cereusfoto 22.02.11, 12:34 W zeszyłm roku o tej porze w Krakowie już były. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nuova Re: Czy ktoś widział już szpaki? 23.02.11, 08:05 Na szczęście nie, bo na płd PL spadł śnieg! Odpowiedz Link
dar61 Sadźmy poza miastem mu stołówki 23.02.11, 21:50 Jako smakosz naszych dwóch ogrodowych, przydomowych czereśni, trzech wiśni, jednej śp. czerechy i zagonka słodkich winorośli oraz posiadacz kompletu nieporęcznych do zakładania siatek p-szpakom mniej ekscytuję się przylotem tych szpaków, a bardziej doceniam ich dietę w czas wychowu młodych - wyraźnie[j] wysokobiałkową, owadzią Jako usprawiedliwienie i doświetlenie swego braku zachwytu dodam, że budek ptasich „tymi_ręcami" stworzonych mam wokół kilkanaście, nie licząc tych trzech u rodziców mych. I pojników trzech. I daleko od nas sadzonych [naturalnych] w Polsce domieszek owocodajnych w skrajni lasów i pól. *** Szpak wiedział co i jak. Raz tylko u nas wychował młode. Dopomagałem i wykładałem mu na miseczce wszystkie swe co tłustsze ogrodowe znaleziska... Odpowiedz Link
qulqa Re: Czy ktoś widział już szpaki? 24.02.11, 00:46 Na warszawskim Ursynowie przez całą zimę grasuje grupka szpaków. Sypiają na linii wysokiego napięcia obok Wyścigów. Wydaje mi się, że jest ich z dnia na dzień więcej. A może tylko mi się tak wydaje ? Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czy ktoś widział już szpaki? 24.02.11, 08:10 A na 100% to szpaki? Jeśli tak to zazdroszczę Odpowiedz Link
marbor1 Re: Czy ktoś widział już szpaki? 24.02.11, 20:33 A mnie się wydaje, że to raczej są kosy. Parę sztuk widziałam u siebie na Grochowie. Dwa zaglądały do mojego karmnika na balkonie. Odpowiedz Link
qulqa Re: Czy ktoś widział już szpaki? 24.02.11, 20:40 Szpaki na 200%. Czasem podlatują i w odległości 4-5 metrów objadają zamarznięte owocki z dzikiego wina za oknem albo siadają na wierzbie i rozmawiają. Mamy jeszcze stada kwiczołów, dwa męskie kosy (uwielbiają siekane rodzynki), stada dzwońców, trzy grubodzioby, trzy jery, dwa samce zięby, mnóstwo bogatek, modraszek, mazurków, wróbli. A dziś po raz pierwszy zawitał rudzik Niby centrum Warszawy, ruchliwe miejsce, a stali bywalcy karmnika nie przejmują się niczym Odpowiedz Link
rickky Re: Czy ktoś widział już szpaki? 27.02.11, 20:11 Wczoraj (25.02.11) w Kołobrzegu miałem okazję obserwować jednego osobnika. Spacerował sobie po trawniku w parku, między niewielkimi krzaczkami, interesując się oczywiście bardzo, co w trawie piszczy ... Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czy ktoś widział już szpaki? 01.03.11, 09:02 Znaczy się, że już niedługo będą w Krakowie Odpowiedz Link
nuova Re: Czy ktoś widział już szpaki? 03.03.11, 13:12 doleciały do Kraka? wczoraj widziałam 5 sztuk. nie wiem czy to te 4 z lutego +1? czy nowe pięć istot?! Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czy ktoś widział już szpaki? 03.03.11, 15:05 Jeszcze nie - pewnie zatrzymały się gdzieś po drodze na piwo Odpowiedz Link
nuova Re: Czy ktoś widział już szpaki? 04.03.11, 07:53 oby nie zatrzymały sie tu aż do zaowocowania czereśni! ;P Odpowiedz Link
miostatyna Re: Czy ktoś widział już szpaki? 08.03.11, 19:17 Łobez ( zachpom ) - już są Odpowiedz Link
cereusfoto Re: JUŻ SĄ!!! 11.03.11, 07:33 No wreszcie. Wczoraj przyleciały. Dziś rano były dwie parki. Jeden już zaglądał do budki i sprawdzał czy posprzątana Odpowiedz Link
qulqa Re: JUŻ SĄ!!! 22.03.15, 18:54 Co tam szpaki. Ważne że jest Cereus Dawno Cię nie było, pozdrawiam serdecznie. qulqa Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czy ktoś widział już szpaki? 08.03.15, 10:57 W Krakowie już są U mnie już zaanektowały budkę... Odpowiedz Link
nuova Re: Czy ktoś widział już szpaki? 09.03.15, 13:08 ...w Bielsku są od ponad tygodnia Odpowiedz Link
miostatyna Re: Czy ktoś widział już szpaki? 10.03.15, 20:11 w Szczecinie i okolicach od dwóch tygodni Odpowiedz Link
nothing-nic Re: Czy ktoś widział już szpaki? 12.03.15, 16:26 Wczoraj powróciła moja para szpaków. Dziś widziałem kilkanaście bocianów.Szły bardzo wysoko w kierunku na bagna Switeż(za Włodawą nad Bugiem- obecnie Białoruś). Odpowiedz Link
wacek1154 Re: Czy ktoś widział już szpaki? 15.03.15, 13:10 Rzeszów-wczoraj kręcił się wokół miejsca gdzie w ubr. była budka Odpowiedz Link
smutas13 Re: Czy ktoś widział już szpaki? 04.04.15, 20:15 Dziś przysiadł na parapecie okna mojej kuchni. Piękny był. (Śląsk Cieszyński) Odpowiedz Link