Dodaj do ulubionych

Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie?

24.05.15, 17:33
Niedługo tam wyjeżdżam i chciałam się dowiedzieć jak się Wam tam podoba? Jest duża różnica między Czechami a Polską?
Obserwuj wątek
    • sks_baltyk_1930 Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 15:33
      Duzej roznicy na pewno nie ma. Przeciez to slowianskie, sasiadujace ze soba kraje. To nie Azja czy Afryka wink A jeszcze Ostrava ktora jest 15km od granicy i w ktorej mozna sie od biedy po polsku dogadac smile
      A co do samej Ostravy, no coz... kopalnie, dym, brod, smrod jak to na slasku...Ja na szczescie mieszkam 40km od Ostravy ale tez szalu nie ma...
      • kinga.marta.k Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 20:42
        nic pozytywnego? :o
        a jak ceny? komunikacja? ludzie? szkoły?
        • daghda.irish.pub Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 22:11
          Z tymi kopalniami to przesada, żadna w Ostravě już nie fedruje. Zostały huta i zaklady chemiczne, trochę dają się we znaki tzw. ropné laguny po dawnym Ostramo (z tego powodu lepiej unikać osiedla Muglinov - wiatr czasem niesie smrodek). Komunikacja miejska i podmiejska działa nad wyraz dobrze. Powietrze... Z tym bywa różnie, w okresie jesienno-zimowym często jest oglaszana "smogova situace" - choć jak porownam to z Rybnikiem, wolę Ostrawę big_grin Szkoły... Jest uniwerek, polibuda, że srednimi tez nie ma problemu wink Ludzie... Są spoko. Może mentalnie trochę bliżej im do Polaków ale to nadal ci sami pragmatyczni Czesi. Wiele osób mówi "po naszymu" czyli cos na wzor gwary śląskiej (to chyba właściwie jest gwara cieszyńska bardziej ale moi znajomi "nie Hanysy" mówią, że dla nich to jedno czy to Rybnik czy Ostrava, kiedy tu "godajom"). Dziać też się co dzieje ponieważ Ostrava stara się być miastem sportu, kultury i rozrywki. Jest gdzie pójść a okolica też duzo oferuje.

To nie jest zle miasto, ja się tu czułem jak u siebie. Pomijając dość spore ilości Cygan, brud tu i tam (ale stare miasto i Stodolní jest względnie czyste i jeżeli o mnie chodzi, to wolę rynek w Ostrawie od katoqickiego czy takiego pl. Wolności w Zabrzu), duże bezrobocie, da się tu żyć.

Jak je to s pravdou? S pravdou se šetří, možná proto, aby zbyla. Je flekatá jak dalmatinec, je černobílá...
          • kinga.marta.k Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 22:31
            No! I już jest bardziej optymistycznie! Dzięki wink
            A znasz może jakieś strony z pokojami/mieszkaniami do wynajęcia w Ostrawie? Wybieram się tam w październiku na kilka miesięcy i fajnie by było ogarnąć jakiś pokoik trochę wcześniej
            • daghda.irish.pub Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 22:35
              Do października jeszcze daleko a nikt nie będzie czekał z wynajmem tak długo. Problemów z wynajeciem czegokolwiek nie ma, wszystko zależy od Twoich preferencji. Np. na www.bezrealitky.cz albo ogólnie w sieci. Jak jesteś studentka to moze w bursie?
              • kinga.marta.k Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 22:45
                a no studentką. Jedyne co proponuje mi uczelnia to 3 osobowe pokoje w akademiku, a trochę się obawiam na kogo mogę trafić także szukam na własną rękę big_grin
                • daghda.irish.pub Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 23:08
                  To zdaj się na uczelnię bo z prywatnym wynajmem pokoju tez może byc roznie wink
                  • kinga.marta.k Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 28.05.15, 23:48
                    niby tak, ale będę przynajmniej sama w pokoju wink
                    • tonda Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 31.05.15, 09:11
                      Oczekiwania finansowe? (=max przewidywana kwota za wynajem)

I ta uczelnia
                      • kinga.marta.k Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 31.05.15, 18:48
                        200 euro max
                        uczelnia - Uniwersytet Ostrawski wink
                        • koala2016 Re: Są tu jacyś Polacy mieszkający w Ostrawie? 27.03.16, 22:21
                          I jak wrazenia z Ostravy? Mozesz cos wiecej powiedziec?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka