katarzynkaa 06.11.20, 23:57 Wymyśliłam taką zabawę - jedna osoba podaje zdrobnienie (zasłyszane w życiu, literaturze, filmie czy wymyślone), a druga dopisuje oficjalną formę imienia i w nowym komentarzu (żeby się rozbudowane "drzewka" nie zrobiły) podaje swoje zrobienie. Można dopisać, czy zgadująca osoba trafiła. Pierwsze zdrobnienie - Lila. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 09:59 I twoje zdrobnienie podaj dla następnej osoby Akurat chodziło mi o Alicję - tak nazywa się moja sąsiadka, a wszyscy nazywają ją Lila. Nieoczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 10:12 katarzynkaa napisał(a): > Akurat chodziło mi o Alicję - tak nazywa się moja sąsiadka, a wszyscy nazywają > ją Lila. Nieoczywiste. Nigdy nie spotkałam się z Alicją, nazywaną Lilą. Dotyczas znane mi Alicję były Alami. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 18:06 Na ogół Alicja jest Alą, ale moja sąsiadka była Lilą. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 16.11.20, 21:01 I w sumie takie zdrobnienie dla Alicji podobami się bardziej niż oczywista "Ala". Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 13:55 Miałam kiedyś dobrą koleżankę Edytę i nazywałam ją Edek Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 18.11.20, 17:06 I co z tą Dysią, ktoś zgadł? Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 18.11.20, 18:44 katarzynkaa napisał(a): > I co z tą Dysią, ktoś zgadł? Ostatnio miałam mały zamęt w moim domu, więc zapomniałam. Zgadła Adalwinka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 15:31 Irena. (Tak strzelam bo to zdrobnienie może być od b. Wielu imion) Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 22:53 Też może być, w książce spotkałam się z Ireną-Inką. Tutaj akurat chodziło mi o Ewelinę, raz słyszałam jak znajomy nazywał tak swoją dziewczynę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa ze zdrobnieniami 20.12.20, 09:13 Ja znałam Inkę zrobioną z Kingi. Nie mam pojęcia jakie skojarzenia, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 18:55 Joachim. Ale od Imisława też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 21:05 Akurat miałam w głowie Danutę lub Klaudię. Z dwoma tymi imionami spotkałam się zdrabnianymi do Dusi. Ale Mag-dusia też spoko Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 22:22 katarzynkaa napisał(a): > Akurat miałam w głowie Danutę lub Klaudię. Z dwoma tymi imionami spotkałam się zdrabnianymi do Dusi. Mam w rodzinie Klaudię, czasami jest nazywana Dusią lub Dyśką Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 22:51 Na YouTube widziałam Adelię zdrabnianą do Dusi. Odpowiedz Link Zgłoś
viborada4 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 20:39 Moja dalsza ciocia zawsze była nazywana Ryśką i byłam przekonana że ma na imię Ryszarda. Gdy moja rodzina się o tym dowiedziała nie mogli przestać się ze mnie śmiać bo ciocia jest Marią. Przypuszczam więc że może i Tobie chodzi o Marię Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 16.11.20, 21:03 Świetne zdrobnienie dla Marii. Ostatnio łaskawszym okiem spojrzałam właśnie na to imię i tylko ta Marysia tak średnio do mnie przemawia, ale Maria-Ryśka jest super! Odpowiedz Link Zgłoś
viborada4 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 07.11.20, 22:19 Nie, chodzi o Kacpra, to od niewymawiania ,,r" jako dziecko i ,,Kacpelka" Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 08.11.20, 01:42 Też, ale w książce "Mała zagląda" Anny Janko spotkałam się z Teresą - Renią. Terenia - Renia, ma to sens Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 08.11.20, 11:30 Tytuł książki to "Mała zagłada" - słownik w telefonie Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 15.11.20, 21:16 Albo Irena. Irenia - Renia Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa ze zdrobnieniami 09.11.20, 03:10 Zgadlas, to jest zdrobnienie uzywane wobec Mari Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 17:53 Ja się jeszcze spotkałam w Internecie z Moniką zdrabnianą do Maliny Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 04:59 Ksawery - w serialu było podane takie zdrobnienie Ale Kubuś - Kukuś też ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 09.11.20, 23:38 Znam Elżbietę tak zdrabnianą. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 03:04 Niezly pomysl, ale jednak nie to imie Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 23:33 Rowniez nie, ale zdrobnienie idealnie by pasowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 13:53 Dodaj zdrobnienie dla kolejnej osoby Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 18:53 Noemi. Na Instagramie Maja z @mamajastado tak zdrabnia corkę Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 03:28 Ten sam przykład miałam podać Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 10.11.20, 18:54 A może kilka osób zgadywać ma raz czy tylko jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 18:20 Powiedziałabym, że Katarzyna, ale to zbyt łatwe, więc może Kazimiera? Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 11:11 Eunika, ale Wasze propozycje też b. sensowne Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 18:13 Aureliusz - tak nazywa się listonosz z mojej miejscowości rodzinnej. Nazywany Arkiem, co jest dość nietypowe, bo Arek to raczej Arkadiusz. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 15:13 To zdrobnienie od Lidii. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 16:42 Lidia-Iwka? A skąd się to wzięło? Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 17:09 adalwinka napisała: > Lidia-Iwka? A skąd się to wzięło? Niestety nie wiem. Lidia-Iwka to córka znajomych znajomych, nie mam z nimi dużego kontaktu. Ale postaram się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 13:05 Marcelina, Marcjanna, Celestyna...? Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 17:18 Hiacynta - Hiacysia Ale wszystkie propozycje fajne Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 16:40 Też, aczkolwiek chodzi mi o inne imię Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa ze zdrobnieniami 11.11.20, 22:11 adalwinka napisała: > Ala Chodziło o Anielę, tak się u mnie w rodzinie mówiło Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 12.11.20, 00:50 Tak! Mój kolega ze studiów tak władnie się przedstawiał. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Zabawa ze zdrobnieniami 12.11.20, 12:12 Melania albo Maria? Ps witaj w zabawie Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa ze zdrobnieniami 12.11.20, 20:32 Po prostu zapamiętałam jak kiedyś pisałaś że spotkałaś Amelię do której tata mówił Mesia Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Zabawa ze zdrobnieniami 13.11.20, 20:24 sulika napisał(a): > Po prostu zapamiętałam jak kiedyś pisałaś że spotkałaś Amelię do której tata mówił Mesia No tak, pisałam o tym kiedyś, to było za łatwe Ale to jedyna znana mi sytuacja, gdzie na początku nie mogłam odgadnąć, od jakiego imienia pochodzi zdrobnienie a tak byłam przekonana, że Mesia jest Melanią... Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama