Dodaj do ulubionych

Zabawa kalendarzowa - 6 października

06.10.21, 20:57
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

UWAGA: głosy nieregulaminowe (bez wskazania na jedno imię męskie i jedno żeńskie (albo ze wskazaniami spoza listy) są kasowane.

pl.wikipedia.org/wiki/6_pa%C5%BAdziernika
Alberta, Artur, Askaniusz, Baldwin, Baldwina, Bronisław, Bruno, Brunon, Fryderyka, Izydor, Magnus, Monika, Renat, Roman i Wiara.
Obserwuj wątek
    • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 21:20
      Monika i Bronisław Artur.

Z żeńskim tragedia... Alberta zbyt mocno kojarzy mi się z nazwą geograficzną. Wiara zbyt rzeczownikowa, poza tym w "polskich warunkach" nijak jej nie czuję (za mocne skojarzenie z rosyjską Wierą). Fryderyka nie do końca mi podchodzi, chociaż męski odpowiednik uwielbiam (śmiało mogłabym nazwać tak syna). Baldwina zdecydowanie na "nie". Zostaje Monika. Lubię, mam miłe skojarzenia, ale w realu bym nie nadała. Ale cóż, to tylko zabawa smile

Z męskim, jak zwykle, dużo łatwiej. Bronisława bardzo lubię, coraz pozytywniej odbieram to imię. Byłby oczywiście na cześć ukochanego Bronisława Pawlika. Kochany Pawlik. Kochany Rzecki, ten stary subiekt pochylony nad własnym pamiętnikiem, z zamglonymi oczami utkwionymi głęboko w stojącym przed nim brązowym popiersiu Napoleona. Kochany profesor Waskowski, który, z jaskółczym piórem wplecionym w długą brodę, wypuszcza z klatki o pordzewiałych prętach swój "skrzydlaty drobiazg", dokarmiany ideą zamiast ziarna... Kochany Pawlik. To był Mistrz. I właśnie dlatego wybieram dziś Bronisława. W realu jednak nie mogłabym nadać, ponieważ mam jeszcze skojarzenie z innym nosicielem tego imienia, którego nie akceptuję (skojarzenia, nie nosiciela wink). Ale w zabawie przymknę oko na te skojarzenia. Czego się nie robi dla kochanego Pawlika, był wspaniałym aktorem, uwielbiam jego role (a w szczególności wspomnianego już wyżej profesora). Artur oczywiście na cześć Rimbauda, w realu bym nie rozważyła. Jeszcze Roman by wchodził w grę, bo jak ja mogę nie uhonorować Wilhelmiego?... big_grin

Dziś nie ma musztardy w sosie majonezowym big_grin
    • losninos Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 22:01
      Brunon Izydor i Fryderyka
    • paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 22:02
      Fryderyka i Brunon.
    • mrawka Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 22:03
      Fryderyka i Bruno
    • misslucky133 Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 22:09
      Artur i Wiara
    • dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 06.10.21, 22:54
      Fryderyka I Brunon

Z żeńskim dziś bez szału. W teorii lubię Fryderykę, pasuje mi jej melodia. Można zdradniać do Eryki, więc w sumie też okej. Ale jednak chyba trochę zbyt nadęta i pompatyczna. Brunona z kolei nadałabym z wielką przyjemnością. Kusi mnie też dziś Izydor, ale pewnie nie starczyłoby mi odwagi.
    • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 03:23
      Bronisław i Monika
    • agarena1973 Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 05:03
      Fryderyka i Bruno
    • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 07:24
      Córka dziś zostałaby Moniką. Niezbyt chętnie, bo w bliskim kręgu mam dwie Moniki, no ale... Alberta geograficzna. Baldwina mi się nie podoba. Fryderyka, tak jak Fryderyk znajduje się na odwrotnym końcu mojej listy. Wiara sama w sobie jest ładna, ale zbyt podobną do rosyjskiej Wiery.
      Dla syna nie ma NIC. Lubię imię Bruno, ale Brunon mi się nie podoba, a Bruno ma to "n" w odmianie. Poza imieniem Bruno dwa dla mnie "dopuszczalne" to Artur i Roman. Żadne nie budzi ani zachwytu, ani odrazy, więc metodą losowania... Roman.
      Monika i Roman. Niby ok, ale ogólnie słabo...
    • nadeeka Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 11:36
      Fryderyka i Brunon

Oba bardzo chętnie, ale nie bez "ALE": dużo bliższa jest mi wersja "Bruno", ALE ta nieszczęsna odmiana... A Fryderykę, być może wbrew zdrowemu rozsądkowi, bardzo lubię, ALE i tak jest dla mnie zbyt odmęska.
    • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 12:24
      Alberta (na chybił trafił, nic mi się nie podoba) i Artur
    • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 07.10.21, 16:42
      Fryderyka i Magnus
    • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 6 października 09.10.21, 18:55
      Fryderyka i Baldwin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.