Dodaj do ulubionych

Kotek syberyjski - czym karmić?

26.10.05, 23:06
Witam Wszystkich :)

Niedawno stałam się szczęśliwą właścicielką kotka syberyjskiego. Niestety, to
szczęście ;))) spadło na mnie dość nieoczekiwanie - nie zdążyłam się naczytać
żadnych "mądrych" poradników... i teraz się głowię - czym karmić taką
bestyjkę?
Narazie dostaje karmę Royal (dla kociąt, "etap II" - zgodnie ze swoim
wiekiem), gotuję mu mięso drobiowe i rybę, dostaje też biały serek.

Wielka prośba do wszystkich właścicieli kotów syberyjskich - o czym powinnam
wiedzieć, jeśli chodzi o upodobania kulinarne tej rasy?
Obserwuj wątek
    • fruuu Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 26.10.05, 23:26
      zrezygnuj z ryby bo to nie jest najzdrowsze dla kociaka, jako przysmak może
      czasem dosać. do drobiu dodaj ryż i marchewkę, świewtnie nadaje się też
      wołowinka (taka z żyłakmi swietnie działa na ząbki) oraz serca i żołądki
      drobiowe. czasem wątróbka jako przysmak. nie dawaj wieprzowiny i mleka. suche
      masz dobre, nie ma co zmieniać. możesz też kupić pastę z witaminami dla kociąt
      albo spytać weta o takie witaminki. jeżeli chodzi o upodabania kulinarne to
      rasa tu o niczym nie decyduje, każdy kot ma swoje "widzimisię" :)
    • marianna.rokita Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 27.10.05, 05:04
      Rybe jako przysmak. Raz na tydzien nie czesciej.Zawiera b.duzo soli
      mineralnych,zbyt duzo dla wrazliwych kocich nerek.
      Miesko kurczaka - raz na dwa dni.
      Serek - tez razna dwa dni.

Mozesz mu dawac zoltka jaj przepiorczych, to sondensowana dawka witamin dla
      kota. Raz na tydzien.

Nie karm ludzkim jedzeniem.Nie przesadz z miesem. Nie przebialkuj!
      Niech podstawa i baza bedzie profesjonalna karma.Moze byc RC, czyli ta ktora
      stosujesz.

Nigdy kitekata, whiskasa i karm hipermarketowych!
      • scorn85 Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 27.10.05, 10:32
        Dziękuję za odpowiedzi :) Trochę mnie to przyznam zasmuciło, bo każdy lubi
        rozpieszczać swoje zwierzątko, a czym ja mam Leonka rozpieszczać - suchą karmą
        (ciągle o tym samym smaku) i witaminkami? Zastosuję się do rad obu Pań. Rybka
        będzie raz w tygodniu, mięsko i serek na zmianę. Zaopatrzę się w te przepiórcze
        jaja ;), ale chciałam jeszcze spytać o jedno. Ostatnio, gdy karmiłam
        siostrzenicę jedzonkiem "gerber" kot dosłownie oszalał ;)))) Wobec tego - czy
        może od czasu do czasu dostać coś takiego? Oczywiście w takim posiłku jest
        tylko mięso drobiowe, warzywa (marchewka, pietruszka) i ryż? Zaznaczam, że nie
        ma w tym przypraw. Jak dla mnie - brzmi to idealnie ;), ale może się nie znam,
        więc bardzo bym prosiłą o opinię! Obiadki dla najmłodszych dzieci dają wiele
        możliwości wyboru, ale nie wiem, których warzyw kotu nie można podawać? Papryka
        i groszek wydają mi się podejrzane :D. Ale co z np. z pomidorami? Wiem, że
        wiele kotów lubi warzywa, ale nie chciałabym przedobrzyć...
        • fruuu Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 27.10.05, 10:52
          gerberki też są ok, ale takie całe mięsne. jest indyk i kurczak bez żadnych
          dodatków. rozpieszczać możesz pastą odkłaczającą, moje koty się w kolejce do
          tubki ustawiają :) witaminki możesz kupić w zoologicznym w formie "cukierków"
          wiele kotów lubi takie przysmaki ale co kot to upodobania smakowe i ja juz 4
          opakowania różne rozdałam znajomym bo kociarstwo wzgardziło. szczytem
          rozpieszczania dla moich jest puszka tunczyka w sosie własnym, raz na miesiąc
          jak dostaną nic im się nie stanie a jeszcze przed otwarciem puchy zaczynają
          molestować :) poza tym twoje kociska same sobie wybiorą coś do rozpieszcania.
          Lukrecja uwielbia bób na przykład i kukurydzę z puszki. Nie sypię jej tego
          pełnej michy ale jak sama jem dostaje ze 2-3 ziarenka bobu. Jeżeli kotu coś
          baaaardzo smakuje a najzdrowsze nie jest to jak dostanei raz na jakis czas
          malutką porcję nic się mu nie stanie a poczuje się dopieszczony i szczęśliwy :)
          • oliwkka Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 29.10.05, 16:30
            Witam,
            Możesz swojego kotka ropieszczac tabletkami z kocimietką lub walerianą-mój
            szaleje za nimi. Uwielbia też oliwki ze słoiczka, aż piszczy za nimi. Innym
            przysmakiem jest kukurydza i groszek z puszki; jak domownicy to jedzą przybiega
            i błaga o to.

Nie należy też przesadzac z witaminkami, ponieważ w RC jest odpowiednich zestaw
            witamin, a najgorsze co można zrobic kociakowi to przedawkowac witaminy. Na
            opakowaniu RC znajdziesz ich cały skład, który jest odpowiednio dostosowany do
            wieku kociaka i nie trzeba już innych preparatów witaminowych stosowac.

NIe wydaje się mi aby przy stosowaniu RC potrzebna była pasta na odłaczanie,
            ponieważ karma ta sama w sobie zawiera składniki rozpuszczajace sierśc.
            Pozdrawiam
    • radzikoj Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 13.01.19, 13:41
      koty syberyjskie sa sliczne :) ale wymagaja tez specjalnej opieki i zywnosci dlatego warto rozejrzec sie za karma stworzona specjalnie dla nich, bozita ma w sowojej takie karmy. sama podaje se swojemu kotu i bardzo dobrze sie sprawuje.
    • becia234 Re: Kotek syberyjski - czym karmić? 18.01.19, 21:31
      Każdy kotek jest inny . Musisz go wyczuć . My kupujemy karmy firmy bozita i ta mu podpasowala , szczególnie ta z łososiem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka