dierde 16.03.21, 22:30 Które imiona (żeńskie i męskie) na waszej liście ulubionych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inga.a.m.r Re: Wasza lista ulubionych imion 16.03.21, 23:53 Żeńskie: Aurelia Adela Aniela Franciszka Felicja Gaja Idalia Ida Janina Klementyna Laura Letycja Marcelina Marianna Michalina Melania Matylda Nina Oktawia Rozalia Róża Stefania Męskie: Aleksander (mimo popularności nadal bardzo mi się podoba) Feliks Gustaw Henryk Ignacy Julian Klemens Ludwik Olgierd Roch Stefan Tadeusz Teodor Tytus Wiktor Zachary Odpowiedz Link Zgłoś
inga.a.m.r Re: Wasza lista ulubionych imion 16.03.21, 23:57 Niektórych z tych imion nie nadalabym ze względu na popularność, ale bardzo mi się podobają... Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:32 Mamy bardzo podobny gust Z twojej listy mogłabym nadać: Adelę, Felicję, Idalię, Idę, Mariannę, Matyldę, Oktawię, Rozalię, Różę, Stefanię, Ignacego, Stefana, Tadeusza i Tytusa Odpowiedz Link Zgłoś
hanna_konstancja_wraca Re: Wasza lista ulubionych imion 03.02.22, 07:07 Róża Laura Aurora Leandra Konstancja Nina Franciszka Laurencja tylko jeszcze go nie oswoilam i wydaje się trochę przekombinowane Ida Bianka Natalia Flawia Ignacja Odpowiedz Link Zgłoś
lukrecja001 Re: Wasza lista ulubionych imion 16.03.21, 23:56 Ulubionych - ulubionych czy ulubionych do nadania dziecku? Pytam bo to często rozbieżne gdy np. bardzo podoba nam się jakieś imię ale odrzucamy je że względu na popularność lub odwrotnie - dlatego, że jest zbyt rzadkie lub nie pasuje do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 08:13 Tomira Nikandra Niestanka Tomiła Tolisława Nawoja Damroka Tekla Dobroniega Imisława Mojmira Tekla Kasandra Apolonia Olimpia Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:33 Lubię Olimpię, Kasandrę i Apolonię Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 17:23 Powiem szczerze, ze ja Apolonie uwielbiam. Kasandra oczywiscie jest moim ukochanym imieniem od wielu dekad. Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 09:28 Kolejność zupełnie przypadkowa Pominęłam imiona występujące już w rodzinie. Żeńskie: Stefania Flora Florentyna (obecnie mój nr 1 dla potencjalnej córeczki ) Ligia Rozalia Róża Matylda Inga Idalia Ida Oktawia Ofelia Flawia Antonia Męskie: Ignacy (obecnie mój nr 1 dla potencjalnego synka ) Stanisław (obecnie mój nr 2 dla potencjalnego synka ) Mieszko Zawisza Kazimierz Tadeusz Fryderyk Leopold Jeremi Stefan Winicjusz Apolinary (moja ostatnia fascynacja imiennicza ) Jerzy Z żeńskich wszystkie mogłabym rozważyć dla ewentualnej córki, oprócz Antonii (ze względu na to, że w rodzinie jest już Antonina i mogłyby się mylić). Z męskich wyraźnie wynika, w jakim stylu gustuję Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:26 Wspólnie podobają się nam: Ida, Matylda i Tadeusz. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 13:55 Stefania, Rozalia, Ignacy, Mieszko, Zawisza, Jerzy, Apolinary i Kazimierz tez mi sie podobaja i bardzo, bardzo podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 11:29 Jest już taki wątek forum.gazeta.pl/forum/w,12924,168596361,168596361,Lista_imion_ulubionych.html Moja obecna czołówka: Józefina Janina Teofila Nadzieja Dobromiła Ruta Adelajda Eleonora Ludwika Felicja Florentyna Eunika Teofil Korneliusz Nehemiasz Wincenty Ludwik Leopold Herbert Feliks Józef Odpowiedz Link Zgłoś
carolinams Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 11:34 Żeńskie: Anna Hanna Maria Gabriela Olga Nina Joanna Męskie: Leon Adam Aleksander Tadeusz Michał Szymon Jan Odpowiedz Link Zgłoś
meggan79 Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 13:49 Adelajda,Klara,Kornelia,Klementyna, Matylda,Michalina Brunon,Gustaw,Ignacy,Jeremi,Konstanty,Stefan Gdybym była 10 lat młodsza i bogata to chciałabym jeszcze Konstantego Gustawa i Kornelię Matyldę Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:35 Bardzo lubię Felicję i Florentynę. Z męskich najbardziej podoba mi się Leopold Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Wasza lista ulubionych imion 02.02.23, 22:17 Przez te dwa lata niewiele się zmieniło. Ze ścisłej czołówki odpadają: Ruta, Eleonora, Nehemiasz, Korneliusz. Teraz wygląda to tak (kolejność przypadkowa): Józefina Janina Teofila Nadzieja Dobromiła Adelajda Ludwika Felicja Florentyna Eunika + Leonia, Stefania, Aurelia, Adalwina. Teofil Wincenty Ludwik Leopold Herbert Feliks Józef + Siemowit, Łucjan, Edwin. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Wasza lista ulubionych imion 02.02.23, 23:25 Przyjemny zestaw A to Lucjan czy Łucjan? Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 15:06 Na mojej liscie ulubionych bylyby (najbardziej podobaja mi sie brzmieniowo, juz nie zwazajac na popularnosc): Julia Gabriela Ida Marcelina Laura W drugiej kolejnosci: Kornelia, Florentyna, Walentyna, Klementyna, Iga, Maja, Julianna, Daria, Jagoda, Karolina, Natalia. Odpowiedz Link Zgłoś
misslucky133 Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 15:07 Jeszcze Felicja ale troche przeszkadza mi skojarzenie z marka samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Wasza lista ulubionych imion 05.10.21, 19:35 I Felicja też mi się podoba😊 Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Wasza lista ulubionych imion 05.10.21, 19:34 Ja też bardzo lubię imię Marcelina, Ida, Laura, Maja, Kornelia, Jagoda, Florentyna, Karolina i Natalia Czyli wychodzi na to, że mamy bardzo podobny gust Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 20:24 Laura Jaśmina Iga Agata Paulina Karolina Kornelia Ewelina Anastazja Łucja Kalina Salomea Noemi Debora Estera Miriam Konstancja Ida Bogna Samuel Filip Paweł Rafał Kornel Jan Wiktor Łukasz Tobiasz Józef Norbert Tadeusz Ernest Sambor Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 20:27 Jeszcze Miłosz, Tomasz i Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:16 Zapomniałam o Matyldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 21:22 Mieszko Zawisza Barnim Dalwin Tolisław Kajmir Sambor Mirogniew Bolebor Radogost Domarad Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Wasza lista ulubionych imion 17.03.21, 22:55 Żeńskie: Antonina Aniela Helena Rozalia Męskie: Stanisław-już w drodze 😄 Gustaw Brunon Tadeusz Władysław Włodzimierz Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 07:45 O, mój ukochany Stanisław 💖 Odpowiedz Link Zgłoś
karola1705 Re: Wasza lista ulubionych imion 08.04.22, 23:52 Ojej,odnalazłam swój wpis całkiem przypadkowo. Dziś Stanisław, który wówczas był w drodze ma już ponad 9 miesięcy🙈 A upodobania mamie się aż tak nie zmieniły. Do żeńskich dodałabym Dorotę, Marcelinę i Amelię. Nie wiem czemu to imię (Amelia) tak do mnie przylgnęlo w ostatnim czasie. Do męskich mogłabym dodać Adama, Tomasza i Witolda. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 14.04.22, 01:05 Fajnie wyszlo, a Stasiu to juz duzy chlopczyk. Jak doszlo wiecej imiona to w takim razie zycze wiecej dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 16.04.22, 20:54 Bardzo lubię Marcelinę, Amelię, Adama i Tomasza Stasia z resztą też Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 14:25 Dla mnie to też ważna informacja, czy chodzi Ci o ulubione brzmieniowo, czy ulubione do nadania Uwielbiam Adolfinę, brzmi przepięknie, ale nie jest to imię do nadania, wiadomo. Albo Zuzanna – piękne, ale zbyt popularne. Te uwielbiam i mogłabym nadać: Florentyna (obecny nr 1) Klementyna Leontyna Florianna Marcjanna Benigna Felicja Filomena Konstancja Roma – imienniczy wyjątek, w którym nie przeszkadza mi zdrobnieniowość. Ruta, Tekla – najnowsze fascynacje Hiacynta Ludwika Miłosława Róża Teofila Mojmira Emnilda Stefania Fryderyk (nr 1) Ludwik Gwidon Krzesimir Miłowit Benedykt Wincenty Brunon Joachim (zwłaszcza zdrobnienie Joszko!) Jeremi Ignacy Witold Bronimir Sulimir Wawrzyniec Konstanty Wilfryd, Winicjusz – najnowsze fascynacje Toligniew Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 14.04.22, 01:08 Duzo imion mi sie podoba z twojej listy: Florentyna, Leontyna, Filomena, Tekla, Miloslawa, Mojmira, Emnilda, Stefania, Gwidon, Krzesimir, Milowit, Wincenty, Witold, Bronimir, Sulimir, Winicjusz i Toligniew. Podoba mi sie wiecej, ale mniej niz te wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
kinga_4210 Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 15:52 Barbara, Hanna, Łucja, Izabela, Matylda, Stefania, Stanisław, Ignacy, Fryderyk, Kazimierz, Nikodem, Jan Odpowiedz Link Zgłoś
chayah Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 16:41 Mamy baaardzo podobny gust 😘😘😘 Odpowiedz Link Zgłoś
agarena1973 Re: Wasza lista ulubionych imion 18.03.21, 19:53 Adamina Agnieszka Anzelm Apolonia Biruta Bożydar Cecylia Dobroniega Ignacja Ingeborga Krystyna Ludgarda Ludolfina Maurycja Rudolfina Sambor Scholastyka Szymoneta Teofil Żywia Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 27.01.22, 23:13 Duzo imion z tej listy podoba mi sie, Ingeborga ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Wasza lista ulubionych imion 24.09.21, 22:59 dierde napisał(a): > Które imiona (żeńskie i męskie) na waszej liście ulubionych? W obecnym kształcie lista wygląda tak: - dziewczynki: Adela, Antonia, Flawia, Flora, Florianna, Florentyna, Ida, Idalia, Inga, Ligia, Marianna, Matylda, Rozalia, Róża, Stefania - chłopcy: Amadeusz, Apolinary, Bogumił, Fryderyk, Ignacy, Jerzy, Leonard, Leopold, Maurycy, Mieszko, Miron, Nikifor, Stanisław, Stefan, Tadeusz, Winicjusz, Zawisza Wszystkie te imiona, oprócz Antonii, mogłabym rozważyć dla swojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 24.09.21, 23:18 Mieszko, Nikifor, Zawisza, Jerzy, Stefan, Idalia, Apolinary- sporo imion w moim guscie ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Wasza lista ulubionych imion 25.09.21, 14:09 Mieszko, Zawisza, Stefan - od zawsze lubiłam. Jerzy po ulubionym aktorze. Idalia pod wpływem forum i obecnych tu mam Idalek (Meggan, Inga, Juliseid) 🌹 Apolinary to już oczywista oczywistość 😍😍😍 Nikifor to najnowsza fascynacja ❤️ A z top 3 wypadli ostatnio Stanisław i Ignacy. Już nie Stasiu i nie Ignaś są królami 😂🌹 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 27.01.22, 23:14 Ignacy i Stasiu pna sie do gory kosmicznie szybko... Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Wasza lista ulubionych imion 27.09.21, 09:25 Felicja mi uciekła! Jak mogłam o niej zapomnieć?... Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Wasza lista ulubionych imion 26.09.21, 15:16 Moja żeńska lista (kolejność ma znaczenie): Apolonia Aurelia Gloria Cyntia Adelajda Rozalia Matylda Diana Aniela Laura Wiktoria Marika Blanka Liliana Alina Malina Dominika Marcelina Kornelia Karolina Emilia Amelia Nina Urszula Lilla Lilia Maja Aleksandra Ida Bianka Katarzyna Natalia Idalia Alicja Jagoda Weronika Nadia Ignacja Niektórych z tych imion nie nadałabym własnemu dziecku, ale podobają mi się i dlatego są na mojej liście ulubionych Moja męska lista (kolejność ma znaczenie): Przemysław Nataniel Ignacy Stanisław Adam Leon Michał Aleksander Florian Mikołaj Maksymilian Antoni Mateusz Piotr Kordian Nikodem Emilian Emil Jan Wojciech Marceli Jeremi Bruno Dominik Tymoteusz Tymon Kornel Jędrzej Patrycy Marcin Kamil Feliks Beniamin Daniel Paweł Iwo Tomasz Sylwester I podobnie jak przy żeńskich, nie wszystkie te imiona mogłabym nadać z różnych powodów, ale podobają mi się i dlatego są na liście😁❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Wasza lista ulubionych imion 26.09.21, 19:10 Zapomniałam, że na żeńskiej liście mam jeszcze Larysę i Cecylię Tak się kończy pisanie z głowy🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Wasza lista ulubionych imion 05.10.21, 20:47 W ostatnich dniach do mojej listy dołączyła Flora A zapomniałam jeszcze wtedy o Łucji i Kindze, które lubię od dawna😅❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
brulion Re: Wasza lista ulubionych imion 22.04.22, 19:49 Larysa to przepiękne imię, poznałam je dzięki "Doktorowi Żywago" i od lat mi siedzi w głowie, zwłaszcza zdrobnienie Lara ❤️ Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 27.01.22, 18:09 Po tych 4 miesiącach zaszły małe zmiany na mojej liście Z imion żeńskich na dużo niższą pozycję spadła Gloria, Cyntia i Diana - zostały zastąpione Wiktorią, Matyldą i Laurą. Alina jakoś przestała mi się podobać i z tego powodu usunęłam ją z listy. Nadia i Natalia też ostatnio coraz mniej mi się podobają. Kiedy pisałam tą listę we wrześniu, kompletnie zapomniałam też o Agnieszce, a bardzo lubię to imię Idalia z kolei poszła o kilka miejsc w górę, coraz bardziej mi się podoba. Ostatnio też do mojej listy dołączyła Felicja. Za to z imion męskich na miejsce Ignacego wskoczył Kordian A on sam spadł na niższą pozycję. Z listy wypadł Iwo, Patrycy i Beniamin. Florian poszedł w górę i znajduje się obecnie w moim top 5 Zaczynam coraz bardziej poważnie rozważać to imię dla ewentualnego syna. Przemek niezmiennie trzyma się na 1 miejscu- nie wiem, czy wspominałam, że mam duży sentyment do tego imienia I może z tego powodu ciągle zajmuje miejsce w topce Na niższą pozycję oprócz Ignacego spadł także Leon i Michał. Za to Sylwester poszedł o parę miejsc do góry ze względu na zdrobnienie Sylwek, które bardzo mi się podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Wasza lista ulubionych imion 05.10.21, 22:34 Roksolana, Ariadna, Anastazja, Flora, Gerda, Luna, Dafne, Aglaja, Kaja, Ofelia, Melania, Lukrecja, Lubow, Tekla, Ismena, Saskia, Delfina, Miranda, Dominika, Eliza, Izabela, Nila. Bohdan, Orest, Nestor, Oleg, Askold, Olgierd, Dymitr, Archip, Jarema, Jeremi, Seweryn, Cyprian, Cyryl, Ostap, Zachary, Teodor, Rafał, Józef, Witold, Lubomir, Artur, Gabriel, Borys, Igor, Leon, Stanisław, Jarosław, Antoni, Adam. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 14.04.22, 01:11 Roksolana, Ariadna, Tekla, Saskia, Delfina i wiele wiecej podbaja mi sie z twojej listy Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Wasza lista ulubionych imion 27.01.22, 20:53 Aktualizacja raz jeszcze Obecnie moja lista ulubionych imion wygląda tak: - żeńskie: Antonia, Felicja, Flawia, Flora, Florianna, Florentyna, Ida, Idalia, Inga, Ligia, Matylda, Rozalia, Róża, Stefania. - męskie: Amadeusz, Apolinary, Bogumił, Fryderyk, Jerzy, Leonard, Leopold, Maurycy, Mieszko, Miron, Nikifor, Stefan, Tadeusz, Winicjusz, Zawisza. Obecnie moje dwa najukochańsze imiona to Florentyna i Apolinary. ❤️ We Florentynie uwielbiam skojarzenie z postacią z "Lalki", natomiast Apolinary bardzo podoba mi się brzmieniowo, poza tym lubię imiona zakończone na "-y". Ogromnym plusem jest też silne skojarzenie z ukochanym Apollinaire'em. Ajjjjjj, nic, tylko nadawać i mieć w domu małą Florkę i małego Polka W żeńskich, jak widać, królują imiona "Florkowe". Uwielbiam Florentynę i Florę, przekonałam się też do Florianny, a ostatnio coraz bardziej podoba mi się Florencja. Skojarzenie z nazwą miasta w ogóle mi nie przeszkadza - uważam je za piękne W sumie Florencja jest jedynym "geograficznym" imieniem, które mogłabym nadać. Co do pozostałych imion... Antonię bardzo lubię od dawna, mam sentyment do tego imienia (za dzieciaka czytałam książkę, w której była suczka Antonia), ale odpada ze względów rodzinnych. Felicja to pozostałość z okresu fascynacji "Lalką" Flawia nadal mocno się trzyma. W okresie fascynacji starożytnym Rzymem (koniec podstawówki) bardzo spodobało mi się to imię - do dzisiaj mam je na liście ulubionych, ale nie w "top 3". Ida i Idalia - zasługa tego forum. Choć nie ukrywam, że na razie nie rozważałabym tych imion dla córeczki. Ingę bardzo lubię dzięki osobistym skojarzeniom. Ligię uwielbiam od momentu przeczytania "Quo vadis" (prawie 8 lat temu), do dziś mam ją w "top 5", a od dłuższego czasu utrzymuje się w ścisłym "top 3". Matylda nadal mi się podoba, ale ostatnio zdecydowanie spadła w rankingu. Na pierwsze bym nie nadała. Na drugie - oczywiście. Tak samo z Rozalią i Różą. Lubię, ale ostatnio powoli tracę do nich serce. Dodatkowo zniechęca mnie rosnąca popularność Rozalii (z FB kojarzę kilka małych Rozalek). Stefania nadal się trzyma, choć dzisiaj prędzej nadałabym na drugie niż na pierwsze Z listy wypadły Oktawia i Ofelia. W męskich za dużo zmian nie widać. Amadeusz podoba mi się praktycznie od zawsze. W sumie mogłabym rozważyć dla synka. Na plus skojarzenia (Amadeusz dość mocno kojarzy mi się z jakimś artystą, co jest dla mnie ogromnym plusem). A w dobie fascynacji Modiglianim coraz bardziej uwielbiam to imię ❤️ Bogumiła lubię od dawna. Mam sentyment do "Nocy i dni", poza tym podoba mi się samo brzmienie imienia. W sumie Bogumił jest jedynym imieniem "z bogami", które naprawdę uwielbiam i które śmiało mogłabym nadać swojemu synkowi. Z kolei Fryderyk podobał mi się od zawsze. Polubiłam to imię, kiedy miałam około 7 lat - i do dziś mam je w swojej ścisłej czołówce. Jeszcze bardziej spodobało mi się po obejrzeniu filmu "Chopin. Pragnienie miłości", który uwielbiam. Ogromnym plusem są dla mnie skojarzenia. W sumie, odkąd pamiętam, miałam Fryderyka w mojej ścisłej czołówce imion męskich. Chętnie nazwałabym tak synka, ale dopiero drugiego czy trzeciego. Jerzy przez ogromną słabość do Kamasa. Leonard oczywiście po Pietraszaku. Leopold na cześć nieżyjącego już Leopolda Kozłowskiego. Chociaż nie ukrywam, że ostatnio powoli tracę serce do tego imienia i w sumie już nie nadałabym go synkowi - chyba, że na drugie. Maurycy nadal się trzyma na tym samym miejscu - ani idzie do góry, ani spada. Mieszko... No cóż. Mieszko is Mieszko, moja imiennicza "miłość" trwająca już od wczesnego dzieciństwa Mieszka kocham praktycznie od zawsze - i nadal nie przestaję kochać Mieszko. Mój Mieszko. Do tego imienia mam bardzo ciepły stosunek, nie potrafię na nie spojrzeć inaczej niż przez perspektywę osobistych skojarzeń. Mieszko towarzyszy mi praktycznie od zawsze. Od ukończonej przeze mnie szkoły podstawowej im. Mieszka I, przez piosenkę "Mieszko, Mieszko, mój koleżko" nastawioną na dzwonek w telefonie i znaczki z Mieszkiem I rozdawane w nagrodę za dobre wyniki w konkursach. Nawet osiedlowy PSS nazywał się Mieszko. Serio, nigdy nie przestanę patrzeć na Mieszka przez pryzmat osobistych skojarzeń. Ale idziemy dalej. Mirona lubię od kilku lat - i jest to jedno z imion, przy których skojarzenia nie grają roli. Nie, to nie na pamiątkę po Białoszewskim. Bo do Białoszewskiego mam, przyznaję się uczciwie i bez bicia, zupełnie neutralny stosunek. Jest tylko jeden, jedyny polski autor, którego naprawdę uwielbiam. I nie powiem, kto to. Idziemy dalej. Nikifora uwielbiam od stosunkowo niedawna, spodobał mi się dzięki pewnemu filmowi z Krystyną Feldman. Aczkolwiek chyba nigdy nie byłabym tak odważna, żeby nadać to imię... Wstydzioch Stefan niezmiennie w czołówce, sentyment do "Czterdziestolatka" pozostał. A poza tym niejaki Stéphane Mallarmé robi swoje. Idziemy dalej. Tadziu bez zmian, Winicjusz też. Z Zawiszą jak z Mieszkiem Z męskiej listy w ciągu ostatnich kilku miesięcy wypadło sporo imion. Straciłam serce do Jeremiego. Uwielbiani niegdyś Kazimierz i Nikodem byli raczej krótkotrwałymi fascynacjami, Kaziu wypłynął nie-wiadomo-skąd, Nikoś na fali "Kariery Nikodema Dyzmy" i niejakiego Romana W. Co do Kazia... Biedny pan Szulc (czy ktoś go jeszcze pamięta?...), mogłam mu nadać jakieś inne imię. Czego jak czego, ale wątku pana Szulca to ja sobie za Chiny ludowe nie daruję Z listy wypadli też Ignacy i Stanisław. Do Stasia zupełnie straciłam serce (znaczy nadal mi się podoba, ale dla synka bym nie rozważała). Myślę, że to wszystko zaczęło się od pewnego kupca o czerwonych dłoniach. A wraz z nim zaczęła się faza na Stasia. Z Ignacym tak samo... Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Wasza lista ulubionych imion 02.02.22, 23:53 Moja aktualizacja 😊 Sporo imion podoba mi się więcej bądź mniej, wybieram najukochańsze. Za piękność i elegancję - Roksolana i Anastazja. Za tajemniczość - Miriam, Emanuela, Melania, Izabela, Ismena. Lekkość i wiosna - Ariadna, Elpinika i Flora, choć ta trzecia zaczęła tracić w moim rankingu. Inne na mojej liście - Oktawia, Saskia, Gerda, Dagna, Salomea, Kaja, Eliza. 💚 Męskie. Podobają się najbardziej - Orest i Artur. Dalej kolejność alfabetyczna - Archip, Askold, Bohdan, Dymitr, Emanuel, Józef, Leopold, Nestor, Oleg, Ostap, Roland, Romuald, Seweryn. Coś mi podpowiada że tym razem długo nie będzie aktualizacji, bardzo podobają mi się imiona na tej liście. 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
dierde Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 09:56 Łucja, Miranda, Wanda, Aglaja, Ligia, Taisja Walenty, Walerian, Walery Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Wasza lista ulubionych imion 28.08.22, 22:07 dierde napisał(a): > Rostysław Po polsku to oczywiście Rościsław, a niepolskich imion masz wśród ulubionych więcej Dodaję ten komentarz dla czytelnika, który nie czyta innych wątków i nie zna kontekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 04.03.22, 15:25 Moja aktualna lista ulubionych imion😀 Imiona żeńskie (kolejność ma znaczenie): 1. Apolonia 2. Wiktoria 3. Rozalia 4. Laura 5. Matylda 6. Aurelia 7. Marika 8. Adelajda 9. Flora 10. Karolina 11. Idalia 12. Dominika 13. Marcelina 14. Maja 15. Emilia 16. Amelia 17. Blanka 18. Ida 19. Jagoda 20. Bianka 21. Kornelia 22. Agnieszka 23. Katarzyna 24. Kinga 25. Gloria 26. Cyntia 27. Łucja 28. Cecylia 29. Lilla 30. Róża 31. Alicja 32. Liliana 33. Weronika 34. Lilia 35. Eunika 36. Aniela 37. Florentyna 38. Felicja 39. Konstancja 40. Melania 41. Anastazja 42. Nina 43. Aleksandra 44. Anatolia 45. Klementyna 46. Malina 47. Klaudia 48. Ignacja 49. Letycja 50. Malika 51. Noemi 52. Kalina 53. Janina 54. Larysa Imiona męskie (kolejność ma znaczenie): 1. Kordian 2. Nataniel 3. Przemysław 4. Florian 5. Mikołaj 6. Ignacy 7. Marceli 8. Nikodem 9. Aleksander 10. Emil 11. Adam 12. Jeremi 13. Dominik 14. Maksymilian 15. Stanisław 16. Emilian 17. Daniel 18. Kornel 19. Antoni 20. Piotr 21. Tymoteusz 22. Tymon 23. Tomasz 24. Anastazy 25. Mateusz 26. Michał 27. Kamil 28. Leon 29. Maksym 30. Jan 31. Jędrzej 32. Fryderyk 33. Sylwester 34. Paweł 35. Wojciech 36. Aleksy 37. Marcin 38. Laurenty 39. Ernest 40. Remigiusz 41. Miłosz 42. Bruno 43. Feliks Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 20:01 Dopisuję do żeńskiej listy Julitę Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 13.05.22, 21:00 Po ponad 2 miesiącach zaszły małe zmiany na mojej liście Znacznie na niej spadła Anatolia, Rozalia, Aurelia i Aleksandra. Za to do góry poszła Idalia i Flora😊 Apolonia, Wiktoria i Laura to aktualna czołówka. Wśród męskich z listy wypadł Emilian, Michał i Kamil. Przemysław wypadł poza pierwszą 10, zastąpił go Jeremi. Do góry poszedł Kornel, Ernest, Wojciech i Anastazy. Paweł spadł o kilka miejsc w dół, a na jego miejsce wskoczył Feliks Aktualna czołówka to Kordian, Nataniel i Florian😀 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 14:04 Moja lista imion meskich: Agaton Anaksymander Ludan Zawisza Sambor Toligniew Dalwin Barnim Odolan Domarad Dargorad Dalebor Nadar Radogost Dobrutro Ziemowit Jaczewoj Kajmir Boleczest Hipolit Jaksa Jasza Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 31.03.22, 14:04 Musze dodac kilka imion... Blizbor Lutogniew Ninogniew Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 14:09 Tomira Nikandra Niestanka Tomiła Tolisława Nawoja Damroka Tekla Dobroniega Imisława Mojmira Tekla Kasandra Apolonia Olimpia Lelisława Sulisława Prakseda Eulalia Kalista Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 19:20 Zawsze, wedlug mnie jedno z najpiekniejszych, kobiecych, eleganckich i zwiewnych imion kobiecych. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 19:58 Zgadzam się w 1000 % 😍😀❤️ I do tego wszystkiego prześliczne zdrobnienie Pola Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 31.03.22, 14:00 Tak, na dodatek ma takie sliczne zdrobnienie Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Wasza lista ulubionych imion 30.03.22, 18:57 Imiona męskie: Albert Artemiusz Artur Emil Eryk Gerard Jonatan Ksawery Miłgost Radomił Samuel Sergiusz Stefan Tadeusz Wilhelm Imiona żeńskie: Adalwina Adela Alina Flawia Gaja Gemma Honorata Ida Kornelia Lawinia Lea Malwina Marcja Poliana Sara Odpowiedz Link Zgłoś
emalia_z_brokatem Re: Wasza lista ulubionych imion 17.04.22, 13:52 Abel Adam Anatol Antoni Aleksander Bruno Filip Franciszek Horacy Ignacy Jan Jeremi Jonasz Konstanty Ksawery Maurycy Sambor Stanisław Tadeusz Teodor Anna Cecylia Diana Eleonora Ewa Felicja Helena Jadwiga Laura Łucja Karolina Klementyna Magdalena Nawoja Rozalia Regina Salomea Sara Wanda Weronika Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 17.04.22, 22:17 Anatol, Maurycy, Sambor, Helena, Nawoja, Rozalia czy Wanda bardzo mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Wasza lista ulubionych imion 15.07.22, 15:48 Moja aktualna lista ulubionych imion😊 Imiona żeńskie (kolejność ma znaczenie): 1. Apolonia 2. Wiktoria 3. Laura 4. Idalia 5. Matylda 6. Flora 7. Rozalia 8. Adelajda 9. Aurelia 10. Karolina 11. Marika 12. Dominika 13. Marcelina 14. Maja 15. Emilia 16. Cyntia 17. Blanka 18. Amelia 19. Jagoda 20. Bianka 21. Kornelia 22. Agnieszka 23. Katarzyna 24. Kinga 25. Melania 26. Ida 27. Łucja 28. Lilla 29. Lilia 30. Róża 31. Alicja 32. Liliana 33. Weronika 34. Cecylia 35. Eunika 36. Aniela 37. Florentyna 38. Felicja 39. Konstancja 40. Adela 41. Anastazja 42. Joanna 43. Larysa 44. Dalia 45. Klementyna 46. Malina 47. Kalina 48. Ignacja 49. Letycja 50. Malika 51. Noemi 52. Klaudia 53. Janina 54. Julita 55. Julianna Imiona męskie (kolejność ma znaczenie): 1. Florian 2. Kordian 3. Nataniel 4. Jeremi 5. Mikołaj 6. Ignacy 7. Marceli 8. Nikodem 9. Aleksander 10. Emil 11. Adam 12. Dominik 13. Maksymilian 14. Przemysław 15. Kornel 16. Stanisław 17. Daniel 18. Feliks 19. Antoni 20. Piotr 21. Tymoteusz 22. Tymon 23. Tomasz 24. Anastazy 25. Mateusz 26. Leon 27. Jan 28. Jędrzej 29. Sylwester 30. Paweł 31. Wojciech 32. Laurenty 33. Remigiusz 34. Ernest 35. Bruno 36. Miłosz Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 15.07.22, 18:23 Apolonia, Idalia, Rozalia, Adelajda, Eunika czy Ignacja bardzo mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Wasza lista ulubionych imion 15.07.22, 18:18 Najpierw napiszę męskie, bo ich troszkę mniej ☺️ Kolejność alfabetyczna. Adrian Akacjusz Alan (wiem, że takie z imion jessicowo-brajankowych, więc raczej bym nie nadała, ale coś mi się w nim podoba) Anatol (zdrobnienie Tolek 😍) Antoni (szkoda, że takie popularne) Apolinary (poznane tu na forum) Bastian Bazyli Brunon Feliks Florian (mój ostatni ulubieniec) Fryderyk Gabriel Hiacynt Ignacy 😍 Joachim Jonatan Juliusz Mikołaj Ksawery Leon Leonard (od dłuższego czasu bardzo w moim sercu) Leopold Ryszard Tadeusz Teodor (przesłodkie zdrobnienia) Wilhelm Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Wasza lista ulubionych imion 26.12.22, 15:44 Aktualizacja listy imion męskich: Przestały mi się podobać: Adrian, Alan (na całe szczęście 😅), Antoni ("przejadło" mi się przez popularność), Bastian (obecnie to imię wydaje mi się takie "ucięte", myślę, że podobało mi się z sympatii do książki z dzieciństwa „Niekończąca się historia”), Bazyli, Mikołaj, Leon (podoba mi się znacznie mniej niż Leonard), Tadeusz (przez poznanie niemiłego Tadeusza 🙁) Na liście ulubionych ciągle (serduszko przy tych najulubienszych): Akacjusz, Anatol❤️, Apolinary, Brunon, Feliks❤️, Florian❤️, Fryderyk, Gabriel, Hiacynt❤️, Ignacy❤️, Joachim, Jonatan❤️, Juliusz❤️, Ksawery, Leonard❤️, Ryszard, Teodor (nie nadalabym, bo mam chłopca o tym imieniu w bliskiej rodzinie), Wilhelm Te, które doszły do listy: Apollo (trudno wyjaśnić, nie nazwałabym tak dziecka, ale coś mi się w tym imieniu podoba), Arystoteles (wcześniej trochę o nim myślałam, a ostatnio chyba za sprawą książki „Arystoteles i Dante odkrywają sekrety wszechświata” jeszcze bardziej mi się podobają), Dante (pewnie też trochę pod wpływem wspomnianej książki 😆), Edward (mój faworyt), Melchior, Odyseusz, Samuel, Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Wasza lista ulubionych imion 27.12.22, 02:18 Masz kilki moich ulubiencow np. Anatol, Apolinary czy Florian. Hiacynt i Stefan tez bardzo mi sie podobaja Odpowiedz Link Zgłoś