Gość: zrozpaczona IP: *.zapora / 217.96.25.* 17.09.03, 17:47 Pomozcie, od dwch dni mam dwa kociaki... i po dwoch dniach jakby zapach sie zminil w lazience.... podejrzewam ze uzywam jakiegos kiepskiego zwirku.... pomocy, doradzcie zrozpaczoba Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysikluliczek Re: brzydki zapach z kuwety kota 17.09.03, 18:22 A śmierdzi bardziej na siusiu czy bardziej na kupkę? Sprawdź, czy kotki nie zrobiły przypadkiem obok, albo czy nie obsiusiały brzegu (ramy) kuwety. Moich kilka rad: Po pierwsze, jak już tu ktoś kiedyś pisał na forum, kociaki muszą być odrobaczone. Czasem nieprzyjemny zapach moczu kota "łagodnieje" po przeprowadzeniu tego zabiegu. Po drugie, kuweta musi być wysypana prawie po brzegi żwirkiem. Mój kotek strasznie lubi kopać, a potem zasypywać swoje "skarby", tak że nie skarżę się na nieprzyjemny zapach. Osobiście używam żwirku Cats Best. Kosztuje w Carrefourze 21zł. Jest bardzo wydajny, dobrze się zbryla i pochłania zapachy. Można go wyrzucać do muszli klozetowej. Jeśli chcesz, to możesz zmieszać ten żwirek z np. zapachowym "Benkiem". Ja tak praktykowałam przez jakiś czas i nie skarżyłam się na nieprzyjemne zapachy. Uwaga: moja kotka po zmianie żwirku na początku trochę strajkowała i nie trafiała do kuwety. Na szczęście po praru dniach dała się przekonać. Po trzecie, to oczywiście sprzątanie co najmniej dwa razy dziennie, a przy dwóch kotkach nawet częściej. No i cóż, raczej trzeba się przyzwyczaić, że nie zawsze będzie w łazience cudnie pachnieć. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: brzydki zapach z kuwety kota IP: *.chello.pl 17.09.03, 20:57 Też polecam Cat's Best (EcoPlus), ze względu na możliwość wyrzucania. Poza tym, kiedy kociaki trochę podrosną, możesz zdecydować się na kuwetę zamykaną, to też minimalizuje przykre wonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kama Re: brzydki zapach z kuwety kota IP: *.chello.pl 17.09.03, 21:06 Po 9 latach doświadczeń polecam Cat's Best. Nie jest bardzo drogi, a możesz bez problemu czyścić kuwetę na bieżąco (bez zmiany całego żwirku). Odpowiedz Link Zgłoś
joko5 Re: brzydki zapach z kuwety kota 18.09.03, 08:24 Kotka mam dopiero od tygodnia, jej kuweta stoi w kuchni i nie wyczuwam żadnych przykrych zapachów. Kupiłam kuwetę zamykaną (wyglądem przypomina koci transporter)z przednimi wahadłowymi drzwiami i filtrem z aktywnym węglem pochłaniającym brzydkie zapachy. Inwestycja całkiem trafiona w przeciwieństwie do budowli drapaków, domków i legowisk, z których kicia nie chce korzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
martastrach Re: brzydki zapach z kuwety kota 14.12.21, 09:43 Bardzo dobrym sposobem na zniwelowanie brzydkiego zapachu są świece i szczerze są o wiele lepsze od niektórych neutralizatorów zapachów. Ostatnio korzystam z firmy mascota.pl/ :) Odpowiedz Link Zgłoś
www.forumzoologiczne.pl Re: brzydki zapach z kuwety kota 16.12.21, 11:03 forumzoologiczne.pl forumzoologiczne.pl Odpowiedz Link Zgłoś