jan_stereo 05.02.21, 23:33 Az sie prosi obejrzec. Poza tym trader21 jest bardzo sensownym czlowiekiem, a ten material ladnie przygotowal: Teorie spiskowe, które stały się faktem Sytuacje 'niezaleznej' prasy opisuje ledwie 60s, wiecej nie trzeba. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shachar Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 19:28 Obejrzę, bo mam Cię za rozsądnego człowieka i chyba tylko dlatego. Na razieposieczkowałam trochę po tym video, coś o Kwaśniewskim tam był, jakiś okręt przepływał, jakieś pieniądze były tasowane...no ale to mi nic nie mówi. Muszę powiedzieć, że ostatnimi czasy mam ogromną niechęć do teorii spiskowych, "teorii spiskowych" i minds, które się nimi zajmują. Na 100% jest to rezultat asocjacji rozważań na temat TS (teorri spiskowych) z trumpvoterstwem. Kiedyś kiedy wszyscy jeszcze żyliśmy w socjaliźmie, podkręcaliśmy sobie życie opowieściami o masonach, czarnej wołdze, trójkącie bermudzkim i tajemniczym wybuchu Rotundy w środku Warszawy. Dziś w USA króluje przekonanie że Hilara Clinton dowodzi gangiem pedofilów którego zarząd znajduje sie w pizzerii gdzies tam. Czytam akurat artykuł o Hilarze, że pije krew dzieci. Szpetna laska była, ale żeby tak siadała na mózg niektórym? Jestem bardzo zmęczona i zatrwożona fixum dyrdum, którymi się ludzie zajmują w tak wielkiej masie. Płaskoziemcy i inni. www.nytimes.com/2021/02/05/opinion/qanon-hillary-clinton.html Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:20 Termin 'terorie spiskowe' jak wyjasnia w materiale, zostal usnuty przez CIA. Tak naprawde w tym materiale co wrzucilem nie ma zadnych 'tajnych domniemywan', tylko bardzo suche przypisy historyczne i moze dlatego takie konkretne, tylko dlatego to wrzucilem, do tego jest dobrze ulozone i bez kibicowania zadnej ze stron (Rosja vs USA), dosc chlodno i obiektywnie. Obejrzyj od deski do deski. ps. a co do zycia w socjalizmie, trader 21 (nawet nie wiem jak ma na imie, choc to powazny/zaradny biznesmen) bardzo logicznie i prosto wypunktowje dlaczego wlasnie teraz bedziemy zyc w socjalizmie i na czym to polega, w tym mowa o USA ale to juz inny odcinek. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:28 Ha! Dodam jeszcze, ze kto nie rozumie jak dziala teraz ekonomia ten nie zrozumei co sie dzieje na swiecie (w tym i polityce), mowie o absolutnych podstawach. Ja sie szybko doszkalam w temacie bo warto, przestalem trzymac/tracic kase w banku na zerowym procencie i wrzucilem w akcje. Ten trader21 wydal znakomite ksiazki ekonomiczne, sam tez daje darmowe wyklady na swojej stronie, tlumaczy prosto i przejrzyscie ktorych jajoglowi w 5lat nie dali rady, naprawde jeden z kilku ludzi polskojezycznych (plus taki Slawek Mentzen) ktorych warto sluchac od czasu do czasu (bo tez nie lubie przesady haha). Odpowiedz Link
shachar Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:36 No to dobrze, że to nie jakaś szajba. Ja też mam wstręt do 0% w banku i chętnie się dowiem, co z tym uczynić. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:42 zaloz sobie konto na aplikacji 'freetrade', wrzuc co masz w jakies akcje microsoftu/apple itp. bardzo stabilnych firm, i niech leza, nawet jesli u nich idzie to w gore zaledwie 10% w skali roku to jest to i tak 10 razy wiecej niz daje mi moj zasrany bank, a moge w kazdej chwili je sfinansowac. Jak sie zaglebisz w temat to pewnie rozwazysz i bardziej ryzykowne inwestycje, ale nie jest to konieczne. Dla inwestorow pandemia obecna to raj, cos na co czekali cale zycie. Odpowiedz Link
shachar Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:52 Mam konto na Robinhood, kiedy 5 lat temu mój dyrektor namówił mnie bo miał jakiś bonus, jeśli dostarczy nowych klientów. Dostałąm jedną akcję Sprint za darmo, wartą $5, kiedy ostatni raz sprawdzałam rok temu, była warta $8 Odpowiedz Link
shachar Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 20:56 Lubię Teslę, chcę im kibicować, dziwnie patrzę na partnerkę Muska, no ale to jego sexual quirks. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 21:03 Tak, baterie to dobrze kombinowane jest u Ciebie, choc ja bym nie patrzyl na partnerke Muska, jesli idzie o kalkulacje finansowe to chyba dryfujesz ;') Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 06.02.21, 21:00 Ja zalozylem w poniedzialek konto na free trade, cos tam pomyslalem, na logike, kupilem nieco akcji lokalnych sieci gastronomicznych, bez ktorych Angole zyc nie potrafia na dluzsza mete, plus nieco Cineworld. Obecnie akcje sporo ponizej wartosci, zakladajac ze kiedys wroca do biznesu, to tylko mozna zyskac. Na dobra sprawe jestem niby na plus po 5 dniach o jakies 100$, zle nie jest, na pare dobrych win bedzie. Jakbym siedzial na dupie blogo to i tego bym nie mial, moj bank takie zyski to chyba po 10latach z nimi dopiero by mi dal. Za Bisia bedzie zwrot w kierunku renewables, wiec tez pewnie warto utopic ;') ps. mnie dano darmowe 5£ Autotradera ;') Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 02:30 Mentzen to konfederacja. Ten tu trader21 też. 'nowoczesny konserwatyzm', krul korwin I takie tam rzeczy. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 14:39 Nie wiem co ma to szufladkowanie wyjasnic, mnie 'konferedacja/nowoczesny konserwatyzm' zupelnie nic nie mowi, co innego konkretny czlowiek, bo tak samo jakby napisac ze Rzeka to oboz polski ;'D trader21 wyprowadzil sie na stale do Hiszpanii i do zadnej partii nie nalezy, a ze omawia mechanizmy gospodarcze z ktorych rozumienia zyje, to tak samo jak czlowiek biegly w matematyce objasniajacy powiedzmy zagadnienia z algebry, zasady chyba sa te same. Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 15:59 Nie chciało mi się słuchać tego co tu wstawiłeś, tak po łebkach tylko. Nie znam się na ekonomii ale słyszałam że nie jest to nauka ścisła stąd zapewne taka ilość i rozbieżność teorii i pomysłów na rozwiązanie problemów ekonomicznych świata. Generalnie obrzydzeniem napawa mnie darwinizm społeczny, posiadam również świadomość klasową, stąd daleko mi do liberalizmu ekonomicznego. Dalej: warto mieć na uwadze, w swoich rozważaniach światopoglądowych, postępującą 'robotyzację' pracy. Jeszcze dalej: właśnie wraca z youtuba gdzie wysłuchałam jakiejś debatki, a raczej chórku mentzena z traderem. Trader jest woke. Może nie babrze się w pizzagates, ale sympatię ma raczej zdefiniowane. Już lepsze wrażenie sprawił na mnie mentzen, ale ten to parę lat temu program pięciopunktowy stworzył, chwytliwy taki ' nie dla Unii europejskiej, gejów, aborcji, Żydów i podatków. Tak że rzuca za długi i ponury cień, jak dla mnie. Ale są gusta i gusciki. chuj wie co dalej i chuj wie co robić. Jedyne co wie ja to że nie z tymi kutasami. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 17:04 Wiesz, mowi sie ze ekonomia nie jest nauka scisla, ale o dziwo Wall Street przyciagnelo bardzo wielu fizykow i matematykow, ktorzy powiedzieli ze w zasadzie robia dokladnie to samo ale za duzo wieksza kase ;') Powiem Ci tak, w ekonomii jest jak w matematyce, jak chcesz komus cos dac to musisz to komus (albo tej samej osobie) zabrac, ludzie tego nie rozumieja i czesto ciesza sie z politycznych potworkow, nie czujac ze sami za to placa (jakies bony turystyczne, 500+, itp. ta kasa idzie przez biurokracje ktora to konsumuje, aby dac rodzinie 500PLN, rzad musie jej odebrac w podatkach gdzies z 1000PLN). Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 20:36 Akurat o ekonomii i matematyce mam z kim pogadac gdybym chciala. Ale dzieki Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: Teorie spiskowe, które stały się faktem... 07.02.21, 16:10 Lepiej z madrym stracić niż z głupim zyskać, mówią. A co robię przeciw systemowi to nie, nie laze w masce po pustej ulicy, więcej, palę na ulicy, po prostu unikam wówczas ludzi. I moim nowym telefonem uczyniłam huaweia. Odpowiedz Link