maggar
13.04.12, 14:39
Tegoroczne wakacje (14-18 dni) postanowiliśmy spędzić w Czechach. Chcemy zwiedzić jak najwięcej, ale z programu wyłączamy Pragę i góry. Zależy nam na ciekawych miejscach, bardziej atrakcje przyrodnicze niż miasta. Jedziemy z 9-letnią córką, dlatego staram się opracować program, który zainteresuje także ją. Przeczytałam już kilka przewodników i mnóstwo stron dla turystów, ale liczę na pomóc osób, które Czechy niedawno zwiedzały lub tam mieszkają. Jeżeli możecie wskazać ciekawe jaskinie, miasta skalne, ruiny, zamki, kąpieliska..., to będę wdzięczna za wszelkie rady. Oczywiście jeśli macie jakieś sprawdzone spanie (stawiamy na pensjonaty, ewentualnie chaty na kempingach, odpadają: namiot – już wyrośliśmy i hotele – za drogo) i jedzenie, to też będę ogromnie wdzięczna za podpowiedzi. A może znacie jakieś sensowne czeskie strony z ocenami noclegów (znam język)? Nasz wstępny plan obejmuje: Kutná Hora, Adršpašsko-Teplické Skály a Teplice nad Metují, Český Ráj, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou, Holašovice, Šumava, Moravský kras, Rožnov pod Radhoštěm, Olomouc, Mikulov, Pálava.
Jedziemy samochodem i chcielibyśmy spać w 3-4 miejscach, z których zwiedzimy okolicę.
Chcemy też pobyć chwilę nad jakąś wodą. Czesi mi polecali Lipno, ale podobno pięknie jest też w okolicach Mikulova (nie wiem, czy chodzi o vodní nádrž Nové Mlýny?).
A może znacie jakieś konkretne vinné sklípky (piwniczki z winem) na Morawach, gdzie można podegustować i nabyć wino?
Wiem, że pytań jest sporo, ale bardzo liczę na waszą pomoc (tu lub na maila: maggar@gazeta.pl)! Pozdrawiam!