Dodaj do ulubionych

"zwyczajne" drugie imię

23.03.12, 11:58
Mieliśmy już z Lubym przegadane, że nasza córa będzie miała jedno imię Dobrawa. Wczoraj wieczorem zaczęła się rozmowa, że u niego w pracy jest młoda dziewczyna Mirosława na którą wszyscy mówią Kasia i, że może jednak nadać jakieś "normalne" drugie imię, a mi do tej Dobrawy nic "zwyczajnego" nie pasuje...
Obserwuj wątek
    • abiela Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 12:05
      Moje propozycje:

Dobrawa Karolina
      Dobrawa Helena
      Dobrawa Antonina

Nie mniej przy Mirosławie to chyba nie kwestia niespotykanego imienia tylko niechęci do niego.
    • olianka Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 12:46
      Szczerze mówiąc ja biorę Dobrawę pod uwagę właśnie jako to drugie, zwyczajniejsze i raczej bezpieczne imię, ale postaram się pomóc wink

Dobrawa Alina
      Dobrawa Honorata
      Dobrawa Helena
      Dobrawa Emilia
      Dobrawa Sabina
    • aneladgam Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 13:07
      może w takim razie drugie po mamie?
    • Gość: Tonka Re: "zwyczajne" drugie imię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.12, 13:26
      Dobrawa Aleksandra
      Dobrawa Dominika
      Dobrawa Julia/Julianna
      • aneladgam Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 13:28
        o! popieram Dobrawę Juliannę!
    • patrysha1 Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 16:27
      Ale ja nie lubię Juli ani Julianny, z takich to mi się jedynie Julita podoba Dobrawa Julita?
      • easyblue Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 16:39
        Dobre połączeniesmile
      • Gość: zofia Re: "zwyczajne" drugie imię IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.12, 17:55
        Julita zupełnie z innej bajki. Może po babci lub prababci jakieś?
      • olianka Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 18:08
        patrysha1 napisała:

> Dobrawa Julita?

IMO ani nie brzmi dobrze, ani nie jest "zwyczajne".
        • aneladgam Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 19:15
          olianka napisała:

> patrysha1 napisała:
          >
          > > Dobrawa Julita?
          >
          > IMO ani nie brzmi dobrze, ani nie jest "zwyczajne".

moim zdaniem też nie brzmi dobrze
          ponadto Julita źle mi się kojarzy

a jakie imiona macie wśród przodkiń?
    • dalenia Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 20:59
      Dobrawa Patrycja - po mamie smile Albo jeszcze:

opcje dłuższe:
      Dobrawa Magdalena
      Dobrawa Karolina
      Dobrawa Aleksandra
      Dobrawa Katarzyna
      Dobrawa Zuzanna

opcje krótsze:
      Dobrawa Marta
      Dobrawa Anna
      Dobrawa Kalina
      Dobrawa Julia
      Dobrawa Hanna
      • zum.zum.zone Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 21:07
        Ladne te zestawienia, chyba najbardziej podoba mi sie Dobrawa Magdalena i Dobrawa Marta. Przy Annie moze wyjsc "dobra wanna" ; )
        • dalenia Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 21:18
          O, z tą Anną to racja! Jakoś o tym nie pomyślałam. Wycofuję tę propozycję bez dwóch zdań smile
          • uwierz_mirando Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 22:26
            Dobrawa Emilia
            Dobrawa Magdalena
            Dobrawa Alicja
            Dobrawa Kinga
            Dobrawa Agata
            Dobrawa Laura
            Dobrawa Małgorzata
            Dobrawa Joanna
            Dobrawa Izabela
            Dobrawa Helena
            Dobrawa Agnieszka
            Dobrawa Teresa
            • aneladgam Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 22:34
              Dobrawa Agata to tautologia jak dla mnie smile
              ale z drugiej strony wzmacnia znaczenie, więc może to i dobry pomysł smile
    • gaudencja Re: "zwyczajne" drugie imię 23.03.12, 23:53
      Ja z tego powodu nie nadałam drugiego "normalnego" imienia dziecku - bałam się, ze wszyscy zaczną na niego mówić Marcin czy inny Tomek, czego bym nie ścierpiała. Dlatego też nadałam tylko jedno, a dopiero później dodałam drugie, w trybie administracyjnym zmiany imienia (kiedy pojawił mi się na nie pomysł - bynajmniej nie jest "normalne"). Wszyscy mówią do dziecka po imieniu, bo nie mieli wygodnego zastępnika, i wszyscy je akceptują, z najbardziej zainteresowanym na czele. Myślę, że gdyby niektórzy usiłowali mówić do niego drugim imieniem, to własnie to mogłoby się stać przyczyną problemów na tle braku akceptacji imienia pierwszego.
    • wyczyny Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 08:29
      Dobrawa Joanna
      Dobrawa Kalina
      Dobrawa Malwina
      Dobrawa Lucyna
      Dobrawa Kamila
    • dvoicka Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 08:47
      mi się wydaje, że Dobrawa jest na tyle "user-friendly", że ryzyko, że ktoś będzie używał drugiego, bo mu pierwsze nie pasuje, jest niewielkie (byłoby większe przy trudniejszym do wymówienia).
      Ja wybrałabym coś krótkiego np. Klara, Łucja (osobiście nie przepadam, ale chyba pasuje), Alicja czy Marta.
    • aneladgam Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 09:30
      odkryłam, czemu mi nie pasuje żadne drugie imię do Dobrawy!
      cały czas coś mi się wydawało, że jako imię pojedyncze jest w porządku, a z drugim imieniem staje się groteskowa, i już wiem dlaczego smile

występuje takie zjawisko w potocznej mowie, by przymiotnikom zmieniać końcówkę na -awy, aby podkreślić pewną niedoskonałość, niepełność (pochodzi to z chemii, gdzie siarkawy i siarkowy to nie to samo; zresztą i w nazwach kolorów mamy coś takiego, zielonkawy a nie zielony itp.). stąd takie twory jak artykuł naukawy, a nie naukowy, jeśli podkreślamy jego kiepską jakość itd.
      i w momencie, kiedy do Dobrawy doda się drugie imię, to dla mnie nabiera ona cech takiego przerobionego przymiotnika. Dobrawa Marta - czyli nie do końca dobra, taka no wiesz, dobrawa.

od razu mówię, że to tylko wrażenie, bardzo subiektywne
      • dalenia Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 19:22
        Też je mam, Aneladgam! smile
    • dasza_dm Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 13:31
      Zgadzam się z Gaudencją. Nie ma co kombinować, bo później Wasza Dobrawa nie będzie dla nikogo Dobrawą, a jakąś Kasią czy Julką. Ale jeżeli juz bardzo chcecie to może lepiej dać drugie imię po kimś z rodziny? Albo (jeżeli chrzcicie dziecko) po matce chrzestnej? Zastanówcie się, może coś wam się spodoba. smile
      • fruzielka27 Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.12, 17:09
        No właśnie - pytanie czy chcecie, aby Wasze dziecko było Dobrawą czy inną Kasią czy Martą. Bo jeśli chcecie Dobrawę, to ja bym nie dawała "furtki" babciom itd smile

Poza tym Dobrawa to dla mnie piękne imię smile
        • klakla91 Re: "zwyczajne" drugie imię 24.03.13, 19:42
          Popieram. Jedno z piękniejszych.
          Jeśli już koniecznie drugie, to z jakimś patronem (kimś z rodziny, autorytetem).
    • adriankaa.s Re: "zwyczajne" drugie imię 03.04.13, 10:33
      Dobrawa Julia
      • adriankaa.s Re: "zwyczajne" drugie imię 03.04.13, 10:34
        ewentualnie Dobrawa Maria
        raczej starała bym się wybrać imię dość krótkie wink
    • rosynanta Re: "zwyczajne" drugie imię 31.03.14, 15:51
      Dobrawa Zofia brzmi nieźle i chyba wystarczająco "zwyczajnie" smile
      Prawdę mówiąc, zawsze myślałam, że drugie imię jest patronem, ewentualnie dla odróżnienia od innych osób... Jesteś pewna, że chcesz nadać córce imię, które nie będzie używane? Może lepiej od razu na pierwsze to "zwyczajne"?
      • patrysha1 Re: "zwyczajne" drugie imię 31.03.14, 22:59
        Temat przestarzały, bo Dobrawa został tylko Dobrawą, obecnie trwają negocjacje co do drugiego imienia dla Krzesimira - moja wersja - drugiego nie będzie.
        • dalenia Re: "zwyczajne" drugie imię 01.04.14, 21:32
          Patrysha, ja myślałam, że już dawno urodziłaś! A tu na blogu czytam, że to jeszcze tyle czasu wink Będzie Krzesimir?
          • patrysha1 Re: "zwyczajne" drugie imię 02.04.14, 13:21
            Bo niestety we wrześniu straciłam tamtego maluszka, ale długo nie było dane nam czekać i teraz w lipcu będzie Krzemek smile (ukochałam ten skrót)
            ---
            *DusioSfera czyli Dobrawa w akcji* i * https://lmtm.lilypie.com/TR0Tp1.png *
            • dalenia Re: "zwyczajne" drugie imię 02.04.14, 15:26
              Ojej, bardzo mi przykro. W takim razie trzymam kciuki za Krzemka i czekam, aż nam go tu zaanonsujesz wink

Ps: Też uwielbiam Krzesimira i Krzemka smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.