macgil 26.08.04, 21:21 Jaki czeski/czechosłowacki film uważacie za najwybitniejszy? Ja stawiam na: "Sklep przy głównej ulicy: Kadara i Klosa! Pozdrawiam! macgil(czecho+filmofil) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiek23 Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 26.08.04, 21:59 A dziś w TVP1 "Szkoła podstawowa", ale jak zwykle w przypadku dobrego kina - chora pora. Dziękujemy ci, telewizjo! Odpowiedz Link
butah Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 26.08.04, 22:09 Moje typy(bo nie potrafię wybrać jednego): Hori ma panenko!Forman Lasky jedne plavovlasky, Forman Intimni osvetleni, Ivan Passer Sedmikrasky, Vera Chytilova Konec srpna v hotelu Ozon, Schmidt Postava k podpirani, Pavel Juracek Alice i krótkometrażówki, np. jiny druh lasky Jan Svenkmajer Rok dabla Petr Zelenka Andel exit Michalek Sklep przy głównej też.W ten weekend w wysokich obcasach ma być duży artykuł o Idzie Kamińskiej. Mam sentyment do filmu Rychmana Starci na chmelu, ale jest to film wybitny inaczej Pozdrawiam również Odpowiedz Link
utrat Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 26.08.04, 22:55 Kol'a, Je treba zabit Sekala (hmmm... moze on i polski bardziej...), no i Samotari ale to raczej z sentymentu. Odpowiedz Link
squelette_de_serpent Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 27.08.04, 01:28 svenkmajer - mistrz Odpowiedz Link
pacio.krawiec Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 27.08.04, 10:33 Niektóre wami napisane filmy nawet nie znam?!? Ale ja bym dal na 1 miejsce film, który napewno w Polsce nie był emitowany, bo bardzo trudno było by go przetłumaczyć a chodzi mi o : Dědictví aneb kurvahošigutntag. Odpowiedz Link
utrat Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 27.08.04, 22:55 eee... nie zgodze sie... tam gra Bolek P. a tego nie znosze ale Kaja Gott jest tam swietny ;P Odpowiedz Link
wislok1 A najgorszy ? 27.08.04, 23:00 Stawiam na serial "Żena za pultem", czyli o przewadze socjalistycznego handlu nad prywatnym za późnego Husaka Odpowiedz Link
utrat Re: A najgorszy ? 28.08.04, 10:37 hmm... jesli chodzi o film czechoslowacki to Kurvahosigutntag mi zapadl w pamiec. Czeskie barachlo to obie czesci Kamenaku - to jest po prostu zenujace. Odpowiedz Link
utrat Re: A najgorszy ? 28.08.04, 22:44 Kamenak to najbardziej kretynska komedia. cos na poziomie operacji zyrafa czy jak tam sie nazywalo to polskie barachlo butah napisała: > A co to Kamenak? Odpowiedz Link
cobrra Re: A najgorszy ? 13.10.05, 00:36 kamenak to ma 3 części. komedia jak komedia, ale jako że lubie vondraćkovą, to drugą częśc obejrzałem z przyjemnością. Bardzo lubię Helenke Ruzickovą w slunce seno... Odpowiedz Link
adkl Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 28.08.04, 14:19 "Kniflikari" Petra Zelenki i "Divoke vcely" Bohdana Slemy. A z trochę starszych - filmy Jireho Menzla - "Ostre sledovane vlaky", "Postriziny", "Vesnicko ma strediskova". Za to tegoroczny kandytat do Oskara - "Zelary" - wyjątkowo beznadziejny, mimo ze realizowany przez braci Trojanów... Odpowiedz Link
utrat Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 28.08.04, 22:46 Zelary nie sa wcale takie zle, mimo ze to romansidlo Odpowiedz Link
wislok1 Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 28.08.04, 22:51 Z poważnych filmów lubię Kolę Odpowiedz Link
utrat Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 29.08.04, 00:22 popieram wislok1 napisał: > Z poważnych filmów lubię Kolę Odpowiedz Link
squelette_de_serpent Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 29.08.04, 02:32 wislok1 napisał: > Z poważnych filmów lubię Kolę a ktos pamieta, z powaznych filmów oczywiscie, serial arabella? pamiętam że ktos kogos połknął i ten połknięty odbierał telefon w brzuchu połykającego. bardzo to dziwne było... a aktorów z arabelli rozpoznaje do dziś w innych filmach, choć z samego serialu tylko to połykanie zapamietałam. Odpowiedz Link
butah Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 29.08.04, 11:54 W filmie Vojtecha Jasnego Vsichni dobri rodaci grał ten aktor z wystającym zębami, nie pomnę jak się nazywał, w każdym razie też padł ofiarą wdówki A kogo on grał w Arabelli? Odpowiedz Link
letec Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 31.08.04, 08:29 Jmenoval se Vladimír Menšík a je to asi nejlepší česky herec všech dob. Odpowiedz Link
alex.stela Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 31.08.04, 12:39 Menšík był fantastyczny. Ale ja wyżej stawiam Hrušinskeho i Kopickeho. Z beczki bardziej "komediowej" lubię też Labusa i Kajzera. Natomiast uważam, że nikt nie podłożył lepiej głosu pod Barta Simpsona niż Martin Dejdar w czeskiej wersji! Odpowiedz Link
slunicko Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 31.08.04, 12:45 tez swietnym aktorem byl Vlasta Burian Odpowiedz Link
lacietis Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 03.11.05, 18:49 letec napisał: > Jmenoval se Vladimír Menšík a je to asi nejlepší česky herec všech dob. ++NO to je volovina! Nejlepší česky herec všech dob, byl Hrušinsky!!! (((-; Ale Menšík taky byl fajn! Odpowiedz Link
vasermon A może parę pokazów i cytatów z czeskich komedii? 29.08.04, 18:41 www.meteleskublesku.cz/ Odpowiedz Link
mgrimbaum Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 30.08.04, 12:50 Wlasnie kupilem w weekend ekranizacje Szwejka z lat 50-tych! (maja ang + niem podpisy) Paluszki lizac!!!! Kazdemu kto nie widzial goraco polecam! Odpowiedz Link
alex.stela Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 30.08.04, 13:19 Na pewno Szwejk z Hrusinskim!!! Klasyka! W ogóle lubię czeskie komedie (koniecznie w oryginalnej wersji językowej!), np. "Slunce, seno a par facek", "Tankovy prapor" itp. Odpowiedz Link
hafro Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 30.08.04, 18:14 Ja pamietam film czechoslowacki z 1980 "Ja milujem, ty milujes". Glówna role gral tam Roman Klosowski, a film byl w wersji slowackiej. Film lezal na pólkach i mógl byc wyswietlany dopiero po 1989 roku. Taka dramatyczna historia o szukaniu milosci, gdzies w malym miasteczku na Slowacji... Odpowiedz Link
utrat Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 30.08.04, 23:37 hafro napisał: > Ja pamietam film czechoslowacki z 1980 "Ja milujem, ty milujes". Glówna role > gral tam Roman Klosowski, a film byl w wersji slowackiej. Film lezal na pólkach > > i mógl byc wyswietlany dopiero po 1989 roku. Taka dramatyczna historia o > szukaniu milosci, gdzies w malym miasteczku na Slowacji... zgadzam sie, swietny film! i swietna rola Klosowskiego! zapadla mi w pamiec rowniez grajaca tam Vera Bila (romska spiewaczka) Odpowiedz Link
macgil Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 31.08.04, 14:02 To film Dusana Hanaka z 1980 roku. Naprawdę niezły. A pamiętacie jego przepiękne "Różowe sny" (1976) - historię miłości wiejskiego listonosza (Juraj Nvota) i cygańskiej dziewczyny (młodziutka Iva Bittova - dziś światowej sławy skrzypaczka)? Pozdr! macgil Odpowiedz Link
tricky_dicky Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 30.08.04, 22:49 witam od dziecka słyszałam w różnych sytuacjach peioratywne okreslenie, ze cos jest jak 'czeski film'. do tej pory nie wiem co to własciwie znaczy (poza jakims metnym tłumaczeniem, że czeskie filmy maja duzo wątków i są mało zrozumiałe). moze ktos z Was mi wyjaśni o co chodzi i skad to sie wzięło? pozdrawiam, a - czeskie filmy bardzo lubię Odpowiedz Link
wislok1 Taa 31.08.04, 11:09 Czeski film, czyli nikt nic nie wie, totalnie zagmatwane. Był czeski fim "Nikt nic nie wie" o okupacji hitlerowskiej w Pradze. Tytuł tak się skojarzył z Czechami, że zostało Odpowiedz Link
alex.stela Re: Taa 31.08.04, 12:01 Dokładnie! Hasło pochodzi od tytułu filmu i wcale nie znaczy, że czeskie filmy są jakieś pogmatwane! Tak się po prostu utarło... Odpowiedz Link
slunicko Re: 31.08.04, 12:43 mnie sie najwiecej podoba: Kolja, Pelíšky albo Želary fajne filmy sa tez: Sněženky a machři, Rozmarné léto, Přelet nad kukaččím hnízdem Odpowiedz Link
vasermon Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 31.08.04, 17:06 Tak samo w Czechach mówi się: "to polski film". Wzajemna ironia. Odpowiedz Link
pacio.krawiec Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 01.09.04, 10:20 Piewszy raz słyszę, żeby w Czechach było takie powiedzenie. To może tak przy granicy, ale czy wszędzie? Odpowiedz Link
alex.stela Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 01.09.04, 10:29 Ja też pierwszy raz słyszę. Ale to jest możliwe, że używa się tego przy granicy. Jako ripostę wobec Polaków. Ale tak naprawdę całe hasełko brzmi: CZESKI FILM - NIKT NIC NIE WIE i faktycznie pochodzi od tytułu czeskiego filmu (Nikdo nic nevi). Po prostu się przyjęło. Zresztą nie ma co mówić - kinematografia czeska stoi wyżej niż polska. Odpowiedz Link
butah Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 01.09.04, 10:41 Czy ja wiem..? Np Zelary albo filmy Hrebejka Musime si pomahat, Pupendo nie bardzo przypadły mi do gustu, zwłaszca w Musime si pomahat historia jest trochę "kwadratowa", Hrebejk ma tendencje wg mnie do taniego sentymentalizmu. A w tym samym czasie w Polsce mamy Symetrię Niewolskiego, Bellissimę czy, trochę wcześniej Głośniej od bomb Wojcieszka-filmy na naprawdę wysokim poziomie.Nie można tak generalizować! Odpowiedz Link
jotesz Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 21.09.04, 15:27 tylko "Postrzyżyny"!!! Lubię też "Gdyby tysiąc klarnetów" za kapitalną muzykę! Odpowiedz Link
hrabalek Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 21.09.04, 22:52 zamęczę się za chwilę,przypominając sobie tytuł filmu-nie ,nie mogę sobie przypomnieć ! W każdym bądź razie "film drogi".Dwóch młodych chłopaków zabiera dziewczynę na stopa, ona ginie potem w wypadku samochodowym, przepiękna muzyka i film.Muzyka bodajże zespołu :Buty" i czy jedną z głównych ról nie zagrał przypadkiem jeden z muzyków tegoż zespołu? Odpowiedz Link
macgil Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 22.09.04, 11:13 "Jazda", oczywiście. Jana Sveraka. To chyba jego największe osiągnięcie (obok "Szkoły podstawowej" i "Ropaków"). A w roli dziewczyny - cudowna Anna Geislerova! Ról męskich nie pamiętam... Pozdrawiam, macgil Odpowiedz Link
letec Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 22.09.04, 12:37 No , za Kolju dostal Oskara. Ale jízda se mi íbila víc... Odpowiedz Link
hrabalek Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 22.09.04, 16:28 Dzięki za wypełnienie luki w pamięci , a "Jazda" jest dla mnie kultowa, ogląda się jednym tchem,duzo bym dała ,żeby móc ten film zobaczyć jeszcze kiedyś. A "Dziewczęta z porcelany"(Chyba ,że coś przekręciłam)-czy ktoś już wspomniał? -- "Wczoraj Pani powiedziała,że pięć i pięć to dziesięć, a dzisiaj,że siedem i trzy to dziesięć. To skąd człowiek ma wiedzieć ,u licha, jak jest naprawdę" Odpowiedz Link
josteine Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 07.02.05, 19:28 Jak zwrocisz mi za plyte i znaczek, to Ci wysle Jizde na CD w formacie avi. Ale tylko po czesku - film nie byl pokazywany w Polsce. Tylko raz wlasciwie - w tlumaczeniu symultanicznym. Jest wspanialy! Odpowiedz Link
mariuszszcz Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 07.02.05, 22:05 Dla mnie: 1. Hori ma panenko - Formana 2. Kocar do Vidne - Kachyni 3. Ucho - Kachyni 4. Knoflikari - Zelenki 5. Pripad pro zacinajiciho kata - Juracka 6. Spalovac mrtvol - Herza 7. O slavnosti a hostech - Nemca 8. Sklep przy głownej ulicy - Klosa i Kadara 9. Nuda v Brne - Moravka 10. .... Mcgilu, kiedy podliczysz głosy? Odpowiedz Link
macgil Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 08.02.05, 11:20 podliczę, podliczę może już wkrótce... zdrawim! macgil Odpowiedz Link
cobrra Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 13.10.05, 00:43 pozycja 9: vsechno se stane deeska v noci! git film i jeszcze narracja Krajco. niezły Odpowiedz Link
lacietis Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 03.11.05, 18:56 Nudę v Brnie - to ja bym raczej typował na najgorszy. Zresztą tytuł mówi sam za siebie! Oglądałem w kinie - i nigdy więcej - w żadnej formie. Chyba, ze ktoś by mnie napoił polulitrem tuzemaka, zakąszonym pólkilogramem utopenca - ale pod wpływem alkoholu każdy staje się mniej lub bardziej niepoczytalny... Odpowiedz Link
widmowolnosci Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 09.02.05, 21:56 Pociagi pod specjalnym nadzorem, i chociaz od tego filmu wzielo sie przyslowie czeski film nikt nic niewie i do dzisiaj prostacy opowiadaja sobie widzialem czeski film facet zamiast holke dorwac to stawial jej pieczatki na pupie, to moze dlatego.... genialny film.... Odpowiedz Link
neverman Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 10.02.05, 17:27 Pare sprostowan: 1. "Nikt nic nie wie" - jeden z pierwszych powojennych filmow czeskich, bynajmniej nie w rezyserii Mezla. Lecialo kiedys w niedziele, na jedynce. 2. "Dedictvi aneb..." bylo pokazywane w Polsce, w latach dziewiecdziesiatych w TVP 3. "Jizda" - j.w., z fatalnym tlumaczeniem piosenek. Pozdrawiam, N. Odpowiedz Link
poli44 Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 11.02.05, 00:38 witam i jestem zdruzgotany , o przepieknym filmie " pociagi pod specjalnym nadzorem" jeden post -zgroza ! Odpowiedz Link
mariuszszcz Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 13.02.05, 03:57 A dla mnie to był wielki szok, Ostre sledovane vlaky. Mówił mi Neckar, ze jakis czas temu był w Stanach na pokazie tego filmu i dzisiejsza amerykańska młodzież śmiała się w tych samych miejscach, co czechosłowacka pod koniec lat 60. (On - oskarowy w końcu aktor - pojechał do Hollywood dopiero pod koniec lat 90). Dlaczego aż szok? Bo mnie film wynudził wyjątkowo. Uwielbiam czeskie kino, ale "Pociągi..." są dla mnie tak niemrawe, tak nijakie (poza sceną z pieczątkami), tak nie przyciągające uwagi... Co do humoru, nie uśmiechnąłem się nawet, nie mówię już, żeby mnie coś rozśmieszyło. Wczesny Forman - tam jest wszystko! Filmy totalne. Ciekawe, czy jest ktoś, kto miał podobne odczucia przy "Pociągach..."? Odpowiedz Link
neverman Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 11.02.05, 12:02 Czy wiecie, ze "Valerie a jeji tyden divu" - na podst. V.Nezvala - jako jedyny film czeski zostala wydana przez legendarne angielskie wydawnictwo Redemption (kategoria: filmy perwersyjne))))? Ok, teraz moje typy na zasadzie misz-maszu, tzn. co ja lubie oraz co jest w tzw. kanonie filmow, kt. trzeba obejrzec. Kolejnosc przypadkowa: 1. Ostre sledovane vlaky 2. Vesnicko ma strediskova 3. Cimrman lezici, spici 4. Medved (z Werichem - boooooskie) 5. Az prijde kocour 6. Vsichni dobri rodaci 7. Marecku, podejte mi pero - very kultowe w ramach komedii 8. Hori, ma panenko 9. Homolka - trylogia (a co 10. Postriziny 11. Morgiana (bardzo poetycki z Janzurova) 12. Kocar do Vidne 13. Fanny 14. Dedictvi aneb kurvahosigutentag 15. Musime si pomahat 16. Svetaci (genialni: Sovak, Brodsky, Bohdalka, Mesik, Janzurka) 17. Svejk - stara wersja (ale niekolorowany, bleeeee) 18. Cerny Petr 19. Nejista sezona (z sentymentu dla Cimrmana) 20. Jachyme, hod ho do stroje - tez kultowa komedia, zawsze sie obsmiewam jak norka Z seriali: Chalupari (Pod jednym dacem), Zena za pultem (Kobieta za lada - cymnes, nieszczesna Arabella (nie trawie, ale jest kultowa, wiec ja umieszczam w spise), Pan Tau (oj, tez glupie, ale jako dziecko ogladalam, wiec z sentymentu) oraz last but not least: Nemocnice na kraji mesta (Szpital na peryferiach). Na pewno zapomnialam o wielu filmach, wartych polecania, ale coz - skleroza z wiekiem mi sie poglebia Odpowiedz Link
neverman Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 11.02.05, 12:15 21. Jizda (Mam jednu ruku dlouhou...), dla mnie bardzo wazny film, z wielu wzgledow 22. Kolja ofc. Odpowiedz Link
cobrra Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 13.10.05, 00:46 na ct 1 leciał (nie wiem czy się juz nie skończył) latający czestmir Odpowiedz Link
macgil Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 18.02.05, 12:10 Próbowałem to wszystko – za namową Mariusza - jakoś ogarnąć. Nie udało się, bo żadnego logicznego klucza znaleźć się nie da. Często powtarzają się klasyki Menzla i Formana. Wysoko „Sklep przy głównej ulicy”. Z nowości: Sverakowe „Kola” i „Jazda”, co nieco Hrebejka i Zelenki, a także – zaskoczenie – „Zelary”. Czyli - poza "Zelarami" właśnie - to, co (w miarę) powszechnie dostępne i głośnie przede wszytkim. Tyle „podsumowania”. Zdravim! macgil Odpowiedz Link
kalokagathia Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 02.03.05, 22:39 Vesničko má středisková Odpowiedz Link
agnos.peace Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 12.03.05, 13:23 genialne filmy Milosa Formana-Cerny Petr/Czarny Piotrus, Lasky jedne plavovlasky/Milosc blondynki, Hori ma panenko/Pali sie moja panno, Ivan Passer- Intymne oswietlenie, Jiri Menzl-Pociagi pod specjalnym nadzorem, Rychman-Starcy na chmielu, Kaprysne lato, Skowronki na uwiezi [nie znam rezyserow], genialna wersja Osudy dobreho vojaka Svejka z Rudolfem Hrusinskym z lat 50-tych, z nowszych-Petr Zelenka-Rok diabla, Guzikowcy, Jan Sverak-Jazda, David Ondricek- Samotni, serial Chalupari/Pod jednym dachem i genialny Krtek to arcydziela na skale swiatowa Odpowiedz Link
agnos.peace Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 17.03.05, 12:29 i jeszcze jedno...pismo kino konesera za 11,90 zl w kioskach-Przygody dobrego wojaka Szwejka, 1956 CZ, szkoda ze podkolorowany Odpowiedz Link
agnos.peace Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 17.03.05, 12:19 www.meteleskublesku.cz znacie ??? rewelacyjna strona Odpowiedz Link
barszczyk75 Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 07.05.05, 14:14 Musime si pomahat Odpowiedz Link
macgil Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 07.05.05, 20:30 A gdzie - w jakim mieście - w tesco? Chętnie zainwestuję... Zdravim! Odpowiedz Link
agnos.peace Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 26.06.05, 14:27 wreszcie zobaczyłem Kurvahosigutentag -rewelacja ! Odpowiedz Link
jadwiha Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 11.10.05, 12:07 czy pamięta ktoś (niestety nie znam oryginalnych tytułów) filmy pt. "trup w każadej szafie" oraz "Tajemnica zamku w Karpatach" utkwiły mi wpamięci z dzieciństwa, chciałabym je obejrzeć znowu... Odpowiedz Link
kubek A kto może ma na avi/*, któryś z wyżej zapisanych 12.10.05, 20:26 filmów, chętnie bym się jakoś umówił ? :I Odpowiedz Link
lacietis Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 03.11.05, 18:45 Ale jak to ocenić??? +"Postrzyżyny" bo się Waszariowa rozbiera [odrobinkę...] (((-: +"Szwejk" [i "Poslusnie hlasim"] z Hruszińskim!!! +Może trochę naiwny i mocno sentymentalny - ale bardzo podobają mi się "Rebelove" +Filmy o "Basnikach" ["Jak basnikum chutna zivot", "Konec basniku v Cechach", "Jak bsnicy prichozi o iluze" itd] +Może "Ostre sledovane vlaky" - chyba żadnego czechosłowackiego filmu nie widziałem tyle razy - i to nie tylko dla tego, że puszczali, ale dlatego że zawsze miałęm przyjemność go oglądać!!! To chyba będzie "Jednicka"! Ale to w sumie jakby wybierać - co jest lepsze?: houskovy knedlik s gulasem, czy utopenec?... )))-; Odpowiedz Link
viki82 Re: sonda: najlepszy czeski/czechosłowacki film 19.06.06, 12:53 dawno nikt nic tu nie pisal, ale oprocz tego co wymienili wszyscy, dodaje jeszcze jeden typ: Spalvac mrtvol z Hrusinskym w roli glownej - mistrzowsko budowany nastroj grozy, wspaniale ujecia i gra aktorow. Niewatpliwie jeden z najnudniejszych: Marketa Lazarova, 165 min. Tylko dla wytrwalych, ale kto chce proponuje zamiast tego pierwowzor literacki, o niebo lepszy w odbiorze. Zdravim ps. a k tomu jeste pridejme Cesky sen Odpowiedz Link
josteine Marketa Lazarova 22.06.06, 11:17 to rzeczywiście bardzo nudny film. Nie mogłam wysiedzieć do końca i zgubiłam wątek. Ale czesi i Słowacy uważają ten film za film wszech czasów, najważniejsze ich dzieło! Zaskoczyło mnie to, ale widocznie widzą coś, czego mu (ja i Ty) nie... Odpowiedz Link
lilith321 Re: Ustawienia: 26.04.15, 21:55 Ostatnio oglądałam bardzo dobry film o polskim tytule "Po ślubie" Hrebejka. Rewelacyjne kino. Rzeczywiście, na początku "nikt nic nie wie", ale w miarę rozwoju akcji widz dowiaduje się o wszystkim. Drugim filmem, który zrobił na mnie ogromne wrażenie był "Palacz zwłok". Dziwne, że nikt go nie wymienił. Odpowiedz Link