piotr_57 13.03.14, 15:39 wiadomosci.onet.pl/swiat/handelsblatt-krym-nalezy-do-rosji-tak-jak-vermont-do-usa/6l98b Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 15:48 czy północno wschodnie regiony Ukrainy też należą do Rosji ? Bo patrząc na dalszy rozwój wypadków - jest to kolejny cel destabilizacji i przejęcia terytorium Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 15:56 glos rozsadku? Jakiegos polityka-dziennikarzyny? No, byly kanclerz Schroeder tez tak "rozsadnie" pieprzy.... Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:32 Wkleiłam to już wprawdzie u "sąsiadów", ale myślę, że i tu warto. Proczitajtie, pażałsta, eta oczeń umnyj gałos. Michaił Leontiew, rosyjski publicysta i dziennikarz, wiceprezes koncernu Rosnieft w wywiadzi dla Newsweeka (fragmenty): "Rosja [...] ratuje sąsiada przed wojną i rozlewem krwi, ratuje przed nazizmem najmniejszym możliwym kosztem. Ratujemy świat przed brunatnym zagrożeniem. Kiedyś będziecie nam za to wdzięczni, tak jak za II wojnę światową.[...] Ci z Majdanu [...] to nazistowska swołocz, która teraz wypełzła z najciemniejszych nor. Opanowała Kijów i na tym się nie zatrzyma. [...] Celem tych nazistów jest nihilistyczna walka o panowanie nad nad światem. [...] Nazistows.kie hordy siedziały w swoich wiochach pod Lwowem, tam krzyczały "sława Ukrainie" i wspominały czasy Bandery. A teraz przyjechali do Kijowa. Łażą z kijami, bronią, w mundurach. [...] Obalą ten rząd, a potem ruszą na wschód. Wyrzynać Rosjan i spokojnych Ukraińców. Amerykanie wypuścili tego dżina. [...] Potrzebne są kule, które ktoś wystrzeli, by zagnać to dziadostwo z powrotem do ich ciemnych wiosek na zachodzie Ukrainy. [...] Ukraina nie jest po prostu zagranicą dla Rosji. Jest czymś więcej niż sąsiadem. Zbyt wiele nas łączy. [...] W 2008 Gruzini dobrze wiedzieli, że napad na OsetięPołudniową oznacza, że ją stracą. I Abchazję również. Bezpowrotnie. Mimo to napadli na Osetię. I ją stracili. Proste. Miesiąc temu Ukraińcy mogli się dogadać z Janukowyczem, nie robić przewrotu. A zrobili. Więc stracą Krym i całą południowo-wschodnią Ukrainę. [...]...takie będą skutki przewrotu iwładzy banderowców. Rosja stoi przed trudnym, ale dość oczywistym wyborem. Lepsze są brutalne, prymitywne środki, jakie stosujemy na Krymie, niż tolerowanie wojny domowej u sąsiada. [...] I rządząca w Kijowie swołocz powinna wiedzieć, czym to się skończy. [...]... skończy się to dla nich tragicznie. Na początku stracą całą wschodnią i południową Ukrainę. Myślecie, że ktoś będzie walczył z rosyjską armią w takim Doniecku? Część ludzi ucieknie, ale większość pobiegnie do tego, kto im będzi płacił pensje. Długo to nie potrwa. Skoro tak nas nie lubią w Kijowie, to pokażemy im, jak się żyje bez rosyjskiego gazu, ropy, pomocy. [...] Od zarania dziejóe silni mieli swoje wpływy i możliwości. [...] Potrafimy sobie z Ukrainą poradzić, tylko się od nas odczepcie." Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:56 Powiedziane jasno i dla mnie zrozumiałym językiem. Można przyjąć z prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, że tak będzie. To brutalna "prawda"ale ale jest w niej sporo racji. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 17:09 piotr_57 napisał: > Można przyjąć z prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością, że tak będzie. > To brutalna "prawda"ale ale jest w niej sporo racji. W związku z tym, czy uważasz, że wszyscy powinniśmy to po prostu przyjąć do wiadomości, rączki rozłożyć i rzec: "wola boża? Pardon: "carska"? Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:08 tan.nawe nap[u]isała: > > W związku z tym, czy uważasz, że wszyscy powinniśmy to po prostu przyjąć do wia > domości, rączki rozłożyć i rzec: "wola boża? Pardon: "carska"? Nie mój cyrk, nie moje małpy; jak mawiała moja babcia. Polityka nie opiera się na "chciejstwie" tylko na realnych możliwościach. Krym jest już rosyjski i nie ma na świecie ,która byłaby w stanie to odkręcić. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:13 tak? Jakos republiki baltyckie dalo sie....."odkrecic". piotr_57 napisał: > tan.nawe nap[u]isała: > > > > W związku z tym, czy uważasz, że wszyscy powinniśmy to po prostu przyjąć > do wia > > domości, rączki rozłożyć i rzec: "wola boża? Pardon: "carska"? > > Nie mój cyrk, nie moje małpy; jak mawiała moja babcia. > Polityka nie opiera się na "chciejstwie" tylko na realnych możliwościach. > Krym jest już rosyjski i nie ma na świecie ,która byłaby w stanie to odkręcić. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:14 1zorro-bis napisał: > tak? Jakos republiki baltyckie dalo sie....."odkrecic". Nie mów hop! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:16 no, tak myslac to potem....Polska? A moze Czecho-Slowacja? piotr_57 napisał: > 1zorro-bis napisał: > > > tak? Jakos republiki baltyckie dalo sie....."odkrecic". > > Nie mów hop! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:30 fenikss.2972 napisał: > czy północno wschodnie regiony Ukrainy też należą do Rosji ? To się okaże Bo patrząc na dals > zy rozwój wypadków - jest to kolejny cel destabilizacji i przejęcia terytorium A wiesz skąd Ukraina "wzięła" Krym i kiedy? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:40 piotr_57 napisał: > To się okaże nie chcę się bawić w proroctwa, ale rozwój sytuacji na to wskazuje > A wiesz skąd Ukraina "wzięła" Krym i kiedy? tak. Nie mniej wzięła Krym na mocy jakiś tam porozumień, choćby i pod wpływem wódy w 1954 r. Dziś mamy dzięki Zeusowi rok 2014 a Putin u władzy jest lat kilkanaście. Ponadto Krym nie jest historycznym terytorium Rosji, został kiedyś tam zagarnięty. Jako terytorium Ukrainy na prawach autonomii funkcjonuje 60 lat Oprócz ludności rosyjskiej żyją tam rdzenni mieszkańcy półwyspu - Tatarzy, oraz Ukraińcy - obie te grupy są przeciwne ponownemu wcieleniu do Rosji, zawłaszczeniu majątku narodowego Ukrainy, pacyfikacji terytorium i rozbrojeniu armii ukraińskiej Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:51 fenikss.2972 napisał: Nie mniej wzięła Krym na mocy jakiś tam porozumień, ...ze złodziejem!! choćby i pod wpływem w > ódy w 1954 r. Dziś mamy dzięki Zeusowi rok 2014 a Putin u władzy jest lat kilka > naście. I co to oznacza? Że zagrabione mienie "przyschło" do pasera? > Ponadto Krym nie jest historycznym terytorium Rosji, został kiedyś tam zagarnię > ty. Jako terytorium Ukrainy na prawach autonomii funkcjonuje 60 lat Autonomii D Mieliśmy taką samą autonomię jako Królestwo Polskie > Oprócz ludności rosyjskiej żyją tam rdzenni mieszkańcy półwyspu - Tatarzy Zgadza się, to ich rdzenne terytorium. oraz > Ukraińcy A Ci to niech się wyp...nioosą er- obie te grupy są przeciwne ponownemu wcieleniu do Rosji, zawłaszcze > niu majątku narodowego Ukrainy, pacyfikacji terytorium i rozbrojeniu armii ukra > ińskiej Z grubsza się zgadza Reasumując : zabrał złodziej paserowi. Tylko co mnie to ... ? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 17:03 piotr_57 napisał: > ...ze złodziejem!! prawomocny wyrok ? > I co to oznacza? Że zagrabione mienie "przyschło" do pasera? prezent to nie grabież a przez 60 lat to "mienie" zostało ciut rozbudowane na koszt pasera > Autonomii D Mieliśmy taką samą autonomię jako Królestwo Polskie miejmy tylko nadzieję, że jak już Putin odbierze co jego, nie zapomni, że terytoria na wschód od Lwowa i okolic były nasze i nam grzecznie je zwróci > Zgadza się, to ich rdzenne terytorium. no. I oni Ruskich nie chcą > A Ci to niech się wyp...nioosą tam się urodzili > Z grubsza się zgadza > Reasumując : zabrał złodziej paserowi. > Tylko co mnie to ... ? no mnie też nic, nie mniej artykuł redaktorka - jakby pod wpływem - jest ciut niestrawny Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 17:05 ....."miejmy tylko nadzieję, że jak już Putin odbierze co jego, nie zapomni, że terytoria na wschód od Lwowa i okolic były nasze i nam grzecznie je zwróci smile ...." Kogut!!!! Ty se dej chopie pozor! Bo jeszcze Wroclaw, Szczecin i Gdansk bedzie trzeba oddawac. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 17:18 no trudno, coś za coś - jak odbierać swoje, pieprząc granice, prawo międzynarodowe i inne podobne bzdety - to wszyscy 1zorro-bis napisał: > ....."miejmy tylko nadzieję, że jak już Putin odbierze co jego, nie zapomni, że > terytoria na wschód od Lwowa i okolic były nasze i nam grzecznie je zwróci smi > le ...." > Kogut!!!! Ty se dej chopie pozor! Bo jeszcze Wroclaw, Szczecin i Gdansk bedzie > trzeba oddawac. > Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:13 1zorro-bis napisał: > Kogut!!!! Ty se dej chopie pozor! Bo jeszcze Wroclaw, Szczecin i Gdansk bedzie > trzeba oddawac. Szczecin i Wrocław oczywiście, że tak!! Co do Gdańska to mam za małą wiedzę by się wypowiedzieć. > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:15 to Lwow do Polski? No, bo Wilno to chyba nie..... Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:17 1zorro-bis napisał: > to Lwow do Polski? > No, bo Wilno to chyba nie..... A na jaki ..uj nam nowa bieda? Mało u nas starych, zaniedbanych miast prowincjonalnych?? > Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:22 powiedz to Lwowiakom..... Ukamieniowanie masz pewne. piotr_57 napisał: > 1zorro-bis napisał: > > > to Lwow do Polski? > > No, bo Wilno to chyba nie..... > > A na jaki ..uj nam nowa bieda? > Mało u nas starych, zaniedbanych miast prowincjonalnych?? > > Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:12 fenikss.2972 napisał: > a przez 60 lat to "mienie" zostało ciut rozbudowane na koszt pasera > > Na ten temat wypowiedział się ETS! Ani złodziej ani paser nie posiadają żadnego tytułu prawnego, do dochodzenia roszczenia, z tytułu inwestycji dokonanych w zagrabione terytoria czy nieruchomości!! To jest poza dyskusją. Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:14 czyli....Krym dla....Tatarow! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:16 1zorro-bis napisał: > czyli....Krym dla....Tatarow! > Jak tylko będzie ich tam więcej niż 50% to czemu nie? O ile jednak wiem oni wcale nie kwapią się tam wracać Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:17 a co za problem? Krolewiec nigdy nie byl rosyjski a teraz jest. I Rosjan chyba z 97 %.... piotr_57 napisał: > 1zorro-bis napisał: > > > czyli....Krym dla....Tatarow! > > > Jak tylko będzie ich tam więcej niż 50% to czemu nie? > O ile jednak wiem oni wcale nie kwapią się tam wracać Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:21 1zorro-bis napisał: > a co za problem? Krolewiec nigdy nie byl rosyjski a teraz jest. I Rosjan chyba > z 97 %.... Ludzie! Nie macie się czym martwić? Co mnie to wszystko? To mój ukochany tatuś był bohater, ja to wszystko pie...lę! Jak świat światem ten co miał siłę zabierał co chciał! Dlaczego dzisiaj miałoby być inaczej? Putinowi Krym był potrzebny, Ukraińcy nie umieli go obronić, to go nie mają. O czym tu gadać ? Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:32 piotr_57 napisał: > Ludzie! Nie macie się czym martwić? > Co mnie to wszystko? > To mój ukochany tatuś był bohater, ja to wszystko pie...lę! > Jak świat światem ten co miał siłę zabierał co chciał! Dlaczego dzisiaj miałoby > być inaczej? > Putinowi Krym był potrzebny, Ukraińcy nie umieli go obronić, to go nie mają. O > czym tu gadać ? Piotrze,rozumiem Cię doskonale! Mój NL - w świetle ostatnich wydarzeń stwierdził - "Dobrze,że w razie czego,mamy szansę na zabór niemiecki..." Osobiście - wolałabym zabór szwedzki Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:35 Za to ja, chociaż rozumiem, to "nie rozumiem" ludzi o takich postawach. Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:38 ulisses-achaj napisał: > Za to ja, chociaż rozumiem, to "nie rozumiem" ludzi o takich postawach. Zbyt sentymentalny jesteś, Ulissesie, bo pewnie nie jesteś z Wielkopolski. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:41 sentymentalizm to nasza domena. Choć i kozakowanie również tan.nawe napisała: > Zbyt sentymentalny jesteś, Ulissesie, bo pewnie nie jesteś z Wielkopolski. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:45 Zaiste. Nie jestem Była taka piosenka. Refren: "mnie nie jest wszystko jedno" Jan Kobuszewski - Mnie nie jest wszystko jedno aki już jestem od kołyski, bom ledwo wyjrzał na świat z pieluch, z oczu mi poszły straszne błyski i odtąd szukam w życiu celu. Znam już nie jeden i nie dwa, i właśnie w tym jest rzeczy sedno, i stąd to hasło przy mnie trwa: Mnie nie jest... Jak? Mnie nie jest... Co? Mnie nie jest wszystko jedno. Przystałem niegdyś do młodzieży - taki jaskrawy miałem krawat. Już zaczynałem hasło szerzyć: "Wszystko to jedno!" "Prosta sprawa!" Aż kiedyś nagle coś mnie tknie. Takie już widać na mnie piętno. I pomyślałem - może nie? Mnie nie jest... Jak? Mnie nie jest... Co? Mnie nie jest wszystko jedno. Ile kosztuje mnie ten upór! Nieraz od nowa chciałbym zacząć i żyć jak człowiek, nie jak upiór, co stale pyta: po co, za co? Runąłbym na zieloną ruń i kwiaty dłonią rwał bezwiedną, i plunąłbym, gdy mówią - pluń... Mnie nie jest... Jak? Mnie nie jest... Co? Mnie nie jest wszystko jedno. Czasem już nawet rząd mnie prosi - nie wtykaj nosa w cudze drzwi - lepiej buziaka dałbyś Zosi, która po nocach ci się śni... Niejeden już się prześnił sen, broda siwieje, włosy rzedną... A ja wciąż nucę piosnkę mą - Mnie nie jest... Jak? Mnie nie jest... Co? Mnie nie jest wszystko jedno. Nie spodziewajcie się już po mnie, że wzuję kapcie, włożę szelki i miast ulepszać ekonomię, będę oglądał dno butelki. Ja już widziałem takie dno, na którym wszystkie gwiazdy bledną. Tam też nuciłem piosnkę mą: Mnie nie jest wszystko jedno.tekst poezja-spiewana.pl Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:53 ulisses-achaj napisał: > Za to ja, chociaż rozumiem, to "nie rozumiem" ludzi o takich postawach. Bo nie miałeś tatusia bohatera! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:56 ulisses-achaj napisał: > Skąd wiesz? Bo gdybyś był, to byś myślał tak jak i ja Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:57 Uchachałem się..... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:11 Odebrałam pocztę... Większość do NL od Fundacji "Centaurus" Podziękowania,że uratował życie osiołkowi Dionizosowi i kudelce Marylce Chyba jestem szczęliwa,że takiego Nord Lovera sobie wybrałam )) Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:12 Uściski dla Dionizosa i Marylki Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:13 Co lekarz, to lekarz! Na pewno i niejednemu człowiekowi życie uratował. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:21 tan.nawe napisała: ...i niejednemu człowiekowi życie uratował. A ilu na tamten świat podróż ułatwił ? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:24 dobre pytanie piotr_57 napisał: > A ilu na tamten świat podróż ułatwił ? Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:27 fenikss.2972 napisał: > dobre pytanie > > piotr_57 napisał: > > > A ilu na tamten świat podróż ułatwił ? Może dobre, ale raczej nie do mnie! Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:35 Bardzo wielu... Nie jestem w stanie wyobrazić sobie,jak bardzo wielu. Przychodzą pacjenci i mówią,że bardzo są wdzięczni za opiekę w czasie terminalnym... To oczywiście odbija się na naszym życiu rodzinnym. I dlatego - tak bardzo przeżywam te wszystkie - śmierci wirtualne... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:38 w stanie terminalnym izydor88 napisała: > Bardzo wielu... > Nie jestem w stanie wyobrazić sobie,jak bardzo wielu. > Przychodzą pacjenci i mówią,że bardzo są wdzięczni za opiekę w czasie terminaln > ym... > To oczywiście odbija się na naszym życiu rodzinnym. > I dlatego - tak bardzo przeżywam te wszystkie - śmierci wirtualne... Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:44 W stanie terminalnym ! Ale - mam nadzieję Feniksie,że jesteś w stanie mnie zrozumieć? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:47 nie izydor88 napisała: > W stanie terminalnym ! > Ale - mam nadzieję Feniksie,że jesteś w stanie mnie zrozumieć? Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:05 izydor88 napisała: > Bardzo wielu... > Nie jestem w stanie wyobrazić sobie,jak bardzo wielu. > Przychodzą pacjenci i mówią,że bardzo są wdzięczni za opiekę w czasie terminaln > ym... > Nooo, my nie o tym!! To był żart! A Ty wpędzasz nas w poczucie winy! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:07 mnie nie piotr_57 napisał: > > Nooo, my nie o tym!! > To był żart! A Ty wpędzasz nas w poczucie winy! Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:15 Wbrew pozorom - to bardzo cenna wiadomość - Feniksie )) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:18 nie wiem też o jakich pozorach mowa - wyrażam się zwykle jasno izydor88 napisała: > Wbrew pozorom - to bardzo cenna wiadomość - Feniksie )) Odpowiedz Link
izydor88 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:28 Dobrej zabawy więc życzę. Nawet bez pozorów. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 20:29 wzajemnie izydor88 napisała: > Dobrej zabawy więc życzę. > Nawet bez pozorów. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 19:17 odbierasz pocztę męża ? hm.................. izydor88 napisała: > Odebrałam pocztę... > Większość do NL od Fundacji "Centaurus" > Podziękowania,że uratował życie osiołkowi Dionizosowi i kudelce Marylce > Chyba jestem szczęliwa,że takiego Nord Lovera sobie wybrałam )) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:40 ręce opadają... izydor88 napisała: > Mój NL - w świetle ostatnich wydarzeń stwierdził - "Dobrze,że w razie czego,mam > y szansę na zabór niemiecki..." > Osobiście - wolałabym zabór szwedzki Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:46 fenikss.2972 napisał: > ręce opadają... > izydor88 napisała: > > Mój NL - w świetle ostatnich wydarzeń stwierdził - "Dobrze,że w razie cze > go,mam > > y szansę na zabór niemiecki..." > > Osobiście - wolałabym zabór szwedzki Eeeh! Czytać hadko... Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 18:39 sam Krym również mnie mało obchodzi. Takich konfliktów wewnętrznych na całym świecie trwa mnóstwo. Obchodzi mnie natomiast fakt, że jesteśmy coraz bliżej tego bajzlu. Że ruskie media piszą otwarcie, iż Majdan to nasza robota, że niemieckie media piszą kolejny pean na temat Putina. Obchodzi mnie, że na tym bajzlu pojedziemy my - nie państwo, tylko my - ludzie zwykli nie u władzy. Obchodzą mnie też zasady. Nie podoba mi się bycie zabawką w rękach USA, Ruskich, Niemców i kogokolwiek, na co wpływu nie mam, co nie znaczy że nie może mnie to wkur...no. I obchodzi mnie pytanie, czy jeśli usankcjonuje się teraz ratowanie ludności rosyjskojęzycznej, przed bliżej nieokreślonym straszliwym niebezpieczeństwem nie wiadomo skąd - czy da to w najbliższej przyszłości zielone światło Ruskim, do ratowania w imię tych samych zasad ludności rosyjskojęzycznej np na wschodnich krańcach Polski. Obchodzi mnie nie w imię bohaterstwa, tylko dlatego, że tu mieszkam, a spierdolić stąd nie bardzo mam gdzie. piotr_57 napisał: > Ludzie! Nie macie się czym martwić? > Co mnie to wszystko? > To mój ukochany tatuś był bohater, ja to wszystko pie...lę! > Jak świat światem ten co miał siłę zabierał co chciał! Dlaczego dzisiaj miałoby > być inaczej? > Putinowi Krym był potrzebny, Ukraińcy nie umieli go obronić, to go nie mają. O > czym tu gadać ? Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:59 a wisz skad Polska wziela Breslau, Stettin , Danzig i od kogo i przez kogo? Boze....jak mozna! Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Zaczynają pojawiać się głosy rozsądku. 13.03.14, 16:58 ....."A wiesz skąd Ukraina "wzięła" Krym i kiedy? " A wiesz skad Rosja "wziela" Krym, kiedy i od kogo? Odpowiedz Link
