dalenia Re: ... 01.03.21, 10:43 Ale jak bardzo czarnoskóra? Bardzo, czy tak może średnio? Jaki konkretnie odcień skóry? To może wiele zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: ... 01.03.21, 20:45 W sensie spotykałaś Afrykankę która ma na imię Róża i nie ma polskiego pochodzenia? To rzeczywiście ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: ... 01.03.21, 21:03 Wydaje mi się, że chodzi tu jednak o przypadek, w którym czarnoskóra dziewczynka, niemająca polskiego pochodzenia, miałaby mieć na imię Róża. Ale może się mylę. Nie znam sytuacji, więc nie będę się wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: ... 02.03.21, 20:32 Tak samo. Nie rozumiem o co chodzi. Natomiast wiem, ze sa imiona z Polski, ktore podobaja sie obcokrajowca. Czarnoskore dziewczyny, ktore znam polubily bardzo Dagmare i Agnieszke. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: ... 01.03.21, 18:08 Czemu nie? Jeżeli ma częściowo polskie pochodzenie to jak najbardziej, Róża jest ładna. Bo jeśli jest stuprocentową Afrykanką, to bardzo bym się zdziwiła, że nosi typowo polskie imię. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: ... 15.03.21, 17:26 Róże są przecież różnokolorowe. Nie widzę tu żadnego problemu. Gdyby miała nosić imię Strzeżysława - też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: ... 02.03.21, 09:07 Nie bardzo rozumiem, o co konkretnie pytasz. Czy do czarnoskórej osoby "pasuje" imię Róża? Czy chodzi o imię w polskiej pisowni do "niepolskiego" koloru skóry? Jeśli polskie dzieci mogą być Nicolami, Bryanami itp, to i czarnoskóra dziewczynka może być Różą 🙂. A mieszka w Polsce, czy poza? Bo jeśli poza i nie ma polskich rodziców, to ciekawi mnie, skąd wybór imienia z polskimi znakami. A nie np Rose itp? Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: ... 02.03.21, 11:10 Mam znajomych, małżeństwo o polskich korzeniach, zamieszkałe w USA. Adoptowali czarnoskórą dziewczynkę, a ponieważ są bardzo nastawieni na pielęgnowanie polskości, więc dziewczynka ma na imię Ania, ładnie mówi po polsku i w polskiej szkole brała udział w przedstawieniu w stroju krakowskim. To jest dopiero dysonans poznawczy Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: ... 02.03.21, 21:35 Bardzo fajnie Choć akurat Anna jest imieniem międzynarodowym. Co innego gdyby nazwali ją Dobrosława, Kazimiera, Małgorzata (a nie Margaret), Agnieszka (a nie Agnes) czy Róża właśnie Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: ... 09.03.21, 13:51 Zgadza się, ale zdrobnienie Ania nie jest już takie międzynarodowe, a cała rodzina zwraca się do niej w ten sposób i dziewczynka sama tak się przedstawia . Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: ... 09.03.21, 10:27 A czemu nie? Nawet jest książka dla dzieci, www.zielonasowa.pl/zmartwienie-rozy-15278.html Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama