wmalinowym 25.02.21, 01:52 Co sądzicie o imieniu Aisza/Aisha? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dalenia Re: Z ciekawości 25.02.21, 18:26 Ja sobie od razu w głowie dośpiewuję "ekutemła" no mnie nie zachwyca, w obu wersjach. Raczej uważam ją za pretensjonalną. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Z ciekawości 25.02.21, 20:39 Dokładnie. Chyba, że dziecko ma korzenie arabskie, gdyż to imię "normalnie" funkcjonuje w tamtym kręgu kulturowym. Na tej samej zasadzie nie podobają mi się Kevin/Kewin czy Denis. Wiem, że to imiona anglojęzyczne i rozumiem ich nadanie jeśli któreś z rodziców wywodzi się z anglojęzycznego państwa, ewentualnie (nie podoba mi się, ale rozumiem) w sytuacji gdy rodzina mieszka w kraju anglojęzycznym i nie planuje powrotu - mam znajomych, wyjechali do Anglii z trzyletnim synkiem Bartłomiejem. Obecnie mają trzech synów: Bart, Neil i Owen. Tak, najstarszemu zmienili imię urzędowo, dostosowując je do języka obowiązującego. Aisha czy Aisza - w Polsce i ze stricte polskimi krewnymi - to taka Vanessa, Nicoletta czy Carmela. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Z ciekawości 15.03.21, 16:45 Nawet jak ktoś nie planuje powrotu, to smutne, że tak ekspresowo się odżegnuje od własnego języka i kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
eleanor_tilney Re: Z ciekawości 25.02.21, 18:30 Mocno kojarzy mi się z arabskim kręgiem kulturowym. Nie nadawanym, chyba ze dziecko będzie miało takie korzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Z ciekawości 25.02.21, 20:15 Sam dzwiek mi sie nie podoba. Kojarzy mi sie troche z piosenka a troche z imionami takimi jak Sasha, Dasha. Odpowiedz Link Zgłoś