abiela 28.08.20, 20:51 Adam x16 Adrian Adrianna x2 Agata x9 Agnieszka Aidan (obce nazwisko) Alan x2 Albert Albert Mariusz Aleksander x13 Aleksander Piotr Aleksandra x31 Aleksandra Katarzyna Aliaksandra (obce nazwisko) Alicja x17 Alina Maria Alisa (obce nazwisko) Allison (obce nazwisko) Amelia x16 Anastasiia Anastazja x3 Anastazja-Anna Andrzej x4 Angelika x2 Anh Anh Duc (obce nazwisko) Aniela x4 Anita Anna x23 Anna Jagoda Anna Maria x3 Antoni x26 Antoni Dominik Antoni Ignacy Antoni Karol Antoni Krzysztof Antonia Antonina x15 Apolonia Aranka Artur x2 Artur Filip Aurora Bach Duong (obce nazwisko) Bach Thomas (obce nazwisko) Badri (obce nazwisko) Barbara x7 Barbara Agnieszka Barbara Gabriela Bartłomiej x5 Bartłomiej Wiktor Bartosz x13 Bazyli Benedykt Bianka x3 Bin Viet Blanka Błażej Bogdan Bogna Bolesław Borys x2 Bruno Cecylia Cezary Cyprian Dagmara Damian x4 Daniel x2 Daria Daria Wanda Dariusz Darya (obce nazwisko) Dawid x6 Dobrawa Hanna Dobromiła Dobrosława Dobrosława Aleksandra Dominik x5 Dominik Wojciech Dominika x3 Dominika Anna Ekaterina Eliza x2 Elizabeth (obce nazwisko) Elizawetta Elżbieta Emil Antoni Emila Emilia x9 Eryk x2 Eryk Edward Ewa x9 Ewelina Feng (obce nazwisko) Filip x14 Filip Maciej Franciszek x21 Franciszek Jan Franciszek Piotr Franciszek Stefan Fryderyk Gabriel x2 Gabriela x12 Gerard x2 Gniewko Grzegorz x3 Gustaw x2 Hanna x10 Hanna Klara Helena x9 Helena Klara Hubert x5 Ida x3 Iga x4 Ignacio (nazwisko pół-obce) Ignacy x5 Ignacy Mikołaj Igor x7 Igor Piotr Inga x3 Ingrid Irena x2 Ivan Iwo x4 Izabela Jacek x4 Jagoda x3 Jagoda Kamila Jagoda Zofia Jakub x38 Jakub Jan Jakub Marek Jakub Michał Jakub Piotr Jan x36 Jan Aleksander Jan Andrzej Jan Antoni Jan Eugeniusz Jan Filip Jan Franciszek Jan Mateusz Jan Sebastian Jan Tomasz Jan Tytus Jan Wiktor Jarosław Jeremi x3 Jerzy x2 Jerzy Michał Jędrzej x4 Joanna x10 Joanna Maria Jona Jonasz x2 Julia x51 Julia Alicja Julia Anna x3 Julia Magdalena Julian x4 Julianna Julita Justyna x5 Kacper x16 Kacper Maksym Kacper Mateusz Kaja x4 Kajetan x2 Kalina x3 Kamil x4 Kamila x3 Karina Karol x17 Karol Antoni Karola Karolina x23 Karolina Dorota Karolina Wiktoria Katarzyna x10 Kazimierz x2 Kazimierz Marek Khalil (obce nazwisko) Khoi Nguyen (obce nazwisko) Kinga Klara x2 Klaudia x3 Konrad x4 Konrad Edward Konstancja Konsanty Kornel Kornelia Kornelia Anna Kosma Krystian Krystian Rafał Krystyna Krzysztof x17 Ksawery x2 Laura x3 Lena x8 Leon x3 Leon Henryk Leonard Leonard Antoni Levente Lidia x3 Lila Zofia Liwia Róża Lucjan Łucja x3 Łukasz x12 Łukasz Mikołaj Maciej x17 Maciej Michał Maciek Magdalena x7 Magdalena Anna x2 Maja x25 Makary Makary Antoni Maksymilian x15 Maksymilian Marcin Malina Malwina x3 Malwina Anna Malwina Ewa Małgorzata x12 Małgorzata Maria Marcel x3 Marcelina x2 Marcin x7 Marek Marek Jakub Maria x16 Maria Aleksandra Maria Anna Maria Helena Maria Karolina Maria Katarzyna Maria Małgorzata Maria Zuzanna Marianna x3 Marika Mariya (obce nazwisko) Markiyan (obce nazwisko) Marlena Marta x12 Marta Alicja Martyna x10 Martyna Hanna Mateusz x41 Mateusz Adam Mateusz Jan Matylda x4 Maurycy x2 Melania x3 Michal Michalina x4 Michał x24 Michał Dominik Michał Jerzy Michał Krzysztof Michał Paweł Michał Władysław Mikołaj x26 Mila (obce nazwisko) Milena x5 Milosz Miłosz x6 Mira Monika x3 Mykyta (obce nazwisko) Nadia x2 Natalia x26 Natasza x2 Naomi Nguyen Diana Nicola Nicolas Nicole x3 Nikodem Nikola x2 Nina x3 Norbert x2 Olaf Andrzej Olga x6 Olga Aleksandra Olgierd Olivier x5 Olivier Bruno Oliwia x14 Oliwier x4 Orest Orestes (obce nazwisko) Oskar x6 Patrycja x11 Patrycja Małgorzata Patryk x6 Patryk Grzegorz Paulina x5 Paweł x5 Paweł Piotr Piotr x13 Piotr Michał Pola x8 Pola Anna Przemysław x3 Radosław x2 Rafał x6 Robert Robert Mariusz Roksana Roman Paweł Rozalia x2 Róża Róża Agnieszka Róża Janina Ryszard x2 Samuel Sandra Sandra Angelika Sara x2 Sasza Sebastian Sekou (obce nazwisko) Sławomir Solomija Sonia x2 Stanisław x15 Stanisław Rafał Stefan x2 Stefan Piotr Szymon x17 Tadeusz Teresa Thao Tobiasz Tomasz x14 Tomasz Jerzy Tymon Tymon Paweł Tymoteusz x11 Uliana (obce nazwisko) Urszula x6 Victoria Viktoria Mary Viktorija (obce nazwisko) Weronika x18 Wiktor x10 Wiktor Jan Wiktoria x17 Wioletta Witold x2 Witold Leszek Władysław Wojciech x11 Yaroslav (obce nazwisko) Zbigniew Zofia x37 Zofia Adrianna Zoja Zoja Julia Zosia Zuzanna x30 Zuzanna Konstancja Zuzanna Małgorzata Zuzanna Maria Zuzanna Weronika Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adalwinka Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 21:16 Czy to jedna szkoła? Sporo fajnych imion! Wpadły mi w oko: Apolonia, Aurora, Cecylia, Dobromiła, Dobrosława, Fryderyk, Jonasz, Kazimierz, Lucjan, Maurycy, Melania. Ciekawe, że trafiły się aż cztery Aniele, trzy Idy, dwie Dobrosławy, trzech Jeremich czy trzy Nicole. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 22:46 adalwinka napisała: > Czy to jedna szkoła? Sporo fajnych imion! Tak, jedna, jak widać mocno oblegana. Tak, dlatego pokusiłam się na zestawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowa098 Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 04.12.20, 12:35 a jeśli można wieedzieć to jaka to szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 21:27 abiela napisała: > Aliaksandra (obce nazwisko) - moja koleżanka ma tak na imię (jest Białorusinką) > Anna Maria x3 - oczywiście nie ma to jak jedno z najpopularniejszych zestawień oprócz Anny Marii Wesołowskiej, którą poznałam osobiście, kojarzę 2 osoby o takich imionach > Antonia - śliczne imię, ale zbyt podobne do Antoniny, którą mamy w rodzinie > Apolonia - super, znam osobiście dziewczynkę o tym imieniu (ma 3,5 roku) > Artur Filip - u koleżanki w klasie był chłopiec, który też nosił takie imiona, tylko w odwrotnej kolejności > Bach Thomas (obce nazwisko) - nie wiem dlaczego, ale jak tylko zobaczyłam ten zestaw, miałam przed oczami kompozytora Jana Sebastiana Bacha > Barbara Agnieszka - czy tylko mi ten zestaw kojarzy się z "Nocami i dniami"? > Bazyli - fajnie, ale mi za bardzo kojarzy się z bajką "Domisie" > Benedykt - ładne, ale mam zbyt jednoznaczne skojarzenia > Bianka x3 - skojarzenie z Bianką z filmu "Sanatorium pod Klepsydrą" nie daje mi spokoju, chciałabym wreszcie się go wyzbyć… > Bolesław - super, uwielbiam Bolesława! > Bruno - fantastycznie, bardzo lubię to imię! Nie nadałabym go jednak swojemu synowi, gdyż bałabym się problemów z odmianą (vide wątek o Brunonie). "Nie ma Bruna", albo, co gorsza, w nieodmienionej formie "Nie ma Bruno" - wrr > Dobromiła - ostatnio na Facebooku zetknęłam się z 35-letnią Dobromiłą Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 21:28 > Fryderyk - bardzo lubię to imię > Gniewko - mój kolega ma tak na imię > Inga x3 - świetnie! Wśród kandydatów do mojego liceum na rok szkolny 2019/2020 była Inga, ale ostatecznie się nie dostała. Znam osobiście Litwinkę Ingę > Iwo x4 - fajne imię, ale nie nadałabym, gdyż bałabym się problemów z odmianą > Jan Sebastian - brzmi jak zestaw dla miłośników Bacha > Jeremi x3 - bardzo lubię Jeremiego, ze względu na pozytywne skojarzenia > Jerzy Michał - jak pan Wołodyjowski… > Jona - to chłopiec czy dziewczynka? > Julianna - ekstra! Mam koleżankę Juliannę -- "Jakaż dziwna tych wypadków plątanina... Sam już nie wiem, gdzie jest skutek, gdzie przyczyna?..." - Rafał Dziwisz Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 22:47 chayah napisała: > > Jona - to chłopiec czy dziewczynka? Nazwisko było z żeńską końcówką. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 21:40 > Kalina x3 - jaka miła niespodzianka! Lubię to imię > Kazimierz x2 - o, jak miło! Ostatnio coraz bardziej podoba mi się Kazimierz, głównie ze względu na pozytywne skojarzenia > Kazimierz Marek - to zestawienie przypomina mi mojego wujka: jedno z tych imion to imię, które miał nosić (ale starsze rodzeństwo zgłosiło sprzeciw ), a drugie to takie, które ostatecznie mu nadano > Konstancja - do mojego liceum chodziła Konstancja, obecnie może mieć ok. 19-20 lat > Leonard Antoni - zupełnie jak synek naszej Meggan > Marika - kiedyś na "wakacjach w mieście" miałam koleżankę Marikę. Do tej samej grupy chodził również jej kuzyn Zachary. Zachary ma nazwisko kojarzące się z mieszkańcem pewnego europejskiego państwa, nazwiska Mariki nie pamiętam. Znam też czeczeńską rodzinę z trojgiem dzieci (dwie córki i syn) - młodsza córka (ok. 8-9 lat) to właśnie Marika. Starsza siostra (18 lat) też ma imię na M, brat (ok. 19-20 lat) ma imię na inną literkę. Obecnie mieszkają we Francji. > Matylda x4 - mam w klasie koleżankę Matyldę, bardzo podoba mi się to imię > Michał Jerzy - w moim liceum uczy się chłopiec, który nosi takie same imiona, w takiej samej konfiguracji > Naomi - do mojego liceum chodziła Naomi, na drugie imię ma Marcelina > Nikodem - o, fajnie, ostatnio coraz bardziej podoba mi się to imię > Orest - za Chiny ludowe nie mogę wyzbyć się skojarzenia z serialem "Ojciec Mateusz". Kto jeszcze tak ma? Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 21:48 abiela napisała: > Rozalia x2 - bardzo, bardzo, bardzo lubię Rozalię obecnie nr 2 na liście moich ulubionych imion żeńskich > Róża - imię z czołówki listy moich ulubionych imion żeńskich > Samuel - w okresie fascynacji kulturą żydowską (było to kilka lat temu) szalenie podobało mi się to imię; dziś już bym go nie nadała (nie tylko ze względu na to, że entuzjazm opadł, ale też z tego powodu, że moje nazwisko zaczyna się na L i jakoś nie widzę przy nim Samuela) > Sasza - to chłopiec czy dziewczynka? Mam kolegę Saszę, w Internecie śledzę aktora o tym imieniu, ale moja koleżanka Aliaksandra, o której wspominałam wcześniej, jest nazywana Saszą (cała ta trójka to Białorusini) > Stanisław Rafał - przypomina mi to jeden ze spektakli Teatru Muzycznego w Gdyni, gdzie główny bohater miał na imię Stanisław, a grał go aktor o imieniu Rafał (proszę bez komentarza, to takie moje bardzo osobiste skojarzenie ) > Stefan x2 - fajnie, lubię Stefana, w podstawówce mieliśmy papugę o tym imieniu. "Następcą" Stefana był Kubuś, podobno przemianowany przez kogoś na Szczepana > Tadeusz - lubię to skojarzenie z Panem Tadeuszem > Victoria - mam koleżankę o tym imieniu (na drugie ma Joanna, nazwisko z końcówką "-ski", urodzona w USA, mieszka w Polsce). Inna koleżanka też miała w klasie Victorię. Nazwisko polskie, z końcówką "-ska", zawierające "sz". > Zosia - jeśli to pełna forma, to BEZ KOMENTARZA! Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 28.08.20, 22:49 chayah napisała: > > Sasza - to chłopiec czy dziewczynka? Tutaj to był chłopak. > > Zosia - jeśli to pełna forma, to BEZ KOMENTARZA! Tak było podane, więc zakładam, że tak. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 30.08.20, 02:44 Rozalia - niestety babka Kiepska zbrzydziła mi to imię i tylko z tą postacią mi się kojarzy Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 29.08.20, 01:03 Mnie zaskoczyło tak dużo Janków, bo zazwyczaj spotykam małych Jasiów (0-7 lat) albo starszych panów. Przyznam, że nie znam osobiście żadnego nastoletniego Jaśka. Jest trochę ciekawych, które mi się podobają np. Antonia, Cecylia, Ida, Inga, Kornelia, Róża, Rozalia. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 29.08.20, 01:04 Świetne imo tez - Kazimierz, Gniewko i Fryderyk! Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 29.08.20, 09:41 Ja mam w klasie (III klasa LO) dwóch Janków. Na dodatek obaj mają drugie imię - IDENTYCZNE Koleżanka ma brata Janka (II klasa LO po szkole podstawowej), znam też studenta Jaśka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 29.08.20, 07:08 Tyle Janow rowniez mnie zdziwilo. Moga stworzyc dwie klasy... Podoba mi sie Agnieszka (niesamowite gdy jest tylko jedna), Aniela, Apolonia, Błażej, Bogdan, Bogna, Bolesław, Cecylia, Dagmara, Daria, Dobrawa, Dobromiła, Dobrosława, Gniewko, Ingrid, Kalina, Kazimierz, Konstancja, Kosma, Lidia, Makary, Malina, Mira, Milosz, Olgierd, Orest, Radoslaw, Rozalia, Stanislaw, Teresa, Stefan, Witold, Wladyslaw, Wojciech i Zbigniew. Ogolnie wiele ciekawych imion i tylko szkoda, ze az tyle powtorek z niektoraymi imionami. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 29.08.20, 23:35 Wiele świetnych imion Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 30.08.20, 02:41 Potężny spis! Aurora, Bogna, Cyprian - piękne. Tylko jedna Ewelina! Lubię to imię, bo jedną Eweliną kolegujemy się od jakiś 25 lat(od zerówki), to imię było dość popularne w moim otoczeniu (osoby urodzone 85-95) Iga - bardzo polubiłam to imię, w tamtym roku szkolnym miałam korepetycje z sympatyczną Igą Aż dwie Ireny - imię mojej młodszej siostry 10 Katarzyn - moje imię Konstancja - przepiękne, dostojne imię, nadałabym na drugie, jakbym miała krótkie nazwisko Moja ukochana Laura x 3 Matylda coraz bardziej mi się podoba Olga Aleksandra czyli Ola Ola rodzice chyba nie mogli się zdecydować, którą wersję Oli wybrać... Kilka Pol - nieee, totalnie nie pasuje mi to imię zwłaszcza w tej skrótowej wersji Jeden Samuel - moje imię męskie top 1 od jakiegoś roku Aż 15 Staśków! Jest to młodzież urodzona w 2005 lub 2006 jeśli ktoś poszedł jako sześciolatek do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 30.08.20, 09:29 Mnie też dziwi 15 Staśków. W mojej szkole w każdym roczniku od 2003 w dół jest przynajmniej jeden Staś (w roczniku 2006 jest dwóch), nie wiem jak w roczniku 2007, bo jeszcze nie widziałam listy przyjętych. Też kiedyś miałam Samuela na liście ulubionych imion męskich. Znam jednego urodzonego pod koniec 1986 roku. A Katarzynę lubię, na zajęciach z rosyjskiego miałam w grupie koleżankę o tym imieniu (właśnie z rocznika 2005). W grupie była też Ewelina, ale szybko zrezygnowała z kursu Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 03.09.20, 20:52 chayah napisała: > W mojej szkole w każdym roczniku od 2003 w dół jest przynajmniej jeden Staś (w roczniku 2006 jest dwóch), nie wiem jak w roczniku 2007, bo jeszcze nie widziałam listy przyjętych. W roczniku 2007 też jest Staś. I tak - w każdym roczniku, od 2003 w dół, przynajmniej po jednym Staśku. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 30.08.20, 02:49 I jeden Kornel - moje top 2 na liście ulubionych męskich. Lubię twórczość Kornela Filipowicza pisarza, którego mało kto zna. Bardziej chyba kojarzony jako "facet Szymborskiej". Twórczość Makuszyńskiego też lubię, zwłaszcza "Szatana z 7 klasy" Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 03.09.20, 20:53 I jeszcze zapomniałam zapytać: Levente to chłopiec czy dziewczynka? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 03.09.20, 23:12 Levente to imię męskie. Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Kandydaci do liceum, Warszawa 04.09.20, 10:33 chayah napisała: > I jeszcze zapomniałam zapytać: Levente to chłopiec czy dziewczynka? > Jak napisała gaudencja, chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś