Dodaj do ulubionych

Państwo pozwolą, że się powitam:)))

22.03.04, 10:26
Odkryłam to forum świadomie, a właściwie odświeżyłam wiedze na jego temat w
piątek i do dzis zbierałam się w sobiesmile żeby się przywitać z Wamismile
Będę tu często zaglądać bom ptasiego świata niezmiernie ciekawasmile

I tak przy okazji, ponieważ mnie samej byłoby smutno gdyby na forum Ogrody
nagle tematy ptasie przestały się ukazywać pozwalam sobie i tu przywołać
hasło wymyslone może nizbyt oryginalnie, ale szybko na potrzebę chwili
brzmiące mniej więcej tak

Ptasiarze wszystkich forów łączcie sięsmile)))
Obserwuj wątek
    • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 22.03.04, 10:30
      Miło mi powitać, a czy zaglądanie tutaj wzbogaci nas w dziedzinie ptasio-
      ludzkich kontaktów, czas pokaże. Ruch na razie niewielki, może kiedy nastąpi
      wiosenne ożywienie u skrzydlaków, również i tu coś się ruszy. Pozdrawiam
      miłośniczki i miłośników.
    • carduelis Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 22.03.04, 16:17
      ptasik napisała:

> Ptasiarze wszystkich forów łączcie sięsmile)))

popieram, ale dodam "na forum ornitologia" tak będzie bardziej prościej. A tak
      serio to chyba łatwiej czytać i pisac na forum ornitologia (nie dlatego, ze tak
      malo postow) niz szukac watkow ptasich pomiedzy radami dla hodowcow roz czy
      bratkow na forum ogrod. A tak poza tym ptaki wystepuja nie tylko w ogrodzie wink
      pozdraiwam wszystkich
    • cereusfoto Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 25.03.04, 15:18
      Witam,
      No nareszcie coś drgnęło - a już zastanawiałam się, czy nie zlikwidować tego
      forum. Fakt, że na formu ogród zdarzają się często ptasie wątki i to bardzo
      interesujące ( sama dość często zabieram tam głos ), lecz trudno ich szukać
      pośród wszelakich ogrodowych tematów - są jak rodzynki w cieście. Moją ambicją
      jest, by na tym forum odbywały się pogaduchy zarówno amatorów jaki i ptasich
      profesjonalistów ( sama jestem zrzeszonym ornitologiem ).
      Zapraszam - piszcie - przecież to już wiosna - więc i ptaszków jakby "trochę"
      więcej.
      Pozdrawiam
      Ewa ( cereusfoto )
      • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 26.03.04, 17:21
        Opowiedz nam, jeśli masz ochotę w jaki sposób jesteś zrzeszona i czy pomaga Ci
        to w poznawaniu ptasiego świata.
        • cereusfoto Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 26.03.04, 19:24
          Zapraszam wszystkich do wstępowania w szeregi Małopolskiego Towarzystwa
          Ornitologicznego ! Ptaszkolodzy ( chyba powinnam opatentować to określenie ! )
          spotykają się głównie na wycieczkach ornitologicznych wiosną, latem i jesienią.
          Dwa razy do roku odbywają się również zjazdy. Np. tematem wiosennego zjazdu są
          zawsze budki lęgowe dla ptaków. Opłata za rok wynosi 10 zł. Otrzymuje się
          legitymację członkowską. Można też zakupić piękną odznakę MTO z bardzo rzadkim
          w Polsce ptakiem pomurnikiem.
          Moja przygoda z ptakami zaczęła się jakieś 5 lat temu. Do MTO należę z mężem od
          dwóch lat. Na początku uczyliśmy się zauważać ptaki, potem rozpoznawać je po
          upierzeniu, potem po locie gdy były zbyt daleko, a obecnie większość z nich
          rozpoznajemy po śpiewie i odgłosach . Przydatnym, zwłaszcza na początku
          przygody z ptakami, jest dobry przewodnik z fotografiami ( my mamy 4 różne –
          jeden jest niewystarczający ) no i dobra, lekka lornetka ( obecnie rzadko
          przez nas wykorzystywana ).
          Pozdrawiam
          Ewa
          www.cereusfoto.republika.pl
          • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 27.03.04, 09:39
            Dziekuję ale dla mnie do Małopolski trochę daleko. Mogę być najwyżej
            sympatykiem. A pomurnik istotnie ładny ptaszek. Widzieliście kiedyś w naturze?
            Bo ja nie. Według mądrej książki żyje w Tatrach i Pieninach. Można go spotkać
            zimą w podgórskich miejscowościach, bywa że łazi wtedy po murach. Spotkaliście?
            • carduelis Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 27.03.04, 10:08
              Ja kiedys wypatrywalam pomurnika w Pieninach, niestety bez powodzenia sad
            • cereusfoto Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 27.03.04, 21:04
              Niestety nigdy nie widziałam, ale zawsze mam nadzieję na trochę szczęścia.
              Słyszałam , że w Polsce jest zaledwie kilka par lęgowych. Bywa ponoć na terenie
              Ojcowskiego Parku Narodowego. Nie dziwi więc fakt, że tak trudno go dojrzeć.
              • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 28.03.04, 12:19
                Odkąd pierwszy raz zobaczyłem go na obrazku, wyobrażam sobie nie wiem czemu, że
                jest większy niż w rzeczywistości. Tymczasem to taki niepozorny,
                ciemnopopielatoszary ptaszek wielkości wróbla. Raczej trudny w związku z tym do
                zaobserwowania. Kolorki pokazują się gdy rozwinie skrzydła. Przeczytałem, że
                górale nazywają go z racji kolorów na skrzydłach i sposobu poruszania po skale
                motylem-"mentel".
                • cereusfoto Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 28.03.04, 20:33
                  Hmm, widziałeś go? Co za szczęście! Z tym występowaniem to trochę przesadziłam.
                  Pomyliły mi się rejony. Prostuję więc szybko - w Polsce wystepuje TYLKO w
                  Pieninach i Tatrach głównie w skalistych wąwozach.
                  Co do wyglądu - to po zdjęciach jakie widziałam bardziej mi przypomina
                  pełzacza, niż wróbla, ot choćby z racji cienkiego łukowatego dziobka. Wróble
                  raczej nie są szare prędzej brązowo - beżowe - pomórnik i owszem - brzuszek ma
                  czerwony,a skrzydła popielate. Długość do 17 cm.
          • eustachia Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 30.03.04, 15:28
            Ja z kolei zapraszam wszystkich chętnych do rozejrzenia się po okolicy. Może
            gdzieś obok Was działa lokalna grupa OgólnopolskiegoTowarzystwa Ochrony Ptaków?
            Aktywność tych grup w znacznej mierze zależy od członków, ale większość to
            zdecydowanie bardzo prężne jednostki o wielu wspaniałych pomysłach na
            poznawanie ptaków i pomaganie tym pierzastym przyjaciołom człowieka.
            Warszawiaków zapraszam 1 kwietnia na ulicę Raszyńską 32/44 na godz. 18.00.
            Gościem warszawskiej grupy OTOP będzie dr Łukasz Rejt od wielu lat badający
            stołeczne sokoły. Poza tradycyjnymi slajdami bedzie można zobaczyć na wideo
            zapis dramatycznych wydarzeń w sokolim gnieździe. Spotkanie odbywa się w lokalu
            nr 140. Zapraszaamy serdecznie !
      • cavy Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 03.04.04, 20:45
        Ja też tu wpadłem przywitać się. Lubię ptaki. Z wyjątkiem gołębi na parapecie,
        a raczej tego, co tam zostawiają.
        pozdrawiam
        Paweł
    • fanta-girl Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 28.03.04, 22:11
      Ja mam taka propozycje by stworzyc "zgode" miedzy forami, lub uzywajac mniej
      pilkarskiego jezyka ustalic te dwa fora forami braterskimi i dac u gory kazdego
      forum link na drugi, co jest w koncu dosc tu praktykowane.
      (zdaje sie ze w rozdziale dla adminow, wyjasniaja jak to zrobic smile

Forow na GW jest coraz wiecej i nawigacja robi sie coraz trudniejsza sad
      • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 31.03.04, 22:32
        O jakich forach braterskich piszesz? Zdradź proszę tajemnicę, bo ja nieświadomy
        jestem. Czy jeszcze gdzieś siedzą ptakolożki i ptakoluby?
        • anikl Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 02.04.04, 23:25
          Siedzą sobie na Forum Ogród smile
          • koszysta Re: Państwo pozwolą, że się powitam:))) 03.04.04, 12:33
            Tam w większości rozmowy na tematy kwietne, a tu możnaby sobie pogadywać
            wyłącznie o skrzydlakach.
            • abstrakt2003 To dałem kilka postów z zaproszenie do ogrodu!!!!! 04.04.04, 18:29
              I łącza wkleiłem!!!!
              P.S.
              Forum ogród ma tę przewage na forum ornitologia, że można tam publikować
              zdjęcia. Poza tym jest ta bardzo sympatyczne grono użytkowników smile)))
              P.S.
              A kwiatki, robaczki i inne też są ciekawe
              Wpadni do ogrodu i zobacz!
              • abstrakt2003 Toż dałem kilka postów z zaproszenie do ogrodu :) 04.04.04, 18:29

• cereusfoto Re: To dałem kilka postów z zaproszenie do ogrodu 04.04.04, 20:23
                Od dłuższego czasu odnoszę wrażenie, że ogniomistrz jest jakby trochę zazdrosny
                o to forum. Bez ustanku namawia, reklamuje, opowiada o forum ogród. OK, sama
                tam od czasu do czasy zaglądam, pytam o różne z ogrodem związne sprawy, lecz
                ptasie wątki są tam rzadkością. Tu spotykają się prawdziwi miłośnicy ptaków,
                czy tego chcecie czy nie.I myślę, że z dnia na dzień będzie ich coraz więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka