Dodaj do ulubionych

Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki?

17.09.05, 20:02
Jak w tytule. W moim ogródku pojawili się już stali zimowi lokatorzy, czy już
dokarmiać? Od paru miesięcy mieszka u mnie kotka, wychodzi do ogródka i
wyraźnie ma zacięcie do polowań na ptaki. Jak uchronić moje ptaszki przed
kotką, tzn. jak zabezpieczyć karmniki?
Pozdrowienia
Wojtek
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 17.09.05, 21:26
      w anglii bedac widzialam takie specjalne obroze dla kotow, ktore wydawaly chyba
      jakies dzwieki slyszalne dla ptakow i w ten sposob ostrzegaly je przed
      nadchodzacym kotem, moze w polsce tez sa takie dostepne, jesli nie to na pewno
      sprowadza ci je na zamowienie i to wcale nie musi drogo kosztowac; polecam
      sklep ktory znajdziesz pod nazwa innotek (ja tam kupilam obroze antyszczekowa
      dla mojego psa) jesli nie masz nikogo w anglii sluze pomoca - daj znac
      • niemed Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 19.09.05, 23:29
        Dziękuję za radę. Myślę raczej o zabezpieczeniu karmników przed kotką, mam już
        jakieś pomysły, ale zapytam w zoo-sklepie o obrożę.
        Pozdrowienia
        Wojtek
    • cereusfoto Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 20.09.05, 07:22
      Jeszcze za wcześnie. To właśnie teraz ptaki mają najwięcej pożywienia ( dzika
      różna, głóg, czarny bez , jarzębina, słonecznik ). Wystarczy jak zaczniesz
      dokarmiać w drugiej połowie października. Nie musisz czekać do pierwszego
      śniegu.
      • niemed Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 22.09.05, 00:47
        Dziękuję.
        • mamut11 Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 25.09.05, 09:42
          To ja jeszcze dopytam, czym dokarmiac, i kiedy? Tylko jak jest snieg i mroz i
          nie maja co jesc, czy czesciej?
          Czy na obeschnnieta kolbe kukurydzy jakis ptaszek sie polasi czy lepiej oddac
          ja innym zwierzakom?
          • wrexham Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 25.09.05, 11:50
            no, wlasnie - dobre pytanie; ja daje ptakom platki owsiane, bo nie zamarzaja no
            i sa latwe do przelkniecia smile i moga je jesc i male ptaszki i wieksze (kawki na
            przyklad i golebie); sypie je tez dla lysek w arkadii, ktore zdecydowaly sie
            zostac na zime; czasem sypie im tez peczak, ale to juz nie wiem czy dobrze
            robie; ktorejs bardzo mroznej zimy gotowalam peczak i mieszalam z platkami,
            kasza manna, siemieniem lnianym i kasza jeczmienna i dawalam kaczkom, ktore
            zjadaly to natychmiast wiec nie mialo szans zamarznac - ni widzialam zadnych
            martwych wiec chyba im nie szkodzilo...zaraz pewnie mnie ktos zrabie na funty,
            ze zle robilam... prosze o litosc - kierowalam sie intuicja (ktora moze czasem
            zawodzi)pozdrawiam
          • cereusfoto Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 25.09.05, 12:48
            Było już kilka wątków zimowych na ten temat ( poszukajcie na tym forum ). W
            skrócie: podstawowa zasada nr 1; jak zaczniesz dokarmiać to nie możesz
            przerwać - dopiero z początkiem kwietnia! O ptasim menu długo by pisać -
            najprostsze: kawałek słoninki zawieszony na drucie, słonecznik ( ja daję
            ołuskany, ale to wychodzi drożej ), są też gotowe mieszanki dla ptaków ( choć
            moje wybrzydzają i nie chcą tego jeść, można też roztopić kostkę samlcu, po
            lekkim ostygnięciu wlać do kubka po margarynie i dosypać do tego ziarna
            słonecznika, dyni, maku - nastepnie na godzinkę do zamrażalnika i potem można
            już wieszać na drzewie. Sójki uwielbiają kukurydzę -ja kupuję samo ziarno ( to,
            z którego robi się popcorn ). Jedzą je chętnie większe ptaki. Wszystkie bez
            wyjątku uwielbiają orzechy włoskie - połówki wystawia się do karmnika i z
            resztą sobie już poradzą ( oczywiście możan łupinki usunąć ale to bardziej
            pracochłonne ). Na ziemię dla kosów wysypuję ćwiartki najtańszych jabłek - nic
            im więcej do szczęści nie potrzeba. Potarfią tak prawie cały dzień dziobać pod
            karmnikiem.
            Ja zacznę dokarmianie jak co roku ok. 20 października - nie zamierzam czekać na
            pierwszy śnieg.
            • niemed Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 25.09.05, 23:00
              cereusfoto napisała:

> Było już kilka wątków zimowych na ten temat ( poszukajcie na tym forum ). W
              > skrócie: podstawowa zasada nr 1; jak zaczniesz dokarmiać to nie możesz
              > przerwać - dopiero z początkiem kwietnia! O ptasim menu długo by pisać -
              > najprostsze: kawałek słoninki zawieszony na drucie, słonecznik ( ja daję
              > ołuskany, ale to wychodzi drożej ), są też gotowe mieszanki dla ptaków ( choć
              > moje wybrzydzają i nie chcą tego jeść, można też roztopić kostkę samlcu, po
              > lekkim ostygnięciu wlać do kubka po margarynie i dosypać do tego ziarna
              > słonecznika, dyni, maku - nastepnie na godzinkę do zamrażalnika i potem można
              > już wieszać na drzewie. Sójki uwielbiają kukurydzę -ja kupuję samo ziarno (
              to,
              >
              > z którego robi się popcorn ). Jedzą je chętnie większe ptaki. Wszystkie bez
              > wyjątku uwielbiają orzechy włoskie - połówki wystawia się do karmnika i z
              > resztą sobie już poradzą ( oczywiście możan łupinki usunąć ale to bardziej
              > pracochłonne ). Na ziemię dla kosów wysypuję ćwiartki najtańszych jabłek -
              nic
              > im więcej do szczęści nie potrzeba. Potarfią tak prawie cały dzień dziobać
              pod
              > karmnikiem.
              > Ja zacznę dokarmianie jak co roku ok. 20 października - nie zamierzam czekać
              na
              >
              > pierwszy śnieg.
              cereusfoto, mam dwa pytania:
              - jak wieszasz ten smalec na drzewie, w tym kubku , w jakim kubku?
              - czy jabłka dla kosów sypiesz na ziemię również w zimie, po prostu w śnieg?

u mnie w ogródkowym bufecie najlepiej "schodzi" proso i słonecznik
              pozdrowienia
              wojtek

• cereusfoto Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 26.09.05, 09:13
                1/ kubek najlepszy po margarynie RAMA ( ale 0,5 kg. bo większy ). Po dwóch
                stronach przepalam zapałką otworek na drut i to zakręcam na gałęzi tak żeby
                frontem do ptaków było jedzonko ( zwróć uwagę, by miały gdzie usiąść do
                dzobania, bo kolibry raczej nie przylecą ! ).
                2 / w ubiegłym roku sypałam na odgarnięty śnieg prosto na ziemię. ale w tym
                roku zamierzam zrobić taki naziemny karmnik ( 4 kołki wbite do ziemi o spdzisty
                daszek np. z lakierowanej dykty ) wówczas nie będzie problemu z ciągle sypiącym
                śniegiem.
                Pozdrawiam
                Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - chętnie pomogę
    • groha Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 29.10.05, 13:51
      Moje sikory już są na balkonie! Trzy dni temu wystawiliśmy dla nich karmnik
      własnej roboty: nieokorowany pieniek, wysoki na jakieś 50 cm, w którym mąż
      nawiercił kilka sporych otworów i umocował gałązki, żeby ptaki miały się czego
      trzymać, a wierzchołek przykrył daszkiem ze słomianki. W otwory napycham smalec
      wymieszany z ziarnami maku, siemienia lanianego, słonecznika, obok wieszam
      słoninę i stołówka dla sikor, kilkunastu na raz, gotowa. W ubiegłym roku
      sprawdziła się wspaniale, więc w tym roku liczę na jeszcze większy ruch. Moje
      niewychodzące koty już pełnią dyżury przy oknie, z nosami przyklejonymi do
      szyby, ale ptaki nic sobie z nich nie robią. Wróble, które mają swój karmnik
      obok, lecz bardzo chętnie podjadają sikorom, też już rajcują na parapecie i
      patrzą na koty za szybą z kompletnym lekceważeniem. Jedynie sroki burzą ten
      spokój współistnienia, bo potrafią zrobić taką zadymę na balkonie, że nawet
      kotom puszczają nerwy. Pniaczek wytrzymuje doskonale takie najazdy, więc
      polecam, jako świetny karmnik i... ciekawą dekorację balkonusmile
      • cereusfoto Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 31.10.05, 16:47
        Cześć witaj! Liczę na fotkę tego niezwykłego karminika!
        • groha Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 31.10.05, 22:36
          cereusfoto napisała:

> Cześć witaj! Liczę na fotkę tego niezwykłego karminika!

Jak tylko opanuję trudną sztukę wklejania zdjęć na forum, to proszę bardzosmile)
          • joasia72 Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 01.11.05, 20:41
            Mam chyba coś podobnego do Twojego opisu. Zamieściałam zdjęcia na forum Ptaki,
            obejrzyj proszę i podpowiedz może jakieś usprawnienia.

Pozdrawiam
            Joanna
            • groha Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 03.11.05, 01:47
              Bardzo ładne zdjęciasmile I dokładnie o takim samym karmniku mówimy. My poszliśmy
              na łatwiznę i po prostu wywierciliśmy dziury w całym, okrągłym pniu, ale to bez
              znaczenia. Trochę śmiedznie wygląda i już parę osoób mnie pytało, co za dziwo
              mamy na balkonie, ale co tam, grunt, że sikory zadowolonesmile
              • joasia72 Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 03.11.05, 21:25
                Moja sąsiadka też patrzy zdziwiona, gdy co wieczór nakładam do karmników
                smalczyk z nasionami łyżką do lodów.
                Smalczyk trzymam w domu bo w budynku gospodarczym zimno i za mocno tężeje.
                Jeden znajomy pytał czy to może na kolację.

pozdrawiam
                Joanna
    • yggdrassill Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 29.10.05, 14:57
      karmnik na drzewie lub slupku mozna zabezpieczyc przed kotami instalujac
      kołnierze wokol pnia np. z blachy (malo estetytczne, ale skuteczne)
      karmnik dobrze jest umiescic w takim miejscu by ptaki mialy wokol dobra widocznosc
      • eustachia Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 30.10.05, 13:56
        Polecam "poradnik zimowego dokarmiania ptaków" na stronie Przemyskiego
        Towarzystwa Ornitologicznego www.pto.most.org.pl
        • avestom Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 02.11.05, 16:25
          Tłuszcz sprawdza sie najlepiej, oby swieży i nie zjełczały. Czasem
          trafiają się dobre gotowe "pałki" ziarnowe w różnych sklepach
          zoo. Poza tym jak się ma ogródek to oczywiście przeróżne zboża
          www.avestom.com/projekty/1_karmnik.htm
          • nitii Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 17.11.05, 21:48
            Witam. Od niedawna interesuję się ptakami i też planuję dokarmiać je zimą. Od
            kilku dni wysypuję ziarno do karmnika... i nic. Ziarno nie znika, ptaki nie
            przylatują. Jak je zwabić? Może rozsypać ziarno w pobliżu karmnika, żeby ptaki
            zauważyły?
            • joasia72 Re: Kiedy zacząć dokarmiać ptaki? Kot a ptaki? 19.11.05, 18:25
              poczytaj na stronie:

www.pto.most.org.pl/pd/pdd.html
              masz kilka zakładek i tabel: rodzaje karmy, karmników, na najką karmę jakie ptaka można zwabić itp.

pozdrawiam
              Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka