Dodaj do ulubionych

Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus)

05.11.06, 00:40
Prosze o wypowiedzi wszystkich osób znajacych sie na rzeczy, aby pomogli
stworzyć jadłospis dla ZAGROŻONYCH WYGINIĘCIEM paserków

___
Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
Obserwuj wątek
    • inquisition Ryż się nie nadaje 05.11.06, 01:05
      Podobno jest niewskazany dla wszelkich ptaków z racji swojego pęcznienia i
      zwiększania objętości. nie wiem czy to prawda, ale na wszelki wypadek do nie
      stosuję.

___
      Następnym razem: wszyscy.na.wybory.patrz.pl/ !
    • zielony_listek Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 05.11.06, 19:10
      jak to zagrozonych wyginięciem?

Ja do karmnika sypię mieszankę dla małych ptaków, którą kupuję na bazarku (są
      też w sklepach ZOO, ale dużo drożej wychodzi). Jest to mieszanka małych
      ziarenek.
      Przylatuja wróble, sikorki, czasem cos wiekszego.
      Z mojego doświadczenia - najbardziej lubią słonecznik (niełuskany), zjadaja go
      najpierw :-)

Juz sobie zakodowałam, żeby nie dawać ptakom chleba, zwłaszcza zimą.

Pozdrawiam
      zielony_listek
      • martvica Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 06.11.06, 09:51
        zielony_listek napisała:
        > jak to zagrozonych wyginięciem?

Bo populacja wróbli w naszym kraju spada na łeb. Podobnie jak na Zachodzie
        zresztą. Był kiedyś taki artykuł w GW, w ciągu 10 lat zostało 10% wyjściowej
        populacji (to chyba były dane dotyczące Londynu, ale nie pamiętam na 100%).
        Słonecznik niełuskany - tak, poza tym potłuczone orzechy włoskie - jedno drzewo
        rodzi takie straszne malizny, żal wyrzucać, a grzebanie się w tym jest
        nieopłacalne. Ptaszyska wyskubują i są szczęśliwe.
        • zielony_listek Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 07.11.06, 11:52
          > > jak to zagrozonych wyginięciem?
          >
          > Bo populacja wróbli w naszym kraju spada na łeb.

Nie zastanawiałam sie nad tym wczesniej, ale faktycznie - mazurków na przykład
          dużo więcej do mnie przylatuje, wróble rzadko...
          Pozdrawiam
          zielony_listek
    • kasiajn Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 06.11.06, 10:07
      Andrzej Kruszewicz, szef ptasiego azylu w warszawskim zoo, pytany, czym moglibyśmy dokarmiać
      wróble, których jest coraz mniej w miastach, mowi:
      - "Najbardziej wartościowym pokarmem byłoby proso, które można kupić w sklepach zoologicznych w
      cenie 3-4 zł/kg. Może być tez mieszanka - taka sama, jak dla kanarków, ale jest trochę droższa, mogą
      to być grube kasze zbożowe, może być także pokruszone białe, czerstwe pieczywo. Nigdy nie dajmy
      jednak resztek wędlin, czy innych odpadów kuchennych, zwłaszcza, jeżeli są słone, czy przyprawione.
      Także żółty ser jest szkodliwy.
      Pamiętajmy również o tym, że w czasie mrozów ptaki będą niezwykle wdzięczne za nie zamarzniętą
      wodę, której będą mogły się napić."

A wiecej:www.polskieradio.pl/nauka/zooptikon/?iid=18

A jakby ktos chcial dokarmiac kogos innego, to bardzo prosze:
      www.pwg.otop.org.pl/ochr2.php
      Do mnie przylatuje maly tlumek, dostaja pszenice, zagladaja do psich misek, kot za oknem modli sie
      do nich, kiedy sie krzataja.
      • aix.sponsa Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 07.11.06, 22:07
        Tak najlepiej to ziarnem. Lubią proso, rzepik, kanar, konopie, pszenicę,
        słonecznik, czasami podjadają smalec, który wystawiam sikorkom ;)
        Urocze z nich ptaszki - takie małe pierzaste kulki. Kocham je.
        :) <:
        ^
        |
        Kochajmy ptaki!
      • izywec2 Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 12.10.20, 18:41
        Izywec@gmail.com
        Żona dowiedziała się, że doskonałym składnikiem do mieszanek dla wróbli są ziarna rzepaku. Ponieważ mamy od 25 lat porządne stadko wróbli /szacuję na 80 do 100 osobników/ to zdobyła po żniwach rzepakowych ponad 100 kg ziarna.
        Wróble głównie karmiliśmy dotychczas pszenicą a w zimie pszenicą i kulkami tłuszczowymi z dodatkiem różnych ziarenek. Obecnie domieszany rzepak do pszenicy pozostaje nie zjedzony. Powstaje zatem problem. Dodawać do kulek rzepak czy nie ?
        No i co w przypadku negatywnej odpowiedzi zrobić z rzepakiem ?
        P.S. Mieszkam na wsi koło Kołobrzegu. W naszym "gospodarstwie" bytują i gniazdują także grochówki, synogarlice, kosy, sroki, sikorki bogatki, rudziki. szpaki oraz chyba przelotnie kilka innych małych nie znanych mi gatunków.
    • dawiddj336 Re: Czym karmić W-R-O-B-L-E (Passer domesticus) 09.05.22, 16:39
      Cześć wszystkim zapraszam do DARMOWEJ REJESTRACJI na stronie AnimalSky.pl
      Dzięki której otrzymacie kod rabatowy o wysokości -10%, na pierwsze zakupy. Kod jest ważny do 14.05.2022

Zachęcam również do zakupów w sklepie zoologicznym.
      W którym za każde zrealizowane zamówienie otrzymacie punkty, które można wymienić na ciekawe Gadżety dla naszych pupili.
      Sprawdźcie sami na AnimalSky.pl
      www.animalsky.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka