Dodaj do ulubionych

USA wygumowalo

26.12.20, 22:37
z mojego zycia swieta Bozego Narodzenia. Moze inaczej: postawilo kropke nad 𝒊.
• swieta zaczynaja sie tutaj na poczatku wrzesnia
a nawet mamy juz Christmas in July
• to moze nie wina bezposrednia USA, ale w duzej mierze tak: nie widze juz zadnego zwiazku tego swieta z narodzinami Syna Bozego ( w co nie wierzylem tak czy inaczej)
• mistyczny czar oczekiwania na ten jeden wieczor zniknal zupelnie
• uwielbialem te swieta, teraz sa mi zupelnie obojetne
••••
jak to u was wyglada ?
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: USA wygumowalo 27.12.20, 00:51
      A podobno taki jesteś sceptyk i niezależny..a tutaj-prosze-dales sobie na wygumowac.Zastosuj te moce, które rzekomo posiadasz! Przestań, słuchać,oglądać propagandę.Wyjedz na kilka dni do Meksyku,albo na pustynię ,wynajmij chatkę a górach skalistych,odetnij się!
    • shachar Re: USA wygumowalo 27.12.20, 15:51
      Jest różnica kiedy cały kraj jednocześnie obchodzi święta takie czy inne, artyści znani od 30-tu lat gadają do ciebie z ekranu na tę okoliczność, wszyscy stoją w kolejce po karpia.
      Wczoraj dostałam życzenia z okazji jakiejś Kwanzy.
      • a_iii_ty Re: USA wygumowalo 27.12.20, 16:29
        Do tego przywyklismy w dawnej Polsce, czulo sie swieta, Siemion szopke odstawial, kolednicy zachadzali od tylu, choinki pachnialy choinkami.
        Masz racje z ta kwanza. A ta hannuka zydowska to juz wogole jakis scam. Ponad 2000 lat temu, ktos zburzyl swiatynie Zydow, ktora odbudowali i od tego czasu to swietuja ! I z tego teatr zrobili wpierdalajac to "swieto" w nasz obszar swiadomosci. Przez caly grudzien telewizornia zyczy nam happy hannuka ! A wczoraj dostalem zyczenia happy boxing day ! What the fuck !
    • blauerzweigelt Re: USA wygumowalo 27.12.20, 22:10
      smile

Tak jak mówiłem, Sztaundyngerem:

Mistyk wystygł

Wynik - cynik...

Ale jeżeli naprawdę zastanawiasz się nad tym, dlaczego, nie piszesz tylko, sztoby razgawor poddzierżyt'...

Po przeczytaj książkę Krzysztofa Karonia "Historia Antykultury". On tam opisuje przemiany i to co się dzieje na pewnie własny sposób, ale moim zdaniem bardzo zbliżony do rzeczywistości.

Jeśli nie chce Ci się zamawiać książki (nawet nie wiem czy jest dostępna z dostawą do USA), pooglądaj, jak będzie Ci się chciało cykl jego filmów youtubowych pt "program wiedzy społecznej". tak wiem, że koleś wygląda jak podstarzały alkoholik (takie głosy krytyczne mogą się też pojawić), być może nawet nim jest, ale moim zdaniem ma rację, jeśli chodzi o ogląd rzeczywistości historycznej na przestrzeni ostatnich kilkuset lat.

Jeśli spodobałby Ci się program wiedzy społecznej, pooglądaj wywiady z Karoniem na różne tematy, których jest multum w sieci.

Załączam link do pierwszego odcinka traktującego o tym, czym jest człowiek, i czym różni się od zwierząt.

www.youtube.com/watch?v=C8dvEEQ_vmY

Jeśli uznasz, że koleś nie jest idiotą, oglądaj dalej. I wyjaśni Ci to Twoje pytanie o święta.

Jeśli Cię znudzi, wypierdol przez okno. Wolna wola dla każdego.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka