Dodaj do ulubionych

Nie mam pomysłu na imię dla córki

07.05.15, 19:49
Mam synka 5 letniego i teraz ma być córeczkasmile Kompletnie nie mam pomysłu jakie wybrać imię, żadne do mnie nie przemawia na 100%. Nie chcę imienia oklepanego typu Hania, Maja, Lena oraz bardzo wymyślnego. Jak byłam w pierwszej ciąży to podobała mi się bardzo Wiktoria, ale urodził się synsmile Teraz Wiktoria jest popularna i mam wątpliwości, dodatkowo myślałam o Martynie lub Patrycji, mężowi się podoba Marta. Chcemy jakieś proste, fajne imię. Może Kinga, Iga lub Agata... mętlik mamuncertain
Obserwuj wątek
    • dolcevita007 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 07.05.15, 20:39
      Rozumiem, ze nie chcesz oklepanego, ale i zbyt oryginalnego.
      Dla mnie wszystkie przez Ciebie wymienione sa ok, ale zadne do mnie nie przemawia. Moze najbardziej jeszcze Agata.
      Moje propozycje:
      Michalina
      Gabriela,
      Emilia
      Lucja(brak polskiej klawiatury)
      Malwina
      Dorota
      Dagmara
      Alina
      Adela
      Klara
      Aniela
      Liliana
      Laura
      Barbara
      Izabela
      Weronika
      Sabina
      Salomea
      Melania
      Kornelia
      Roza
      Rozalia
      Zyta
      Waleria
      Walentyna
      Anastazja

Rok temu tez szukalam imienia dla dziewczynki i tez mi bylo ciezko wybrac, powodzenia.

• szary212 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.06.15, 20:28
        widzę, że gustujesz raczej w "twardych" , "silnych" imionach
        moja koleżanka ma Martę i Beatę ( 4 i 6 lat) - Beata bardzo mi się zawsze podobało, to imię kojarzy mi się z bardzo fajnymi dziewczynami w moim życiu
        Elżbieta też fajne, Małgorzata - teraz rzadkie - obydwa międzynarodowe, i fajnie dają się zdrobnić; do Małgorzaty jest też angielskie zdrobnienie Daisysmile - tak mówił na swoją córkę Gosię Maciej Słomczyński, pisarz i tłumacz z j. angielskiego
    • nataszaasza Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 07.05.15, 20:54
      Z Twoich propozycji Kinga, Iga, Agata, Marta, Martyna - nie są złe, chociaż u mnie akurat Martynek jest tak dużo , że znudziło mi się tak samo jak Julka. Moje propozycje: Nadia, Gabriela, Alicja, Aniela, Łucja, Kalina, Liliana, Sara, Blanka, Laura, Inga, Karolina, Helena, Marcelina, Izabela, Joanna, Małgorzata, Kornelia, Michalina, Magdalena, Melania, Matylda, Emma ;D
    • iziula1 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 07.05.15, 21:00
      Liliana lub Lilianna, Basia, Danusia, Wanda, Krysia.
      Z twoich propozycji Marta.
    • niwius Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 10:59
      Bardzo podobają mi się Agata i Marta.

Może:
      Berenika, Inga, Małgorzata, Leonia, Izabela, Jaśmina, Wanda, Lucyna, Olga, Celina, Paula, Melisa, Melania, Róża, Łucja, Matylda, Sara, Ida, Dobrawa, Lidia, Irena, Judyta
    • paula.anna Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 11:30
      Z waszych propozycji najbardziej podoba mi się Iga, Agatę i Kingę też doceniłabym u kogoś.

Wyjątkowo nie lubię imienia Marta, Martyna też mi się nie podoba, jest taka warcząca.
      Wiktorii również nie lubię.
      Patrycja- neutralna, bez zachwytu.

Z takich, moim zdaniem, mniej oklepanych, ale nie bardzo wymyślnych proponuję Kornelię, Laurę, Melanię, Marcelinę, Helenę, Łucję.
    • dalenia Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 13:32
      Z wymienionych przez Ciebie imion rozważyłabym Martę, Kingę, Igę lub Agatę - nie jestem fanką żadnego z nich, ale u kogoś doceniam smile Wiktoria faktycznie bardzo popularna, do tego wg mnie ostatnio "dresiarska". Martyna i Patrycja podobnie, odbieram je dość pretensjonalnie.

Moje propozycje:
      Adrian(n)a, Blanka, Dominika, Daria, Ewa, Izabela, Joanna, Karolina, Kornelia, Kaja, Laura, Malwina, Marcelina, Matylda, Magdalena, Olga, Paulina, Urszula
    • florianne Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 18:52
      Zdzradziłabyś imię synka? smile
      Umiarkowanie lubię Martę i Igę, Agata i Kinga dla mnie neutralne. Martyn nadal jest sporo, to imię zamyka zeszłoroczną 20-tkę.

A Barbara, Marcelina, Joanna, Malwina, Izabela, Dominika, Olga, Kalina?
    • olinininka Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 21:57
      Wszystko zależy od nazwiska. Może podasz???
      Wszystkie Twoje propozycje są popularne mniej lub więcej. A może spodoba Ci się Malwina, Marcelina, Sabina lub Jaśmina????
      Hania - jest ok ale popularna
      Maja - nie przepadam i bardzo popularna
      Lena - jak wyżej
      Wiktoria - możliwa ale bardzo popularna
      Patrycja - zbyt moda w pokoleniu obecnych mam inie w moim guście
      Iga - możliwa, średnio popularna (w pierwszej 40 stce najpopularniejszych) u innych ok, ale sama nie nadałabym
      Kinga - jak Patrycja zbyt popularna w pokoleniu mam
      Agata - nie przepadam ale u innych ok
      Martyna- ok, ale w pierwszej 20 -tce

A jak ma na imię synek???
      • kawa-83 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 22:29
        Nazwiska wolałabym nie podawaćsmile Synek ma na imię Bartosz, więc też popularnysmile
        Tzn nie przeszkadza mi że imię jest popularne, ale nie tak bardzo, pierwsza dziesiątka odpada.
        Np to że Martyna jest w pierwszej 20 to jeszcze jest do zaakceptowania.
        • greater.bilby Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.05.15, 00:04
          No wiadomo. Ja rozumiem wysłać komuś nazwisko w jakiejś prywatnej wiadomości, żeby pomógł dobrać imię, ale nie na forum...
          Może nie będę wypisywać propozycji, wszystko masz w internecie. Najlepiej wiesz, co się Tobie podoba. Taki mętlik jest najgorszy, ale tak już bywa, że nie zawsze ma się to jedno upatrzone od dawna imię.
          Z Twoich propozycji przemówiła do mnie najbardziej Iga, tak po prostu intuicyjnie. A kiedy przeczytałam, że syn Bartosz, to jakoś bardziej nasunęło mi się Inga - to tak pomiędzy Igą a Kingą. smile

W sumie nie wiem, czy oczekujesz od nas opinii na temat swoich typów czy może nowych propozycji. A może tylko rady, jak pomimo tego mętliku wyszukać odpowiednie imię?
          • lily-beth Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.05.15, 17:30
            Z Twoich propozycji podoba mi się tylko Iga, rozważ też proponowaną wyżej Ingę.
    • abiela Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 08.05.15, 22:52
      Mnie się Martyna bardzo nie podoba. Z twoich propozycji, moim zdaniem, najładniejsza jest Agata.
      Może Michalina?
    • meriyem Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.05.15, 12:58
      Agata w ogóle mi się nie podoba, nie wiem skąd taka popularność tego imienia. Moje propozycje to : Anastazja, Klara, Laura, Aurelia, Stefania. Wiktoria zawsze mi się bardzo podobało, ale teraz jest zbyt popularne sad
      • meriyem Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.05.15, 12:58
        tak samo jak Gabriela.
    • gaudencja Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.05.15, 17:23
      Martyna i Patrycja są takie zeszłosezonowe. Kinga też. Iga - raczej sezonowa moda, pierwotnie zdrobnienie od Jadwigi. Agata i Marta najfajniejsze z nich.

Najpopularniejsze imiona nadawane w 2014 r. masz na stronie MSW (nie mogę jej podlinkować, odrzuca jako spam). Poniżej 20 miejsca jest na liście spośród krótkich imion np. Laura, Łucja, Blanka, Klara, Aniela (Nela zdrobniale), Róża, Diana.
    • liliowewzgorze Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.05.15, 22:37
      Inga, Idalia, Bianka, Klementyna

Wiktoria nie podoba mi się i masz racje jest popularna, Martyna OK ale Marta ładniej choć bez większego zachwytu, Patrycja niezbyt mi się podoba, poza tym może być w pokoleniu Twojej córki odebrane nieco "ciotkowato" Zamiast Kingi zaproponowałam Ingę, Iga średnio, brzmi trochę jak "igła", Agata ne moja bajka.
    • cytryniasta Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 12.05.15, 21:08
      A Oliwia? Mi osobiscie sie podoba Zosia,ale jak wynika z Twojego postu takie imie raczej Tobie sie nie spodoba smile
    • anka_gosc Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 12.05.15, 21:49
      proponuję Weronika, Joanna, Malwina, Kornelia.
    • milamala Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 16.05.15, 14:04
      Glosuje na Kinge. Piekne imie z tradycjami, nieoklepane ale nie kontrowerysjne, takie troche uniwersalne nadawane kiedys mamusiom a teraz ich corkom.
      • gaudencja Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 18.05.15, 22:45
        Kinga jest w moim odczuciu bardzo popularnym, powszednim imieniem.
    • paraplu Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.06.15, 22:16
      Maryla - imie mialam wybrane dla corki (bylam w ciazy blizniaczej i nie chcialam wczesniej wiedziec plci dzieci - urodzili sie chlopcy smile albo Roberta. Bartosz i Roberta - moim zdaniem brzmi harmonijnie, oba imiona maja po 7 liter, a i litery R O B T A sa w obu imionach! Powodzenia!
      • m-dabrowska Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.06.15, 22:19
        Magdalena, Aleksandra, Joanna, Nina
        • m-dabrowska Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.06.15, 22:20
          Nina
    • 19irena Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 09.06.15, 22:40
      Też się męczyłam okrutnie i ostatecznie mam Tosię smile (choć Antonina już nie brzmi tak jak bym chciała, ale to tylko w dzienniku i dowodzie). Ostatnio dowidziałam się, że podobno jest to teraz bardzo popularne imię. A sama Tochowata jest przesłodka - polecam!
    • transilvania Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 08:10
      Jesli chcesz wybrać bardziej tradycyjne imie, to moje popozycje nie są dla ciebie, ale podam je, bo może ktoś inny się zainspiruje: imiona niektórych koleżanek moich córek (nie mieszkamy w Polsce): Kristiana, Armina, Melinda, Melisa, Lavinia, Karmen, Azalea, Daria, Emma, Katinka, Ilinka, Andrea, Astrid, Florika, Stefania i juz mi inne nie przychodza do glowy smile
      • hagnieszka85 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 09:29
        A Mia??? Co myślisz o tym? Mnie się podoba chociaż opinie sa mieszane
    • e-teacher Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 09:23
      Witam, bardzo lubię imię Joanna (moja córka), pięknymi imionami są też Maria, Jadwiga, Helena,
      Katarzyna. Warto dopasować imię do nazwiska, żeby nie brzmiało karykaturalnie. Zestaw typu Angelika Cebula jest koszmarkiem sad
      Powodzenia, niech się córka pojawi zdrowa i rośnie szczęśliwa!
      Pozdrawiam,
      Bożena
    • furlissima Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 11:35
      Dziewczyny, dzisiejszy świat stoi przed nami otworem dlatego uważam, że możecie zrobić sporą krzywdę dziecku wybierając ,,lokalne" imię. Szkoda żeby córka jadąc gdzieś poza kraj - na urlop, na studia, do pracy musiała bardzo gimnastykować się ze swoim imieniem - bo trudne imię za granicą przysporzy jej samych kłopotów i będzie musiała je tłumaczyć na język lokalny, i w konsekwencji straci jakąś część siebie.

Uważam, że to bardzo poważna kwestia do rozważenia i już dzisiaj musicie myśleć, czy imię dziecka będzie mu pomagało za 20, 30 lat. Bo imię zdecydowanie nie powinno w życiu szkodzić.

Ja np uwielbiam imię Grażyna, ale tak córki nie nazwę bo z tym imieniem mickiewiczowskim nic się nie da zrobić w żaden sposób nie można go przetłumaczyć, a córka jezeli wyjedzie gdzieś poza kraj może mieć problemy ze znalezieniem znajomych- imię trudne fonetycznie może tylko szkodzić. Ja również unikałabym imion rosyjskich typu Sonia czy Nadia - bo i tak zagranicą wszyscy myślą, że jeżeli blondynka to Rosjanka...

Szukajcie może wśród imion z pochodzeniem łacińskim (bo brzmią na całym świecie bardzo podobnie), np. Sylwia - imię bardzo uniwersalne, u nas ostatnio trochę zapomniane, a uważam, że szkoda- bo właśnie Sylwia jest co najwyżej Sylvią - fonetycznie wszyscy w całej Europie to imię zrozumieją, co dziewczynce pomoże, bo przełamie za granicą barierę nieufności obcokrajowców, którzy chętniej włączą ją do swojego grona znajomych.

Zastanówcie się? na przykładzie:
      Katarzyna ?poza krajem, odpada mowy nie ma
      Kasia- może jakoś to wypowiedzą ale obcokrajowcy nie będą czuli się komfortowo, a niektórzy będą nawet wrogo nastawieni -
      no to trzeba przechrzcić się na Kate? Kate Kowalska- jak to dumnie brzmi?
      a w szkole przecież wszyscy i tak będą do niej wołać Kaśka?
      • lily-beth Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 12:14
        > córka jezeli wyjedzie gdzieś poza kraj może mieć problemy ze znalezieniem znajomych- imię trudne fonetycznie może tylko szkodzić.
        Wniosek z tego, że np. Wietnamki są skazane w Europie na bezdenną samotność, bo mają imiona trudne fonetycznie...
      • 4emalia Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 20:37
        Tak mnie zloszcza takie wypowiedzi. Nie wydaje mi się, żeby reszta świata tak chętnie dostosowywala się do anglosaskiej fonetyki, ale Polacy muszą zrezygnować z własnego języka/historii/kultury, by być akceptowanym za granicą. A i w kraju Polak Polaka wytyka, że wychodzi przed szereg i nadaje imię rzadziej spotykane - "dziwne takie ". Dbajmy o to, co nasze, co wyjątkowe.
      • paula.anna Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 11.06.15, 08:29
        furlissima napisała:

> Dziewczyny, dzisiejszy świat stoi przed nami otworem dlatego uważam, że możecie
        > zrobić sporą krzywdę dziecku wybierając ,,lokalne" imię. Szkoda żeby córka jad
        > ąc gdzieś poza kraj - na urlop, na studia, do pracy musiała bardzo gimnastykowa
        > ć się ze swoim imieniem - bo trudne imię za granicą przysporzy jej samych kłopo
        > tów i będzie musiała je tłumaczyć na język lokalny, i w konsekwencji straci jak
        > ąś część siebie.

A co z polskimi nazwiskami?
        Jeśli ktoś ma "pecha", przodkowie go "skrzywdzili" i ma w nazwisku polskie znaki?
        Ma od razu zmieniać, dziecku inne nadać, bo "będą kłopoty", "krzywda", "gimnastykowanie się" itp bzdury???
        Albo wiem, niech mamusia pędzi do wróżki i będzie jasność pod jaki kraj się dopasować z imieniem i nazwiskiem, bo może dzieciak wcale nie pojedzie do anglojęzycznego i co- tragedia gotowa big_grin
      • sera.starlight Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 13.06.15, 12:33
        Nie rozumiem, dlaczego polskie imie mialoby wzbudzac bariere nieufnosci u cudzoziemcow, na jakiej podstawie? Ze nie potrafia poprawnie wymowic imienia? Przeciez zawsze mozna wymyslec sympatyczna ksywke, ktora bedzie podobac sie innym i wlascicielowi owego "nietypowego" imienia. Sama mieszkam za granica a moje polskie nazwisko bylo postrachem wszystkich wink, ze wzgledu na zbitke spolglosek, ktore my wypowiadamy w okreslony sposob, wg polskich zasad fonetycznych, ale cudzoziemiec sie meczy starajac wypowiedziec kazda spolgloske osobno i zawsze wychodzil z tego dramat. W zwiazku z tym, ze w tej pracy czesto, zartobliwie, zwracamy sie do siebie po nazwisku, wymyslono mi najfajniejsza ksywke, jaka mialam w zyciu, gdzie pierwsze pierwsze litery wyrazu sa takie same, jak w moim nazwisku, potem kilka, ktore w moim nazwisku tez wystepuja, ale tak, ze nie ma klopotkiwej gloski i konczy sie dwiema ostatnimi literami mojego nazwiska. Brzmi super sympatycznie. Dla chcacego nic trudnego! Tak samo moze byc z imieniem przeciez.

P.S. Nazwisko juz zmienilam, ale ksywka pozostala big_grin .
    • anna-smolarska Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 12:03
      tylko Kalina - proste ladne i bezpretensjonalne
      • kgra Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 12:36
        Jestem za Kaliną smile Sama mam tak na imię i powiem szczerze że to najlepsze imię jakie mogli dać mi rodzice. Jest w 100 % wyjątkowe. Dopiero po prawie 30 latach poznałam uczucie czym jest poznać osobę o tym samym imieniu. Śmieszne bo Kasie, Anie, Gabrysie, Marty Asie itp. mimo swojego uroku i wdzięku są popularne.W gigantycznej firmie w jakiej pracuję jestem jedyna (na prawie 40 000 pracowników).
        • m-dabrowska Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 10.06.15, 15:14
          To nie imię świadczy o wyjątkowości, lecz osobowość i charakter. Wszak można córcię nazwać Ludwika, Faustyna czy Roma. Imię należy zestawić z nazwiskiem i powinno pasować do każdego wieku. A jak brzmi Babcia Samanta? Dramaciksmile A może mała Madzia?
          • dolcevita007 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 11.06.15, 00:20
            Nie wiem jak to jest jak sie ma imie trudne do wymowy, bo mam uniwersalne. Jednak mieszkajac w Polsce i majac mgliste pojecie gdzie bedzie zylo moje dziecko nie staralabym sie za wszelka cene dac imienia miedzynarodowego. Imie musi sie podobac rodzicom i cos wyrazac. Malgorzaty, Katarzyny zyja za granica i maja sie dobrze i ludzie jakos ich imiona musza wymawiac i nawet ucza sie naszych zdrobnien. Jesli sie komus podoba imie latwe w zapisie to dobrze, ale jesli nie tez da sie zyc w innym kraju.
            • kawa-83 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 02.09.15, 09:40
              Zdecydowaliśmy się chyba jednak na Olę (Aleksandrę), tylko jest mały problem, ja mam na imię Ula i czy pasuje mama Ula a córka Ola? Jeżeli nie to chyba zostaniemy przy Wiktorii sad mimo, że to imię przestaje mi się już chyba podobać... nie wiedziałam, że tak trudno będzie wybrać imię, tym bardziej że wszyscy nam się wtrącają i negują nasze wybory
              • paula.anna Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 02.09.15, 10:10
                A co za problem- Ula, córka Oli?
                Dla mnie żaden smile.
                Znam Hannę, córkę Anny i też nadającym nie przeszkadzało.

Z tym, że Aleksandra, czy też w codziennej wersji Ola, mnie nie zachwyca. I ta popularność...
                Choć chyba wolę Olę niż Wiktorię.
                • kawa-83 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 04.09.15, 14:53
                  paula.anna napisała:

> A co za problem- Ula, córka Oli?
                  > Dla mnie żaden smile.
                  > Znam Hannę, córkę Anny i też nadającym nie przeszkadzało.
                  >
                  > Z tym, że Aleksandra, czy też w codziennej wersji Ola, mnie nie zachwyca. I ta
                  > popularność...
                  > Choć chyba wolę Olę niż Wiktorię.

Chodziło mi o to czy te imiona nie brzmią podobnie, ale chyba nie będzie z tym dużego problemu. Więc może ta Ola zostanie, tylko na 100 % nie czuję tego imienia, w myślach mam jeszcze Wiktorię i Weronikę, ale jest zawsze jakieś ale.... uncertain
                  • paula.anna Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 05.09.15, 10:15
                    kawa-83 napisała:

> Chodziło mi o to czy te imiona nie brzmią podobnie, ale chyba nie będzie z tym
                    > dużego problemu.

Wiem, że o podobne brzmienie zdrobnień chodziło.
                    Ale to po pierwsze tylko zdrobnienia, a Urszula brzmi całkiem inaczej niż Aleksandra, a po drugie nie jesteście bliźniaczkami, nawet nie siostrami, tylko matką i córką. Raczej rzadko będziecie miały kłopot, która jest właśnie wołana- Ula, czy Ola.

> Więc może ta Ola zostanie, tylko na 100 % nie czuję tego imien
                    > ia, w myślach mam jeszcze Wiktorię i Weronikę, ale jest zawsze jakieś ale.... :

Jeśli ci się podoba, niech będzie Ola.
                    A może ani Ola, ani Wiktoria, ani Weronika? Może znajdziesz zupełnie inne imię, które "poczujesz", będziesz miała do niego (naj)mniej "ale".
                    Cokolwiek wybierzesz, obyś była zadowolona z wyboru.
              • gaudencja Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 02.09.15, 12:17
                Nie warto konsultować z innymi swoich wyborów imienniczych, zwłaszcza przed narodzinami dziecka - innych jest bardzo dużo i każdy mówi co innego, jak ostatnio przeczytałam w Internecie smile
                www.facebook.com/marrafri/photos/a.785838848109535.1073741825.785836604776426/1006586886034729/?type=1
                A to Ty zostaniesz z imieniem swojego dziecka na całe życie, nie inni. Inni mają też szansę wykazać się przy własnych dzieciach swoim wyborem imion.
                • paula.anna Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 02.09.15, 15:09
                  Gaudencjo, napis tak mi się podoba, że go tu wrzucam, bo jestem wzrokowcem.
                  I idealnie pasuje do tego forum.
                  https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10384599_1006586886034729_6868909808410477662_n.jpg?oh=3d4143d8a8ea43facad580d75fc314b0&oe=566F5DE6
              • vi0let Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 04.09.15, 21:00
                Ja jestem Kasią - córką Basi. Nie ma żadnych problemów. smile
                Jak byłam mała to chciałam mieć córkę Asię, żeby pasowało. wink
    • sera.starlight Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 13.06.15, 12:42
      Do Bartosza, proponowalabym cos z imion popularnych w latach 80. ( choc zapewne spora czesc imion zaczela sie pokazywac lub byla popularna rowniez wczesniej, ale z Bartoszem mam takie skojarzenie z moim pokoleniem i te imiona bym ze soba komponowala): Marta, Agnieszka, Agata, Monika, Sylwia.
      Unikalabym "oczywistosci" typu: Malgosia, Kasia, Ania czy Asia.
    • aledziwok Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 15.06.15, 18:07
      Wszystkie wymienione przez Ciebie imiona raczej nie są moimi ulubionymi (poza Igą), ale doradzałabym Kingę lub Igę właśnie. Są proste, nie są zbyt popularne i nie oklepane. I pasują do imienia brata.
      Inne moje propozycje to:

Ada, Karolina, Ewa, Justyna, Dominika, Iza.
    • maybelline78 Re: Nie mam pomysłu na imię dla córki 17.06.15, 20:43
      Milena, Magdalena, Emilia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.