piotr_57 Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 11:29 ... zrobił wykład prosty , jasny i logiczny!! Szkoda, że żaden z naszych tuskomatołów nie poprosił o jakieś opinie ludzi z Wydziału Nauk Politycznych, zanim wepchali nas w absurdalny konflikt z Rosją! wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-stanislaw-bielen-dla-onetu-losy-krymu-zostaly-przesadzone/bgzdk Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 11:40 ano szkoda, bo w tej chwili jesteśmy używani przez zachód jako bufor, przez Ruskich jako punkt zapalny. Choć profesor przyznał Aż w ponad 9/10 niepodległych państw ich terytorium nie pokrywa się z terytorium etnicznym. Granice polityczne nie pokrywają się z granicami etniczno-kulturowymi, a wszelkie próby zmiany tego stanu rzeczy z reguły prowadzą do pogwałcenia prawa międzynarodowego. to niestety nie ma siły nadrzędnej, która byłaby w stanie wyegzekwować konsekwencje pogwałcenia tych praw. Kolejne sankcje doprowadzą do kolejnej zimnej wojny, ich brak rozzuchwali Ruskich. Tak przynajmniej ja to widzę. piotr_57 napisał: > ... zrobił wykład prosty , jasny i logiczny!! > Szkoda, że żaden z naszych tuskomatołów nie poprosił o jakieś opinie ludzi z Wy > działu Nauk Politycznych, zanim wepchali nas w absurdalny konflikt z Rosją! > wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/prof-stanislaw-bielen-dla-onetu-losy-krymu-zostaly-przesadzone/bgzdk Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 11:45 piotr_57 napisał: > ... zrobił wykład prosty , jasny i logiczny!! Przeczytałem i podzielam Twoje zdanie. > Szkoda, że żaden z naszych tuskomatołów nie poprosił o jakieś opinie ludzi z Wy > działu Nauk Politycznych, zanim wepchali nas w absurdalny konflikt z Rosją! Myślę że odpowiedź zawarta jest w tym zdaniu zaczerpniętym z zalinkowanej rozmowy: "Zachodnim politykom trudno przyznać się do błędnych decyzji, związanych z wykreowaniem i uznaniem Kosowa, podobnie jak obecnie brakuje im odwagi, aby poprzeć secesję Krymu, bowiem u podstaw myślenia leży antyrosyjska krucjata, w której prowadzeniu prym wiodą politycy polscy. Odpowiedz Link
k.karen Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:12 A to jest bardzo ciekawe: Już wtedy Zachód przygotował grunt pod oderwanie Osetii Południowej i Abchazji od Gruzji, a obecnie Krymu od Ukrainy - mówi w pierwszej części rozmowy z Onetem prof. Stanisław Bieleń, politolog i rosjoznawca z Uniwersytetu Warszawskiego. Jeśli to Zachód przygotowywał i przygotowuje oderwanie Krymu od Ukrainy, to dlaczego pierwszym i jedynym "odrywającym" jest Rosja, a nie Zachód? Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:17 myślę, że nie tyle chodziło o fizyczny udział zachodu w tym akcie, a raczej o przewidywania długofalowe z opcją "spisania Krymu na straty". Bo to, że Putin próbuje sięgać po kawałki dawnego imperium, to przecież wiadomo od lat. k.karen napisała: > A to jest bardzo ciekawe: > > Już wtedy Zachód przygotował grunt pod oderwanie Osetii Południowej i Abchaz > ji od Gruzji, a obecnie Krymu od Ukrainy - mówi w pierwszej części rozmo > wy z Onetem prof. Stanisław Bieleń, politolog i rosjoznawca z Uniwersytetu Wars > zawskiego. > > Jeśli to Zachód przygotowywał i przygotowuje oderwanie Krymu od Ukrainy, to dla > czego pierwszym i jedynym "odrywającym" jest Rosja, a nie Zachód? Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:29 Chodzi o to, że Zachód pokazał jak można łamać prawo międzynarodowe (beż żadnych problemów) dokonując secesji Kosowa, z Serbii! Rosjanie teraz tylko "powielili" ten pomysł. W tym kontekście profesor mówi o "współpracy Zachodu"! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:32 mam braki, do czego się przyznaję od zawsze. Nie potrafię tak racjonalnie łączyć faktów, co wynika zwyczajnie ze zbyt małej wiedzy w tym temacie piotr_57 napisał: > Chodzi o to, że Zachód pokazał jak można łamać prawo międzynarodowe (beż żadnyc > h problemów) dokonując secesji Kosowa, z Serbii! Rosjanie teraz tylko "powielil > i" ten pomysł. W tym kontekście profesor mówi o "współpracy Zachodu"! Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:35 fenikss.2972 napisał: > mam braki, do czego się przyznaję od zawsze. Nie potrafię tak racjonalnie łączy > ć faktów, co wynika zwyczajnie ze zbyt małej wiedzy w tym temacie > >Eeee, tam. Jest tu taki łożeł, co kojarzy jeszcze gorzyj Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:43 gdybym miał więcej wiedzy, to bym i kojarzył lepi. ale mam ambicje piotr_57 napisał: > >Eeee, tam. > Jest tu taki łożeł, co kojarzy jeszcze gorzyj Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 16:23 Nie ma żadnego przełożenia między Kosowem a Ukraina. Żadnego, oprócz tego, które widzi rosyjska propaganda. Czytam ten watek i zastanawiam się, komu i co sprawia tu satysfakcję, i kogo/co tutaj usiłuje się za wszelka cenę wybielać i usprawiedliwiać. Wychodzi mi na to , że Rosję, i trudno mi uwierzyć, że tutaj właśnie czytam, co czytam. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 16:26 to bardzo mylne wnioski wyciągasz Uli ulisses-achaj napisał: > Nie ma żadnego przełożenia między Kosowem a Ukraina. Żadnego, oprócz tego, któr > e widzi rosyjska propaganda. Czytam ten watek i zastanawiam się, komu i co spr > awia tu satysfakcję, i kogo/co tutaj usiłuje się za wszelka cenę wybielać i usp > rawiedliwiać. > Wychodzi mi na to , że Rosję, i trudno mi uwierzyć, że tutaj właśnie czytam, co > czytam. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 16:57 ulisses-achaj napisał: > Nie ma żadnego przełożenia między Kosowem a Ukraina. Myślę że jest przełożenie, ale miedzy Kosowem a Krymem. Odpowiedz Link
al-szamanka Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 17:40 loczek62 napisał: > ulisses-achaj napisał: > > > Nie ma żadnego przełożenia między Kosowem a Ukraina. > > Myślę że jest przełożenie, ale miedzy Kosowem a Krymem. > Jak najbardziej Odpowiedz Link
1zorro-bis Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 18:54 tak? A w ktorym miejscu? al-szamanka napisała: > loczek62 napisał: > > > ulisses-achaj napisał: > > > > > Nie ma żadnego przełożenia między Kosowem a Ukraina. > > > > Myślę że jest przełożenie, ale miedzy Kosowem a Krymem. > > > > Jak najbardziej Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 17:53 O ile zauważyłem, to Ulraińcy nie dopuścili się żadnych czystek etnicznych, nie strzelali do ludności cywilnej Krymu, nie wyprawili się z bronią na sąsiadów, a żaden ich przywódca nie jest ścigany przez międzynarodowy trybunał za zbrodnie ludobójstwa. Nie widzę tez tam żadnego konfliktu na tle religijnym, ani /na razie/ konfliktu zbrojnego jak w byłej Jugosławii. To tyle "drobnych" różnic. Pp wystąpieniu Putina a teraz Ławrowa, każdy kto popiera Rosję jest dla mnie człowiekiem o tak odmiennej od mojej wizji przyzwoitości (tak, przyzwoitości), że dyskusji na ten temat nie podejmę. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 18:12 ale tu nikt nie popiera Ruskich, wręcz przeciwnie. Co nie znaczy, że jeśli Putin np. mówi, że do władzy na Ukrainie doszli nacjonaliści - będę przeciwny dla zasady - nie, potrafię sam ocenić. To, że rozpatrujemy sytuację z wielu stron, nie oznacza, że ktokolwiek uważa, że Ruskie mają rację. Szczerze mówiąc to nie bardzo wiem w którym momencie widzisz poparcie dla Ruskich. co do Ukraińców - nie wiemy, co się zdarzyło na Majdanie - i czyja to była prowokacja - bo była. Prawy sektor, to ludzie którzy powinni się nam bardzo źle kojarzyć - mi się tak kojarzą. Nie mniej mam też świadomość, że jak zawsze - wszelkie zmiany i rozgrywki odczują przede wszystkich zwykli ludzie - i o tych myślę, a nie o władzach Ukrainy. ulisses-achaj napisał: > O ile zauważyłem, to Ulraińcy nie dopuścili się żadnych czystek etnicznych, nie > strzelali do ludności cywilnej Krymu, nie wyprawili się z bronią na sąsiadów, > a żaden ich przywódca nie jest ścigany przez międzynarodowy trybunał za zbrodni > e ludobójstwa. Nie widzę tez tam żadnego konfliktu na tle religijnym, ani /na > razie/ konfliktu zbrojnego jak w byłej Jugosławii. To tyle "drobnych" różnic. P > p wystąpieniu Putina a teraz Ławrowa, każdy kto popiera Rosję jest dla mnie czł > owiekiem o tak odmiennej od mojej wizji przyzwoitości (tak, przyzwoitości), że > dyskusji na ten temat nie podejmę. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 18:45 Odpowiedziałem Loczkowi, Feniksie. A co do nacjonalizmu to więcej go widzę po stronie Rosjan niż Ukraińców. Oczywiście możemy patrzeć na sytuacje przez pryzmat Wołynia, ale skoro tak dołóżmy do tego, to co wyprawiała Armia Czerwona w 1939, pamiętajmy o Katyniu, o gwałtach, o rabowaniu polskich ziem, o Powstaniu Warszawskim, o mordowaniu polskiej inteligencji i na koniec o 45 latach zniewolenia Polski. Mało? "Banderowców" jakoś w kontekście całości wydarzeń obawiam się najmniej. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 18:55 zacząłem się na dobre tym interesować, po trafieniu w połowie stycznia na relację z demonstracji prawego sektora z hasłami o oderwaniu od Polski ziem ukraińskich. To ci sami ludzie, którzy potem tworzyli Majdan a dziś są u władzy. Nie patrzę przez pryzmat Wołynia, tylko przez pryzmat tychże słów, które padły tuż przed rewoltą Dodatkowo ci ludzie stanowczo negują ludobójstwo w wykonaniu Bandery, co również twierdzą publicznie i niezmiennie. Ruscy mają swoje za uszami, oni swoje - staram się być obiektywny, a nie jednostronnie zachłystywać się dążeniem Ukrainy do wolności. Równie dobrze mogę teraz powiedzieć, że Ty patrzysz przez pryzmat Solidarności i naszych barykad z tamtych czasów. Nie akceptuję kategorycznie - ani wyczynów Ruskich na przestrzeni lat, ani wyczynów nacjonalistów Ukraińskich, ponieważ wiążą się z bezpośrednio z losami mojej rodziny tam. Może i skala liczbowa mniejsza, choć też trochę tego było - za to bestialstwo na niespotykaną skalę. ulisses-achaj napisał: > Odpowiedziałem Loczkowi, Feniksie. A co do nacjonalizmu to więcej go widzę po s > tronie Rosjan niż Ukraińców. Oczywiście możemy patrzeć na sytuacje przez pryzma > t Wołynia, ale skoro tak dołóżmy do tego, to co wyprawiała Armia Czerwona w 193 > 9, pamiętajmy o Katyniu, o gwałtach, o rabowaniu polskich ziem, o Powstaniu War > szawskim, o mordowaniu polskiej inteligencji i na koniec o 45 latach zniewoleni > a Polski. Mało? > "Banderowców" jakoś w kontekście całości wydarzeń obawiam się najmniej. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:04 "Banderowcy" to wbrew ordynarnej propagandzie rosyjskiej coś podobnego do polskiego ONR. Rozmawiałem z wieloma Ukraińcami, także takimi, którzy Polaków nie kochają, ale kiedy pytałem ich o Banderę w kontekście współczesności, wzruszali ramionami i mówili, że w każdym społeczeństwie są "nieumnyje liudi" Nie widziałeś swastyk na polskich stronach internetowych? Ja widziałem. Rozdmuchaj teraz ideolo narodową i wyjdzie ci że chcemy odzyskać Lwów, Kresy a może i Wilno.. Ziomkostwa niemieckie, etc. I ja mam to kupić jako zagrożenie dla Polski?? Widzę jedno i jest nim kulawe, sowieckie imperium, którego obywatele sa tak ogłupieni jak byli w latach osiemdziesiątych, kiedy mi tłumaczyli, że uległem podszeptom "faszystów", bo robiłem, co robiłem. Prymitywizm rosyjskiej propagandy jest porażający. "Naród krymski" . Siły samoobrony, etc etc. co tu udowadniać? Jaki jest koń prawie każdy widzi. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:12 ale ja niczego nie udowadniam. Dopiero co wstawiałem tekst jak "naród krymski" prosi NATO o interwencję. Weź mnie tylko nie przekonuj, że banderowcy to nic. Chyba nie doczytałeś co pisałem. Mam do nich stosunek osobisty. Mam też ten luksus, że potrafię myśleć na wielu płaszczyznach a nie jednostronnie. Osoby, które doszły do władzy na Ukrainie, niewiele się różnią od obalonego Janukowycza. Ja nie twierdzę, że Ukraina to Bandera. Ja stwierdzam fakt, że u władzy obecnie są skrajni nacjonaliści. Którzy niejednokrotnie dawali wyraz antypolskich nastrojów. Zmienili retorykę, kiedy się okazało, jak bohatersko mieszamy się w ten konflikt i im pomagamy. Ale zmienili nie z przekonań, a tylko na potrzeby sytuacji. Ruskich nie znoszę tak samo, więc mi nie imputuj, że ktoś tu trzyma stronę Putina. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:23 Niczego ci nie imputuję. Uważam tylko, że każdy naród ma prawo szukać własnej, lepszej drogi. I nikomu nic do tego o ile nie wiąże się to z agresją. Polacy doświadczyli czegoś podobnego. Nie mam złudzeń co do tego, że Ukraina będzie krajem nagle sprawiedliwym i dobrze rządzonym, ale nikt nie ma prawa odbierać im prawa do reformowania kraju. Po czynach ich poznacie. W Polsce było podobnie. Dostawałeś pałą nie od ruskich ale od rodaków. Nic łatwo nie przychodzi. Dlatego jestem za Ukraińcami choć wiem że będą przedmiotem rozgrywki mocarstw. My też byliśmy. Życzę im jak najlepiej. Mam szacunek dla odwagi tych ludzi na Majdanie. Kiedy my zaczynaliśmy w 1976 nikt nie dawał nam żadnej szansy. A jednak... ja wiem, mocarstwa etc ale bez naszego udziału to wszystko wyglądało by jednak inaczej. I trzeba się starać, nawet wbrew wszystkiemu, bo bywa tak, że innej szansy nie ma. Nigdy despota ani złodziej dobrowolnie nie oddał władzy. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:30 toteż napisałem wcześniej, że mam świadomość, iż o lepsze życie walczą zwykli ludzie, a nie ci co doszli do władzy, bo oni życie mają niezłe, jak wynika z doniesień. Nie neguję ich prawa do walki o wolność. Natomiast nie podoba mi się - nawet bardziej, jak ingerencja Ruskich - nasz udział w tym bajzlu. Ponieważ znowu - chodzi o zwykłych ludzi, a nie tych co błyszczą na świeczniku upajając się swoimi pięcioma minutami - jesteśmy gospodarczym i militarnym zerem. Kiedy to wszystko się zakończy - cała Unia poradzi sobie świetnie. My zostaniemy z ręką w nocniku. Dlatego bardziej mnie wkurza to, co robią nasi drodzy politycy, jak to, co robi Putin. ulisses-achaj napisał: > Niczego ci nie imputuję. Uważam tylko, że każdy naród ma prawo szukać własnej, > lepszej drogi. I nikomu nic do tego o ile nie wiąże się to z agresją. Polacy do > świadczyli czegoś podobnego. Nie mam złudzeń co do tego, że Ukraina będzie kraj > em nagle sprawiedliwym i dobrze rządzonym, ale nikt nie ma prawa odbierać im pr > awa do reformowania kraju. Po czynach ich poznacie. W Polsce było podobnie. Dos > tawałeś pałą nie od ruskich ale od rodaków. Nic łatwo nie przychodzi. Dlatego j > estem za Ukraińcami choć wiem że będą przedmiotem rozgrywki mocarstw. My też by > liśmy. Życzę im jak najlepiej. Mam szacunek dla odwagi tych ludzi na Majdanie. > Kiedy my zaczynaliśmy w 1976 nikt nie dawał nam żadnej szansy. A jednak... ja > wiem, mocarstwa etc ale bez naszego udziału to wszystko wyglądało by jednak ina > czej. I trzeba się starać, nawet wbrew wszystkiemu, bo bywa tak, że innej szans > y nie ma. > Nigdy despota ani złodziej dobrowolnie nie oddał władzy. > Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:33 Zwykle przyznałbym Ci tu racje, ale w tym przypadku wydaje mi się że jednak na tym nie stracimy. Na pewno nie w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:38 już tracimy Uli. Ty wierzysz w obietnice Unii ?? Unia już się wycofuje z podpisania przez Ukrainę nawet tej części umowy, którą dopiero co przyklasnęła. Wybacz, ale patrząc na zachowanie Niemców, Francji, Austrii - to już tracimy. A stracimy znacznie więcej. Bo Ruskie nie zostawią naszego udziału bez echa. Zrobią swoje. I pies z kulawą nogą nam nie pomoże. Unia wyrazi zaniepokojenie, albo nawet ubolewanie ulisses-achaj napisał: > Zwykle przyznałbym Ci tu racje, ale w tym przypadku wydaje mi się że jednak na > tym nie stracimy. Na pewno nie w dłuższej perspektywie. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:42 jestem za. Jak dożyjemy Bo w razie odwiedzin Ruskich, też nam nikt nie pomoże ulisses-achaj napisał: > Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:29 ulisses-achaj napisał: ...o Powstaniu War > szawskim... ??? Co Rosjanie mieli wspólnego z Powstaniem Warszawskim? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:34 O zupełnie nic. Dokumenty historyczne świadczą o tym jednoznacznie. Nic. Nul. Zero. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:36 ulisses-achaj napisał: > O zupełnie nic. Dokumenty historyczne świadczą o tym jednoznacznie. Nic. Nul. Z > ero. Cieszę się że uważamy tak samo Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:38 Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersji do lat dziewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:40 ulisses-achaj napisał: > Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersji do lat dzi > ewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. ????? Co Ty pijesz ? > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:44 Uli chce mnie przekonać, że Ruscy są strasznie be, a wyznawcy Bandery to harcerstwo. piotr_57 napisał: > ulisses-achaj napisał: > > > Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersji do l > at dzi > > ewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. > > ????? Co Ty pijesz ? > > Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:46 fenikss.2972 napisał: > Uli chce mnie przekonać, że Ruscy są strasznie be, a wyznawcy Bandery to harcer > stwo. > No wiesz. To akurat jego pogląd, ma do niego prawo. Ja nie rozumiem całej reszty! Np nie mam pojęcia co to jest "dokument historyczny"? Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:48 piotr_57 napisał: > No wiesz. To akurat jego pogląd, ma do niego prawo. Ja nie rozumiem całej reszt > y! > Np nie mam pojęcia co to jest "dokument historyczny"? Ale na szczęście dawno minęło 100 postów Pójdę sobie pogadać na wątek zorro Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:03 przegrupowanie piotr_57 napisał: > Ale na szczęście dawno minęło 100 postów > Pójdę sobie pogadać na wątek zorro Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:50 piotr_57 napisał: > No wiesz. To akurat jego pogląd, ma do niego prawo. Ja nie rozumiem całej reszt > y! no ma prawo. Ja natomiast mam prawo nie dać się przekonać, jako że dzięki tym harcerzykom zniknęło z powierzchni ziemi 90 % mojej rodziny > Np nie mam pojęcia co to jest "dokument historyczny"? tego to nie wiem Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:58 Piotrze, powstanie warszawskie wywołali Polacy, a stłumili je Niemcy. Na czym polegał udział Rosjan? To chyba oczywiste dla każdego dziecka. Jak i to , co Rosjanie i nasze UB robili z AKowcami. To elementarz wiedzy historycznej. Podobnie jak rozkaz Stalina, w którym zabrania forsowania Wisły. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:02 teraz to nic nie rozumiem jak to się ma do dzisiejszej sytuacji na Ukrainie ulisses-achaj napisał: > Piotrze, powstanie warszawskie wywołali Polacy, a stłumili je Niemcy. Na czym p > olegał udział Rosjan? To chyba oczywiste dla każdego dziecka. Jak i to , co Ro > sjanie i nasze UB robili z AKowcami. To elementarz wiedzy historycznej. > Podobnie jak rozkaz Stalina, w którym zabrania forsowania Wisły. > Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:06 Wśród "zasług" Rosjan w Polsce wymieniłem między innymi powstanie warszawskie /patrz mój post niżej/ Piotr zdumiał się, co Rosjanie mają do PW. Odpowiedziałem. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:07 noooooo Ukraińcy też mieli niezłe "zasługi" w czasie wojny. Tylko to było lat 70 parę temu ulisses-achaj napisał: > Wśród "zasług" Rosjan w Polsce wymieniłem między innymi powstanie warszawskie / > patrz mój post niżej/ Piotr zdumiał się, co Rosjanie mają do PW. Odpowiedziałem > . Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:09 Widzę, że postanowiłeś "ogłuchnąć". OK. Powiedzieliśmy chyba już wszystko. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:17 nie postanowiłem być obiektywny jak zawsze nie przyjmuję żadnych ideologii mam swoją ulisses-achaj napisał: > Widzę, że postanowiłeś "ogłuchnąć". OK. Powiedzieliśmy chyba już wszystko. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:41 wytłumacz mi jedno Uli czemu widzisz Katyń, a nie widzisz palonych wsi na Ukrainie ? i ludzi mordowanych nie kulką w czaszkę, tylko palonych żywcem, ciętych piłami na kawałki, oraz zabijanych na 149 sposobów, jak się doliczono ? Bo nie rozumiem tej jednostronności. ulisses-achaj napisał: > Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersji do lat dzi > ewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. > Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:44 fenikss.2972 napisał: > wytłumacz mi jedno Uli > czemu widzisz Katyń, a nie widzisz palonych wsi na Ukrainie ? > i ludzi mordowanych nie kulką w czaszkę, tylko palonych żywcem, ciętych piłami > na kawałki, oraz zabijanych na 149 sposobów, jak się doliczono ? > Bo nie rozumiem tej jednostronności. > > ulisses-achaj napisał: > > > Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersji do l > at dzi > > ewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. > > > Kto i jakiej wersji trzymał się od lat dziewięćdziesiątych?- zupełnie nie wiem! Jak od lat dziewięćdziesiątych minęło pół wieku ? - nie rozumiem. > Odpowiedz Link
tan.nawe Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:57 piotr_57 napisał: > > Kto i jakiej wersji trzymał się od lat dziewięćdziesiątych?- zupełnie nie > wiem! > Jak od lat dziewięćdziesiątych minęło pół wieku ? - nie rozumiem. "Do", Piotrze, "do"! > > ulisses-achaj napisał: > > > > > Też się cieszę. Katyń to też robota Niemców. Trzymali sie tej wersj > i do lat dzi > > > ewięćdziesiątych. Pół wieku konsekwencji. Godne podziwu. Pomyliłeś się, Piotrze. Chyba nie celowo, prawda? Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:54 Ależ widzę . napisałem o tym wyraźnie kilka postów niżej. Tylko skoro teraz nie widzimy już w każdym Niemcu mordercy, nie widzę powodu żeby widzieć ich w Ukraińcach, czy nawet Rosjanach. Nie żyje przeszłością, chociaż o niej pamiętam. I dlatego nie patrzę na wydarzenia na Ukrainie z perspektywy zbrodni wołyńskiej, ani Bandery. To robi rosyjska propaganda. Według niej Janukowycz to legalny prezydent, a ludzie którzy go obalili to faszyści. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 19:58 a ja tak. Ponieważ u władzy są teraz ludzie, którzy głoszą poglądy Bandery. Nie patrzę na wszystkich Ukraińców jak na morderców. Patrzę tak na prawy sektor. Lub analogicznie - przecież to nie Putin strzelał w Katyniu - więc po co patrzysz na niego przez ten właśnie pryzmat ? Janukowyczowi się należało. Obalili go ludzie z ulic, na których garbach do władzy doszli skrajni nacjonaliści. ulisses-achaj napisał: > Ależ widzę . napisałem o tym wyraźnie kilka postów niżej. Tylko skoro teraz nie > widzimy już w każdym Niemcu mordercy, nie widzę powodu żeby widzieć ich w Ukra > ińcach, czy nawet Rosjanach. Nie żyje przeszłością, chociaż o niej pamiętam. > I dlatego nie patrzę na wydarzenia na Ukrainie z perspektywy zbrodni wołyńskiej > , ani Bandery. To robi rosyjska propaganda. Według niej Janukowycz to legalny p > rezydent, a ludzie którzy go obalili to faszyści. > Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:08 Dlaczego patrze na Putina przez ten pryzmat? A zapoznaj się z historia śledztwa katyńskiego i stanowiskiem Rosji w kwestii tego, czy można tę zbrodnie uznać z a ludobójstwo, czy nie. I zapytaj przeciętnego Rosjanina o Katyń Zdziwisz sie. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:16 no a Ty zapytaj pana Tiahnyboka i reszty o zbrodnie ludobójstwa na ludności polskiej ulisses-achaj napisał: > Dlaczego patrze na Putina przez ten pryzmat? A zapoznaj się z historia śledztwa > katyńskiego i stanowiskiem Rosji w kwestii tego, czy można tę zbrodnie uznać z > a ludobójstwo, czy nie. I zapytaj przeciętnego Rosjanina o Katyń Zdziwisz sie. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:19 O rany boskie!!!! I o czym to ma świadczyć???? A Żyrinowski?? Wiesz czego sie domagał całkiem niedawno? Ano tego, żeby granica Rosji była na Wiśle, bo tak by było sprawiedliwie... bacz proporcjum, mocium panie Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:24 no ale czego Ty chcesz dowieść ?? napisałem wyraźnie - nie po drodze mi z Ruskimi i nie po drodze mi z Ukraińcami nie akceptuję działań militarnych Putina, nie akceptuję spadkobierców mordercy Bandery u władzy - to chyba jasne proste i nie wymaga tłumaczeń !! ulisses-achaj napisał: > O rany boskie!!!! I o czym to ma świadczyć???? A Żyrinowski?? Wiesz czego sie d > omagał całkiem niedawno? Ano tego, żeby granica Rosji była na Wiśle, bo tak by > było sprawiedliwie... bacz proporcjum, mocium panie > Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:25 To może powiedz, co tam akceptujesz. Będzie łatwiej rozmawiać. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 20:34 a muszę cokolwiek akceptować ? ta sprawa interesuje mnie z racji tego, że mieszkam ok 90 km od granicy. Zachowanie Putina przekładam na konsekwencje poczucia bezkarności w razie jego ewentualnych dalszych planów jeśli ludzie na Majdanie - relacja na żywo w tv - walczyli o to, żeby nie wyjeżdżać za chlebem po Europie - to bardzo Cię przepraszam - mieszkam w najbardziej wyludnionym województwie. To co ja mam akceptować ? Nie porównuj lat osiemdziesiątych u nas i sytuacji na Ukrainie teraz bo są to dwie różne bajki. ulisses-achaj napisał: > To może powiedz, co tam akceptujesz. Będzie łatwiej rozmawiać. Odpowiedz Link
ulisses-achaj Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 21:16 cóż naiwnie założyłem, że jeśli ktoś czegoś nie akceptuje, zapewne akceptuje coś innego. Uważasz się za obserwatora. Wolno każdemu. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 21:32 przykro mi Uli że Cię zawiodłem, niestety mam jasno sprecyzowane poglądy, nie daję się ideologizować, moje poglądy mają dość solidne podstawy, nie ma obowiązku się z nimi zgadzać, a ani za Ruskich, ani za Ukraińców nie mam ochoty nic płacić. I też mam takie prawo. Skoro nie akceptuję, widocznie nie widzę nic w tej sytuacji, co by się zgadzało z moim światopoglądem Nie zawsze jest co wybierać ulisses-achaj napisał: > cóż naiwnie założyłem, że jeśli ktoś czegoś nie akceptuje, zapewne akceptuje co > ś innego. Uważasz się za obserwatora. Wolno każdemu. To nic nie kosztuje. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:21 k.karen napisała: > Jeśli to Zachód przygotowywał i przygotowuje oderwanie Krymu od Ukrainy, to dla > czego pierwszym i jedynym "odrywającym" jest Rosja, a nie Zachód? Krym to dalszy ciąg konfliktu w Syrii , chodzi o likwidację Floty Czarnomorskiej i jej filii w Tartus Syria . Przejęcie Syrii umożliwi inwazję na Iran, a tym samym odcięcie Chin od węglowodorów, poza tym wspomniane państwa dopuszczają się" zbrodni" , ponieważ handlują między sobą z pominięciem waluty rezerwowej tzw. „petro-dolara”. Analogicznie Janukowycz podpisał kontrakty z Chinami na dostawy zboża , oraz dzierżawę ziemi rolnej itd… Czyli prosto mówiąc to co robi Rosja jest tylko kontreakcją na to co było w planach. Odpowiedz Link
k.karen Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:33 Aha... taaa, kontrreakcja na... plany. Bardzo ciekawe, bardzo. Czyli, że Ukraina miała wejść do UE już bez Krymu? I oczywiście te 100 trupów na Majdanie, to też kontrreakcja... Taaa, to może teraz wszyscy z takimi poglądami niech pocałują Putnia w d... bo jego dłonie są zajęte przez całusy krymskich Rosjan. Odpowiedz Link
loczek62 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:40 k.karen napisała: > Taaa, to może teraz wszyscy z takimi poglądami niech pocałują Putnia w d... bo > jego dłonie są zajęte przez całusy krymskich Rosjan. Odnoszę wrażenie że rzeczową analizę sytuacji przesłania Ci wrodzona (a może nabyta) antyrosyjskość w stopniu zaawansowanym. A każdy kto nie podziela tej antyrosyjskości jest wielbicielem Rosji. Nie zauważasz położenia pomiędzy tymi dwoma zapatrywaniami. Odpowiedz Link
k.karen Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:43 Nie, nie antyrosyjskość, ale antytyrańskość i antyputinskość. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: Nie znam człowieka ale . . 14.03.14, 12:26 k.karen napisała: > Jeśli to Zachód przygotowywał i przygotowuje oderwanie Krymu od Ukrainy, to dla > czego pierwszym i jedynym "odrywającym" jest Rosja, a nie Zachód? Czytaj jeszcze raz, a jak nie zrozumiesz to jeszcze raz Jak przeczytasz czy razy i nadal będą problemy z percepcją, to zabawię się w tłumacza Odpowiedz Link
piotr_57 Re: ...I nastepny! 14.03.14, 12:34 wiadomosci.onet.pl/swiat/marieluise-beck-nikt-z-zachodu-nie-wyruszy-ukrainie-na-pomoc/m5w3b Teraz to już pójdzie szybciutko! Już po burzy. Będzie jeszcze słychać jakieś grzmoty z daleka, będzie jeszcze widać dalekie błyski, ale już jest po burzy (karwa, jak Szołochow) Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: ...I nastepny! 14.03.14, 12:42 ale przecież to było wiadome od początku. Zresztą oficjalnie wypowiadali się przedstawiciele zachodu, że nie są w stanie uratować Ukrainy. Co do tego rachunku - nikt go nie wystawi, z obawy przed fakturką od Putina piotr_57 napisał: > wiadomosci.onet.pl/swiat/marieluise-beck-nikt-z-zachodu-nie-wyruszy-ukrainie-na-pomoc/m5w3b > Teraz to już pójdzie szybciutko! Już po burzy. Będzie jeszcze słychać jakieś gr > zmoty z daleka, będzie jeszcze widać dalekie błyski, ale już jest po burzy ( > karwa, jak Szołochow) Odpowiedz Link
piotr_57 Re: ...I nastepny! 14.03.14, 13:14 fenikss.2972 napisał: > Co do tego rachunku - nikt go nie wystawi, z obawy przed fakturką od Putina > Putin antycznym obyczajem rozdzieli równo marchewkę i kije! Marchewkę wezmą Niemce i (tfu..) Francuzi, a na kije my wystawimy dupy, w zastępstwie orła dyplomacji! > > Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: ...I nastepny! 14.03.14, 13:49 a pacz, ostrzegaliśmy tu publicznie, że damy ładnie dupy - że też nikt nie poczytał. A poważnie - to wcale nie jestem pewien, czy jak Ruskie skończą z Ukrainą, nie poszukają kolejnego celu. Skoro u nas się tych terrorystów szkoli, to przesz wpadną ratować swoich piotr_57 napisał: > Putin antycznym obyczajem rozdzieli równo marchewkę i kije! > Marchewkę wezmą Niemce i (tfu..) Francuzi, a na kije my wystawimy dupy, w zastę > pstwie orła dyplomacji! > > > > Odpowiedz Link
k.karen Re: ...I nastepny! 14.03.14, 14:15 E tam. Prawdziwa marchewka jest tylko dla Putina, a kije to on rozdziela najchętniej swoim rodakom i dlatego jeszcze go nie pogonili z Kremla. Ot, taki naród, przyzwyczajony od wieków do kijów i jeszcze dający sobie wmówić, że to jest marchewka. Odpowiedz Link
piotr_57 Re: ...I nastepny! 14.03.14, 14:28 k.karen napisała: > E tam. Prawdziwa marchewka jest tylko dla Putina, a kije to on rozdziela najch > ętniej swoim rodakom i dlatego jeszcze go nie pogonili z Kremla. Ot, taki naró > d, przyzwyczajony od wieków do kijów i jeszcze dający sobie wmówić, że to jest > marchewka. Noo sorry! Miemce i (tfu...) Frac(e)uzi, płacą za gaz po 300$/1000m3, a my 450!! To nie jest rozdział na marchewkę i kij?? Odpowiedz Link
piotr_57 Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 14:26 wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/marine-le-pen-lud-europy-nie-chce-ukrainy-w-unii-europejskiej/5x5cm Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 14:31 tak, właśnie czytałem. chyba nie tylko Krym stracony ale i cała Ukraina. piotr_57 napisał: > wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/marine-le-pen-lud-europy-nie-chce-ukrainy-w-unii-europejskiej/5x5cm Odpowiedz Link
k.karen Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 14:44 Czy mam się domyślać, że za chwilę zaczniecie krzyczeć - haj hitler? (celowo z małej litery) Co jak co, ale powoływania się na tę skrajnie prawicową... ( w miejsce kropek bardzo niecenzuralne określenie) to się po Was nie spodziewałam... www.newsweek.pl/geert-wilders-marine-le-pen,artykuly,272824,1.html Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 14:49 powoływanie ?? to jest oficjalne stanowisko, cytowane przez media ! Do tego głos, który na pewno dotrze i na Ukrainę ! czytałaś wczorajsze informacje ? UE już nie jest taka skora do podpisania nawet tej deklarowanej i obiecanej Ukrainie części umowy ! z tego co pisał Piotr - formalnie takie podpisanie nie ma znaczenia, ale miałoby znaczenie ogromne symboliczne dla Ukrainy ! tylko że UE zaczyna się wykręcać z obietnic. Więc ten głos prawicy czy czyj by nie był - ma swoje podstawy k.karen napisała: > Czy mam się domyślać, że za chwilę zaczniecie krzyczeć - haj hitler? (celowo z > małej litery) > > Co jak co, ale powoływania się na tę skrajnie prawicową... ( w miejsce kropek b > ardzo niecenzuralne określenie) to się po Was nie spodziewałam... > > www.newsweek.pl/geert-wilders-marine-le-pen,artykuly,272824,1.html Odpowiedz Link
piotr_57 Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 15:12 k.karen napisała: > > Co jak co, ale powoływania się na tę skrajnie prawicową... ( w miejsce kropek b > ardzo niecenzuralne określenie) to się po Was nie spodziewałam... > My się na nikogo nie powołujemy! My tylko obserwujemy co się dzieje. Jak zaczyna "obłazić" z UE hipokryzja!! Odpowiedz Link
fenikss.2972 Re: ... i jeszcze ostrzej!! 14.03.14, 15:21 jestem apolityczny i to jest moja niewątpliwa zaleta - nie wyciągam wniosków jedynie słusznych, nie sugeruję się faktem że poglądy należą do takiej czy innej partii. Czytam i albo się z tym zgadzam, albo nie. Srednio mnie obchodzi czy to prawica, lewica czy co jeszcze innego, bo zwyczajnie nie wiem i nie chcę wiedzieć who is who. Informacje o tym, że UE zaczyna się raczkiem wycofywać, kombinować, że jednak nie da się podpisać części politycznej, bez negocjowania części gospodarczej, że to może potrwać kilka miesięcy, albo może podpisać i zawiesić - pojawiły się przed tym artykułem. I pokazują dosadnie gdzie UE ma Ukrainę i zapewne nie tylko Ukrainę. proszę bardzo Na jak najszybsze podpisanie części politycznej umowy stowarzyszeniowej zgodzili się w ubiegłym tygodniu unijni liderzy. Wtedy szef Rady Europejskiej Herman Van Rompuy ogłaszał - "zdecydowaliśmy, że potraktujemy sprawę priorytetowo i wkrótce podpiszemy polityczne rozdziały". Ta obietnica może nie być dotrzymana. Prawnicy uważają, że podpisanie tylko części politycznej umowy, czyli pierwszych dwóch rozdziałów jest niemożliwe bez renegocjacji całego dokumentu, a to może zająć kilka miesięcy. wiadomosci.onet.pl/swiat/problemy-z-umowa-stowarzyszeniowa-ue-z-ukraina/kjdkz piotr_57 napisał: > My się na nikogo nie powołujemy! My tylko obserwujemy co się dzieje. Jak zaczyn > a "obłazić" z UE hipokryzja!! > Odpowiedz Link