hanna.konstancja 19.08.19, 18:46 Dziś w Parku Regana w Gdańsku wśród tłum Helen,Julek i Kornelek usłyszałam nagle: "Aurora !" Serce zamarło mi z zachwytu ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hanna.konstancja Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 19:33 wśród tłumnie nawoływanych * Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 20:51 O, jakie miłe zaskoczenie! Cieszę się razem z Tobą, kochana! Aurora to bardzo ładne imię, ale na razie brakuje mi odwagi, żeby je nadać. PS: Niedawno byłam właśnie w Gdańsku, też nasłuchiwałam imion, ale na nic ciekawego nie trafiłam Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 21:16 Zawsze mi się podobała; fajnie,że ktoś nadał🙂🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 10:22 Rzeczywiście miła odmiana . Mnie cieszy jeszcze fakt, że wołana Aurora, nie Aurorka, Aurorcia czy Aurorusia. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 13:34 Ja rok temu spotkałam małą Aurorę w centrum handlowym. Sądząc po jej urodzie mogła być dzieckiem mieszanym, ale przebywająca z nią kobieta zwracała się do noej po polsku. Aurora podoba mi się ale a) 100 razy bardziej wolę Aurelię b) bałabym się skojarzeń z krążownikiem - podobnie mam z Florencją, imoę cudne, ale skrajnie rzadkie, dlatego jeśli już wybrałabym Florentynę albo Florę. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 13:35 *imię cudne ale rzadkie i ewidentnie kojarzące się z miastem Odpowiedz Link Zgłoś
penelope.ia Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 14:24 Piękne mój facet byłby zachwycony, on uwielbia imiona dla księżniczek Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 17:01 Faktycznie, bardzo fajna alternatywa od topowych imion! Swojej córce bym nie nadała, ale u kogoś oczywiście doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 19:50 To ja się wyłamię - zdecydowanie wolałabym Julkę niż Aurorę. Aurora kojarzy mi się wyłącznie z symbolem rewolucji październikowej i nie widzę w niej ani krzty wdzięku. Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 07.09.19, 23:11 Mnie się z Rewolucją Październikową nie kojarzy, bo i rocznik już nie ten, ale większości chyba jednak tak... Musi minąć jeszcze ze 40 lat, by ewentualnie Aurorę spopularyzować. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna.konstancja Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 01:41 Nie trzeba popularyzować, dość że mi Laurę i Tosię w kilka lat spopularyzowali Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 13:04 > Nie trzeba popularyzować, dość że mi Laurę i Tosię w kilka lat spopularyzowali Odpowiedz Link Zgłoś
djboruta Re: Aurora na placu zabaw ! 21.10.19, 11:38 Pewien trend wzrostowy jest, pewnie sledzisz - z kilku nadan rocznie na poczatku lat 2000 do ok. 40 w ostatnich 4 latach. Ale daleko jeszcze do tysiecy Laury i Tosi Piekne imie, trzymam kciuki zeby Aurora sie kiedys pojawila u Ciebie. U mnie zero skojarzen z krazownikiem, najwyzej z disneyowska ksiezniczka - a to pozytywne Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 13:04 A jestes w stanie ją zakwalifikować do jakiejś grupy społecznej? Obawiam się, że mogła być to taka nowa Vaneska .. obym się myliła Odpowiedz Link Zgłoś
miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 14:13 Myślę że nie, kiedyś natknęłam się w internecie na dwie mamy polskich Auror i nie wydaje mi się, by ich kręgi to były kręgi Vaneskowe... Aurorę spotkałam rok temu w centrum handlowym, sądząc po jej urodzie mogła być dzieckiem mieszanym. Od Aurory wolę jednak Aurelię. Aurorę zepsuł mi trochę kanadyjski film "Aurore" na kanwie historii Aurore Gagnon -dziewczynki zakatowanej 100 lat temu przez macochę, która w Quebecu stała się symbolem... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Aurora na placu zabaw ! 21.10.19, 16:29 Mam taką refleksję, że imiona znane poprzez różne środki masowego przekazu, stają się właśnie takie lekko pretensjonalne. Tak jak chociażby rzeczona Aurora czy Anastazja z bajek Disneya. Niby imiona z tradycją, historyczne, a jednak przez te bajki kojarzą mi się trochę z klimatem Mii czy innej Nelii. Tak samo Wiktoria - generalnie retro-babcina, ale jednak przyszła do nas trochę przez Victorię Beckham i ogólnie raczej jako imię z zachodu, więc też ma w moim odczuciu specyficzny odbiór. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 07:21 Znam jedną Aurorę, lat około 8. W domu wołali na nią "Rorka" i tak zostało. Moim zdaniem - nie ładnie. Choć imię w pełnej wersji śliczne, nue nadałabym właśnie z obawy przed jakąś "Rorką" czy "Aurusią"... Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 09:44 Rorka to prawie jak Rory z Gilmore girls 😀. Taka polska wersja 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 14:57 "Prawie" robi wielką różnicę.... Odpowiedz Link Zgłoś