społeczeństwie). Musimy to przeczekać i liczyć na to, że nasz "wspaniały" rząd
                wymyśli jakiś cudowny sposób na wyjście z tej agonii w jakiej się znaleźliśmy.
                Pozdrawiam wierny_ksh. Koniec PZPN!!!!
                • tajf Re: Co się dzieje z ZPUE?? 17.10.09, 13:42
                  To właśnie słowa typowego krawaciarza ty nie masz 6 zł. na godz.prawda...
                  • wierny_ksh Re: Co się dzieje z ZPUE?? 17.10.09, 14:31
                    Kolego tajf. Ja ogólnie ująłem, ze jest problem nie tylko w Polsce, a ty od razu
                    mnie atakujesz. Co to ma być? Napisałem jakiś post, a ty mi tu z jakimiś
                    krawaciarzami , 6 zł etc. Nie to jakieś nie porozumienie. Rób jak uważasz,
                    strajkuj, zwolnij się i znajdź sobie lepiej płatną pracę. Jesteś wolnym
                    człowiekiem i masz wybór.Życzę Ci powodzenia w życiu. A na przyszłość nie
                    oceniaj ludzi po jednym marnym poście. Pozdrawiam. KoniecPZPN!!!
                    • tajf Re: Co się dzieje z ZPUE?? 17.10.09, 14:47
                      Ogólnie to jest rozmowa "Co się dzieje z ZPUE??" a nie na temat Anglii
                      serdecznie pozdrawiam !!!
                      • wojtek830402 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 11.03.10, 19:34
                        w zpue to jest sciema z tym kryzysem. Jak tak było kiepsko w tym
                        zakladzie to by nie kupowali nowych samochodow.Kupili podczas niby
                        tego kryzysu juz 10 samochodów nowych!!!!A dyrektorzy jeszcze
                        podwyzki dostali a jest ich troche. I mowia ze maja kryzys. Gom-wno
                        a nie kryzys.Pracownik teraz z 3 letnim stazem pracy zarobi 800zl.I
                        ma wyzywic rodzine za to???????? I jeszcze pieniadze zabieraja jak
                        sie do nich nie przystosujesz. A ludzie po prostu motywacji juz nie
                        maja do pracy.Kierownicy tylko umieja jedno powiedziec "jak nie
                        pasuje to sie zwolnij".
                        • wojtek830402 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 11.03.10, 19:46
                          A jeszcze jedno. Jesli chodzi o niby oszczednosci w firmie.robili w ten
                          sposob ze ogrzewanie wylaczali na hali.8 stopni bylo ciepla A jest nowe
                          ogrzewanie zrobione.Jak pytali sie pracownicy czemu tak zimno to
                          tłumaczyli sie ze im rury instalacyjne zamarzły.A jak chcial ktos sobie
                          ciepla herbate zrobic to jest zakaz na hali robic.i bylo po premi jak
                          kogos zobaczyli z kawa lub z herbata.
    • bolek.0 Re: Co się dzieje z ZPUE?? 14.03.10, 12:03
      Mało zarabiamy - sami jesteśmy sobie winni.Zabrali nam 100% za soboty i niedziele ,zabrali premię teraz wypłaty a my co na to nic.Teraz wpowadzom nam raz w tygodniu czyn społeczny i my to zaakceptujemy.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka