Dodaj do ulubionych

Trochę o przyszłości

31.12.11, 11:26
Jakie imiona wg Was znajda się za 5/10 lat w pierwszej 20 „Top Listy” ?
Osobiści stawiam na: Ksawerego, Ignacego, Fryderyka, Stefana, Leona, Leopolda (?), Jeremi

Dziewczynki: Antonina (wiadomo) a jak Antonina to może i Antonia, Kornelia, Liwia, Idalia, Gloria, Klementyna, Konstancja, Leonia, Józefina (?), Marianna , Stefania (?).
Obserwuj wątek
    • szarrak Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 13:15
      E tam, to tylko suche wnioskowanie na podstawie preferencji forumowiczek, które są jednak bardzo, bardzo wąziutkim i niemiarodajnym wycinkiem społeczeństwa, do tego zafiksowanym na punkcie tej tematyki. Nie sądzę, aby Liwia, Gloria czy Idalia jakoś specjalnie się wybiły... Leopolda i Fryderyka pewnie również to nie spotka.
    • oskarka_o Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 13:57
      Myślę,że dalej będzie królowała Julia, a wśród chłopaków Jakub i Szymon
    • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 14:45
      Myślę, że kandydatami na imiona w pierwszej 20-tce są imiona, które się obecnie znajdują w pierwszej 60-tce. Julia i Jakub przeminą, bo 15 lat w pierwszej piątce to sporo i teraz zaczną powoli schodzić w dół, zwłaszcza jeśli się pojawią nowe chwytliwe typy. Jeśli chodzi o imiona "dresiarskie", to ich popularność nadchodzi zazwyczaj bardziej gwałtownie i nie pokusiłabym się o próbę prognozy, które wejdą w modę.
      Imiona, będące kandydatami do pierwszej 20-tki w Polsce za 5-10 lat to moim zdaniem dla dziewcząt Antonina, Helena, Laura, Barbara, Matylda, Blanka, a dla chłopców Antoni, Franciszek, Stanisław, Ignacy, Julian.

Podklejam linki do starszych wątków na ten lub podobny temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,13959529,,Imiona_a_pokolenia.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,40109862,,Imiona_za_50_lat_.html?v=2
      forum.gazeta.pl/forum/w,12924,62518012,,imiona_ktore_lada_dzien_beda_na_topie_.html?v=2
      • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 14:50
        Co powiesz na temat:
        - Klementyny
        -Konstancji
        -Stefani
        -Józefiny
        -Leoni
        no i tradycyjnie Klary?
        • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 14:53
          Imiona przeżywaja przeważnie około 10 lat okresu wschodzącego, zanim mają szansę trafić do pierwszej 10. Widać oznaki wschodzenia Klary, a Stefanii - dopiero pierwsze jaskółki (wybrało ją kilku celebrytów). Pozostałych imion - nie.
          • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 14:59
            gaudencja napisała:

Widać oznaki wschodzenia Klary,

A wg Ciebie kiedy "nabierze rozpędu" ?
            • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 15:40
              Nie wiem, czy w ogóle. Niektóre imiona w ogóle się nie dostają do grupy 20 najpopularniejszych; czasem tylko kończy się na tym, że są wyraźnie popularniejsze, niż wcześniej, ale wcale nie stają się szaleńczo popularne.
      • Gość: mm Re: Trochę o przyszłości IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.11, 19:18
        cóż, jak wynika z jednego ze starych wątków, 5 lat temu powątpiewano w prawdopodobieństwo popularności Antoniego...
        • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 31.12.11, 20:25
          W którym miejscu?
    • Gość: niki Re: Trochę o przyszłości IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 31.12.11, 16:49
      Z duza doza pewnosci typuje Laure i Antonine. Co do reszty - trzeba odczekac, ale moze Kornelia, Michalina, Nina, Klara?
    • sonrisa06 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 14:24
      Na 100% w pierwszej 10 będzie Laura. Tego jestem pewna. Poza tym typuję: Babarę, Helenę, Michalinę, Ninę, Antoninę, Liliannę i może jeszcze Klarę i Kornelię? Nie zdziwiłabym się gdyby pojawiły się Ewa i Łucja.
      • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 14:32
        sonrisa06 napisała:

> Na 100% w pierwszej 10 będzie Laura. Tego jestem pewna. Poza tym typuję: Babarę
        > , Helenę, Michalinę, Ninę, Antoninę, Liliannę i może jeszcze Klarę i Kornelię?
        > Nie zdziwiłabym się gdyby pojawiły się Ewa i Łucja.

Zapomniałam o Helenie, Michalinie, Lilianie. Co do Łucji, to sama nie wiem.
        • sonrisa06 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 15:14
          ksiezna_pani1 napisała:

> sonrisa06 napisała:
          >
          > > Na 100% w pierwszej 10 będzie Laura. Tego jestem pewna. Poza tym typuję:
          > Babarę
          > > , Helenę, Michalinę, Ninę, Antoninę, Liliannę i może jeszcze Klarę i Korn
          > elię?
          > > Nie zdziwiłabym się gdyby pojawiły się Ewa i Łucja.
          >
          >
          > Zapomniałam o Helenie, Michalinie, Lilianie. Co do Łucji, to sama nie wiem.

Łucja i Kara są niepewne z powodu braku ładnego, oczywistego zdrobnienia. Gdyby nie to, to typowałabym je na 100% do pierwszej dziesiątki.
          • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:03
            sonrisa06 napisała:

>
            > Łucja i Kara są niepewne z powodu braku ładnego, oczywistego zdrobnienia. Gdyby
            > nie to, to typowałabym je na 100% do pierwszej dziesiątki.

Klara nie jest też imieniem "słodkim" i "miękkim", a Polacy lubują się właśnie w takich imionach.
            Mam przeczucie, że Klara będzie imieniem sezonowym. Nie wiem...
          • Gość: niki Re: Trochę o przyszłości IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 01.01.12, 16:24
            Mnie również trudno jest uwierzyć w Łucję w pierwszej dziesiątce. Klara jest IMO bardziej prawdopodobna. Ale pierwsza piątka dla Klary nieco by mnie zdziwiła. Chociaż z drugiej strony może znudzą się ludziom te miękkie i słodkie imiona i więcej będzie tych charakternych? Pierwsze oznaki tego już mamy - coraz częściej słyszy się przecież o małej Matyldzie, Klarze, Michalinie, Antoninie... Trzeba odczekać smile
            • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:42
              Gość portalu: niki napisał(a):

> Mnie również trudno jest uwierzyć w Łucję w pierwszej dziesiątce. Klara jest IM
              > O bardziej prawdopodobna. Ale pierwsza piątka dla Klary nieco by mnie zdziwiła.
              > Chociaż z drugiej strony może znudzą się ludziom te miękkie i słodkie imiona i
              > więcej będzie tych charakternych? Pierwsze oznaki tego już mamy - coraz części
              > ej słyszy się przecież o małej Matyldzie, Klarze, Michalinie, Antoninie... Trze
              > ba odczekać smile

Te imiona maja wiele słodziuchnych i "oczywistych" zdrobnień: Antosia, Tosia, Tosiulka, Misia, Michasia, Michalinka, Matyldusia, Tusia, Tyldka. Co do Klary, też ma ich sporo, ale trzeba się trochę bardziej postarać i o dziwo dla wielu są one "dziwne".
    • ksiezna_pani1 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:10
      Które imiona wg Was czeka los "imion sezonowych"?
      • Gość: niki Re: Trochę o przyszłości IP: *.173.20.253.tesatnet.pl 01.01.12, 16:18
        Oliwia to niestety typ numer jeden do tej kategorii. Niestety, bo kiedys lubilam to imie.
    • siechniczanka Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:18
      Mam na imię Łucja , coraz częściej słyszę to imię " na ulicy" , rzeczywiście nie ma zdrobnienia ale mąż mówi do mnie czasami Łucyjko ,niektórzy próbują zdrobnić np. Lusia - nienawidzę zaraz poprawiam , Lucyna- też poprawiam . Łucja to poprostu Łucja
    • sonrisa06 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:30
      A co myślicie o Izabeli? Będzie wracać? W przedszkolu mojej córki na 125 dzieci jest jedna Izabela. Mam wrażenie, że to trochę takie zapomniane imię.
      • sonrisa06 Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 16:45
        A i jeszcze mi się jedno imię przypomniało, którego popularność może nie jest ogromna, ale do nierawna była hmmm... żadna. To imię to GAJA. Trzy lata temu nie wiedziałam, że to imię można zarejestrować, nie wiedziałam, że jest ludzkie wink kojarzyłam je tylko z mitologią, dlatego tym imieniem nazwaliśmy psa. A teraz słyszę to imię na ulicy.
        Może Gaja do pierwszej 10 nie dojdzie, ale obstawiałabym pierwszą 20.
      • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 22:05
        Izabela dopiero co wyszła z mody i wydaje mi się, że jej powróc jest raczej prawdopodobny za jakieś 70 lat, jeśli w ogóle (teraz też nie wszystkie prababcine imiona wracają).
        • aneladgam Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 22:18
          A np. nie sądzisz, że Urszula może wrócić nieco szybciej?
          • gaudencja Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 22:30
            Czasem wracają imiona babcine, a nie prababcine, a więc być może?
    • mama_amelii Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 17:23
      Obstawiam Stefanię i Matyldę(nie cieszy mnie to,bo mam Stefanię,a gdybym mała 3 córkę to byłaby Matyldąsmile)
      Któraś z Was pokazywała jakieś zestawienie imion z woj lub W-wy?W zeszłym roku w tym samym zestawieniu była jedna Stefania i była na 197 miejscu.W tym roku(znaczy w 2011) była na 140 m-scu z liczbą 9.
      • Gość: lara21 Re: Trochę o przyszłości IP: *.galileusz.pl 01.01.12, 22:16
        Tez myslę, że Stefania będzie w czołówce za sprawą córki Anny Muchy
    • aneladgam Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 18:20
      dorzucę jeszcze Alicję
    • ronalilly Re: Trochę o przyszłości 01.01.12, 19:58
      Mam nadzieję, że Stefania się jednak nie wybije do czołówki uncertain

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.