cereusfoto 04.05.05, 15:21 Ja mam - modraszki - to takie małe cwane stworzonka. Ostatnio jedna pogoniła bogatkę, aż się za nią kurzyło! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
duszkan Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 04.05.05, 15:40 Mały miejski cwaniak - czyli wróbel (mój ulubieniec) Odpowiedz Link
amadyn Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 04.05.05, 18:42 Dla mnie najbardziej ulubionym jest szpak. amadyn Odpowiedz Link
makolongwa Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 09.08.05, 20:43 ja uwielbiam pustulki sa takie piekne moge je obserwowac godzinami Odpowiedz Link
mjot1 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 04.05.05, 19:58 Ponieważ kiedyś baaardzo dawno temu popełniłem już taki oto wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12827&w=13328987&a=13328987 więc powodowany swym wrodzonym lenistwem wklejam go. Najniższe ukłony! Urodzony w niedzielę M.J. Odpowiedz Link
nordwest11 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.05.05, 01:11 Nawet przyrodnik-amator nie powinien kierować się takimi kryteriami, ale jesteśmy tylko ludżmi Moje ulubione gatunki to: Szpak - za wydawanie niesamowitych odgłosów, inteligencję i piękny wygląd - mało jest tak pięknych ptaków jak samiec szpaka na wiosnę. Lubię też wszystkie drozdy. Dalej: wszystkie dzięcioły i krętogłowa, kowalika i pełzacze. Bardzo lubię dudki i zimorodki, ale rzadko mam okazję je oglądać ... Oraz wszystkie drapieżniki. Mam też typy negatywne: gołębie. Nawet siniak i grzywacz kojarzą mi się z tym miejskim tałatajstwem... Odpowiedz Link
malzag Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.05.05, 09:13 Ja mam słabość do rudzików, świstunek i wszelkich drozdowatych. Może dlatego, że nie są zbyt płochliwe i łatwo mogę cieszyć się ich widokiem. W porze zimowej to oczywiście wszelkiej maści sikorki. Które odwiedzają mnie często i baaaardzo licznie. Odpowiedz Link
calandra Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.05.05, 13:47 Ja lubię wszystkie ptaki śpiewające, a zwłaszcza łuszczaki i trznadle. Ale i tak najbardziej ze wszystkich ptaków kocham ryżowce, które zresztą hoduję... Odpowiedz Link
joannaand Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.05.05, 15:49 A ja lubię: - słuchać treli szpaków, - oglądać "taniec na drzewie" kowalików, - podziwać trznadle, oraz przewrotne sroki i inteligentne wrony!!!!!! Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.05.05, 22:08 Ja lubię najbardziej ptaki o barwnym upierzeniu i nieliczne.Dlatego chyba najbardziej kraskowe.Chociaż żadnego z nich jeszcze nie widziałem...ale zamierzam zobaczyć w tym roku jak znajdę czas.Lubię też sowy,drapieżne no i śpiewające,szczegulnie te ładnie upierzone -pleszka,rudzik,kląskawka,pokląskwa, gil czy wilga.To właśnie od samca wilgi rozpoczeła się moja przygoda z ornitologią.Wcześniej myślałem ,że barwnie upierzone ptaki występują tylko w krajach tropikalnych,a w polsce to tylko szare wróble i wrony...Zresztą wielu ludziom tak się wydaje.Założe się ,że na dwóstu spytanych czy widzieli np.Wilgę samca,pokazując im tego ptaka na zdięciu,może jeden powiedziałby ,że tak,widział takiego ptaka.Mówię oczywiście o ludziach którzy nie interesują się przyrodą. Tomek Odpowiedz Link
cereusfoto Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 06.05.05, 07:53 A ja myslałam, że wymienisz w pierwszej kolejności ... błotniaka! Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 06.05.05, 20:48 Moje przezwisko wymyśliłem z tego powodu ,że lubie ptaki i szlajam się po błocie,szuwarach i moczarach.Stąd Błotniak. Pozdrawiam. Tomek Odpowiedz Link
patekku1 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 06.05.05, 07:27 Krukowate! Fantastyczne spryciule. I gile - to ze względu na wygląd - czerwone purchawki. Żurawie - bo dostojne i pełne wdzięku. Sikorki - bo swojskie. Nie lubię mew. Marzę o dudku, krasce, żołnie, zimorodku i wildze. (te kolorowe ) Odpowiedz Link
morgen_stern Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 06.05.05, 09:20 Ja też najbardziej lubię krukowate, mądre bestie. I wredne, jak ja )) Jestem też wielbicielką... drobiu, uwielbiam kury, kaczki i indyki, które to ptaszyska uważam za najzabawniejsze stworzenia na świecie. Wiem, że to trochę dziwne ) Ostatnio, podczas pobytu na wsi, prawie popłakałam się ze śmiechu podczas "dialogu" z indykami - ja naśladowałam ich gulgotanie, a one mi chórem odpowiadały. Jako dziecko, podczas wakacji u babci, pół dnia sędzałam z kurami, nawet robiłam sobie z nimi kąpiel piaskową )))))))) Jestem trochę świrnięta, wiem ))) Odpowiedz Link
arsik Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 07.05.05, 19:14 A ja najbardziej lubie rycyka. Ogolnie wszystkie dlugo- i cienkodziobe Nie wiem za co, ale je lubie! Pozdrawiam Artur Odpowiedz Link
renata661 Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 01.09.05, 14:55 ja też kocham krukowate wszystkie sroki, kawki, gawrony , kruki...mądre, złośliwe, zabawne ) lubię też jerzyki są przepiękne Odpowiedz Link
uwazna Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 07.05.05, 19:34 Sokół wędrowny. Absolutny majstersztyk i cud matki natury. W tym ptaku wszystko podporządkowane jest osiąganiu piorunującej szybkości. Jednocześnie ptak jest wyjątkowo urodziwy, z pięknymi, pełnymi wyrazu oczami. Odpowiedz Link
koaa Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 08.05.05, 12:43 uwielbiam szpaki,kosy oraz pliszki za zabawy ogonkiem -- Czarodziej(specjalizacja iluzja) Smoczek Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 05.08.05, 20:30 A mój ulubiony ptak to : 1.(pierwsze miejsce) Trznadel 2.(drugie miejsce) Rudzik 3.(trzecie miejsce) Potrzeszcz Odpowiedz Link
naxalite Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 09.08.05, 17:15 - Pustułki ze względu na ich urodę i umiejętnośc adaptacji do warunków antropogenicznych (interesuja mnie gatunki synantropijne i to, jak kombinują, żeby zapewnić sobie przetrwanie). - Czajuchy W ogóle mam sentyment do całego wodno-błotnego tałatajstwa, a czajki lubię za ich kosmiczne, nieziemskie głosy, nie mowiac juz o pisklętach - małe, puchate kulki uciekajace na długich nogach Bez czajek Biebrza nie byłaby Biebrzą i BPN powinien mieć w logo czajkę zamiast tego nieszczęsnego bataliona, który i tak juz tam nie wróci A tak w ogóle, to wystarczy, że sie chwilę przyjrzysz jakiemuś ptaszorowi i już się w nim zakochasz Odpowiedz Link
haliaeetus Re: Czy macie swoje ulubione gatunki ptaków??? 01.09.05, 13:21 Witam ! Ja bardzo lubię wszelkie drapieżniki, ale chyba ulubiony jest żuraw. Za głos i tańce godowe, które miałem szczęście oglądać. A z takich które można w mieście zobaczyć to jerzyk, bo jest ciekawy i wytrwały, praktycznie nie siada na ziemi. Super. Pozdrawiam Odpowiedz Link