kot2004 13.04.21, 17:58 Hej. Jak już niektórzy może wiedzą, od dzieciństwa nie lubię swojego imienia. Planuję je zmienić, jeśli nie w dokumentach, to przynajmniej przedstawiać się inaczej. Ale nie mam jeszcze wybranego jednego ulubionego imienia. Dlatego mam prośbę , podajcie jakieś fajne propozycje imion żeńskich które Wam się podobają Może mi się też coś spodoba i wezmę pod uwagę z góry bardzo dziękuję za wszystkie propozycje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nut_elka Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 18:20 A jak masz na imię? Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 19:32 Wiktoria. Wiem że niektórym się podoba ale mi się bardzo nie podoba i z tego co pamiętam to od zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaitwinsy Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 19:03 Dużo mi się podoba, ale takie Top (pomijając imiona moich córek): Ida, Idalia, Gaja, Aniela, Łucja, Ligia, Letycja, Kornelia, Klara, Flora, Florianna, Aurelia, Laura, Urszula, Adela, Róża, Rozalia, Aurora, Eunika, Felicja, Inga. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 19:33 Dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
ajszak Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 19:47 A w jakim stylu podobają ci się imiona? Ja na swojej liście ulubionych mam : Emilia, Milena, Liliana - lubię je za zdrobnienia i są według mnie delikatne, ale mega popularne. Laura, Klara - nie mają zdrobnien, ale mają to coś 😉 i sa coraz bardziej popularne Łucja - tak nazwałam córkę 😁 Idalia, Melisa - podobaja mi się i nie sa popularne ale do nazwiska nie pasuja wiec podziwiamn u innych... Mam sentyment tez do Florentyny, Heleny, Zuzanny i Julii (imiona pra babek i babci) ale dwia pierwsze nie podobaja sie mezowi wiec odpadly szybko przy wyborze dla corki, a dwa drugie sa zbyt popularne i tez odpadly... Po pierwsze zdecyduj czy przeszkadza Ci popularnosc imienia. Po drugie czy chcesz imie ktore ma zdrobnienia czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 21:06 W sumie popularność nie ma dla mnie największego znaczenia tzn. Nie musi być ani bardzo popularne ani jakoś mega niespotykane, po prostu niektóre imiona mają takie brzmienie które mi się podoba przemyślę wszystkie wypisane przez Ciebie dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 21:19 Co do moich upodobań - W sumie może mi się spodobać zarówno staromodne jak i bardziej nowoczesne imię są popularne imiona, które mi się podobają, chociaż nietypowe też mają swój urok i chyba zawsze wolałam te mniej spotykane w moim pokoleniu. Oczywiście są wyjątki , na pewno nie chciałabym czegoś w stylu Brunhilda, Genowefa czy Kunegunda W drugą stronę - jakąś Dżesika itp. też nie bardzo więc wyłączając imiona tego typu, zastanawiam się nad różnymi, zarówno popularnymi jak i tymi nietypowymi jeszcze raz dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
boy_named_sue Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 20:38 Ale chcesz ultra rzadkie i szukasz inspiracji, czy takie dość popularne? Bezpieczne: Aniela, Aurelia, Estera, Eleonora, Idalia, Kalina, Marianna, Melania, Matylda, Rozalia Lekko odjechane: Eugenia, Eunika, Florentyna, Faustyna, Jagna, Kalia, Leonia, Rachela, Ruta, Salomea, Miriam, Berenika, Bibianna, Kora, Bez trzymanki: Damroka, Demetria, Febronia, Gaudencja, Noelia, Nawojka, Nawoja Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 21:08 Ultra rzadkie nie musi być, z top 10 też niekoniecznie , popularność to dla mnie taka drugorzędna sprawa najważniejsze jest brzmienie. Wezmę pod uwagę wszystkie które wypisałaś, dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 21:21 Oczywiście nietypowe imiona mi się raczej podobają oprócz tych w stylu Dżesika, Kunegunda, Władysława itp. Ale te z Twojej listy przemyślę, są ciekawe. Dziękuję jeszcze raz Odpowiedz Link Zgłoś
penelloppa Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.04.21, 22:27 Ja proponuję po znalezieniu tego imienia zmienić w dokumentach Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 08:48 W sumie wiele osób mi tak radzi, bo jak nie zmienię w dokumentach to zawsze jakieś zamieszanie się robi Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 01:01 Nikandra, Leandra, Kleonika, Letycja, Adalwina, Niegosława, Eunika. A tak poza tym proponuję czytać mnóstwo list imion... i robić to długo. W moim przypadku jest jedno jedyne imię, które odkryłam kilka lat temu i czuję, że mogłabym je nosić, choć wcale nie należy do najbardziej uwodzących mnie brzmieniowo. Po prostu mogłoby być moje. Uprzedzając pytania, nie zdradzę go. Jest ultrarzadkie. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 01:02 I akurat nigdy nie planowałam zmiany imienia ani bynajmniej nie darzę swojego własnego imienia niechęcią. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 08:47 Bardzo dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 08:52 A z ciekawości - dlaczego go nie zdradzisz, skoro nie jest Twoje i (chyba) nie planujesz takiej zmiany? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 19:33 Bo 1. to zbyt osobiste, 2. nie wiem, czy go kiedyś w jakiejś formie nie wykorzystam jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
nadeeka Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:46 To ciekawe, też tak mam! Choć lubię swoje imię (Karolina), to mogłabym nosić imię Roma. Nie wiem czemu. Po prostu czuję to imię całą sobą. Nawet nie przeszkadza mi jej zdrobnieniowość. I również mam imiona, które podobają mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 09:38 Moje ulubione: Józefina, Janina, Teofila (Tola), Nadzieja, Dobromiła, Ruta, Adelajda, Adalwina, Stefania, Eleonora, Eunika, Felicja, Melania, Leonia, Ludwika, Tekla, Florentyna. Gdybym miała sama wybrać sobie imię, to najpewniej postawiłabym na Adelajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 09:52 Dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 09:48 Taka zmiana to nie jest prosta sprawa, przede wszystkim "w głowie". Gdybyś od dawna miała ulubione imię, to byłoby łatwiej. Trzeba znaleźć imię, które nie będzie chwilowym zauroczeniem - poczuć, że to jest właśnie to, które pasuje do Ciebie i które będziesz mogła nosić do końca życia. Jak już takie znajdziesz, to musisz się z nim oswoić, zobaczyć, czy będziesz się w stanie z nim identyfikować. Bo co z tego, że spodoba Ci się Natalia (przykładowo oczywiście), skoro okaże się, że nie nie dasz rady mentalnie przestawić z Wiki na Natkę. Dlatego ja nic nie podpowiem, szukaj sama. Na stronie ministerstwa cyfryzacji masz listę imion nadawanych w Polsce, może to coś ułatwi. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 09:54 Dzięki za odpowiedź ja myślę że to podobnie jak ze zmianą nazwiska po wyjściu za mąż, z czasem człowiek się przyzwyczaja. Ja imienia Wiki nie lubię więc raczej "związana" z nim nie jestem dziękuję za rady i pozdrawiam ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 19:35 Niekoniecznie się przyzwyczaja Znam sytuacje, w których kobieta zmieniła nazwisko i bardzo źle się z nowym czuła (mimo, że zmieniła je świadomie - nie ma takiego obowiązku przecież). Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 12:34 Cześć Ja muszę przyznać, że podoba mi się dość dużo imion żeńskich, tylko większość niestety nie pasuje do mojego nazwiska...Ale podrzucam ci mimo tego kilkanaście moich ulubionych typów♥ Apolonia (oczywiście ), Laura, Liliana, Blanka, Diana, Emilia, Aurelia, Karolina, Marcelina, Dominika, Ida, Rozalia, Aniela, Łucja, Eunika i Maja (generalnie nie popieram jej nadawanej jako pełne imię, ale z samego brzmienia bardzo mi się podoba ). Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:57 Dzięki za odpowiedź ❤ moja Mama kiedyś brała pod uwagę Emilię jako imię dla mnie O Laurze też myślałam i jeszcze o Aleksandrze (bo od zawsze lubiłam to imię) ale zastanowię się nad wszystkimi. Dzięki za propozycje Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:28 Aleksandrę również bardzo popieram, mimo popularności Bardzo podoba mi się zarówno w pełnej formie, jak i w zdrobnieniu Ola Nawet pamiętam, jak sama kiedyś chciałam się tak nazywać, ale patrząc teraz na ilość Oli w moim otoczeniu nie zmieniłabym sobie imienia na Aleksandra właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:35 Mi w sumie popularność nie przeszkadza jakoś szczególnie więc Olę też biorę pod uwagę. Z tego co pamiętam podobało mi się to imię chyba zawsze kiedyś też bardzo chciałam mieć na imię Ela. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 15:37 Mi też od zawsze podobało się to imię I nawet nie znudziło mi się ani nie zbrzydło mi, mimo tej popularności w moim otoczeniu Ale no niestety tak to jest, że jeśli jest ładne imię to jest/staje się popularne...Choć najbardziej szkoda mi i tak popularności Laury, bo na poważnie rozważałam to imię dla ewentualnej córki kiedyś A jednak, kiedy pewnie będę mogła już ją mieć, to imię wyląduje w pierwszej 5 albo nawet 3 może, a ja nie chce jednak nadawać aż tak popularnego imienia, żeby miała później po 5 imienniczek w klasie Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:32 kot2004 napisał(a): > moja Mama kiedyś brała pod uwagę Emilię jako imię dla mnie Emilka również bardzo mi się podoba, mam pozytywne skojarzenia z tym imieniem Jednak znane mi Emilie nie lubią swojego imienia niestety Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:35 Ale znam za to Amelkę, która wręcz uwielbia swoje imię Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:38 Amelia też mi się raczej zawsze podobało, kiedyś nazwałam drzewa w parku Amelia i Filip Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:37 Mi się osobiście Emilka podoba też biorę ją pod uwagę Mama też brała pod uwagę Kasię, Dominikę, Matyldę, Malwinę, Michalinę, Dobrosławę i Ksenię Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:40 Lubię też takie krótkie imiona w podstawowej formie: Maja, Nela, właśnie Pola, Nina itp. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 15:13 Ja też gustuje bardziej w krótkich imionach, bo moim zdaniem bardzo ułatwiają życie człowiekowi (mniej pisania, szybsze zawołanie kogoś itp.) A nie wszystkie długie imiona mają właśnie jakieś ładne i poręczne skróty. Sama w końcu noszę tylko 6 literowe imię i to w sumie chyba jedyny plus, jaki w nim dostrzegam Choć Apolonia jest dość długim imieniem, to raczej funkcjonuje chyba tylko na papierze, bo brzmi bardzo oficjalnie, a na co dzień jest po prostu Pola Tak samo jak Aleksandra na co dzień jest Olą. I dopiero teraz zauważyłam, że nie wspomniałam o Ninie, a też bardzo mi się podoba A z długich imion chyba najbardziej lubię właśnie Apolonię, Karolinę, Dominikę, Kornelię i Marcelinę. Nela bardzo podoba mi się jako zdrobnienie od Kornelii/Anieli, ale jakoś nie potrafię wyobrazić sobie dorosłej pani albo babci Neli Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 15:22 oliwiakleczekgmail.com napisała: > A z długich imion chyba najbardziej lubię właśnie Apolonię, Karolinę, Dominikę, Kornelię i Marcelinę. Ahh no i Wiktorię, jak mogłam zapomnieć o tym pięknym dla mnie imieniu ♥ Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 15:19 To moze Bogna lub Jagna? Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 16:12 Fajne, nietypowe , szczególnie Jagna przemyślę obydwa , dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
oliwiakleczekgmail.com Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 15:19 kot2004 napisał(a): > Mama też brała pod uwagę Kasię, Dominikę, Matyldę, Malwinę, Michalinę, Dobrosławę i Ksenię Naprawdę bardzo fajny gust ma Twoja mama Większość z tych imion bardzo mi się podoba i mogłabym nadać Ja z tego co pamiętam kiedyś z rozmowy z mamą o imionach to miałam być jeszcze Weroniką i Julką. I w sumie lubię oba te imiona, jednak na skrót Wera mam alergie A Julką może i dobrze, że nie zostałam, bo zapewne miałabym tłumy imienniczek Najlepsza byłaby Kornelka, ale tata wszystko zepsuł Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 16:11 Moja siostra to Kornelia. Szczególnie podoba mi się skrót jej imienia - Nela ❤ kojarzy mi się z taką kreatywną osobą. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:11 Wiele imion, ktore mi sie podobaja zostalo juz wymienione. Od siebie dodam Tomire, Niestanke, Kasandre, Dobroniege, Mojmire, Sulisławe (Sulike), Tekle, Praksede i Anicete. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:54 Dzięki za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:56 Mojmire zdrabnialabym do Mojry. Dodam jeszcze Telimene i Filomene poniewaz nie zostaly podane. Jurata ze zdrobnieniem Juta rowniez bardzo mi sie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 14:07 Filomena ładne pomyślę nad wszystkimi, dzięki jeszcze raz za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
debrna Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:43 Kilka mniej, więcej wypośrodkowanych imion: Adela Adrianna Alicja Brygida Cecylia Dagmara Daria Edyta Eryka Izabella Malwina Oliwia Odpowiedz Link Zgłoś
kot2004 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 14.04.21, 13:53 Dziękuję za odpowiedź ❤ Odpowiedz Link Zgłoś
vanilde Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 13.05.21, 23:22 Powodzenia w zmianie imienia! To odważna decyzja, ale myślę, że warto, skoro nie lubisz obecnego. Piszesz, że podobają Ci się krótkie imiona, bądź takie z ładnym zrobnieniem. Propozycje ode mnie: Weronika (Nika), Berenika (Nika), Alicja (Ala), Urszula (Ula), Adriana (Ada) lub Wanda. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 25.05.22, 22:19 Hej, zdradzisz nam, jakie imię wybrałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
sulika Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 26.05.22, 00:42 Autorka chyba się tu już nie udziela Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 27.05.22, 02:08 Szkoda, bo ja też jestem ciekawa, jakie Wiktoria wybrała imię…Dekadenta też tutaj już dawno nie widziałam. Co się z nim dzieje? 😔 Odpowiedz Link Zgłoś
rybka1575 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 06.06.22, 09:33 Hej dziewczyny to ja kot2004, jeśli chcecie to proszę podajcie mi swoje maile, napiszę Wam pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 07.06.22, 07:57 Poproszę na gazetowego. Jestem bardzo ciekawa jakie imię wybrałaś i na jakim etapie jest sprawa zmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
rybka1575 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 06.06.22, 09:39 Hej, to ja kot2004, jeśli ktoś jest ciekawy jakie imię wybrałam, proszę podajcie mi swoje adresy e-mail, na pewno Wam odpiszę Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 06.06.22, 12:43 Jejku hejka! 😀 Tak się cieszę, że wróciłaś do nas🥰 Mój e-mail to polciakleczek@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
rybka1575 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 06.06.22, 17:06 dziękuję Polu za odpowiedź, już napisałam do Ciebie maila Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 07.06.22, 17:08 Tak, już przeczytałam i odpisałam Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Szukam ładnego imienia żeńskiego :) 06.06.22, 17:33 Cześć, ja też jestem ciekawa. Mój e-mail: remigia1@gazeta.pl Pozdrawiam Izabela Odpowiedz Link Zgłoś