meggan79 25.01.20, 18:07 Na ulicy :Zbyszek(brat Stasia),w necie rodzeństwo : Blanka,Gustaw,Rozalia i Celina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 26.01.20, 00:49 Ciekawe to rodzeństwo, choć sama bym akurat tych imion nie wybrała. Odpowiedz Link Zgłoś
lexi1989 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.09.21, 08:16 Tina Balbina - córka właścicielki lokalnej firmy z akcesoriami dla dzieci. Ale może to jakiś pseudonim 🤨🧐🧐🧐😳😳😳😲😯 Odpowiedz Link Zgłoś
lexi1989 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.09.21, 08:17 lexi1989 napisał(a): > Tina Balbina - córka właścicielki lokalnej firmy z akcesoriami dla dzieci. Ale > może to jakiś pseudonim 🤨🧐🧐🧐😳😳😳😲😯 O kurde! Gdzie mi się to wkleiło 🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 08.06.23, 19:12 W dzisiejszym filmie - Akiana ( Akiane), prawdziwa malarka i pisarka Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 26.01.20, 14:36 Na zajęciach z sensoplastyki spotkaliśmy małą Celinkę, która czeka na siostrę Łucję. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 27.01.20, 00:52 O proszę, moje top two Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 27.01.20, 09:54 Z netu też rodzeństwo patchworkowe (od 27 do 2 lat) :Zosia,Danusia,Witek i Maryla, rocznik bliźniacy:Wincent i Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 27.01.20, 23:18 meggan79 napisała: > Z netu też rodzeństwo patchworkowe > (od 27 do 2 lat) :Zosia,Danusia,Witek i Maryla, rocznik bliźniacy:Wincent i Leo > pold Ten Wincent w tym zestawie straszny. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 28.01.20, 09:22 Ci bliźniacy to oddzielne rodzeństwo,pasowałby Wincenty,zaś mnie zadziwiła ta malutka Maryla. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.03.20, 19:50 Ostatnio jeszcze na tych samych zajęciach: Larysa Hugo Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 28.01.20, 10:10 Rozalia, jedna z moich faworytek <3 Na wakacjach spotkałam małą Rozalkę, miała około 2 lat. Nasza Lily-Beth z pewnością ucieszyłaby się z Gustawa Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 09.02.20, 17:16 Dziś w necie przeczytałam o małej Lecytynie(?)🙄🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.02.20, 22:17 Siostry Tola,Emma i Liwia Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.02.20, 23:43 Całkiem ciekawe trio Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.02.20, 23:50 A mnie te imiona jakoś nie pasują do siebie. W moich podgrupach są z innych bajek Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.02.20, 00:46 Mnie tez nie do końca pasują, ale jest to miła odmiana na tle ciagle powtarzających się zestawów typu Zosia i Hania. Emmę i Liwię mogłabym nadać, Tolę zmieniłabym na Anatolię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.02.20, 00:57 Mnie się tylko Emma podoba. U Toli nie przeszkadza mi zdrobnienie formy (nie jestem przeciwniczką form skróconych, robię coming out na forum 😉. Tzn. NIE dla Kasi, Oli i Kuby jako wersji podstawowych, ale Nina, Tola czy Pola mi nie przeszkadzają) i w sumie mogłaby być, ale nie w parze z Emmą. Liwia jest u mnie w tej samej rodzinie imion, co Oliwia, Maja, Amelia. Bardzo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.02.20, 00:58 Nina w ogóle mi się podoba, o Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.02.20, 07:32 Lubię Zygmunta,dziwię się,że nie spotyka się ich prawie wcale Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.02.20, 15:06 Dziś Lucek i Mieszko nazywany "Mieszek" Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.02.20, 00:52 Bardzo fajne imiona, ciekawy zestaw. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 20:56 O, Mieszko! Bardzo lubię Mieszka Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.02.21, 10:18 Ja znam trzyletniego Zygmunta Odpowiedz Link Zgłoś
florianne Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 22.02.20, 21:42 Na nagrobku - Unisław (ur.1948) Odpowiedz Link Zgłoś
lexie99 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 24.02.20, 09:22 Idalia, Larysa, Melodia Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.03.20, 17:37 Salomea Joachim Krzesimir Florentyna, Apolonia Bertrand Benon Rozalia Ligia Gracjana Zoja Emma Manuela Wilhelmina, Pantelejmon- na nagrobku Chłopiec do którego mama mówiła Gordi(e)( nie mam pojęcia jak to zapisać) - Gordon? Letycja Dobrochna Bernadetta- Selin - Gracja Paula Janka (pełna forma) Talla Ludwika Lili Dobromiła Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.03.20, 17:42 Naomi mała Halszka Jana Eryka Ksenia Olgierd i Wiosna w kolejce do lekarza, ale to kilka lat temu i nie na własne uszy. Czy w ogóle są osoby o takim imieniu? Czy może moja mama się przesłyszała? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.03.20, 17:52 Ciekawe imiona. Jest 10 Wiosen w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 07.03.20, 20:55 Noela Mieszko Gniewko I kilka lat temu- Pani Hildegarda zwana Hildzią Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.03.20, 10:36 Bardzo lubię Mieszka, ale osobiście nie znam żadnego. Gniewka znam tylko jednego, chodzi ze mną do szkoły. A pani o imieniu Hildegarda pojawiła się jakiś czas temu w "Jednym z dziesięciu" Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.03.20, 19:37 Prosze i Hildzia jest swietna! Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.03.20, 14:40 O, Dobromiła - super! Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.03.20, 15:00 Też się zachwyciłam: Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 09:48 Moja koleżanka ma na imię Paula, rok temu spotkałam około 2-letnią Rozalkę, a do mojego liceum wybiera się Ludwika Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.03.20, 14:36 Może nie ostatnio, ale interesujące Tamara i Debora (bliźniaczki) Talita Mojżesz Jozue i jeszcze najmłodszy braciszek, którego imienia niestety nie poznałam... Odpowiedz Link Zgłoś
kaga9 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 11.03.20, 14:41 Czyli wszyscy oni to rodzeństwo? Ciekawie. Zwłaszcza dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 20:57 O, jak ciekawie W okresie fascynacji kulturą żydowską Mojżesz bardzo mi się podobał Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 19.07.20, 20:22 adalwinka napisała: > i jeszcze najmłodszy braciszek, którego imienia niestety nie poznałam... Już wiem: Dawid. Urodziła się jeszcze Priscilla. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.03.20, 22:43 Grześ Darek Wiem, że te imiona raczej nie są ciekawe, ale mnie zaskoczyły u przedszkolaków (na oko). Poza tym półroczna Asia; Robert, Ewa w wieku wczesnoszkolnym, Ewa z VI kl. Odnoszę wrażenie, że w mojej okolicy (woj. śląskie) oprócz Oliwek czy Amelek stosunkowo częste wśród dzieci są imiona z pokolenia dorosłych. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.03.20, 22:48 I jeszcze Ela (wiek wczesnoszkolny). Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 14.03.20, 11:27 Też kojarzę małą Ewę, ma około 3-4 lat Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 14.03.20, 15:02 Ostatnio w moim kosciele byl chrzczony maly Robert, też kojarzę Ewę w wieku przedszkolnym, małe Asie mnie nie dziwią, znam kilka Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 14.03.20, 18:10 Bylismy niestety z Idą w szpitalu,już jesteśmy w domu i był ok.12 letni Amadeusz a potem 7 latek Sebastian. Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 14.03.20, 18:55 A i znam jeszcze Elę w wieku szkolnym😉 Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 31.03.20, 10:18 Józefina,Henryk i Kazimierz(rodzeństwo) Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.04.20, 21:08 Józefina - świetnie! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 09:42 meggan79 napisała: > Józefina,Henryk i Kazimierz(rodzeństwo) Świetny zestaw Zetknęłam się ostatnio z małą Józią, może mieć ok. 1,5-2 lat. Bardzo lubię Henryka, głównie ze względu na skojarzenie z czarownikiem z bajki "Alchemik". Kazimierz też ok skojarzenie z pewnym polskim królem jest zdecydowanie na plus. Mogłabyś napisać, w jakim wieku były te dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 09:37 adalwinka napisała: > Grześ > Darek > Wiem, że te imiona raczej nie są ciekawe, ale mnie zaskoczyły u przedszkolaków > (na oko). > Poza tym półroczna Asia; Robert, Ewa w wieku wczesnoszkolnym, Ewa z VI kl. > Odnoszę wrażenie, że w mojej okolicy (woj. śląskie) oprócz Oliwek czy Amelek stosunkowo częste wśród dzieci są imiona z pokolenia dorosłych. Kojarzę Grzesia w wieku "żłobkowym". Rok temu spotkałam małego Roberta. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 09:52 adalwinka napisała: > Odnoszę wrażenie, że w mojej okolicy (woj. śląskie) oprócz Oliwek czy Amelek stosunkowo częste wśród dzieci są imiona z pokolenia dorosłych. Nie wiem, czy uznać to w stu procentach za "imiona z pokolenia dorosłych", ale ostatnio trafiłam na dzieci o takich imionach: - Sabina (nie pamiętam, ile miała lat) - Rafał (ok. 3 lat) - dwóch Krzysiów (jeden ok. 3 lat i drugi ok. 7 lat) - Ela (w wieku przedszkolnym) - Artur (ok. 2 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 17.07.20, 09:56 Znalezione na fb: Monika (3 lata) i Ewa (w wieku przedszkolnym) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.08.20, 20:39 Co do imion z "pokolenia dorosłych" - oto moje ostatnie "znaleziska" w tej kwestii: - na Facebooku - dwie Ewy (obie w wieku żłobkowym), Ewelina (w wieku przedszkolnym), Gosia (w wieku żłobkowym), Magda (ok. 2-3 lat) - w pociągu - Magda (ok. 3-4 lat) - w sklepie - Agatka (ok. 4-5 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 20.10.20, 20:27 U siostry ciotecznej w żłobku jest Łukasz, całkiem niedawno doszedł Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 25.10.20, 10:44 chayah napisała: > U siostry ciotecznej w żłobku jest Łukasz, całkiem niedawno doszedł To bardzo popularne imię Odpowiedz Link Zgłoś
humbelina Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.04.20, 19:41 Moja córka ma w przedszkolu Konstancję Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 03.04.20, 09:58 Elma Lew Jurek Bliźniaki Klara i Brunon Odpowiedz Link Zgłoś
agatonika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 16.04.20, 18:19 Ostatnio na nagrobku zobaczylam Domicelę urodzona w 1920 roku. Czy to imie bylo wowczas popularne? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 19.04.20, 20:30 Z pewnością bardziej niż obecnie, ale nie było to bardzo popularne imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mrawka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.04.20, 16:40 Znam 89-letnia Domicele, czyli urodzona w 1931 r. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.04.20, 18:40 Fajne imie i szkoda, ze kilka Dominik rocznie nie sa Domicelami. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 02.05.20, 06:54 Władysław ,około roku Florentyna(Florka),około dwóch lat Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 02.05.20, 17:37 Ale slicznie Wladek i Flora Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.06.20, 18:17 Rodzeństwo Dorian ,Anuszka i Tulika Mała Wiesia😲 Odpowiedz Link Zgłoś
domi_33 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.08.20, 23:32 Do mojej szkoły do klasy 3 chodzi Domicela Grażyna. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 12.06.20, 21:31 Spotkaliśmy dzisiaj Tamarę (ok. 7 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.06.20, 07:27 A i Miecio 2x,noworodki i Tedzik (nie wiem od czego to skrót) Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.06.20, 17:50 Spotkałam niedawno małą Lidię. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.12.20, 11:05 Myślę że to nie jest rzadkie imie Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 13.06.20, 17:50 Spotkałam niedawno małą Lidię. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 09:45 Wilhelm(Wiluś) i Leopold(Poldek),bracia w wieku 2 lata i pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 14:44 A i rodzeństwo :Józef, Julian,bliźniaki Wilhelm i Tytus oraz Jagna Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 20:53 meggan79 napisała: > A i rodzeństwo :Józef, Julian,bliźniaki Wilhelm i Tytus oraz Jagna Super zestaw Na tym forum dość dużo słyszę o małych Józiach, "w realu" - w ogóle Mam wrażenie, że w moim rejonie imiona "retro" nie są popularne, a przynajmniej ja się z żadnymi nie spotykam. Julian bardzo mi się podoba, głównie ze względu na skojarzenie z Tuwimem i Ochockim z "Lalki". Kiedyś chciałam mieć synka o tym imieniu O Wilhelmie wypowiadałam się już w odpowiedzi na twój poprzedni wpis. Na letnim obozie jednym z naszych wychowawców był Austriak o imieniu Wilhelm, nazywaliśmy go Willi. Główne skojarzenia to jednak Wilhelm Tell i... Roman Wilhelmi, którego ostatnio uwielbiam Tytusa też bardzo lubię, tak miała na imię jedna z moich maskotek. Moja siostra cioteczna ma w przedszkolu koleżankę Jagnę Mogłabyś napisać, w jakim wieku jest ta gromadka? Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 16.06.20, 12:08 Józef 11,Julian 7,bliźnięta 5 a Jagna to noworodek. Polecam Ci Instagram jako źródło ciekawych imion sama nie znoszę pokazywania zdjęć dzieci i nigdy tego sama nie robię,tylko wyłapuję ciekawe imiona Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 16.06.20, 12:50 Drugi chłopiec to nie Julian, a Emil Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 15.06.20, 20:42 meggan79 napisała: > Wilhelm(Wiluś) i Leopold(Poldek),bracia w wieku 2 lata i pół roku. Bardzo ładne imiona! Na obozie mieliśmy wychowawcę Wilhelma, był Austriakiem. Mówiliśmy na niego Willi. Bardzo go polubiłam, nikt tak jak on nie potrafił objaśnić biologii Skojarzenie z Wilhelmem Tellem też na plus. Ostatnio jednak to imię zaczyna mi się coraz silniej kojarzyć z nazwiskiem mojego ulubionego aktora… Leopolda też bardzo lubię, o czym już wielokrotnie wspominałam. Główne skojarzenia to: kompozytor Leopold Kozłowski, którego kiedyś uwielbiałam oraz kot z radzieckiej kreskówki Meggan, ty to masz szczęście do ciekawych imion Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.06.20, 16:01 Remigiusz i Gniewosz (tzn Remek i Gniewko było podane więc tak zgaduję ) ,bliźniaki i mala Jadwiga Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.06.20, 17:14 Remigiusz podoba mi się, Gniewosz za to mi się nie podoba, kojarzy się z gniewem. Jadwiga jako imię ładne, zdrobnienia typu Jadzia odstraszają mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 22.06.20, 21:17 Na IG trafiłam ostatnio na dwie, wielodzietne rodziny o ciekawych imionach. - Stefan, Bronek, Aniela, Janka, Helena - Kazik, Jurek, Tadek, Staś, Rysio Do obu rodzin mają wkrótce dołączyć małe dziewczynki Bardzo jestem ciekawa wybranych imion! Dam znać Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 22.06.20, 22:43 Znam ich😁Stawiam na Wandzię,Jadzię ,coś w ten deseń😁 Właśnie dziś im zazdrościłam,że mogą nazwać córeczki,ach,jeszcze bym np Matyldzię czy Klementynkę mogła nadać a tu już nic z tego.... Ja dziś na insta :Eryk,Barbara,Gerard,Rita Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.06.20, 12:07 Leon,Matylda,Feliks i Konstanty 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.06.20, 17:06 meggan79 napisała: > Leon,Matylda,Feliks i Konstanty 😊 O, jaki ładny zestaw Najbardziej podoba mi się Matylda, sama mogłabym mieć córkę o tym imieniu. Feliks i Konstanty - bardzo ładnie, ale na dzień dzisiejszy nie nadałabym. Leon też mi się podoba, jednak w mojej okolicy pojawia się coraz więcej małych Leonów. Ostatnio spotkałam aż dwóch Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.06.20, 17:10 meggan79 napisała: > Ja dziś na insta :Eryk,Barbara,Gerard,Rita O Z tego zestawu najbardziej lubię Barbarę, może przez skojarzenie z Basią z książek dla dzieci oraz z Barbarą z "Nocy i dni". Około 8-letni Eryk był pierwszym dzieckiem, które spotkałam po rozpoczęciu akcji "wirus" W mojej podstawówce uczyło się kiedyś dwóch Gerardów. Rita kojarzy mi się przede wszystkim ze św. Ritą. Jednak na dzień dzisiejszy nie nadałabym żadnego z tych imion Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.06.20, 17:49 dalenia napisała: > Na IG trafiłam ostatnio na dwie, wielodzietne rodziny o ciekawych imionach. > - Stefan, Bronek, Aniela, Janka, Helena Fajny zestaw! <3 Bardzo lubię Stefana (Stefanię zresztą też), może przez skojarzenie z Karwowskim, z aktorem Stefanem Friedmannem oraz z papugą, którą mieliśmy w podstawówce, a która raz pożarła mi pół bułki Nadałabym, ale dopiero przy piątym czy szóstym dziecku Znalazłam kiedyś na tym forum wątek dotyczący Bronisława - dla wielu osób imię to zostało "skreślone" z powodu silnego skojarzenia z Komorowskim. Ja nie należę do tej grupy Dla mnie to imię kojarzy się przede wszystkim z Bronisławem Pawlikiem, którego bardzo lubię. Mimo to, nie nadałabym go. Moja siostra cioteczna ma w przedszkolu koleżankę Anielę. Moje główne skojarzenie do tego imienia to jednak Anielka z książki Prusa. Imię bardzo ładne, ale na razie nie nadałabym. Janka podoba mi się, skojarzenie z córeczką naszej Ingi jest dodatkowym plusem Jednak na razie nie nadałabym. Helena - w porządku, plusem jest dla mnie skojarzenie ze Stawską z "Lalki". Ktoś już wspominał na tym forum o wysypie małych Helenek - do mojego miasta jeszcze nie dotarł, do tej pory spotkałam tylko jedną małą Helenkę. Nie nadam, bo zajęta w rodzinie > - Kazik, Jurek, Tadek, Staś, Rysio O mamuniu, w większości mój klimat Pamiętam, że pewna celebrytka urodziła niedawno syna Kazika. Na górze zdjęcie świeżo upieczonej mamy, a na dole lawina komentarzy "o matko, co to za imię?", "ale obciach", "jak można dać dziecku na imię Kazimierz?...", "porażka…". A ja przyznam, że nawet podoba mi się to imię, głównie ze względu na króla Kazimierza Wielkiego. No cóż - ale ja raczej gustuję w imionach "retro". Nie potrafię jednak pozbyć się skojarzenia ze Starskim z "Lalki". I jeszcze ta piosenka Kabaretu Starszych Panów "Kaziu, zakochaj się!" - dodatkowy plusik Mam zamiar napisać opowiadanie i początkowo miałam problem z wyborem imienia dla jednego z bohaterów, rozważałam m.in. właśnie Kazimierza. Ostatecznie wybrałam inne imię, nie powiem jakie Jurek - ekstra! Bardzo lubię to imię, ze względu na skojarzenie z Jerzym Kamasem, którego uwielbiam. Rok temu spotkałam na spacerze małego Jurka - początkowo pomyślałam, że to Julek Poza tym mamy jednego Jurka w szkole. Mogłabym nadać to imię, ale dopiero gdzieś przy piątym dziecku Tadek - plusikiem jest skojarzenie z "Panem Tadeuszem". W sumie mogłabym nadać to imię, ale dopiero przy piątym czy szóstym dziecku Staś - gdy zobaczyłam, miałam serduszka zamiast oczu Stanisław to jedno z moich najulubieńszych imion męskich, zaraz po Ignacym. Największą zaletą jest dla mnie skojarzenie z Wokulskim z "Lalki", który jest moim ulubionym bohaterem literackim. Poza tym inne pozytywne skojarzenie - Stach z "Rodziny Połanieckich". Do tego spotkałam kiedyś w sklepie około 2-letniego Stasia - śliczny chłopczyk <3 Z przyjemnością nadałabym to imię swojemu synowi, zwłaszcza że jest jednym z trzech najmocniejszych "typów", które przychodzą mi do głowy, ilekroć pomyślę o swoich dzieciach (których na razie jeszcze nie mam) Rysio też w porządku. Na razie bym jednak nie nadała Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 28.06.20, 09:26 Kazimierz jest imieniem wschodzącym, i to nie od dzisiaj, MSZ jest pewniakiem co do powrotu na wyżyny rankingów nadawalności, być może jednak zajmie mu to jeszcze parę lat. Dziewczyny komentujące go negatywnie nie wyczuwają trendów albo do nich owe trendy jeszcze nie dotarły. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.07.20, 09:24 gaudencja napisała: > Dziewczyny komentujące go negatywnie nie wyczuwają trendów albo do nich owe trendy jeszcze nie dotarły. Do mojej okolicy też jeszcze nie dotarły, a przynajmniej ja tego nie odczuwam Odpowiedz Link Zgłoś
werbena11 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 10:56 Ja jestem mamą 12-letniego Kazimierza, 14-letniej Teresy i 17-letniej Heleny. Zestaw imion i w ogóle imiona sa bardzo dobrze przyjmowane, dzieci w przedszkolu maja skojarzenia z kochana babcia, ciocia. Starsze pokolenie z radoscia. Ludzie w moim wieku - roznie, niektorzy wola byc bardzoej "modni". Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 20:55 werbena11 napisała: > Ja jestem mamą 12-letniego Kazimierza, 14-letniej Teresy i 17-letniej Heleny. Zestaw imion i w ogóle imiona sa bardzo dobrze przyjmowane, dzieci w przedszkolu maja skojarzenia z kochana babcia, ciocia. O, bardzo ładny zestaw Skojarzenia mam pozytywne - król Kazimierz Wielki, Kazio Starski z "Lalki" Prusa, wychowawczyni z gimnazjum, Helena Modrzejewska. W sumie mogłabym nadać je wszystkie, z wyjątkiem Heleny, która jest zajęta w rodzinie. Ale ja w ogóle gustuję w imionach z tego pokolenia Cieszę się, że są one bardzo dobrze przyjmowane Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 26.06.20, 18:54 Czytam,że u tych z samymi chłopakami chłopak miał być Mieciu,a dla dziewczynki proszą na insta o propozycje, ja dalej stawiam na super modna Wandzię Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.07.20, 14:52 Aż poczytałam z ciekawości te propozycje Co ciekawe, nie wiem, czy to kwestia konkretnej kategorii odbiorców ich IG, ale są tam bardzo ciekawe, niszowe wręcz propozycje. Sporo osób poleca im Bronię. A jest też wiele opinii, że może zamiast chłopca Miecia, to powinni nadać teraz Miecię dziewczynce Oczywiście dużo osób typuje Wandę (sporo ich na IG ostatnio), Józię, Jankę ... Bardzo jestem ciekawa, na czym ostatecznie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 20.07.20, 21:23 Też stawiam na Wandzię Józia i Janka też by pasowały Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 15:01 Może wiesz jak ich konta się nazywają? Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 09.07.20, 22:48 jaklubimy pauka.chmielewska Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 20.07.20, 21:58 dalenia napisała: > Na IG trafiłam ostatnio na dwie, wielodzietne rodziny o ciekawych imionach. > - Stefan, Bronek, Aniela, Janka, Helena U nich chyba pojawi się Franka, ale mama wspomniała tez o Laurze. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 21.07.20, 20:37 Franka jakoś bardziej by mi pasowała do tego zestawu <3 Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 26.06.20, 11:53 Na Facebooku zetknęłam się ostatnio z małym Tadziem. Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 29.06.20, 07:12 Insta,zestaw Wiktor,Wit i Wanda Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 29.06.20, 08:15 Tadzio widze, ze rosnie na popularnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.07.20, 09:25 Na Facebooku - Marianna (w wieku przedszkolnym) Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 01.07.20, 13:27 My wczoraj spotkaliśmy na placu zabaw Blankę i Ulę. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 02.07.20, 13:01 Babcia w parku wolała do malucha "Cyprys". Zawołała drugi raz i już wiadomo, że to Cyprian. Cenię Norwida, więc mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 05.07.20, 20:41 adalwinka napisała: > Super 🤩 Tak chodzi do żłobka razem z moją siostrą cioteczną, niestety nie pamiętam, czy jest w tej samej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 04.07.20, 19:55 3 letnia Jaśmina Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 04.07.20, 20:02 Na Instagramie konto ma Maria, zwana Mają (córka Litzy z Luxtorpedy), która ma 6 dzieci. Jeremiasz, Noemi, Samuel, Borys, Staś i Nina. Samuel i Noemi bardzo mi się podobają. Konto nazywa się @mamajastado Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 05.07.20, 18:20 A w niebie jest jeszcze Hania. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 05.07.20, 18:52 Szecherezada - niestety w nekrologu. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 17:30 Wow! A kiedy urodzona? Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 06.07.20, 15:00 Znam ich.Jeremiasz, Samuel i Noemi to imiona biblijne, a Borys, Staś i Nina są bardziej odsłuchane. Cały komplet jakoś mi się nie podoba, to tylko moja osobista refleksja. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 29.08.20, 22:34 Na swoim blogu Maja wyjaśnia, skąd pomysły na imiona. mamajastado.pl/jak-nadalismy-7-imion/ Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 07.07.20, 09:40 Co prawda usłyszane rok temu, ale dopiero dzisiaj sobie o nich przypomniałam - przedszkolak Beniamin - około 1,5-roczna Noemi - około 2-letnia Rozalka - około 2-letni Kajtuś Pisałam o tych imionach w wątku "Wakacje 2019", ale jako że uznałam je za ciekawe, to chętnie wrzucę je też tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 07.07.20, 09:44 Nastoletnia Eleonora Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 23.09.20, 20:57 Tydzień temu trafiłam na kolejną Eleonorę, tym razem dorosłą Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 07.07.20, 21:04 Znalezione na Facebooku: - kilkumiesięczna Oktawia (coraz bardziej lubię to imię ze względu na skojarzenia z żoną Bolesława Prusa) - Riwana (polskie rzeczownikowe nazwisko) - Walburga - absolutny hit Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 09.07.20, 10:11 Marianna,Bruno,Maurycy i Roma--rodzeństwo na instagramie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 09.07.20, 17:38 Oooo! Bardzo ciekawy zestaw dla rodzeństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Ostatnio napotkane ciekawe imiona 09.07.20, 22:45 meggan79 napisała: > Marianna,Bruno,Maurycy i Roma--rodzeństwo na instagramie świetny! Odpowiedz Link Zgłoś