Dodaj do ulubionych

"PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej rady!

01.06.05, 07:29
Słuchajcie, od pewnego momentu obserwuję "niepokojące" zmiany na forum PTAKI.
Coraz więcej ludzi traktuje to forum wyłącznie jako DYSKUSYJNE.
Jak tego uniknąć? Pisałam do operatora GW. Chciałam żeby zamiast napisu PTAKI
był napis ZDJĘCIA PTAKÓW, ale odpisał, że to raczej nie potrzebne, gdyż obok
jest wyraźnie napisane, że "PTAKI - zdjęcia ptaków". Wg mnie to nie
wystarcza - jak widać. Co byście radzili zrobić ?
Obserwuj wątek
    • cwir_krk Sugestia... 01.06.05, 09:09
      Sugeruje dwa fora :o)

1. Ptaki - zdjęcia
      2. Ptaki - dyskusja

tongue_out
      • cereusfoto Re: Sugestia... 01.06.05, 11:52
        Hmmm - raczej nie, jest już przecież ornitologia, no chyba, że nie wszyscy
        wiedzą co to znaczy...
        • niwela.zj Re: Sugestia... 01.06.05, 12:48
          Wg mnie, to likwidujesz wątki bez zdjęć i koniec. Bo innej rady nie ma.

Pozdr.
          • yggdrassill Re: Sugestia... 01.06.05, 15:41
            dokladnie tak jak pisze przedmowca... kasowac watki bez zdjec...
            • cereusfoto Re: Sugestia... 02.06.05, 07:19
              Musiałam to od Was usłyszeć.Chyba tak zrobię.
              • amadyn Re: Sugestia... 02.06.05, 10:07
                To samo jest na " Ogród - fotografie ". Jak mnie to wnerwia...
                amadyn
                • cereusfoto Re: Sugestia... 02.06.05, 10:35
                  Już wykasowałam te śmieci - będę nieubłagana. Mam nadzieję, że mnie w tym
                  wesprzecie ( duchowo ).
                  • niwela.zj Re: Sugestia... 02.06.05, 14:17
                    > Już wykasowałam te śmieci - będę nieubłagana. Mam nadzieję, że mnie w tym
                    > wesprzecie ( duchowo ).

Oczywiście!!
      • marta_znawca Re: Sugestia... 05.06.05, 22:56
        Ja myślę podobnie jak cwir_kruk.Ale może niekasujcie tych wątków które są bez
        zdjęć.Np.mam aktualnie zepsuty aparat (jest w naprawie) noi jak mam
        sfotografować ptaka???? Mi się podoba tak jak jest.
    • abstrakt2003 Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 04.06.05, 15:04
      Wycinać posty bez zdjęć (ew. jeśli to możliwe przenosić je na forum Ornitologia)
      • cereusfoto Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 04.06.05, 19:38
        Przenieść się nie da. Nie posiadam takich uprawnień. Poza tym przecież gdybym
        skopiowała i wkleiła na ORNITOLOGIĘ ,to wątek byłby podpisany moim nick'iem, a
        to juz nie byłoby w porządku. Zatem wszyscy czuwajmy nad porządkiem.
        • abstrakt2003 Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 06.06.05, 18:30
          Podobno jest to możliwe choć nielegalne. Tak robiła beduinka na forum "Kraje
          arabskie"
      • yggdrassill Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 04.06.05, 19:57
        nie kasowac postów tylko wątki nbez zdjec... bo bezsensu przenosic dyskusje o
        danym zdjeciu na drugie forum
        • niwela.zj Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 04.06.05, 20:20
          >Zatem wszyscy czuwajmy nad porządkiem.

Oczywiście, ja na pewno!

Tak, usuwanie wątków bez zdjęć.
          Pozdr.

• blotniak32 Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 04.06.05, 20:54
      Cześć!
      A wiecie co ja myślę...Powinno być jedno forum.Jak tylko powstało to ze
      zdięciami to mówiłem ,że "...i będą teraz dwa fora".Skoro na forum ornitologia
      nieda się publikować zdięć ,to najlepiej by było niewiem... zamknąć je i
      udostępniać tylko jako archiwalne,a zarówno zdięcia jak i dyskusje zamieszczać
      na forum Ptaki. Powinno być jedno... Wyobraźcie sobie ,że pojawił się ktoś nowy
      a tu się go odrazu sztorcuje ,że zamieścił wątek tu ,a nie na drugim forum.
      Ja bym się wkużył...Pierwszy raz tu zapukałem nieśmiało a tu ktoś na mnie
      napada z powody wątku umieszczonego tu ,a nie tam.To zniechęca.Gość który od
      niedawna został entuzjastą ornitologii powinien znależć na tym forum
      zrozumienie nie dezaprobate z powodu wątku umieszczonego tu a nie
      tam.Wystarczy ,że załóżmy jego koledzy czy koleżanki dziwnie się na niego
      przyglądają jak patrzy przez lornrtkę w krzaki zamiast na rozebrane panienki...
      Myślą - pewnie zwariował,a przynajmniej trochę mu odbiło. Niewiem....
      Uważam ,że powinno być jedno.
      Pozdrawiam. Tomek
      • cereusfoto Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 05.06.05, 15:24
        Chcecie, żebym zlikidowała forum ORNITOLOGIA???!!!
        • niwela.zj Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 05.06.05, 20:22
          > Chcecie, żebym zlikidowała forum ORNITOLOGIA???!!!

Ja jestem PRZECIW!!

To są dwa różne wątki.

ORNITOLOGIA jest działem zoologii i jako samodzielna dyscyplina naukowa zajmu-
          je się badaniem ptaków. I do tego wątku trzeba się logować i to jest dobre.

PTAKI i dobrze, że jest wydzielone i tak pomyślane wskazuje na wyłącznie ptaki
          jako coś do pokazania. I dobrze, że nie trzeba sie logować bo kazdy może zamie
          ścić zdjęcia jakie pstryknął ptakowi i nie wie co to jest. Jako wątek ma
          walory poznawcze, natomiast ornitologia jest watkiem gdzie można wymienić
          spostrzeżenia nt. życia ptaków. I nie każdy musi wiedzieć co oznacza słowo
          ornitologia, albo przykładowo słowo mykologia czy splanchnologia, a słowo
          ptaki to kazdy wie.
          Jestem przeciw łączeniu tych dwóch wątków w jeden bo powstanie bałagan dysku-
          syjny.
          Biorę udział tez w innych forach przeważnie foto i na jednym logowanym ktoś
          puścił watek "krowa" i zaraz znalazło się kilkanaście postów bzdurnych w tym
          temacie, kiedy zwróciłem sie do moderatora o likwidację tego watku to otrzyma-
          łem odpowiedż, ze nie cenzurują forum, ręce mi opadły. Dałem sobie spokój.

W tym przypadku uważam, że decyzja zależy wyłącznie od cereusfoto.
          Pozdr.
        • blotniak32 Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 05.06.05, 20:29
          Cześć!
          Ja mówie we własnym imieniu nie wszystkich.Wyraziłem tylko moje zdanie.I tak Ty
          jesteś gospodarzem czy opiekunem zarówno jednego jak i drugiego.Poco Ci dwa
          fora na ten sam temat? Ja bywam na tym forum już jakiś czas,ale nowi miłośnicy
          ptaków nie wiedzą o tym ,że trzeba wątki zamieszczać na "Ornitologii",a zdięcia
          na "Ptaki" i ten problem będzie wracał prawie za każdym razem jak pojawi się
          ktoś nowy.A jak inaczej ,to co..?Zamierzasz kasować wątki nowych uczestników
          jak pojawią się na "Ptakach" bez zdięcia...Gość napisze raz,potem wejdzie drugi
          raz i trzeci,zobaczy że jego wątek się nie ukazał,napisze następny,znowu się
          nie ukaże ,no to oleje i więcej pisał nie będzie,chyba ,że za każdym razem
          będziesz upraszać o to ,żeby zamieścił swój wątek na "Ornitologii".To bez sęsu.
          Nieznam się na komputerach na tyle,ale jeżeli to jest możliwe ,bez
          jakiejkolwiek szkody dla swobodnej konwersacji na łamach
          forum "Ptaki"wystarczyło by to jedno."Ornitologie"jeżeli to jest możliwe należy
          dokleić jako archiwum czy coś takiego,tak ,żeby swobodnie można było do niej
          wracać,ale powinno być jedno.
          Pozdrawiam. Tomek
          • cereusfoto Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 06.06.05, 11:41
            Nie Tomku - nie "pożenię" tych dwóch forów, gdyż to byłoby bez sensu,
            wprowadziłoby zamęt. Jeżeli ktoś trafi na forum PTAKI i kilka razy zamieści
            wątek bez zdjęć i zostaną one uzunięte, to jeżeli będzie choć trochę
            rozgarnięty, to doczyta w końcu nagłówek i zajarzy co jest grane, że tu
            publikuje się WYŁĄCZNIE ZDJĘCIA PTAKÓW. Nic na to nie poradzę, że ktoś się
            zniechęci. Ja bym się nie zniechęciła, tylko przyjęła ten fakt do wiadomości i
            już.Myślę, że zostaniemy przy tym co jest; dwa fora - jedno dyskusyjne drugie
            do publikacji ( wyłącznie ) zdjęć + komentarze do zdjęć mile widziane. Myślę,
            że niektórzy potrzebują nieco więcej czasu żeby się do tego przyzwyczaić. Mam
            nadzieję, że z czasem będzie coraz mniej takich wpadek.
            Pozdrawiam
            • uwazna Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 06.06.05, 13:06
              cereusfoto napisała:

> Mam nadzieję, że z czasem będzie coraz mniej takich wpadek.

Na to bym nie liczyła ;-P. Doświadczenie z innymi formai wskazuje coś raczej
              odwrotnego.
              To są oczywiście Twoje fora i tylko od Ciebie może zależeć, jaki będzie ich
              kształt. Chciałabym jednak dodać od siebie, że solidaryzuję się z Błotniakiem
              32. Od początku marzyło mi się JEDNO forum z możliwością zamieszczania zdjęć. Z
              lekkim rozczarowaniem przyjęłam fakt, że fora będą dwa, bo ani to wygodne, ani
              proste, zwłaszcza dla nowych. Z drugiej jednak strony nie wyobrażam sobie
              likwidacji zasobów "Ornitologii", bo to w końcu Twoje "dziecko" - Twój pomysł i
              Twoja praca, no i jest tu sporo wartościowych materiałów informacyjnych. A
              skoro nie da się, jak piszesz, "pożenić" jednego forum z drugim, to trudno.
              Będzie tak, jak zdecydujesz. Ważne, żeby było gdzie poczytać i popisać o
              ptakach. A że oglądać trzeba gdzie indziej, to już siła wyższa...
              • niwela.zj Re: "PROBLEM" Z FORUM PTAKI - potrzebuję Waszej r 06.06.05, 18:16
                Jeszcze raz przeczytałem uważnie opisy forum i jest wyrażnie napisane czego
                każde forum dotyczy. Nie można z początkujacych robić ludzi niepojętnych, bo
                kazdy wchodząc w jakieś nowe forum najpierw chyba czyta jaką tematykę zawiera
                i ewentualnie zabiera głos lub nie.

Raz jeszcze popieram "cereusfoto" w swoim działaniu.
                Proszę spojrzeć na Ptaki, to aktualnie "błotniak32" jest czołowym ptasim
                fotografem, a jesli byłoby jedno forum to zaginąłby w tłumie. I jest pewność,
                że jeśli otworzy się jego wątek to bedzie dobre zdjęcie.

Taka jest moja opinia.
                Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka