chayah 06.03.21, 10:10 Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona - męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno podchodzące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy. pl.m.wikipedia.org/wiki/6_marca Będzimir, Biedrzysław, Cymbarka, Cyryl, Eugenia, Frydolin, Jordan, Jordana, Koleta, Konon, Róża i Wiktor. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chayah Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 10:13 Róża i Wiktor. Żeńskie z ogromną przyjemnością, bardzo lubię Różę. Męskie trochę mniej chętnie, dla mnie za popularne, ale to jedyne z dzisiejszych męskich imion, które mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 10:55 Róża (lubię, choć nieco mniej niż kiedyś) i Cyryl (z konieczności, ale bez żadnego dramatu ) Odpowiedz Link Zgłoś
1.wetta.1 Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 11:33 Jordana i Cyryl. Dzisiaj bardzo mały wybór. Z męskich jeszcze Jordan do nadania. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 12:34 Cyryl i Róża - chętnie Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 12:50 Cymbarka Eugenia i Cyryl Dla bliźniąt Róża Eugenia i Cyryl Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 13:49 Róża Eugenia i Cyryl Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 14:11 Róża, choć nie przepadam za rzeczownikowymi imionami, ale wybór mały, i Cyryl. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 14:55 Róży nie lubię, być może po części przez jedną z bohaterek cyklu Musierowicz, która nosi to imię i jest durna jak mało kto... Koleta fajnie brzmi, ale mi się trochę za bardzo kojarzy z kolektą, więc jednak nie... Jordana? Ciekawe, ale chyba zbyt oryginalne jak dla mnie. Zostaje Eugenia. W pełnej wersji nawet - nawet, nie mam tylko pojęcia jak zdrabniać, żeby uniknąć upiornej Gieni... Więc Eugenia i (oczywiście) Wiktor. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 22:35 kocynder napisała: > Zostaje Eugenia. W pełnej wersji nawet - nawet , nie mam tylko pojęcia jak zdrabniać, żeby uniknąć upiornej Gieni... Ja bym zdrabniała Enia, Eni. A Gieniusia jest urocza Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 07.03.21, 05:26 Dla mnie wszystkue formy zaczynające od "Gie..." są nieładnie. I kojarzą się z Genowefą, której nie znoszę, a nie z Eugenią. Więc realnie bym nie nadała, bo tej Gieni uniknąć by się raczej nie dało, choćbym cuda wymyśliła. A Genowefy nie lubię ze względu na to, iż jedyna jaką znam to była przez rok moją nauczycielka (w pierwszej klasie podstawówki), chora kobieta, sadystka i schizofreniczka. Z jej powodu rodzice przenieśli mnie do innej szkoły, ale uraz został. Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 22:43 O, może być jeszcze Żenia😃 Oraz Gusia, Gina, Ginka, Gisia, Ginia, Eugusia, Eugiś, Euguś itd. co ślina język przyniesie😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 07.03.21, 18:34 Żenia brzmi fajnie. Dla tej Żeni nadałabym Eugenię bez aż takiej niechęci. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 06.03.21, 18:16 Róża i Cyryl Oba z dużą przyjemnością. Przy czym Różę mam na swojej liście, a Cyryla po prostu bardzo lubię i doceniam. Odpowiedz Link Zgłoś
allegra1989 Re: Zabawa kalendarzowa - 6 marca 10.03.21, 14:45 Róża Cymbarka i Wiktor Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama