Dodaj do ulubionych

shih tsu czy lhasa?

IP: *.chello.pl 29.06.04, 18:30
czym różnią się te rasy, bo z tego co widziałam to z wyglądu są podobne. Czy
w W-wie są hodowle tych pisków i czy ktoś wie jaki jest koszt nabycia tej
piękności?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: yoyo Re: shih tsu czy lhasa? IP: 217.144.243.* 29.06.04, 18:44
      ten drugi to,lhasa aspo..Oba pochodza z Tybetu a roznica polega glownie na
      umaszczeniu tak na pierwszy rzut.Ceny nie znam ale strzelam,ze za shih-tzu
      3000pln
    • Gość: yoyo przesadzilem IP: 217.144.243.* 29.06.04, 18:47
      podobno 800-1500 za shih-tzu
    • neta.hard Re: shih tsu czy lhasa? 29.06.04, 20:15
      Gość portalu: ef napisał(a):

> czym różnią się te rasy, bo z tego co widziałam to z wyglądu są podobne. Czy
      > w W-wie są hodowle tych pisków i czy ktoś wie jaki jest koszt nabycia tej
      > piękności?
      > Pozdrawiam

W lipcowym numerze "Przyjaciela Psa"" jest porownienia tych dwoch ras.
      Powinnas/es kupic go :)))
      • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 29.06.04, 20:49
        dzieki, a czy ktoś z was ma takiego pieska?
    • Gość: wawanka1 Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 29.06.04, 21:45
      hej
      ja mam shih tzu (i laba). Jest jest bardzo lagodna, uwielbia lezenie na
      kolanach ale nie przepada za spacerami (najlepiej maly sik, kupka i biegiem do
      domu). Na spacerach boi sie wlasnego cienia ale jak siedzi w domu to drze sie
      gdy tylko cos poruszy sie za oknem. Typowy maly ujadacz :-) Nie wiem jak inne
      pieski tej rasy ale na przykladzie mojej stwierdzam, ze wiekszej slodzizny nie
      spotkalam. Niestety sierc wymaga strzyzenia albo codziennej pielegnacji (
      straszne koltuny). Ja wybralam to pierwsze rozwiazanie. Umiescilam zdjecie Soni
      na na forum:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=13401274
      Pozdrawiam serdecznie i daj znac jaka podjelas(-es) decyzje :-)
      • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 29.06.04, 22:11
        a może wiesz czy w Warszawie są jakieś hodowle gdzie można zakupić właśnie
        takiego pieska?
        Zdięcie super, Urocza.
        • neta.hard Re: shih tsu czy lhasa? 30.06.04, 12:59
          Gość portalu: ef napisał(a):

> a może wiesz czy w Warszawie są jakieś hodowle gdzie można zakupić właśnie
          > takiego pieska?
          > Zdięcie super, Urocza.

Najprostszym sposobem jest wybranie sie do ZK i spytanie gdzie w Wawie sa
          hodowle takiego lub takiego pieska.
          A tak wogole to 11 lipca bedzie na WACie wystaw psow, idz, popatrz, pogadaj z
          hodowcami :))
      • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 29.06.04, 22:12
        a jak z żywieniem? co jada?, bo słyszałam że musi to być specjalna karma i
        tylko 100 g dziennie, czy to prawda?
        • Gość: mw Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 30.06.04, 14:49
          Mam dwuletnią suczkę. Co do spacerów to moja sunia lubi chodzić, ale ze względu
          na włos, zbyt dużo nie powinna. Wraca "uczesana wiatrem" i bardzo zakurzona.
          Narazie nie skracam włosa mojego dziecięcia, ponieważ jeszcze ją wystawiam, a
          psów wystawowych się nie strzyże. Zaznaczam również, że nie przez pomyłkę
          napisałam włos, a nie sierść, bo shih tzu mają (podobnie jak np. yorki) włosy,
          które rosną całe życie, a tym samym psy tej rasy nie linieją (baaardzo sobie to
          chwalę, sierść z mojej persiczki całkowicie mi wystarcza). Jeśli chodzi o
          charakter shih tzu, to wcześniej opisywany piesek trochę odbiega od reguły.
          Shih tzu to psy bardzo pogodne, kochają wszystkich i wszystko, są odważne i nie
          szczekają! Takie po prostu są. Moja suczka jedynie potwiedza wzorzec. Zaszczeka
          jak ją bardzo i w specyficzny sposób rozbawimy. Za to pieszczoch z niej
          niesamowity. Z czesaniem i kąpaniem nie ma problemu, psy świetnie to znoszą. Co
          do żywienia, karmię sunię firmowa karmą, choć wiem, że ludzkie jedzonko smakuje
          jej bardziej. Nie porcjuję odkąd okazało się, że zjada mniej niż powinna. Ma
          więc stały dostep do karmy i je ile chce (nie przejada się, trzyma linię).
          Nie wiem co mogę jeszcze napisać. To na razie tyle. Pozdrawiam.
      • kadka Re: shih tsu czy lhasa? 15.07.04, 14:33
        sliczne sa i tak wygladaja niestrzyzone?
    • Gość: cezar Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 30.06.04, 14:38
      Jestem wlascicielem pieska i suczki rasy lhasa apso (z roznych hodowli) i
      choc moja opinia moze byc stronnicza, to uwazam, ze nie ma bardziej kochanej i
      oddanej czlowiekowi rasy.Te male pieski obdarzone sa niebywala inteligencja,
      dzieki ktorej staja sie wprost niezwyklym towarzyszem i przyjacielem swego
      opiekuna.Co do urody tych pieskow - to chyba jest zrozumiale, ze idzie ona w
      parze z inteligencja. Moja sunia jest szczenna - rozwiazanie ma nastapić za
      niecaly tydzien.Na razie nie chce zapeszac , ale oczekujemy pieknych
      szczeniaczkow.
      • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.samopomoc.com.pl / 213.76.128.* 30.06.04, 14:58
        a czy możesz mi podać jaka jest cena tych piesków, tak w ogóle :)z rodowodem
        lub bez.
        Pozdrawiam serdecznie
        • cezar1 Re: shih tsu czy lhasa? 30.06.04, 16:07
          Piesek i suczka maja rodowody z miejsca pochodzenia ( Tybet i Morawy).
          Co do szczeniaczkow,to chcialabym znalezc dla nich dobry dom z kochajacymi je
          ludzmi.Ale najpierw poczekajmy az szczesliwie sie urodza.
          • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 30.06.04, 18:16
            ok, ale chciała bym w ogóle zorientować się ile kosztują takie pieski, jak byś
            mógł podać jakieś ceny (nie chodzi mi o przyszłe potomstwo) tylko jaka jest
            cena rynku naszym, bo nigdzie nie mogę znaleźć na ten temat informacji, a skoro
            ty posiadasz parkę to myślałam że orientujesz się.
            Pozdrawiam,
            P.S.
            A może masz jakieś fotki swoich pupilków?
            • cezar1 Re: shih tsu czy lhasa? 01.07.04, 10:33
              fotki mam ale niestety nie w formie elektronicznej, moge tylko dodac, ze pieski
              sa masci bialo-zlotej.
              co do ceny i ew. innnych szczegolow, to do tematu wroce dopiero po narodzeniu
              sie szczeniat.
              ps.polecam lekture ostatniego numeru "Przyjaciela psa", tam sa zdjecia lhasy i
              ogolne info o tej rasie.
              • Gość: ef Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.samopomoc.com.pl / 213.76.128.* 01.07.04, 11:25
                dzięki, a lekturę już przerobiłam i moim zdaniem są tam tylko informacje
                ogólne.
                P.S.
                szczerze mówiąc Lhasa bardziej mi siępodobają, może dlatego ,że ostatnio
                właśnie miałam z nim (z nią - sunią) do czynienia. Jest urocza pomimo, że była
                ostrzyżona i do Polski zawitała na "chwilę". Tandres mnie zauroczyła i dlatego
                tak dopytuję się o tą rasę.
                Pozdrawiam serdeczni i daj znać jak będą maleństwa.
                • cezar1 Re: shih tsu czy lhasa? 15.07.04, 12:53
                  zgodnie z umowa, wracam do tematu szczeniaczkow lhasa apso.
                  sunieczka urodzila szczesliwie 5 szczeniakow - 3 pieski i 2 suczki.
                  malutkie sa piekne - w kolorach od bezowego do ciemno-brazowego, ale jak to
                  bywa u tej rasy, masc moze sie pozniej nieco zmienic. na dniach powinny
                  otrwierac oczki.po kontrolnej wizycie u weta bede dalej informowac.
                • cezar1 Re: shih tsu czy lhasa? 02.08.04, 11:55
                  tak jak obiecalam, przekazuje dalsze informacje o moich szczeniaczkach rasy
                  Lhasa Apso.
                  chowaja sie swietnie,sa pogodne i jedza bardzo duzo - zaczelam je dokarmiac,
                  ale przyznam,ze ciezko mi to idzie, bo pieseczki wola jedzenie mamusi.a ich
                  mamusia juz coraz czesciej zostawia je same w kojcu, jest juz chyba nimi
                  zmeczona.
                  poniewaz nie planuje zakladania hodowli, to bede szukac dobrego domu dla 3
                  szczeniaczkow - 2. pieskow i 1. suczki - w razie zainteresowania prosze dalszy
                  kontakt na kom.604.785.447.
                  pozdrawiam
    • Gość: wawanka1 Re: shih tsu czy lhasa? IP: *.chello.pl 30.06.04, 18:04
      moja sonia je gotowane - kurczaczek, marchewka, ryz. Za jablko dalaby sie
      pokroic :-)Co do ilosci, to jest to sprawa indywidualna. Sama jeszcze niedawno
      zadawalam to pytanie odnosnie labradora ale przekonalam sie trzeba sie poprostu
      wstrzelic. Moze najlepiej zaczac od dawki w przepisie a potem zwiekszac lub
      zmniejszac w zaleznosci od wynikow wagi psa. Ale jak piesek bedzie juz w domu,
      to najlepiej doradzi Ci lekarz. Swoja sonke kupilam 6 lat temu ale poszukam
      telefonu do hodowcy i dam Ci znac.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka