kasiek-kd 22.01.21, 13:02 syn, wiedzac, ze interesuję sie imionami zadał mi pytanie: dlaczego Mickiewicz wybrał akurat te imiona dla bohatera, który przechodzi przemianę i z Gustawa staje sie Konradem? i dlaczego imiona germanskiego pochodzenia zostały wykorzystane w narodowej literaturze słowianskiego narodu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eleanor_tilney Re: Gustaw-Konrad literacko 22.01.21, 20:25 Wydaje mi się ze gdzieś czytałam, ze imię Gustaw miało konotacje sentymentalne, takie imię romantycznego kochanka. Dlatego to imię bohatera przed przemiana. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Gustaw-Konrad literacko 23.01.21, 16:10 Myślę, że po prostu wtedy imiona staropolskie nie były jeszcze ponownie wydobyte na światło dzienne. IV część "Dziadów" powstała w latach 1820-21, gdy tymczasem oto co Maria Malec pisze o przypominaniu imion staropolskich: "5.2. Innym przykładem naruszenia panującej w XVIII w. dominacji imion chrześcijańskich była podjęta po upadku niepodległości Polski — w ramach patriotycznego ruchu społecznego mającego na celu zachowanie narodowej tożsamości — inicjatywa wskrzeszenia zapomnianych staropolskich imion pochodzenia słowiańskiego, szczególnie tych o charakterystycznej budowie dwuczłonowej, które się zachowały w dawnych dokumentach źródłowych. Do ich restytuowania przyczynił się pewien miłośnik ojczystych starożytności, Tadeusz Wojewódzki, który zebrał i ogłosił w dodatku do „Przewodnika Warszawskiego” za rok 1827 kalendarz imion słowiańskich pt. „Imiona słowiańskie dla swej osobliwości zebrane i porządkiem miesięcy i dni ułożone”. Kalendarz ten nie był, niestety, wolny od błędów. Wynikały one najczęściej z nieznajomości brzmienia dawno nieużywanych imion i braku umiejętności prawidłowego ich odczytania z nieprecyzyjnej ortografii dawnych źródeł. Niektóre błędne lekcje zadomowiły się na stałe, np. Mieczysław zamiast Miecisław, Zbigniew zamiast Zbygniew, Wieńczysław/Wienczysław zamiast Więcesław, Ziemowit zamiast Siemowit. Wersję poprawną kalendarza ogłosił dopiero sto lat później W. Taszycki, wybitny znawca imiennictwa staropolskiego, pt. „Alfabetyczny wykaz imion słowiańskich” w „Dodatku do «Ilustrowanego Kuriera Codziennego»” z 1932 r. (Fros, Sowa, 1976, s. 59). W rezultacie tych patriotycznych starań znaczna grupa archaicznych imion rodzimych zasiliła w XIX i XX w. repertuar imion w kalendarzach polskich." (artykuł dostępny tu: rcin.org.pl/Content/57725/7.%20Malec.pdf ) Konrad był zresztą imieniem dobrze zakorzenionym w historii Polski, istnieli liczni książęta piastowscy o tym imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama