Dodaj do ulubionych

Aurora na placu zabaw !

19.08.19, 18:46
Dziś w Parku Regana w Gdańsku wśród tłum Helen,Julek i Kornelek usłyszałam nagle: "Aurora !"
Serce zamarło mi z zachwytu ! smile
Obserwuj wątek
    • hanna.konstancja Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 19:33
      wśród tłumnie nawoływanych *
    • chayah Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 20:51
      O, jakie miłe zaskoczenie! Cieszę się razem z Tobą, kochana! wink
      Aurora to bardzo ładne imię, ale na razie brakuje mi odwagi, żeby je nadać.
      PS: Niedawno byłam właśnie w Gdańsku, też nasłuchiwałam imion, ale na nic ciekawego nie trafiłam smile
      • meggan79 Re: Aurora na placu zabaw ! 19.08.19, 21:16
        Zawsze mi się podobała; fajnie,że ktoś nadał🙂🙂
    • paula.anna Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 10:22
      Rzeczywiście miła odmiana smile.
      Mnie cieszy jeszcze fakt, że wołana Aurora, nie Aurorka, Aurorcia czy Aurorusia.
      • miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 13:34
        Ja rok temu spotkałam małą Aurorę w centrum handlowym. Sądząc po jej urodzie mogła być dzieckiem mieszanym, ale przebywająca z nią kobieta zwracała się do noej po polsku. Aurora podoba mi się ale
        a) 100 razy bardziej wolę Aurelię
        b) bałabym się skojarzeń z krążownikiem - podobnie mam z Florencją, imoę cudne, ale skrajnie rzadkie, dlatego jeśli już wybrałabym Florentynę albo Florę.
        • miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 13:35
          *imię cudne ale rzadkie i ewidentnie kojarzące się z miastem
    • penelope.ia Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 14:24
      Piękne smile mój facet byłby zachwycony, on uwielbia imiona dla księżniczek
    • dalenia Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 17:01
      Faktycznie, bardzo fajna alternatywa od topowych imion! Swojej córce bym nie nadała, ale u kogoś oczywiście doceniam.
    • annthonka Re: Aurora na placu zabaw ! 20.08.19, 19:50
      To ja się wyłamię - zdecydowanie wolałabym Julkę niż Aurorę.
      Aurora kojarzy mi się wyłącznie z symbolem rewolucji październikowej i nie widzę w niej ani krzty wdzięku.
      • miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 07.09.19, 23:11
        Mnie się z Rewolucją Październikową nie kojarzy, bo i rocznik już nie ten, ale większości chyba jednak tak... Musi minąć jeszcze ze 40 lat, by ewentualnie Aurorę spopularyzować.
        • hanna.konstancja Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 01:41
          Nie trzeba popularyzować, dość że mi Laurę i Tosię w kilka lat spopularyzowali wink
          • chayah Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 13:04

> Nie trzeba popularyzować, dość że mi Laurę i Tosię w kilka lat spopularyzowali wink

wink
          • djboruta Re: Aurora na placu zabaw ! 21.10.19, 11:38
            Pewien trend wzrostowy jest, pewnie sledzisz - z kilku nadan rocznie na poczatku lat 2000 do ok. 40 w ostatnich 4 latach. Ale daleko jeszcze do tysiecy Laury i Tosi wink Piekne imie, trzymam kciuki zeby Aurora sie kiedys pojawila u Ciebie. U mnie zero skojarzen z krazownikiem, najwyzej z disneyowska ksiezniczka - a to pozytywne smile
    • humbelina Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 13:04
      A jestes w stanie ją zakwalifikować do jakiejś grupy społecznej? Obawiam się, że mogła być to taka nowa Vaneska .. obym się myliła
      • miraflores5 Re: Aurora na placu zabaw ! 19.10.19, 14:13
        Myślę że nie, kiedyś natknęłam się w internecie na dwie mamy polskich Auror i nie wydaje mi się, by ich kręgi to były kręgi Vaneskowe... Aurorę spotkałam rok temu w centrum handlowym, sądząc po jej urodzie mogła być dzieckiem mieszanym. Od Aurory wolę jednak Aurelię. Aurorę zepsuł mi trochę kanadyjski film "Aurore" na kanwie historii Aurore Gagnon -dziewczynki zakatowanej 100 lat temu przez macochę, która w Quebecu stała się symbolem...
      • dalenia Re: Aurora na placu zabaw ! 21.10.19, 16:29
        Mam taką refleksję, że imiona znane poprzez różne środki masowego przekazu, stają się właśnie takie lekko pretensjonalne. Tak jak chociażby rzeczona Aurora czy Anastazja z bajek Disneya. Niby imiona z tradycją, historyczne, a jednak przez te bajki kojarzą mi się trochę z klimatem Mii czy innej Nelii. Tak samo Wiktoria - generalnie retro-babcina, ale jednak przyszła do nas trochę przez Victorię Beckham i ogólnie raczej jako imię z zachodu, więc też ma w moim odczuciu specyficzny odbiór.
    • kocynder Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 07:21
      Znam jedną Aurorę, lat około 8. W domu wołali na nią "Rorka" i tak zostało. Moim zdaniem - nie ładnie. sad Choć imię w pełnej wersji śliczne, nue nadałabym właśnie z obawy przed jakąś "Rorką" czy "Aurusią"...
      • paula.anna Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 09:44
        Rorka to prawie jak Rory z Gilmore girls 😀.
        Taka polska wersja 😉.
        • kocynder Re: Aurora na placu zabaw ! 25.10.19, 14:57
          "Prawie" robi wielką różnicę.... wink

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.