Dodaj do ulubionych

Martwe ptaki na balkonie

01.06.21, 23:53
Tej wiosny (od marca) zaczęliśmy znajdować martwe ptaki przy domu.

Do tej pory znaleźliśmy ich aż 5. Na balkonie od zachodu najpierw kos (samiec), potem na balkonie od północy sikora bogatka, a za jakiś czas uboga (chyba też samce). W zeszłym tygodniu na balkonie od zachodu dzięcioł! Dzisiaj przed domem kapturka (tym razem samica).

Zastanawiam się, co może być tego przyczyną. W okolicy jest wiele pięknych ptaków (nawet wilgi, dzięcioły zielone, dudek i wiele innych). Nigdy nie spotkałam tylu martwych ptaków i to różnych gatunków. Jeśli coś jest nie tak z domem (stoi od jesieni, jeszcze nie mieszkamy), to koniecznie chcielibyśmy to naprawić. Pryskałam drzewa miedzianem, ale jeszcze w okresie bezlistnym. W zeszłym roku też pryskałam (z tego samego proszku) i 2 lata temu też, proporcje były poprawne. Przez 3 lata poprzednie raz znalazłam martwego kosa na działce.

Jednocześnie na balkonie od wschodu mamy gniazdo drozdów śpiewaków, młode już wyleciały kilka dni temu. Około 20m od domu jest gniazdo szpaków w dziupli w wierzbie i jeszcze parę innych gniazd w okolicy, ale nie rozpoznam czyje. Mam nadzieje, że mają się dobrze
Obserwuj wątek
    • nukula4 Re: Martwe ptaki na balkonie 02.06.21, 22:21
      Szyby a szczególnie czyste oznaczają śmierć dla ptaków. Szyba czysta odbija przestrzeń przez to ptak lecąc z pewną prędkością nie zauważa iluzji przestrzeni, uderza się o szybę i ginie. To samo w przypadku gdy jako samiec dostrzega w odbiciu konkurenta. Jedyne wyjście nalepić na szybę kilka orłów (zależnie od wielkości szyby) lub paski (jest firma która je oferuje). Masz niekorzystne położenie (na trasie przelotu) lub w stosunku do słońca.
      • palczak.madagaskarski Re: Martwe ptaki na balkonie 15.06.21, 10:38
        Też stawiałabym na rozbijanie się o szyby. Szczególnie jeśli dom jest niezamieszkany, to pewnie nawet firanki w oknach nie wiszą - one nie zawsze rozwiązują problem, ale mogą go zmniejszać.

Poczytaj tutaj o tym, jak zabezpieczyć szyby przed ptasimi kolizjami. "Anty-ptaki" (czyli sylwetki ptaków drapieżnych, jakie się czasem spotyka na ekranach akustycznych) nie są skutecznymi odstraszaczami, ich jedyna skuteczność to taka, że zasłaniają częściowo szybę, więc żeby działały, musiałyby być dość gęsto (i równie dobrze wtedy zamiast ptaka można nakleić na oknie jakiekolwiek witraże czy ozdoby). Bardziej skuteczne i zakrywające mniejszą powierzchnię szyby są wzory typu paski czy kropki. Szczegółowe informacje, jak to powinno wyglądać, znajdziesz np. tu szklanepulapki.pl/aktualnosci/zachecamy-do-korzystania-z-wersji-elektronicznej-kompendium/
    • annalogicznie Re: Martwe ptaki na balkonie 21.06.22, 19:41
      W marcu kupiliśmy dom, dłuższy czas stał niezamieszkany i do tej pory taki pozostał, jest w trakcie remontu. Od marca znaleźliśmy już 6 martwych ptaków. W przeciągu ostatnich 2 dni znalazłam aż 3 na raz w obrębie domu ( dwa w tym samym miejscu- pod garażem, trzeci przy balkonie). Wszystkie wyglądają tak samo, żadnych widocznych obrażeń na ciele, okna są zasłonięte roletami a w przypadku okolic balkonu linie napięcia są wykluczone. Sąsiad nie znalazł natomiast żadnego, od dłuższego czasu. Nie ma mowy o żadnych opryskach, dom stoi na uboczu przy lesie, obok znajduje sie nowoczesna oczyszczalnia ścieków. Nie mam pojęcia co może być przyczyną ich śmierci a strasznie mnie smuci ich widok i chciałabym poznać przyczynę. Może ktoś ma jakiś pomysł, albo autorka da znać jak rozwinął się jej problem. W ostatnich dniach nalazłam kosa, dzięcioła i sójkę
      • palczak.madagaskarski Re: Martwe ptaki na balkonie 21.06.22, 23:14
        Czy na oknach są rolety zewnętrzne, takie sklepowe, czy wewnętrzne? Jeśli wewnętrzne, to prawdopodobnie ptaki się jednak rozbijają. Rolety, firanki, kwiatki, brudne okna zmniejszają problem, ale niekoniecznie go likwidują. Może akurat o jakiejś porze słońce świeci tak,ze na szybach tworzy się "efekt lustra".
        • dar61 zewłoki ptaków vs. zazdrostka 23.06.22, 08:57
          W obu opisach domów brak info o formacie tychże inkryminowanych okien, otoczeniu [np. czy są wysokawe drzewa].
          Nowe domy miewają dziś, właśnie od strony nasłonecznionej (z refleksami w nich słonecznymi), witryny okienno-balkonowe od podłogi do sufitu, nawet na całą szerokość ściany...

Warunki, aranżację otoczenia domów można z czasem zmienić dosadzaniem właśnie drzew, nawet lokalizacją pojnika/ wodnego oczka przydomowego, co ptakom miejscowym zmieni ogląd i wgra nowe dane w plan przestrzeni.
          Nawet dzieciom-berbeciom zdarza się wejść w taką przegrodę szklaną, czemu zapobiegają naklejki na wysokości ich wzroku.
          Prawo budowlane (wielu krajów) nakazuje w budynkach użyteczności publicznej w takie duże przegrody szklane wbudowywać / naklejać elementy wskazujące przechodniom, że to nie wolna przestrzeń - dlaczego ptakom tego się szczędzi?

Zastanawiać też powinno, czy w oknach opisywanych tu domów są elementy typu firan, zasłony - szczególnie w tym domu niezamieszkanym.
          Dzisiejsza moda na nagie bezfiranowe kontury okien też mogłaby być praprzyczyną problemów bębnienia ptaków w szyby...
    • dar61 Martwe szpaki pod balkonem 23.06.22, 09:09
      '...Około 20[ ]m od [...] gniazdo szpaków [...] Mam nadzieje, że mają się dobrze...'

A ja wręcz przeciwnie.
      Właśnie ruszam zakładać PRZECIWSZPACZĄ siatkę na koronę wiśni; wczoraj kilka godzin ją cerowałem, bo po ostatnim jej zdejmowaniu z korony czereśni się ponadrywała.
      Kosztowała sporo, jest ze specjalnego splotu, w jakim łapki ptakom się nie wplątują.
      Samo wznoszenie konstrukcji podnoszącej siatkę PRZECIWSZPACZĄ nieco ponad koronę wymagało kilku kwadransów gimnastyki.

Nad czereśnią i wiśnią będą krążyć latawiec-drapieżnik, na palach i na dachach będą atrapy sów, sokołów i wron. W kieszeni odtwarzacza czeka cedek z nagraniem alarmowym wrzasku szpaków...
      Wszystko kosztowało krocie.

Szpaku, radzęć po dobroci - odleć pod dom, gdzie cię wyhodowano i pałaszuj tam owoce, nie u nas.
    • nukula4 Re: Martwe ptaki na balkonie 09.07.22, 09:30
      Dla ciekawych - akcja w ZOO
      www.facebook.com/photo/?fbid=370367771898052&set=ecnf.100067744952616
      • nukula4 Re: Martwe ptaki na balkonie 09.07.22, 09:34
        link jest dobry ale należy go skopiować do nowej strony - wtedy działa.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka