nefil 15.11.06, 22:54 Zauwazyliscie taki schemat we wzajamnych relacjach? Sporo Polakow przezywa fascynacje kultura czeska, Czesi natomiast traktuja Polakow z ogromna rezerwa i praktycznie nic nie wiedza o naszych ksiazkach, muzyce, filmach. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
endiwu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 16.11.06, 01:28 To prawda. Ciekawe, że oni też to widzą. Niedawno rozmawiałam z jedną Czeszką, która jest na stypendium w Polsce i to ona powiedziala, że zauważyła, że Polacy lubią Czechy i Czechów, podczas gdy ich (Czechów) Polska zupełnie nie intersuje. Z drugiej strony znam Czechów, którzy uczyli się hobbistycznie polskiego, nigdy w Polsce nie będąc, i czytają po czesku np. Miłosza, Herlinga- Grudzińskiego i (tak, tak!) Masłowską... Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 16.11.06, 07:20 endiwu napisała: > To prawda. Ciekawe, że oni też to widzą. Niedawno rozmawiałam z jedną Czeszką, > która jest na stypendium w Polsce i to ona powiedziala, że zauważyła, że Polacy > > lubią Czechy i Czechów, podczas gdy ich (Czechów) Polska zupełnie nie > intersuje. Z drugiej strony znam Czechów, którzy uczyli się hobbistycznie > polskiego, nigdy w Polsce nie będąc, i czytają po czesku np. Miłosza, Herlinga- > Grudzińskiego i (tak, tak!) Masłowską... Odpowiedz Link
barakmasaryk Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 16.11.06, 07:21 Taki narod...Niestety. Widzi raczej tylko czubek swego nosa... Czesi sa starsznie ksenofobiczni..Ale coz maly narod Odpowiedz Link
sauletekio2 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 06.12.06, 10:34 To jest glupost... Ludzi rozmiawiaou ze Czechy to druga Holandia jak jest liberalna ..v Europe Srodkoewiej. I xenofobia to jest takze v duzich narodach - Pozri na Rosju.. I o Polsce mozno takze pogadac Odpowiedz Link
wislok1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 07.12.06, 22:01 Zależy co dla kogo jest ksenofobią, sprawa względna, jeśli chodzi o nacjonalizm, to Polska jest daleko na końcu Europy, np. w porónaniu do Francji i Niemiec Odpowiedz Link
wislok1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 07.12.06, 22:01 Na końcu, czyli problemu praktycznie nie ma - żeby była jasność Odpowiedz Link
wislok1 Identycznie jest między Słowakami i Czechami 16.11.06, 22:16 Tak samo Słowacy się interesują Czechami, odwrotnie ani trochę Odpowiedz Link
kubek Wisloku zepsułeś ogląd małe narody miały być 21.11.06, 21:24 samolubne (np.Słowacja jest mniejsza niż Czechy) Odpowiedz Link
vasermon Re: Identycznie jest między Słowakami i Czechami 22.11.06, 12:52 Tak już bywa i nie dotyczy to tylko państw środkowoeuropejskich, że każdy naród lubi interesować się narodami położonymi na zachód i południe, a wschodu i północy raczej nie zauważa. Nawet w typowo heterostereotypowych dowcipach można zauważyć, że Rosjanie kpią z Chińczyków, Ukraińcy z Rosjan, Słowacy z Ukraińców, Czesi ze Słowaków, Niemcy z Czechów, Francuzi z Niemców, Anglicy z Francuzów, Amerykanie z Anglików i z Amerykanów - Japońcy. Ziemia po prostu kręci w tym kierunku. ) Odpowiedz Link
wislok1 Hehe, bystre 22.11.06, 21:40 Coś w tym jest. A co z kierunkiem północ-południe ? Odpowiedz Link
endiwu wyjątek 22.11.06, 21:51 Mały wyjątek: Anglicy mają swoje Irish jokes. Ale oni jeżdżą po lewej stronie, więc może to tam inaczej działa... Odpowiedz Link
mariuszszcz Re: wyjątek 23.11.06, 01:02 Ale w Karlovych Varach na festiwalu jakoś nasze filmy i nasi aktorzy górą! Kiedy rozmawiam z inteligentami między 40 a 60, to często mówią, że polska telewizja, polskie filmy, kino moralnego niepokoju, Wajda, Solidarność etc. były ich oknem na świat. Natomiast młode pokolenie chyba zakłada (?), że Polacy nie mają mu czym zaimponować. Jednak panuje w Czechach stereotyp Polaka, który robi najbardziej dziwaczną rzecz na świecie: idzie pieszo 2 tygodnie do Częstochowy. Przy tekstach o Polsce drukują zdjęcia albo Częstochowy albo Leppera z odpowiednim komentarzem zawsze i to nam urabia opinię. Trudno, żeby młody człowiek zainteresował się kulturą (odtwarzam teraz być może stereotypowe myślenie) kraju wstecznego, zacofanego, bez autostrad, faszystowskiego (bo i takie głosy słyszę). Przy demokratyzmie, liberalizmie, sekularyzacji młodych Czechów trudno ich nakłonić do podjęcia wysiłku poznania Polski. Tak sobie gdybam, ciekawe, co o tym sądzicie. Odpowiedz Link
vasermon Coś w tym jest 23.11.06, 13:14 W czasach komuny Polska lat 70. i 80. pociągała czeską inteligencję, bo miała co zaoferować. Dziś, w czasach "niejedności", kiedy oba kraje idą każdy w trochę innym kierunku (przykładem mogą służyć różne interesy w UE), Czesi biorą przykład z innych krajów. Oczywiście to tylko przekonanie, odczuwanie, nie rzeczywistość. Ale wiemy, że historię zawsze bardziej kreuje odbiór rzeczywistości niż jej faktyczny stan. A postrzeganie młodego pokolenia kreują masmedia (w rękach zachodniego kapitału), które lubią bardziej wiadomości sensacyjne niż poważne artykuły. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Coś w tym jest 23.11.06, 21:23 No, do tego media starają się zamiast obalać stereotypy, to je utrwalać. Robią to celowo, w Polsce jest podobnie, np. w Polsce kreuje się obraz "dzikiego wschodu" ( np. Białoruś jako symbol zacofania i zamordyzmu, Białorusini jako tępaki ) Odpowiedz Link
nefil Re: wyjątek 05.12.06, 22:39 Faktycznie coś w tym jest, ale z drugiej strony. Skąd w wielu młodych Polakach pociąg do kultury rosyjskiej (kraju o sterowanej demokracji, gdzie popełnia się zabójstwa polityczne, etniczne; gdzie odradza się nacjonalizm w formie, przy której Młodzież Wszechpolska to pacyfiści)? Podobnie jest zreszta, chociaż w mniejszym stopniu z zainteresowaniem Białorusią, Ukrainą. Pamiętam koncert The Ukrainians sprzed 2 lat, pełna sala, niektóre Polki w ukraińskich rubaszkach, zresztą moje 2 koleżanki kończyły ukrainistykę z czysto hobbystycznych powodów. Sytaucję ratuje Myslovitz, pamiętam, że będąc w Pradze w dwóch sklepach muzycznych słyszałem dźwięki tej kapeli, więc moze jest jakaś nadzieja... Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: wyjątek 07.12.06, 00:11 Sądzę, że w latach 70. i 80. większość ludzi w Czechach nie wiedzała, co to jest pielgzymka do Częstochowy, tym bardziej w dziesiejszych czasach. Ale może jestem w błędzie i już sę coś zmieniło. Natomiast stereotypem Polaka był kiedyś handlarz ciuchami, kosmetykami itp., tzw. kszeftarz, i zazwyczaj ich tak nazywano z zazdrości. Odpowiedz Link
letec Re: Identycznie jest między Słowakami i Czechami 07.12.06, 11:25 Uznávám , že se češi nezajímají o Polsko.Ale bude to asi vzájemné.A jestli to nebude tím,že poláci mají čechy za zbabělce (a to si myslim že se v polsku ozývá hodně nahlas) tak proč bychom poslouchali urážky, že jo.To se vám raději smějeme že jste šmelináři - kdo není ať se nezlobí , já si o sobě taky myslim že nejsem zbabělec. Ale hodně se pleteš že se nezajímaji o slováky!!! Slovenske hory,lazně atd. jsou plné Čechů a až na vyjimky,které najdeš všude,si nikdo neřeší nějaky komplex nadřazenosti(ktery např.od polskych turistu v krkonoších slyšiš pořád),ale prostě si jedou oddechnout,někam kde jim rozumí a kde to není drahé. V televizi se vysílají slovenské zprávy,na českých VŠ studují slováci a naopak . . . .Se slovaky mame nadstandartní vztahy a samozdřejmě to neznamena že všechno je ružove. Všechno ma svoje mouchy. zdravím Odpowiedz Link
mneznehoklepne Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 08.12.06, 00:11 Czesi, podobnie tak jak my, nie znając swoich sąsiadów korzystają ze stereotypów zakorzenionych już od wielu lat w społeczeństwie. Dokładnie wszyscy Czesi, z którymi się poznałem, zmienili zdanie o Polsce i Polakach. Nie mogę tego samego powiedzieć o Austriakach (tych, których poznałem, byli bardzo zarozumiali). Odpowiedz Link
nefil Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 02.01.07, 22:51 mneznehoklepne napisała: > Czesi, podobnie tak jak my, nie znając swoich sąsiadów korzystają ze > stereotypów zakorzenionych już od wielu lat w społeczeństwie. > Dokładnie wszyscy Czesi, z którymi się poznałem, zmienili zdanie o Polsce i > Polakach. Nie mogę tego samego powiedzieć o Austriakach (tych, których > poznałem, byli bardzo zarozumiali). Ze spotkań z Austriakami wyniosłem wrażenie, że to tacy Niemcy, tylko niezdenazyfikowani Odpowiedz Link
lopi1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 18.02.07, 17:49 Austriak to taka mieszanka krakowska-sporo Niemca, troche Czecha, Polaka, Chorwata. Odpowiedz Link
wislok1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 19.02.07, 00:39 No, ale jednocześnie większość Austriaków uważa się za baaaaaaaaardzo lepszych od Czechów, Polaków, Węgrów, Słowaków Odpowiedz Link
visegrad Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.02.07, 15:06 > No, ale jednocześnie większość Austriaków uważa się za baaaaaaaaardzo lepszych > od Czechów, Polaków, Węgrów, Słowaków baaaaaaardzo się z tym zgadzam. To przecież Austria wniosła kaganek cywilizacji do tych dzikich środkowoeuropejskich ostępów i teraz wciąż chciałaby nas po ojcowsku poklepywać po ramieniu Odpowiedz Link
sugar.and.spice Polacy-obojetnosc 19.02.07, 06:01 Znam wielu Polakow ktorym CZechy wisza. Nigdy tam nie byli i oprocz kilku filmow i welwetowej rewolucji nic wiecej o tym kraju nie wiedza. Mnie do Czech tez nigdy nie ciagnelo, czeskiego piwa tez nie pijam, czeskiej muzyki nie slucham. Prawde mowiac nie wiem po co na to forum zajrzalem. Pa! Pa! Odpowiedz Link
slavko1 Re: Polacy-obojetnosc 19.02.07, 08:35 czeskiego piwa nie pijasz, muzyki czeskiej nie słuchasz, do Czech cie nie ciągnie, czyli w sumie Czechy w ogóle cię nie interesują. Za to wiesz i chwalisz się, ze bardzo dużo twoich znajmych ma ten kraj głęboko w poważaniu. Mnie się wydaje, ze jak się nie wykazuje w danym temacie zainteresowania to się go nie porusza. W twoim przypadku jest inaczej. Nie interesujesz się w ogóle Czecjami, ale wiesz ze wielu twoich znajomych ma Czechy gdzieś. No i co można chłopcze o obie pomyśleć. Weź zabawki i idź z twoimi kolegmi do piaskownicy zamki budować. Pamiętaj tylko aby nie czeskie Odpowiedz Link
madalini Re: obojetnosc 19.02.07, 17:12 Ja obserwuje, mieszkajac w Brukseli, spora sympatie tutejszych Czechow do tutejszych Polakow, budowana mozolnie - czesto wbrew uprzedzeniom, i wspierana przez bliskosc jezyka i historii. Fakt ze Polakow jest tu wiecej sprawia tez ze Czesi nie moga nas ignorowac Ale jesli chodzi o prawdziwe zainteresowanie kultura i jezykiem to jest ono takze tutaj dosc jednostronne. Odpowiedz Link
slavko1 Re: obojetnosc 19.02.07, 21:58 jest dość jednostronne. Co to oznacza? ze Polacy są bardziej zainteresowani Czechami aniżeli odwrotnie? Podejrzewam, ze to miałeś na myśli, wiem też dlaczego jest taki stan rzeczy. je te souhaite bon nuit et a bientot j;espere Odpowiedz Link
madalini Re: obojetnosc 20.02.07, 14:56 Salut - Goede middag (jak juz to w 2 jezykach Tak, chodzilo mi o to: przedluzenie tego co obserwujemy w kontaktach sasiedzkich: Polacy bardziej zainteresowani (nie wszyscy rzecz jasna, ale jesli juz to Polacy a nie Czesi). Tylko tu jest troche lepiej, bo w specyficznej sytuacji gdy nikt z nas nie jest "u siebie" latwiej jest znalezc wspolny jezyk i wspolne sprawy... A jaka jest twoja diagnoza? Odpowiedz Link
slavko1 Re: obojetnosc 20.02.07, 15:52 Salut, Czesi rezerwę do obcych mają w genach. Oczywiście jest to wynik zaszłości historycych. Dookoła same potęgi ze wymienie dawną Austrię Habsburgów, czy Prusy. To nigdy nie był narod, który masowo emigrował. Mała populacja wymusza u nich okreslone zachowania, między innymi silną więź narodową. Czesi są umiarkowani jesli chodzi o krytykę swojego kraju. Jeśli juz krytykują to we własnym ronie, przeciwieństwo Polaków)) Odpowiedz Link
agg.agnieszka Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.02.07, 14:51 przebywam za granica i mam kontakt z Czechami.niestety musze przyznac, ze ich stosunek do Polakow jest bardzo kpogardliwy i tym samym krzywdzacy.znajoma Czeszka byla zdziwiona, ze Polki to atrakcyjne, zadbane kobiety, gdyz jak sama powiedziala w jej kraju panuje przekonanie, ze -,,Polki smierdza''!zauwazylam, ze Czesi sa przekonani o swojej wyjatkowosci (nie ma tu mowy o komleksach narodowych). Odpowiedz Link
slavko1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.02.07, 15:45 Agnieszko, muiłaś trafić na patologicznych Czechów. Co do przekonania o swojej wyjątkowości, ta sławetna ceska zlata rucicka, to moim zdaniem bierze się to w duzej mierze z wielkości tego kraju. Im mniejszy kraj tym trudniej, a juz w przesłości trudniej było zachować swoją tożsamość. Tak więc ta wyjątkowość jest narzędziem podtrzymywania tożsamości. Podobnie jest w malutkich krajach skandynaswkich, Dania, Szwecja, Norwegia, wszędzie wiszące flagi narodowe itp. Odpowiedz Link
uyu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 21.02.07, 11:08 Co wiecie o panstwach skandynawskich? Niewiele. Teza, ze narody bardziej interesuja sie sasiasami z poludnia i zachodu nie jets zla ) Odpowiedz Link
slavko1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 21.02.07, 11:18 mozna tę wypowiedź w katogoraich dowcipu okreslić jako niezłą Odpowiedz Link
nefil Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 24.02.07, 22:41 Spotkałem się kiedyś z tezą, że Czesi-pragmatycy i mieszczanie średnio mogą zrozumieć Polaków-romantyków, Sarmatów i chłopów pańszczyźnianych. Generalnie różni nas mocno historia i podejście do rzeczywistości. Odpowiedz Link
visegrad Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 25.02.07, 17:34 jest w tym trochę prawdy, ale tylko trochę. Oto bowiem: "(...)Osiedlający się w Zelowie i innych ośrodkach Czesi, mimo że żyli swym własnym życiem, z sympatią odnosili się do miejscowej ludności polskiej. Z ambony kościoła ewangelicko-reformowanego w Zelowie głosił otwarcie swe poparcie dla powstańców polskich w 1831 r. pastor Jan Mozes, do tego stopnia, że miejscowi Żydzi zarzucali mu zbytnią sympatię dla buntowników. Kolonie czeskie były też widownią walk powstańczych w 1863 r. We wsi Brodnia koło Zelowa oddział powstańczy Józefa Oxińskiego stoczył 3 marca 1863 r. zwycięską potyczkę z wojskami carskimi. 27 sierpnia tego roku doszło do bitwy z Kozakami w pobliskich Sędziejowicach. W budynkach parafii zelowskiej otoczono opieką rannych powstańców. W archiwum zboru zelowskiego zachowały się informacje o Czechu Pawle Millerze, który przystąpił do oddziału powstańczego i do domu nie wrócił. Warszawski konsystorz ewangelicko-reformowany rozsyłał do podległych mu zborów listy, w których nawoływał do poparcia powstania a po jego upadku piętnował tych, którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do jego klęski" (źródło: "Czesi w Polsce", Zbigniew Tobjański, Kraków 1994) Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 25.02.07, 22:12 agg.agnieszka napisała: > przebywam za granica i mam kontakt z Czechami.niestety musze przyznac, ze ich > stosunek do Polakow jest bardzo kpogardliwy i tym samym krzywdzacy.znajoma > Czeszka byla zdziwiona, ze Polki to atrakcyjne, zadbane kobiety, gdyz jak sama > powiedziala w jej kraju panuje przekonanie, ze -,,Polki smierdza''!zauwazylam, > ze Czesi sa przekonani o swojej wyjatkowosci (nie ma tu mowy o komleksach > narodowych). Masz w 100% rację. Odpowiedz Link
agnostic5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 28.02.07, 22:52 Czesi mają renomę na Świecie. Wiadomo, Czechy- Skoda, dobre piwo, Beherovka, Szwejk, Dvorak, Praga, Franz Kafka. A z czym na Świecie kojarzy się Polskę? Wódka, kardzieże samochodów, no może jeszcze papież i Wałęsa. Czechów jest 4 razy mniej niż Polaków. Odpowiedz Link
nashle Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.03.07, 14:53 aktualnie widza nas tak: www.reflex.cz/Clanek26599.html i wcale im sie nie dziwie... sama mam czasem ochote uciec z Absurdystanu.. Odpowiedz Link
jagus2 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 21.03.07, 08:20 Czytam za zaciekawieniem te wasze wypowiedzi, i nie mogę wyjść z podziwu. Niektórzy mają "pretensje" do Czechów że mało wiedzą o Polsce, że kierują się uproszczonymi obrazami pijaka i złodzieja. Ale zauważcie jak bardzo te wypowiedzi są przesiąknięte stereotypami. Nie chcę przytaczać przykładów, coby się zaraz nie na razić na riposty typu "mi wcale nie o to chodziło". Byłem w Czechach i spotkałem różnych ludzi, nie są ani lepsi ani gorsi od Polaków. Natomiast jeśli chodzi o fakt, że Czesi są bardziej obojętni wobec nas. No cóż, na świecie nie ma symetrycznej miłości. Nie ma dwóch narodów które byłyby równocześnie sobą zainteresowane. Po prostu na tym etapie, w obecnych czasach czeska kultura jest dla nas bardziej fascynująca aniżeli na odwrót. Wszystko się zmienia, może za 20 lat więcej Czechów będzie czytać Masłowską niż Polacy Hrabala. Nie ma co biadolić! Pozdrawiam wszystkich (bez względu na narodowość, wyznanie i kolor paznokci)! Odpowiedz Link
program2 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 23.03.07, 21:16 www.reflex.cz/Clanek26599.html Nawiązując do Twojego linka. Spójrzcie na fotkę autora artykułu. Czy tak mógłby wyglądać "aktywny" Polak? W CzR on jednak ujdzie. Czesi wogóle inaczej jakoś wyglądają hmmm - ale to już oftopik Odpowiedz Link
uyu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.07.07, 23:19 Ten czeski autor artykulu wyglada jak wielu europejczykow. To tylko w Polsce dorosli mezczyzni nosza sie i "strzyga" jak mety z przedmiesc wielkich miast Europy zachodniej. Czegos takiego nigdzie na swiecie nie widzialam. Odpowiedz Link
donawan Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 16.07.07, 19:29 Polański, Wajda, Kiślowski to zupełne anonimy nie wiadomo skąd? Prawda jest taka że Czechy to Praga i może piwo i tyle wiedzą o nich na świecie. Skoda jest popularna w europie środkowej ale już na zachodzie to jedna z wielu tanich marek nie wiadomo skąd. A z tym Szwejkiem to już przesadziłeś wątpię aby ktokolwiek na świecie kojarzył tą postać chyba tylko w Polsce. A kto to jest Beherovka? Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 16.07.07, 20:12 > Czechy to Praga i może piwo i tyle wiedzą o nich na świecie. Przepraszam, a Milos Forman? Kojarzy go więcej osób niż naszego Wajdę. Człowiek z księżyca (Man on the Moon) - 1999 Skandalista Larry Flynt (People vs. Larry Flynt, The) - 1996 Valmont - 1989 Amadeusz (Amadeus) - 1984 Hair - 1979 Lot nad kukułczym gniazdem (One Flew Over the Cuckoo's Nest) - 1975 Odpowiedz Link
donawan Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 21.07.07, 12:02 Oczywiście ze kojarzę Formana ale jeszcze bardziej znany jest Polański laureat Oscara, nie neguje czeskich artystów ale wkurza mnie to wręcz podniecanie się niektórych polaków nimi i zupełnie niedostrzeganie że Polscy artyści są równie znani co czescy albo nawet bardziej. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 21.07.07, 16:18 "Milos Forman, artysta ze ścisłej czołówki ekstraklasy światowego kina. Zrobił największą karierę w USA ze wszystkich reżyserów którzy przyjechali kiedykolwiek do stolicy filmu z krajów byłego bloku socjalisticznego. Opublikował autobiografię "Moje dwa światy". Zagrał m. in. u Mike'a Nicholsa w filmie "Zgaga". Dwukrotnie nagrodzony Oscarem. Za "Lot nad kukułczym gniazdem" ("One Flew Over the Cuckoo's Nest" 1975) oraz "Amadeusza" ("Amadeus" 1984)." Cytat z Onet.pl film Odpowiedz Link
donawan Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 24.07.07, 11:25 Forman to rzeczywiście perełka wśród reżyserów z bloku wschodniego, ale jak sie czyta posty niektórych osób to można odnieść wrażenie że polscy reżyserzy, artyści nie potrafią wziąć nawet kamery do ręki co jest nieprawdą. Wajda też ma oskara choć nie jest znany w USA szerszej publiczności, tworzył głównie w Polsce to już Polański to światowej sławy reżyser choć czasami skandalista co moim zdaniem dodaje trochę pikanterii jego karierze. Przeczytałem ciekawą rzecz w biografii Formana ze impulsem jego wyjazdu do USA była inwazja polskich wojsk w czechach Może w niechlubny sposób ale po części wytyczyliśmy kierunek kariery Formana, bo być może gdyby nie ta historia nigdy nie zdecydował by sie na wyjazd. Odpowiedz Link
gata_salvaje Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.07.07, 12:12 Niemasz wcale racji to o Czechach nikt we swiecie nic nie wie jakbys zapytala Amerykanina o Czechy to ci powie Ivana Tramp i to wszystko, Polakow na swiecie zna kazdy, nie tylko dzieki negatywnym rzeczom, mysle ze napisalas to tendencyjnie moglas chociaz o Chopenie i polskich meblach i jedzeniu sobie przypomniec, i musze ci jeszcze napisac ze Polacy slyna dosc z pracowitosci nawet mysle ze Czesi to przyznaja, nie mowiac o urodzie polskich kobiet ta jest znana na calym swiecie,Czeszek jest moze wiecej modelek, ale mysle ze dlatego bo sa wyzsze czesciej niz Polki, ja natomiast w urodzie Czeszek za bardzo nie gustuje prosze sie nie obrazic, sa dla mnie przewaznie zbyt masywne i wielkie przez to wg. malo kobiece, na ich plus musze dodac ze maja czesto duze piersi i ladne. Wg. mnie polska powinna promowac na swiecie sie wiecej mamy na pewno co zaoferowac swiatu, ale niektorzy chca widziec tylko negatywne rzeczy i glupi politycy nam psuja opinie... Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.07.07, 14:46 To trochę jak dyskusja o wyższości Świąt Wielkiejnocy nad Świętami Bożego Narodzenia. Gdyby nie papież i Wałęsa to o Polsce też niewielu wiedziałoby niewiele. Zadziwiające że jeszcze nawet w Europie wielu ludzi myśli że w Polsce białe misie biegają. A co do kobiet - no właśnie, więcej znanych jest Czeszek niż Polek (są w ogóle jakieś znane modelki - Polki?). Ale no nie jest żaden wyznacznik tego która nacja jest piękniejsza. Np mówi się że Niemki są brzydkie (no i są...) ale za to wiele top-modelek to właśnie Niemki... Odpowiedz Link
anka75 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 11.04.07, 14:15 Zajrzałam tu sobie z Warszawy i spieszę Was powiadomić, że w zeszłym tygodniu Program Trzeci Polskiego Radia podał taką informację: przeprowadzony w Czechach sondaz wykazał, iż Polacy są drugą ( po Słowakach )ulubioną nacją obywateli Republiki Czeskiej. )) Odpowiedz Link
nefil Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 12.04.07, 22:52 anka75 napisała: > Zajrzałam tu sobie z Warszawy i spieszę Was powiadomić, że w zeszłym tygodniu > Program Trzeci Polskiego Radia podał taką informację: przeprowadzony w Czechach > sondaz wykazał, iż Polacy są drugą ( po Słowakach )ulubioną nacją obywateli > Republiki Czeskiej. )) To miłe. Czesi też są lubiani w Polsce. A jeszcze kilkanaście lat temu tak miło nie było. Czesi to u nas byli "Pepiczki-tchórze". Polacy kojarzyli się Czechom z handlarzami albo z 1968 rokiem. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.04.07, 17:53 Nie ma "obowiązku" żeby fascynacje czy miłości były odwzajemnione. Odpowiedz Link
utrat Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 29.04.07, 11:42 sondaz byl chyba prowadzony na slasku cieszynskim. bzdura, nie wierze w to. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 30.04.07, 12:50 Pisalem o tym sondazu w swoim referacie w innym watku. Jest on zupelnie niewiarygodny. Prowadzono go we wszystkich krajach Unii Europejskiej, nie wiem na 100% jak w Czechach ale w Polsce bylo do wyboru np. 5 krajow, mieszkancow ktorych darzymy sympatia. Wynik nie mogl wyjsc inaczej. Odpowiedz Link
loppe Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 13.06.07, 08:32 No pewnie że ten wątek jest jakiś przesadzony - przeważają jakieś smutne wypowiedzi a tymczasem fakty sa takie że Polacy są nr 2 po Słowakach na liście sympatii czeskich. Po prostu sformułowanie tematu - widocznie Polacy jeszcze bardziej lubią Czechów niż Czesi Polaków, ale to przecież nie znaczy .... Co do '68 to myślę że odrobiliśmy to w '89 bo Polacy dali sygnał NRD-owcom i zaraz potem Czechom że juz można i to aksamitnie. Przez te kilka miesięcy między okragłym stołem i czeska jesienią ludu Czesi musieli być nieźle zafascynowani Polakami. Z wlasnych doświadczeń - spędziłem z Czechami kilka razy po ok. miesiącu - pamiętam bardzo dobre relacje, mnostwo uśmiechów i życzliwości, coś jakby spotykali się starzy ziomale. Odpowiedz Link
zbynek1928 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 12.05.07, 13:46 Mylisz się. Czesi są zainteresowani Polską i Polakami. Wiem to z autopsji. Pracowałem kilka lat w Czechach. Co prawda niezbyt usilnie staramy się, my Polacy, zainteresować różne środowiska Polską. Istnieje wiele stereotypów między oboma narodami, któwe trzeba rozbijać. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 20.05.07, 17:28 Ciekawe jak sie staracie zainteresowac Polska. Jak widze na wlasne oczy, to 90% Polakow pluje tutaj na Polske na kazdym kroku. Odpowiedz Link
zolzatoja Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 22.05.07, 20:32 Schemat, stereotypy... sorry, ale pie...ycie trzy po trzy. Odpowiedz Link
sieczu5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 12:06 Stereotypy, które okazują się być prawdą. Odpowiedz Link
kieliszki Spojrzenie Czecha na Polskę 10.06.07, 10:26 Spojrzenie Czecha na Polskę. Czy obiektywne? Myślę, że nie. Trochę w nim racji, ale więcej Czecha. Miłej lektury. B] : www.rotrekl.cz/polsko.htm Odpowiedz Link
loppe Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 12.06.07, 08:45 Ale czy nie jest tak że Czesi w ogóle mało się fascynują, więc dlaczego mieliby się akurat Polską fascynować? O ile wiem Niemcami ani ani się nie fascynują, Amerykanami przestali się fascynować... Są zdystansowani, spokojni i flegmatyczni. A zatem: glowa do góry! Odpowiedz Link
honzas Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 13.06.07, 07:21 Je to hodne o osobni zkusenosti. Malo Cechu cestuje do Polska, myslim mimo Slezko, Warsavu a Krakow. Asi 1/3 Polaku v Cechach se prijela opit a udelat bordel. A tak to je, kdyz je 100 v poradku a 101 je udela bordel, pamatuji si toho 1 a na tech 100 zapomenou... Odpowiedz Link
loppe Je to hodne o osobni zkusesnosti 13.06.07, 08:20 - zacząłem szukać (pardon - hladać co to zdanie znaczy i proszę co wyskoczyło z internetu: Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán Kotrba Myslím si, že nejlepší věci jsou vždycky nakonec o jednotlivcích a o jejich vztazích. Ať se to odehrává v jakékoliv době a za jakékoliv situace. Irena Dousková Autorka vyjádřila v rozhovoru s Janem Čulíkem zkratkou to, co lze cítit u každého, který svůj život prožije. Posedlost Jana Čulíka odhalováním zákoutí minulosti "za komunismu"... A stejně jako ve filmu fyzika a filozofa Krystofa Zannusiho Struktura krystalu z roku 1969, Iluminace (Zlatý Leopard MFF Locarno, 1973) či Ochranné zbarvení z roku 1976 lze pak detekovat ve filmu či knize, v jakémkoliv opravdu tvůrčím činu, sdělení plné obsahu - úporně prožitého, žitého. Protrpěného v tvůrčí krizi nalézání jazyka k popisu složitosti světa. Ne zjednodušujícího meta jazyka. Otázky zvažování dobra a zla, smyslu viry a logiky náboženského symbolu, pokory a nalezení skrytého řádu. Tajemství života a smrti. To vše lze nalézt ve filmech Zanussiho. Stejně naléhavé, ale obsahově jiné symboly lze ale nalézt jinde - třeba i ve filmech onoho „řemeslníka – kolaboranta“ Vávry. I když specificky polský, až mysticky katolický kontext Zanussiho je jiný, než epické, nacionalistické až národovecké husitství Vávrovo, lze interpretovat obě poselství jako autentické tůrčí činy. Sdělení, která mají co říct i dnešku. Lecz nadal nie wiem, może ktoś przetłumaczy (doświadczenie osobiste? - tylko zgaduję) Odpowiedz Link
honzas Re: Je to hodne o osobni zkusesnosti 13.06.07, 14:17 Tak, to doświadczenie osobiste. Odpowiedz Link
freak30 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 17.07.07, 10:45 Taki schemat bierze się ze stereotypów, wzmacnianych obecnie przez buraczano-warcholsk0-nacjonalistyczny rząd w Polsce. Czesi poza tym za cholerę nie mogą zrozumieć religijności Polaków. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 00:30 A czemu muszą rozumieć religijność Polaków? A czy rozumieją odradzającą się religijność np. Amerykanów? Polacy też nie są tak religijni , jak przedstawiają to media. Moim zdaniem stosunek Czechów do Polaków jest mieszaniną obaw i kompleksów. To że Czesi mają przykre doświadczenia z religią katolicką, nie może być powodem do niechęci do Polski. Przyczyny moim zdaniem są inne. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 08:42 > A czemu muszą rozumieć religijność Polaków? A czy rozumieją odradzającą się > religijność np. Amerykanów? Polacy też nie są tak religijni , jak przedstawiają > to media. Moim zdaniem stosunek Czechów do Polaków jest mieszaniną obaw i > kompleksów. W Czechach jest bardzo dużo zdeklarowanych ateistów a katolików mało. Kościół nie ma żadnej siły, wpływu na politykę i życie ludzi. Dlatego myślę że Czesi nie mogą pojąć czemu u nas jest na odwrót i wszystko musi być namaszczone przez księdza. Nie myślę jednak że to było powodem niechęci a jedynie zdziwienia. Ciekawa jestem (bo nie wytłumaczyłeś tego dokładnie) jakie mogą mieć Czesi kompleksy w stosunku do nas. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 10:28 Hm. Kompleksy i obawy. Jest to mały naród słowiański o języku bardzo podobnym do polskiego, mając pod bokiem duży naród, którego się obawiają (połknięcie w dłuższej perspektywie) - dlatego tak podkreślają swoją odrębność. Poza tym uważam, że Polska naprawdę jest zasobniejsza - pomijając niektóre rejony. Jak się przejeżdża przez Czechy, to bida z nędzą - zero nowych, ładnych domów nie wspominając o samochodach. Atutem cZechów jest wyłącznie Praga - która nie jest do końca wyłącznie ich pomysłem. Odpowiedz Link
honza1985 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 11:09 Statystyki o budownictwie, sprzedarzy nowych samochodow, produkcji przemyslowej i PKB na osobe, to sobie Czescy skurwiele wymyslili, ze by zakryc swoj strach z bardzo mocnego polnocnego sasiada, tak? Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 11:33 Wybacz, ale ja naprawdę nie widziałem tam nowych domów ani fajnych samochodów. Naprawdę nie wiem dlaczego tak jest - skąd ta rozbieżność. Oczywiście nie mówię że fałszują statystyki. Może u nas duża część gospodarki to szara strefa... Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 11:39 To że Ty czegoś nie widziałeś nie znaczy ze tego nie ma. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 11:38 Skąd ta wielkomocarstwowa teoria? Polska może jest większa ale tylko tyle. Radzę porównać wskaźniki gospodarcze obu krajów. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 11:45 To są linki do informacji o bezrobociu w obu krajach: gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4305647.html bezrobocie.money.pl/ Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 12:19 Nie no nie wysilaj się. Wiem o tym wszystkim, o bezrobociu, PKB na mieszkańca itd. Za kogo mnie masz? A może znasz najnowsze dane dotyczące deficytu budżetowego? Wiesz chodzi mi o to, że Czesi są tacy pseudonowocześni. Dla mnie to taki naród, który chciałby coś osiągnąć na siłę zgodnie z porzekadłem chciałaby dusza do raju, ale grzeszki nie pozwalają. Śmiać mi się chciało, jak dwa lata temu z Kudowy jechaliśmy wycieczką do Pragi i przewodniczka mówiła, że "widzimy domki skromne, ale zadbane". I znowu kolejny stereotyp o Czechach, który ponoć są podobni do Niemców. Ja tam naprawdę nic zadbanego nie widziałem. Ot wiejskie chałupy a wokół szwędający się wieśniacy w koszulkach na ramiączkach żłopiący piwsko. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 12:22 Wiesz co piszę te posty również dlatego, bo spotkało mnie ogromne rozczarowanie. U Polaka jest taki stereotyp Czecha- brata. Czesi to taki sympatyczny naród, od którego przyjęliśmy chrzest itd.. Taki obraz jest wpajany w szkole. Tymczasem Czesi po prostu mają nas gdzieś i gardzą nami jeszcze bardziej niż my Rosjanami. W ogóle nas nie odwiedzają i wbrew pozorom - co widać we wszystkim są bardzo zamknięci na świat. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 12:27 > który chciałby coś osiągnąć na siłę zgodnie z porzekadłem chciałaby dusza do > raju, ale grzeszki nie pozwalają. Czesi w ogóle w tych kategoriach nie myślą. Tylko wierzący wszystko w te kategorie układają. I co to znaczy robić coś na siłę? Oni porostu robią swoje i do przodu. W Polsce patrzy się do tyłu (patrz lustracja) i na boki (pilnie obserwujemy potknięcia innych) a nie przed siebie. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 16:53 Nie no po prostu pęknę ze śmiechu. Czesi to nadludzie słynący z dobroci, tolerancji i pozytywnego nastawienia do świata! Po prostu bóstwa krzywdzone przez te okropne narody - Niemców, Polaków i jeszcze innych. W ogóle nie myślą w "tych okropnych polskich kategoriach". Po prostu boki zrywać. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 17:05 Naucz się czytać to pogadamy. Nie napisałam że Czesi są nadludźmi. Mają po prostu jako naród zalety których nam Polakom brak. Robią swoje. My za to ciągle wpatrzeni jesteśmy w przeszłość. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 18:40 "Naucz się czytać, to pogadamy" - co za arogancki i pouczający ton! Ty się naucz czytać. Czy ja napisałem, że ty napisałeś, że Czesi to nadludzie? Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 18:59 Post tej treści był pod moim postem: >Nie no po prostu pęknę ze śmiechu. Czesi to nadludzie słynący z dobroci, >tolerancji i pozytywnego nastawienia do świata! Po prostu bóstwa krzywdzone >przez te okropne narody - Niemców, Polaków i jeszcze innych. W ogóle nie myślą w >"tych okropnych polskich kategoriach". Po prostu boki zrywać. Co miałeś na myśli? Jeśli moje słowa Cię uraziły to oczywiście spieszę z przeprosinami dla wrażliwej duszy. Odpowiedz Link
donawan Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 19:10 Przyznać trzeba ze gospodarczo Czechy nas wyprzedzają jeśli chodzi o PKB na osobę mają ok. 1/3 większy niż u nas. Ale teraz parę ciepłych słów o Polsce mianowicie to nie oni nam uciekają tylko my ich gonimy gospodarczo jeśli spojrzeć na okres kilkunastu lat. Po upadku komunizmu byli daleko przed nami, nikt chyba nie pamięta ale my byliśmy biedniejsi wówczas od Rumuni i Bułgarii, dzięki reformą z początku lat 90 odbiliśmy sie od dna. Analizując posty umieszczone tutaj mogę stwierdzić że ten brak zainteresowania czechów wynika z ich pragmatyzmu raczej, jesteśmy gospodarczo nieco za nimi ale gdyby nagle zaczął sie u nas taki skok cywilizacyjny jak w latach 90, skuteczne reformy, dobre rządy to zyskalibysmy uwage nie tylko czech ale i zachodniej europy. Jako dowód moge podać przykład Słowacji które w ostatnich paru latach przeprowadziło odważne reformy, skutek tego był taki że podczas kampanii do parlamentu w czechach najczęściej wymienianym słowem przez tamtejszych polityków była "Słowacja". Nasz wizerunek leży w naszych rękach jak będziemy dobrze się rządzić to zostanie to dostrzeżone w Europie. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 22:21 Czesi zawsze byli większymi pupilkami Moskwy. Nic dziwnego społeczeństwo ateistyczne - najlepszy dla komunistów materiał do obróbki. W Polsce dzięki religii katolickiej przetrwała nadzieja i wiara w zmiany, w przyszłość. Dlatego zanim jakiś tam pożal się Boże Czech powie, że Polacy są ciemnogrodem to niech zastanowi się przez chwilkę co mówi. Aksamitna rewolucja! Kabaret! Tak - wygrali sami z sobą chyba w tej rewolucji. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 22:41 > Czesi zawsze byli większymi pupilkami Moskwy. Nic dziwnego społeczeństwo > ateistyczne - najlepszy dla komunistów materiał do obróbki. ..... Tak jak pisałam, my Polacy tylko o przeszłości. Daleko z taką postawą na pewno nie dojdziemy. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 22:54 Tak się składa kolego, że szanujący się Naród pielęgnuje swoją przeszłość, ofiary itd. Do dziś Niemcy pielęgnują ofiary Bundeswehry. W Bawarii w każdym kościele o tym się wspomina i wymienia z imienia i nazwiska poległych Niemców. Amerykanie również mają duże poczucie tożsamości poprzez pielęgnowanie przeszłości. Być może uczucia te obce są Czechom. Nie jest to jednak powód do drwin. To co przeczytałem w komentarzach na temat katastrofy polskiego autokaru po prostu utwierdza mnie w niedawno nabytym przekonaniu. Prymitywne naśmiewanie się z tej tragedii tylko dlatego, że przytrafiła się Polakom. Niech ci super przemądrzali Czesi wiedzą, że autokary niemieckie, hiszpańskie również tą trasą jeździły łamiąc zakaz. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 22:56 Zresztą być może naigrywanie się, prymitywne żartowanie z wszystkiego bez wyjątku są cechą narodową Czechów. Ale niech zostaną z tym sami czego im serdecznie życzę! Odpowiedz Link
uyu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:24 Z tego co tu wypisuje np. tomek widac wyraznie, ze dzisiejsi wodzowie RP i ich koalicjanci nie spali na zajeciach z Nauk Politycznych i sztuke indoktrynacji opanowali do perfekcji. Nic dziwnego, w koncu w jakis sposob musieli sie odwdzieczyc za otrzymane punkty za pochodzenie. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:27 Ojojoj, Przerastasz samego siebie! Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:14 > Tak się składa kolego, że szanujący się Naród pielęgnuje swoją przeszłość, > ofiary itd. To co się dzieje w Polsce to nie jest już dawno pielęgnowanie przeszłości. To codzienne powolne rozdrapywanie ran i wyciąganie coraz to nowych kompromitujących faktów. Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:15 Przeszłość też trzeba umieć pielęgnować. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:26 Tego co się dzieje OBECNIE i stosunkowo od niedawna w Polsce nie chce mi się rozstrząsać, bo sam nie jestem zwolennikiem obecnego rządu (w ogóle chyba w pełni w Polsce nie rządzili ludzie, którzy chciałbym żeby rządzili). Z tego co jednak się słyszy, to Czesi cieszą się jak nam się nie wiedzie. Odpowiedz Link
uyu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:27 To tragifarsa. Nieudolny plagiat krola Ubu. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 27.07.07, 23:35 Tak! Czesi to tragifarsa! Po prostu taki mały narodek z wybujałymi ambicjami. Zachód w krzywym zwierciadle. Tak! Odpowiedz Link
uyu Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 28.07.07, 03:20 Jak zwykle zle zrozumiales; Wszystko na opak. No i z kultura slabo, bo nikt choc troche jej posiadajacy nie przypisze krola Ubu do Czech. Zacznij moze myslec samodzielnie. Jesli umiesz, bo takiego prania mozgow jakie od kilku lat przechodzi polskie spoleczenstwo nie umialaby zrobic komuna nawet w czasach najwiekszego rozkwitu. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 28.07.07, 09:50 Jak zwykle źle zrozumiałeś. Czy ja napisałem, że twoja wypowiedź odnosi się do Czech? Moja się odnosi. Nie wszystkie wypowiedzi na tym forum są pochodną twoich wypowiedzi. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 28.07.07, 09:53 Pranie mózgów to przeżywają Czesi powtarzając i utrwalając stereotypy. Czy Czesi znają Polaków? - nie. Odpowiedz Link
axayacatl Praní mozků? 28.07.07, 10:58 U nás jsem žádné praní mozků nezaznamenal. To co je a asi zůstane pro Čechy nepochopitelné je polská posedlost katolictvím. Češi nemají potřebu se zaobírat minulostí, ale už každé malé dítě ví, že mistra Jana Husa upálila katolická církev. Ta nechuť se potom přenáší vůči všem, kteří katolickou církev naopak protěžují - poslední dobou třeba polská vláda. Dokud se na scéně neobjevili bratři Kaczynští a jejich vize, tak byl pohled na katolické Polsko vcelku neutrální. Některým výrokům bratrů Kaczynských, Gierticha a Leppera je opravdu těžké se nesmát a protikatolické (protipolské) stereotypy jenom utvrzují. Ale já pevně věřím, že až tito pánové zmizí z politiky, tak se pohled nejenom Čechů, ale všech evropanů na Polsko a Poláky zlepší. Odpowiedz Link
sks_baltyk_1930 Re: Praní mozků? 28.07.07, 17:31 axayacatl, dzieki za slowa nadzieji. Ja tez mam nadzieje ze Kaczynscy, Giertych i reszta jak najszybciej zostanie oddalona od wladzy. I tez mam nadzieje ze w koncu bedziemy mieli NORMALNEGO prezydenta i premiera i moze wtedy i Czesi na nas inak popatrza. Odpowiedz Link
ondrys Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 28.07.07, 21:44 Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc. Jest tak naturalnie, ze narod szuka inspiracje u dojrzelszych. Chciemy sie uczyc od zachodu. Polska moge tez w konkretnych sprawach byc inspirujaca, ale tylko wyjatkowo. Tak samo jak Wegry czy Chorwacja. Dla mnie nie ma pytanie Dlaczego Czesi sa obojetni do Polski, ale dlaczego Polacy sa relatywnie czesto fascynowani Czechami? Ja tego nie wie. Odpowiedz Link
donawan Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 29.07.07, 17:19 Polacy wcale nie są zafascynowani czechami, gdybym nie trafił na to forum to z polskiej prasy, mediów nie wiele bym się dowiedział o naszym południowym sąsiedzie. Jakieś relacje z czech w polskich mediach są stosunkowo rzadko, wszyscy patrzą się raczej na zachód tak samo jest w czechach. Co do fascynacji to jest to wąska grupka osób sam trafiłem na to forum przypadkowo, uważam że czesi nas trochę wyprzedzają ekonomicznie ale czy są warci jakiejś przesadnie dużej uwagi? Mnie jakoś ten kraj nie ekscytuje jeżeli kogoś fascynuje ten kraj to bardzo dobrze to indywidualna sprawa każdego. Jest to spokojny kraj przynajmniej spokojniejszy od Polski, w miarę solidny ale nie jest też wolny od patologii były krajów komunistycznych korupcji czy dość powolnych reform w niektórych dziedzinach. Przeciętny Kowalski mógł usłyszeć w mediach polskich ostatnio o dużych przekrętach korupcyjnych w czechach, czy to sprawa z dymisjonowanego premiera czech(nie pamiętam jak sie nazywał, taki młody jak na premiera), czy zakupów przez czechy szwedzkich myśliwców Grippen gdzie łapówki dla czeskich polityków szły w milinach euro albo jak jeden z polityków przywalił drugiemu w mordę więc też nie zaciekwe niusy, znowu czesi karmią swoich obywateli opowieściami o strasznych Kaczyńskich i tak wygląda ta wspólna fascynacja Polski i Czech, są to wiadomości które łatwo sprzedać w mediach ale które nie szczególnie ułatwiają poznanie się obu narodów. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 29.07.07, 20:16 W pełni się z Tobą zgadzam. Ja też tu trafiłem przypadkiem, bo chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami po urlopowym pobycie w Pradze (piękne miasto!). Tak jak pisałem - jeżeli chodzi o Czechy to generalnie odruchowo je lubimy przez te bajeczki, którymi karmieni jesteśmy w szkole- że to nasi sympatyczni południowi bracia, przyjęliśmy od nich chrzest przez przez małżeństwo Mieszka I z Dobrawą itd, itp. Raczej nie eksponuje się przykrych kart naszej wspólnej historii. Do napisania skłoniło mnie: ZERO sympatii dla Polaków. Po częstych, krótkim pobytach w Niemczech, gdzie na każdym kroku da się odczuć sympatię i uprzejmość przeżyłem lekkie rozczarowanie. Osobliwy stosunek do Polski daje sie odczuć w wielu miejscach. Np. na Hradczanach w miejscu sprzedaży biletów informacje w wielu językach - w tym po Węgiersku (oczywiście rosyjsku też) a żadnej po polsku! Mimo że język polski spotyka się na każdym kroku. Ale faktycznie zgadzam się, że żadnej fascynacji nie ma i tytuł tego tematu może trochę Czechów wprowadzać w błąd (serio! i nie mówię tego złośliwie). Odpowiedz Link
kropkacom Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 29.07.07, 21:12 > Tak jak pisałem - jeżeli chodzi o Czechy to generalnie odruchowo je lubimy przez > te bajeczki, którymi karmieni jesteśmy w szkole- że to nasi sympatyczni > południowi bracia, przyjęliśmy od nich chrzest przez przez małżeństwo Mieszka I > z Dobrawą itd, itp. No mnie nikt nie karmił tymi bajeczkami Lubie Republikę Czeską bo mieszka mi się tu dobrze. Lepiej niż w Polsce. Spokojniej. Odpowiedz Link
tomekp787 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 29.07.07, 21:24 No i ok. To nie znaczy, że piszący uwagi krytyczne nie mają racji. Odpowiedz Link
agnostic5 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.12.07, 10:20 Kolega studiujący bohemistykę twierdzi, że Czesi traktują Polaków tak, jak Polacy traktują Rosjan — mieszanka pogardy i poczucia wyższości. Odpowiedz Link
nefil Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.12.07, 10:29 donawan napisał: > Polacy wcale nie są zafascynowani czechami, gdybym nie trafił na to forum to z > polskiej prasy, mediów nie wiele bym się dowiedział o naszym południowym > sąsiedzie. Nie chodzi o relacje z Czech w prasie polskiej, ale np. o liczbę czeskich filmów w polskich kinach (ciekawe, kiedy w Czechach grany był jakiś film polski? Może Nikifor?), ilość czeskiej literatury w księgarniach, czy chociażby popularność Jaromira Nohavicy. Nie słyszałem też, aby czeski reporter napisał o Polsce podobną książkę jaką wydał Mariusz Szczygieł o Czechach ("Gottland"), która zresztą świetnie się sprzedaje u naszych południowych sąsiadów. Odpowiedz Link
slavko2 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.12.07, 11:00 Nie chodzi o relacje z Czech w prasie polskiej, ale np. o liczbę czeskich filmó > w > w polskich kinach (ciekawe, kiedy w Czechach grany był jakiś film polski? Może > Nikifor?), ilość czeskiej literatury w księgarniach, czy chociażby popularność > Jaromira Nohavicy. Wiesz to jak jest ilość puszczanych filmów czeskich w Polsce i polskich w Czechach zależy w duzej mierze od operatywności lokalnych menedzerów, którzy chcą pokazać coś innego niz tylko hollywood, i w Polsce i Czechach to większość projekcji. Co do popularnosci Jaromir Nohavicy to bym uwazał. Jest on jednak artysta niszowym. na prestizowym festivalu Kralove Vary 2007 jednymz członków juri był Polak, w charakterze gwiazdy zaproszony został Krzysztof Krauze, odbyły sie pokazy jego filmów. Na letni festival filmowy połączony z warsztami w Uherskim Hradiste, często przyjeżdzają polscy rezyserzy, którzy mają w Czechach wielu przyjaciół i wyrobioną marke. Przykłady Krzystof Zanussi, Andrzej Wajda. Nie słyszałem też, aby czeski reporter napisał o Polsce podobną książkę jaką > wydał Mariusz Szczygieł o Czechach ("Gottland"), która zresztą świetnie się > sprzedaje u naszych południowych sąsiadów. Nie rozumiem jakim wyznacznikiem ma być rzekomy brak ksiązek o tematyce polskiej w Czechach???? na brak zainteresowania sprawami polskimi? Czeska telewizja publiczna ma swojego stałego korespondenta w Warszawie, relacje z Polski pojawiają się często w czeskich mediach, rówwniez w prasie. Nie ma natomiast CT stałego korespondenta np w Rzymie, czy Madrycie a więc w krajach o większym ciężarze gatunkowym anizeli Polska. Jest wiele do zrobienia w naszych relacjach, ale nie jest też tak że nic o sobie nie wiemy. Odpowiedz Link
bohemian1 Re: Polacy- fascynacja, Czesi-obojetnosc 26.12.07, 14:08 Hmm, asi nejak podobne to bude, napr. "autor" tohoto prispevku radeji cte v polskych "gazetach" nez v ceskych novinach, zkratka a dobre, v Cechach se nic moc nedeje a to je vlastne dobre. Po padu zelezne opony samozrejme cesty turistu se zmenily, takze misto navstev Baltyku se radeji jezdi na Mallorcu. V kulture, napr. filmech jsme tu zavaleni hromadou americkych serialu (Nova, Prima TV,...), polska kinematografie nebo zajem o ni, tim padem se asi zredukoval, nemluve o tom, ze napr. polskym komediim nerozumime, mame zcela jiny styl a chapani humoru. Polske serialy jsou tez pro jiny styl, prikl. "M jak milosc", zcela jiste se tento serial da prodat do Ruske federace, romantika, emoce, tragedie v partnerskem zivote jsou nam dost cizi. (Ostatne padla tu jiz otazka - proc jsou Cesi tak chladni). Osobne si pamatuji, jakou popularitu tu jeste za bolseviku melo napr. SBB, dnes uz rock´n´roll nestoji v konfrontaci s rezimem, bigbit je vseobecne dostupny, nemusi se zoufale sahat do Polska nebo Madarska. Dalsi vec je problem religiozity Polska a zcela opacne situace v CZ, coz temer nechapeme a rekl bych, ze nas to hodne odcizilo. Osobne si myslim, ze pod rezimem Tuska se muzeme castecne k sobe priblizit, samozrejme, ze vzhledem k tomu, ze jsme vskutku ochladli, neda se ocekavat, ze budeme pri tom uzivat vzletnych slov, jako: "bratrske Polsko", ale prece jenom dojde k lepsimu normalu, a to uz je dost. Odpowiedz Link