asiaczek35 13.01.10, 21:17 Co sądzicie na temat nadawaniu siostrom imion związanych z kwiatami, tak jak to było w serialu "Co ludzie powiedzą". Występowały tam: Hiacynta, Stokrotka, Róża i Wioletta. Mnie osobiście takie zestawy nie zachwycają, ale gdybym musiała wybierać to: 1. Lilia/Lilianna 2. Kalina 3. Róża i ewentualnie 4. Dalia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: taka_jedna Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.10, 22:03 Może Nasturcja ;-D Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 13.01.10, 22:06 nie lubię w ogóle zestawów imion "z metra ciętych" ale i tak wolę to, niż mieszanie zbyt ostre z kwiatowych lubię Jaśminę i Różę Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 13.01.10, 22:07 W "Podróżach pana Kleksa" były córki ogrodnika nazwane kwiatowymi imionami I mnie się ten pomysł średnio podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 09:11 Ale już u Tolkiena wszystkie (prawie) córki hobbitów nazywane były nazwami kwiatów i to już miało wdzięk. Zwyczaj całej społeczności, nie jednej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 09:57 aneladgam napisała: > Ale już u Tolkiena wszystkie (prawie) córki hobbitów nazywane były nazwami > kwiatów i to już miało wdzięk. Zwyczaj całej społeczności, nie jednej rodziny. Po angielsku jakoś więcej rzeczy ma wdzięk Córki Jamiego Oliviera też mają kwiatowe imiona: Poppy (Maczek) i Daisy (Stokrotka). Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 10:37 > Po angielsku jakoś więcej rzeczy ma wdzięk to już chyba kwestia, że "obce" ma inny wydźwięk. do dziś pamiętam Hiszpana, który zachwycał się słowami Varsovia i Vistula i zamierzał nadać je dzieciom albo piosenki Beatlesów - super, dopóki ich się sobie nie przetłumaczy Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 11:07 Oczywiście, to jest kwestia egzotyki - jeśli ktoś jest np. dwujęzyczny albo mieszka gdzieś bardzo długo, zupełnie inaczej odczytuje brzmieniowo niektóre słowa. Mnie się bardzo podoba imię Marigold. I Melissa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 15:59 Nasze córki to Lilianna i Idalia(a trzecia pewnie bylaby Różą),ale nazywane są głównie Lilą i Idą,a zestaw typu Lilia i Róża jest nawet dla mnie odrobinę zbyt kwiatowy. PS a trzecia corka J.Oliver'a to Petal Blossom Rainbow...(dwie pierwsze Poppy Honey i Daisy Boo). Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 18:09 Z tą trzecią córką to przegiął Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megi79 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: 212.180.168.* 16.01.10, 16:03 Zgadzam sie,podobno Jamie b.chcial syna;ten zestaw imion dla trzeciej corki brzmi dla mnie jakby sie wyglupiali Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 16.01.10, 16:57 misself napisała: > Z tą trzecią córką to przegiął Też tak myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
szarrak Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.03.12, 11:36 Megi79, na moim obecnym etapie kształtowania gustu i biorąc pod uwagę preferencje mojego M. jest 99% prawdopodobieństwa, że jeśli będę miała dwie córki, to będą Lilianą i Idalią ) Róża, Lilia, Narcyza albo inne rzeczownikowe w zestawieniu to imho przegięcie, ale już Rozalia, Lilian(n)a, ba, nawet Jaśmina w zestawieniu w mojej opinii brzmią nieźle i wcale nie jest to śmieszny zestaw albo "z metra cięty" - nie mam odczucia, że jedno było wybierane, żeby pasowało do drugiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angelina Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.10, 16:56 Mi się podoba Jaśmina i Liliana. Moja koleżanka ma na imię Hortensja. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 14.01.10, 17:21 Z kwiatowych lubię tylko Jaśminę i Rozalię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonim Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 17:50 Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
aneladgam Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 16.01.10, 16:04 Jagoda jest kwiatem? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie09.07 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 12:50 moja córcia ma na imię Róża. Jesli będę miała drugą córeczkę , będzie nazywała się Lilia, Jaśmina albo Dalia Tylko dla chlopca brak pomysłów na imię A niedługo planuję zajść w ciążę Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusowa Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 19.01.10, 18:26 u mnie jest Jasmina i Kalina miala byc Kalina i Roza Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 19.01.10, 18:32 Kalina w sumie też nie jest kwiatem... Ale to ładne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 20.01.10, 00:22 Nie wiem, czy juz było, ale z imion kwiatowych kojarzy mi sie jeszcze Margareta . Mam koleżankę o tym imieniu i mówimy do niej Greta, ale można tez mówic Margaretka. Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 20.01.10, 00:35 Czy Margareta to nie jest po prostu jakaś obca forma Małgorzaty? Odpowiedz Link Zgłoś
agar2208 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 20.01.10, 01:09 Może i jest, ale autorka nic nie pisze,ze to ma by polskie imię, tylko kwiatowe. Mi to imie jak najbardziej kojarzy się z kwiatowym Odpowiedz Link Zgłoś
misself Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 20.01.10, 13:54 Tylko że to nie jest za bardzo kwiatowe imię - oznacza perłę, a nazwa kwiatu pochodzi od imienia. To jakby twierdzić, że Lew to imię od kwiatu, bo są lwie paszcze Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Przeniesione 22.12.10, 15:06 kwiatowe imiona Gość: annlight 22.12.10, 14:45 Odpowiedz Jakie znacie imiona " roślinne" dla dziewczyki? Hiacynta, Róża, Jagoda, Kalina, Lilia , jakie jeszcze Wam się nasuwają? P.S. Dzięki Magdaleno Odwrotna Odpowiedz Link Zgłoś
k.techniczna Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 22.03.11, 16:41 mi się od razu skojarzyło z brytyjskim serialem "Co ludzie powiedzą?" Hiacynta, Wioletta, Stokrotka i Róża Odpowiedz Link Zgłoś
ewela345 Re: Kwiatowe imiona dla sióstr 22.03.11, 17:33 nie przepadam za kwiatowymi imionami najlepiej mi się widzą Jaśmina i Rozalia Odpowiedz Link Zgłoś