gramag 23.02.20, 21:41 Hej! Jakie imię waszym zdaniem pasuje dla brata Witolda? Kolejne dziecko w nieodległych planach a ja zaczynam rozmyślać bo już przy Witku mieliśmy z mężem ciężki orzech do zgryzienia. Niewiele jest imion, które obojgu nam się podobają. Mamy kilka typów ale ciekawa jestem waszych propozycji. Na pewno odpada Jędrzej, Ignacy, Mikołaj i Leon/Leonard. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilia.1 Re: Teoretycznie - brat Witolda 23.02.20, 22:24 Sugestie: Albert, Iwo, Ksawery, Julian, Olgierd, Konrad, Tadeusz, Feliks, Nikodem, Fryderyk, Maksym(ilian), Teodor, Aleksander, Bruno(n), Klemens, Ernest. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teoretycznie - brat Witolda 23.02.20, 23:06 Hej! Do Witolda oczywiście najlepiej pasują Olgierd, Kiejstut lub Giedymin g. Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Teoretycznie - brat Witolda 24.02.20, 09:10 Olgierd był pierwszą moją myślą. Jeszcze Jeremi, Władysław, Jerzy, Stefan. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Teoretycznie - brat Witolda 24.02.20, 10:42 Nie wiem co "pasuje" 😉. Ja dla brata Witolda rozważyłabym: Leopolda Olgierda Floriana Teodora Stefana Jerzego Gustawa Feliksa Odpowiedz Link Zgłoś
gramag Re: Teoretycznie - brat Witolda 24.02.20, 16:03 W "pasowaniu" chodziło mi najbardziej o podobny poziom popularności i naturalne zdrobnienie imienia. Podoba mi się Aleksander ale jest w czołówkach nadawania. Olgierd też mógłby być od biedy Olkiem ale czy to nie będzie zbyt oczywisty duet (mowa o Witoldzie i Olgierdzie)? Przy synku rozważaliśmy jeszcze m.in. Anatola i Fryderyka. Najnowszym wspólnym typem jest Bogumił. A może będzie dziewczyna i obejdzie się bez dylematów Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teoretycznie - brat Witolda 24.02.20, 22:02 Nie wykluczałabym Olgierda z powodu nadmiernej oczywistości. Anatol i Fryderyk są bardzo w porządku i pasują IMO. Bogumił też niezły - a co powiecie na Bolesława? Też królewski. Bardzo pasuje moim zdaniem również proponowany wcześniej Leopold. Dla dziewczynki imię macie już wybrane? Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Teoretycznie - brat Witolda 25.02.20, 03:33 Ja rowniez zaproponowalabym Olgierda, ale odpada. Bogumil fajny i nie idzie do gory tak jak Bogdan. Boleslaw i Bronislaw brzmia dobrze. Anatol podoba mi sie. Dodam Ireneusz, Ludwik, Bernard, Teodor i moze Leslaw. Odpowiedz Link Zgłoś
gramag Re: Teoretycznie - brat Witolda 25.02.20, 09:54 Dziękuję za wasze sugestie Na pewno wrócę do nich jak już faktycznie przyjdzie do podejmowania decyzji. Niestety większość odpada z różnych powodów (występują w rodzinie/u znajomych, źle się kojarzą, mąż lub ja nie przepadamy). Zostają tak na prawdę Fryderyk, Aleksander, Julian no i ten najnowszy Boguś. Kiedyś bardzo mocnym typem był Lew - co myślicie? Myślałam jeszcze nad Anatolem i Leopoldem - czy te końcówki nie są zbyt podobne do Witolda? Gaudencjo, dla ewentualnej córki imię mamy wybrane od dawna - będzie Felicją. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Teoretycznie - brat Witolda 25.02.20, 10:09 O, też chciałam mieć Felicję. A ma Feliksa 🙂. Z Waszych ostatnich typów- nie odrzycałabym Leopolda czy Anatola! W czym przeszkadza końcówka, jeśli reszta nie jest podobna (w stylu Kasia i Basia itp)? Poldek jest wg mnie świetny! Tolek też. Trzymam za nich kciuki! W sumie tylko Aleksander (popularność i w ogóle) i Julian (mam Juliowstręt, a że Julek tak podobny do Julii...) mi się nie podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Teoretycznie - brat Witolda 25.02.20, 20:44 Aleksander jest ogromnie popularny. Fryderyk i Bogumił - fajni. A Zygmunt? Z bardzo rzadkich - Tolisław - Tolek. > Kiedyś bardzo mocnym typem był Lew - co myślicie? Lew to po rosyjsku, a po polsku - Leon To nie jest bardzo znany fakt, ale tak jest... Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Teoretycznie - brat Witolda 25.02.20, 21:32 Fryderyk jest ekstra. Julian, Boguś okej, ale nie dla mojego dziecka. Popieram Anatola i Leopolda, mimo podobnych pełnych brzmień. W końcu na co dzień byłby Witek i Tolek albo Witek i Leoś/Poldek, a podobieństwo pełnych wersji nie jest aż tak silne. Lew to rosyjski Leon, wg mnie w Polsce pretensjonalny. I mocno zwierzęcy, jakoś nie kumam, czemu ludzie go nadają. Ps. Wituś jest super, szkoda, że mojemu mężowi nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Teoretycznie - brat Witolda 26.02.20, 03:53 Felicja podoba mi sie. Leopold jednak zbyt bliski jak dla mnie. Aleksandra lubie, ale przechodzi wlasnie przez okres swojej wiekszej popularnosci wiec jezeli ma byc Olek to Olgierd i Oleg wybralabym. Fryderyk i jego zdrobnienia jakos nigdy mnoe nie urzekaly. Nie mam jakis negatywnych odczyc, mam wujka fajnego o tym imieniu, ale po prostu nie czuje tego imienia. Julian odpada poniewaz mam dosyc wszystkiego co Julkowate. Tutaj proponowalabym Floriana- tak pomiedzy Fryderykiem, a Julianem- Florek, ktory bardzo mi sie podoba i nie jest tak bardzo popualarny (jak narazie). Odpowiedz Link Zgłoś
baskokvet Re: Teoretycznie - brat Witolda 26.02.20, 09:47 Gdyby mój Witold miał brata-to byłby to Jeremi lub Tadeusz. Jerzy też pasuje - to drugie imię Witka. Mnie podoba się jeszcze Krzesimir -ale byłby tu opór męża. Odpowiedz Link Zgłoś