makar42
19.03.19, 14:29
Mój niepokój wywołany jest pojawieniem się bardzo małej ilości szpaków. Mam w swoim ogrodzie 4 budki lęgowe, o które w ubiegłych latach szpaki - jak tylko pojawiły się na wiosnę - zawsze toczyły boje. W tym roku pojawiło się kilka sztuk ale tylko przelotem i jak na razie nie ma większego zainteresowania tymi domkami. Czyżby to był wynik masowego wyginięcia tych ptaków, o którym czytałem w sieci, że padały w okolicach Rzymu, podobno zupełnie spłaszczone, czego naukowcy nie potrafili wyjaśnić.
Podobną sytuację (ubytek populacji) zauważyłem wśród kosów. Mam w ogrodzie dorodny krzew ognika, którego czerwone owoce były zawsze zimowym przysmakiem kosów. W tym roku na krzewie do dziś utrzymują się owoce i nie ma chętnych do ich konsumpcji. W czeskiej telewizji, jak i na stronie www.idnes.cz/zpravy/domaci/virus-usut-zabiji-kosy-smrt-kos-ptak.A180905_140000_domaci_nub podawali informację o masowym wyginięciu kosów, spowodowanym afrykańskim wirusem USUTU. Mieszkam na Śląsku, więc wpływ tego wirusa mógł również ujawnić się u nas.
Czy ktoś może potwierdzić moje spostrzeżenia ?