Dodaj do ulubionych

Prezydent Havel wyszedł ze szpitala!

29.01.09, 23:48
zpravy.idnes.cz/odpocate-vypadajici-havel-opustil-nemocnici-bude-dal-rehabilitovat-1pn-/domaci.asp?c=A090129_074140_domaci_kot
Rozmawiamy o wielu sprawach tymczasem najbardziej znany i lubiany Czech na
świecie kolejny raz cudownie pokonał dramatyczne problemy zdrowotne i wyszedł
ze szpitala smile A było już naprawdę bardzo źle...
Obserwuj wątek
    • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 02:37
      wcale nie cudownie
      tylko dzięki lekarzom
      tongue_out
      • marguyu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 02:49
        Wsio ryba w jaki sposob pokonal chorobe!
        Wazne jest to, ze wyzdrowial smile
    • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 10:04
      znamy na świecie owszem ale czy lubiany? w Czechach na pewno nie, to
      jest gośc który przymknął oko na rabunkowa prywatyzację w CR
      • marek7127 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 12:45
        W porownaniu do naszych pozal sie Boze politykow i tak jest
        kompletna rewelacja zycze mu zdrowia.
        • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 13:55
          tak? aha, bo sobie zdjęcie cyknął z Rolling Stonseami, lub trawke
          przyjarał z młodziezą na festiwalach muzycznych? piszesz tak, przez
          sentyment do CR i tyle, żadnych argumentów nie masz
      • uli Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 13:06
        Slavko, czy Ty kogoś (prócz Kanapony) w ogóle lubisz smile ?
        • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 13:56
          ale o co chodzi?
          • eliska41 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 16:30
            ale Slavko ..."taký chytrý" kluk a nie wie o co chodzi. ???

Kiedy przeczytalam tvoj post zadalam sobie to samo pytanie co uli? tak nam
            odpowiedz prosze, nebud' takovej no ..co máš rád?
            what do you like? etc...

• slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 19:16
              eliska jaki chytry? ja bym Ci przysłowiową ostatnią koszulę oddałsmile)
              • eliska41 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 20:29
                no neříkeeej ....opravdu Ty bys mně košili no ne Slavko..?

Tak dobrze jesli nie chcesz byc "chytrý" tak ,,,musze tlumacza na pomoc bo nie
                wiem jak powiedziec chytry po polsku?
                • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 21:43
                  jo, jo vidis prekvapena?smile) zazrak!!!!!
          • uli Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 17:23
            > ale o co chodzi?

Eee o nic nie chodzi, tak zażartowałam smile
            • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 03:40
              o kurcze, Uli - ale z grubej rury wystrzeliłaś ... big_grin big_grin big_grin

ile Ci zajęło przeczytanie forum?
              • uli Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 01.02.09, 13:16
                Miło Ci, co smile

Nie tak znowu długo...
                • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 01.02.09, 22:45
                  pewnie, że mi miło

nawet nie wiesz, jaką jestem próżną istotą
                  big_grin
      • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 13:35
        Wydaje mi się, że za prywatyzację w latach 1990-92 jako Wicepremier i Minister
        Finansów Czechosłowacji odpowiadał niejaki Vaclav Klaus, a potem 1992-98 Premier
        Czech.
        Funkcje Prezydenta i w Czechosłowacji i Republice Czeskiej były tylko i
        wyłącznie reprezentacyjne.
        Prawda, druga kadencja to spadek popularności Havla, ale po tym co wyczynia
        Klaus inaczej się patrzy na jego prezydenturę.
        • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 13:58
          po velvet rewolucji tak nie byo jak piszesz, Havel miał bardzo duzo
          do powiedzenia
          • marek7127 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 14:21
            Slavko argumentem jest poziom zycia i sytuacja gospodarcza w Polsce
            i Czechach a nie zadna trawka jakos Czesi do nas za chlebem nie
            przyjezdzaja a my mozemy sie najwyzej podniecac romansem
            Marcinkiewicza.
            • roberta.redford Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 15:16
              Marku, nie wydaje mi sie, ze te zaslugi nalezy przypisywac akurat prezydenturze Havla, a co wiecej, mnie sie wydaje, ze to porownywanie poziomu zycia w PL i CR na korzysc tej drugiej jest trochę naciagane. Ja wiem, ze sa tam jakies statystyki i fakty, ale coz, dziwne zeby CR, jako kraj czterokrotnie mniejszy i bez problemu gigantycznego i stratnego rolnictwa , miala sie gorzej niz Polska
              • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 20:01
                no roberta słuszna konkluzja, gratuluję
            • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 15:25
              gdyby ludzie w Polsce li tylko kierowali sie sytuacją gospodarczą
              danego kraju to by wyjeżdzali do Szwajcarii czy Luksemburga a nie
              Czech tak? Rynek czeski jest specyficzny, niewielu ludzi, tak jak do
              Anglii czy Irlandii jechało w poszukiwaniu pracy i duzych zarobków.
              Gros zatrudnonych w CR Polaków to pracownicy tymczasowi, rekrutowani
              na miejscu w Polsce, przez polskich oraz czeskich pośredników!!. Tak
              więc mozemy powiedziec, ze to sami Czesi wyciągają a właściwie
              wyciągali po nas ręce to primo. Secundo piszesz o tym czeskim
              poziomie życia w rozumieniu jaki jest atrakcyjny dla Polaków.
              Patrzac jednak na liczby (płace, ceny) jakoś trudno mi dostrzec
              kolosalną róznice w tym poziomie zycia jak nadmieniasz, ale moze
              jest coś czego nie dostrzegam ja a dostrzegasz Ty?????
              A sytuacja gospodarcza Polski? w czym problem? nie rozumiem, w tych
              cięzkich chwilach jesteśmmy w rozwoju numerem 2 zaraz po Słowacji w
              UE
              • marek7127 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 15:49
                Na sytuacje patrze z perspektywy czeskiej nie polskiej i uwazam ze
                przecietnemu Czechowi zyje sie lepiej niz przecietnemu Polakowi
                natomiast nigdzie nie pisalem ze roznica jest kolosalna.Co do twojej
                opinii ze jestesmy na jakims drugim miejscu w rozwoju w UE to
                zostawie ja bez komentarza bo ogarnia mnie pusty smiech.
                • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 19:01
                  kolego to nie ja wymyśliłem, ze miarą wzrostu gospodarczego są
                  prezentowane wskaźniki i procenty. Ja napisałem ze obecnie Polska
                  jest drugim najszybciej rozwijącym sie krajem UE. Radze czytać ze
                  zrozumieniem
                  • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 22:28
                    Slavko ma rację, że bieżące wskaźniki makroekonomiczne są u nas lepsze niż w
                    Czechach, a w latach 1990-2008 mocno zmniejszyły się różnicę jeśli chodzi o
                    PKB/osobę. Wszystko prawda. Ale to nie przeczy faktowi, że w Czechach żyje się
                    lepiej. Na początku transformacji startowaliśmy z całkowicie odmiennych poziomów
                    i różnica cywilizacyjna pozostała.
                    • roberta.redford Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 00:01
                      uch, roznica "cywilizacyjna"??? troche za silne slowo, chyba raczej startowa sytuacja ekonomiczna. ekonomicznie czesi byli i moze i sa do przodu, ale hmmmmmm swiatopogladowo ? ja zawsze twierdze, ze gdyby nie przyklad wegier i polski, czesi by nadal zyli w "totalite". dzwonienie budzikami to popluczyny, nie rewolucja
                      • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 03:57
                        a ja się na "różnicę cywilizacyjną" zgadzam
                        może nie na kolosalną, ale jednak w pewnych sprawach Czesi są
                        naprawdę bardziej cywilizowani niż Polacy

i może te codzienne, domowe, sąsiedzkie sprawy na politykę nie
                        wpływają
                        ale i polityka nie jest nieraz w stanie na nie wpłynąc
                        • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 13:49
                          Właśnie tak, w żadnym wypadku nie chodziło mi o kolosalną różnicę. Nieraz po
                          prostu będąc w Czeskiej Republice i widząc/słysząc o wyczynach naszych rodaków
                          po prostu się wstydzę. I stan portfela tudzież posiadany samochód nie mają w tym
                          momencie żadnego znaczenia.
            • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 19:15
              no wiesz trzymajac sie Twojej poetyki złośliwie bym powiedział że
              Czesi sledzili romans i 2cmałzeństwo Paroubka. Mógłbym dodac ze
              cetrmonia odbyła sie w hoelu znajomego byłego premiera, któremu sie
              zarzuca pranie brudnych pieniędzy, lewe interesy itd. Do niczego to
              nie prowadzi
          • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 14:31
            To prawda, że Havel miał szczególnie w tamtym czasie autorytet wykraczający poza
            ramy konstytucyjna i był zwolennikiem szybkiej prywatyzacji. Ale to nie dowód na
            złe intencje.
            • roberta.redford Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 15:05
              hm, polecam dokument "Obcan Havel", mnostwo doskonalych obserwacji, z ktorych wynika, jak czesto Havel dzialal i podejmowal decyzje pod wplywem innych. doskonala jest szczegolnie scena, jak Havlem przewrotnie i bardzo inteligentnie manipulowal Milos Zeman, ktory musze przyznac robi swietne wrazenie, polityk cala geba. A Havel coz, troche marionetka, troche snob, troche zakompleksiony, ale jednoczesnie prozny facecik... Ladnie mowi i pisze zgrabne, okragle zdania, ale wg mnie ani wielki mysliciel, ani dramaturg.
              • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 30.01.09, 22:48
                Hmmmmm... Chętnie bym obejrzał. Choć zawsze można popełnić dzieło w stylu "Nocna
                zmiana". Każda wielka słowiańska postać musi przejść swoje piekiełko za życia.
              • mariuszszcz Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 02:32
                Roberto,
                moim zdaniem, wielkość Havla jest właśnie w tym, że pozwolił na pokazanie tego,
                co w tym filmie możemy zobaczyć.
                Na pokazanie także swoich słabości.
                To prezydent, który wciąż pozostał człowiekiem.
                O tym świadczy i "Obcan Havel" i "Strucne, prosim".
                Nie wyobrażam sobie, żeby którykolwiek z naszych polityków zdecydował się na
                taką szczerość jak Havel. "Obywatel..." jest genialnym filmem. Tym którzy nie
                widzieli, zaręczam: nie ma nic wspólnego z jakimiś oszołomiastymi "Nocnymi
                zmianami".
                Tak mi się wydaje.
                Wielka szkoda, że tego filmu nie było w Polsce w powszechnej dystrybucji.
                Mógłbym mobbingować w TVP, żeby kupili, ale na razie się brzydzę smile
                • mariuszszcz Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 02:38
                  Roberto redford, ja Cię przepraszam, przeczytałem jeszcze raz to, co piszesz o
                  Havlu. I aż mnie boli. Jak można z takim pobłażaniem pisać o kimś takim jak
                  Havel? Z takim paternalizmem i wyższościowym tonem?
                  Próżny facecik?
                  A co my, Ty i ja zrobiliśmy lepszego od niego?
                  Czym się możemy pochwalić?
                  Przyznaję, że mnie Twoja wypowiedź zasmuciła.
                  • tlum.cz Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 08:43
                    mariuszszcz napisał:
                    > Jak można z takim pobłażaniem pisać o kimś takim jak
                    > Havel? Z takim paternalizmem i wyższościowym tonem?
                    > Próżny facecik?

Chyba nie ma sensu na takie "výkřiky do tmy" reagowac. Bo one wyrazaja
                    wiare/ideologie. A z wiara/ideologia nie da sie dyskutowac. Dyskutowac mozna na
                    argumenty, ale nie na emocje.
                    • jestemzukladu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 13:33
                      Osobowość Havla sprawiła, że 10-milionowy kraj zyskał pozycję międzynarodową
                      nieproporcjonalną do swojej wielkości i potencjału gospodarczego. Czym innym był
                      Szczyt NATO w Pradze w listopadzie 2002 z udziałem najmożniejszych tego świata,
                      jeśli nie hołdem składanym Havlovi?
                    • wislok1 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 22:27
                      Dyskutować zawsze można, najgorzej jak ktoś nie chce gadać.
                      To jest bardzo niepokjące.
                      Jak ma pretensje, to jest to normalne.
                      Czasem ktoś przegina, ale to są emeocje.
                      Nienormalne są świry, co nie dyskutują, a produkują w spokoju bomby, bo chcą się mścić
                • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 20:52
                  mariuszszcz napisał:

> Wielka szkoda, że tego filmu nie było w Polsce w powszechnej
                  dystrybucji.

znalazlam w sieci linki do niego, ale nie wiem, czy wypada zamieścic
                  • marguyu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 22:57
                    "Obcan Havel" byl ostatnio w czeskiej telewizji.
                    Jeszcze w Polsce kupilismy jego ksiazke "Tylko krotko, prosze".
                    Mezowi bylo trudniej czytac, meczyl sie ze slownikiem ale nie
                    odpuscil. Czeka na francuskie tlumaczenie, ktore z pewnoscia kupimy.

Anglia miala Churchilla, Francja de Gaulle, Niemcy Adenauera a
                    Czechy maja Vaclava Havla. Nie przypadkiem stawiam Havla na rowni z
                    najwybitniejszymi nowozytnymi mezami stanu. I nie na darmo okreslam
                    go mianem meza stanu, bo jak pisal mistrz Ildefons "Gdy wieje wiatr
                    historii, Ludziom jak pięknym ptakom. Rosną skrzydła, natomiast.
                    Trzęsą się portki pętakom. Trzęsą sie portki petakom ..."
                    Havlovi skrzydla rosly w celi.
              • slavko2 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 02.02.09, 12:16
                no roberta sama widzisz zarty sie skończyły
        • kanapony Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 03:48
          a ja właśnie oglądam serial "Ceska soda" (93-98)
          fragmenty polityczne ciężko mi załapac sad
          ale z po Klausie nieźle jeździli
          podoba mi się np.
          "czwórka wyszehradzka: jeden za siebie, wszyscy za nikogo, pan bóg z
          nami, a z nim precz"
          • wislok1 Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 31.01.09, 23:46
            Havel jest OK,
            w porządku gość
            • marguyu Re: Prezydent Havel wyszedł ze szpitala! 01.02.09, 00:02
              idem wislok smile
            • mariuszszcz roberta jest fajna osoba 04.02.09, 02:09
              i kontakt raz mieliśmy miły.
              Tylko mnie jakoś przerażają takie nieproporcjonalne reakcje. Np. mam znajomych,
              którzy wygłaszają teksty w rodzaju: Nienawidzę Kayah, nie cierpię Anny Marii
              Jopek. I jak zaczynamy rozmawiać, to się okazuję, że do nienawiści to daleko.
              Właściwie nie nienawidzą, tylko nie lubią jje głosu, a właściwie głos OK, tylko
              jedna piosenka głupia, a właściwie nie piosenka, tylko słuchali jej z taką
              beznadziejną dziewczyną/chłopakiem i to im wpłynęło na cała Kayah/Jopek itp.
              Więc o nienawiści nie ma mowy, tylko "tak im się powiedziało".

I okazuje się, że te reakcje są takie nieproporcjonalne.

Pozdrtowienia dla roberty i reszty. Nie miałem nic złego na myśli. Po prostu
              wydaje mi się, że Havel zrobił więcej dla Europy niż mu wszyscy i należy mu się
              szacunek.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka