Dodaj do ulubionych

Zabawa kalendarzowa - 9 października

09.10.21, 13:55
Dawniej częste było nadawanie imion z kalendarza. W myśl tej zasady robimy sobie taki właśnie kalendarz, w którym codziennie odnotowujemy DWA imiona – męskie i żeńskie, które nadalibyśmy, gdyby był przymus nadawania właśnie imion z kalendarza. Nawet jeśli nie będzie danego dnia imienia, które by nas zachwycało, to z konieczności wybieramy jedno pasujące najbardziej, zamiast szukać fajnych w okolicy.

pl.wikipedia.org/wiki/9_pa%C5%BAdziernika
Aaron, Abraham, Arnold, Atanazja, Bogodar, Bogudar, Bożdar, Bożydar, Dionizy, Dionizjusz, Ginter, Guncerz, Gunter, Jan, Ludwik, Piotr, Przedpełk, Sara, Sybilla i Wincenty
Obserwuj wątek
    • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 14:12
      Sara i Ludwik.

Kiedyś Sara była bardzo wysoko na liście moich ulubionych imion, chciałam nazwać tak córkę. Dzisiaj podoba mi się znacznie mniej niż kiedyś, raczej bym nie rozważyła. Ale imię samo w sobie lubię, mam miłe skojarzenia. Podoba mi się też Sybilla (znam jedną z fb), ale chyba bym się nie odważyła big_grin A szkoda, bo bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo mi się podoba. Z męskim troszkę trudniej. Lubię Ludwika, chociaż już znacznie mniej niż kiedyś. W realu bym nie rozważała - chyba że mąż by nalegał big_grin Podobają mi się też Wincenty i Dionizy, ale jednocześnie jakoś nie "czuję" ani jednego, ani drugiego i dlatego nie nazwałabym tak moich synów wink Chyba, że mi się gust zmieni. Lubię też Jana (i mogłabym wybrać, na cześć ukochanego Mężczyzny Doskonałego - w końcu sobie zasłużył...), ale jest dla mnie zdecydowanie zbyt popularny, i Piotra, ale mam już jednego w rodzinie. I dlatego będzie Ludwik.

Ogólnie dramatu społecznego nie ma, ale olbrzymiej radochy też nie. Takie sześć na dziesięć wink
      • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 15:20
        > Takie sześć na dziesięć

Otóż to, powiedziałabym, że to standardowa ocena tych wyborów z kalendarza. Ciekawe, czy kiedyś ludzie mniej się przejmowali, że wybierają dla dziecka coś, co ich nie zachwyca? Czy po prostu dublowali imiona, nie przejmując się, że w rodzinie w każdym kątku czai się Jan? Sądząc po mojej rodzinie, to drugie (nawet jeśli nie wybierano według kalendarza).
        • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 01:22
          emnilda.wolna napisała:

> > Czy po prostu dublowali imiona, nie przejmując się, że w rodzinie w każdym kątku czai się Jan? Sądząc po mojej rodzinie, to drugie (nawet jeśli nie wybierano według kalendarza).
          Cóż, mój pradziadek Jan miał brata Jana🤦‍♀️. Mówili na nich Janek i Jasiek. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A, choć pewności nie mam, ich ojciec chyba też był Janem.
          • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 03:56
            sulika napisał(a):

> Cóż, mój pradziadek Jan miał brata Jana🤦‍♀️. Mówili na nich Janek i Jasiek. 🤦
            > ‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ A, choć pewności nie mam, ich ojciec chyba też był Janem.

😁👌
    • dasza_dm Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 14:36
      Sara i Wincenty
    • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 15:12
      Sara i Wincenty

Edytor poprawił na Wnucenty. Dziadkowie byliby zachwyceni.
      • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 15:13
        #sikamzesmiechu
      • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 19:46
        Wnucenty Dziadumił ;-P
        • emnilda.wolna Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 20:05
          gaudencja napisała:

> Wnucenty Dziadumił ;-P

🤣 Gaudencjo, zlituj się...
    • mrawka Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 15:42
      Sara i Piotr
    • agarena1973 Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 18:37
      Atanazja i Bożydar
    • paula.anna Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 19:01
      Sara i Dionizy.
      Dziś nie rodzę 😉.
    • gaudencja Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 19:45
      Atanazja i Przedpełk
    • kocynder [...] 09.10.21, 20:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • gaudencja do kocyndra 09.10.21, 21:01
      Na forum nie wypowiadamy się o jakichkolwiek imionach jako o dnie, beznadziei itp. itd.
      • decadent46 Re: do kocyndra 09.10.21, 21:04
        To ja już nabieram wody w usta, żeby przypadkiem nie palnąć czegoś, co naruszyłoby regulamin forum w stopniu większym niż ten kończący się banem tongue_out
      • kocynder Re: do kocyndra 09.10.21, 22:43
        Nie napisałam, że jakieś konkretne imię jest denne czy beznadziejne, tylko, że dziś jak dla mnie wybór jest beznadziejny. Wbrew pozorom - to wcale nie to samo.
        • decadent46 Re: do kocyndra 09.10.21, 22:50
          Dekadent milczał.
          • kocynder Re: do kocyndra 09.10.21, 23:32
            I może Decadent ma rację milcząc? Bo następną razą określenie "do majonezu" może zostać uznane za obraźliwe, i że w ten sposób pisząc Decadent obraża tych, którzy z ogromną przyjemnością wybierają coś, czego Decadent nie lubi? Odechciewa się pisać cokolwiek... sad
        • gaudencja Re: do kocyndra 09.10.21, 23:18
          Nie do końca. Napisałaś "Ale dno... " itd. i dotyczyło to wszystkich dzisiejszych imion. Tak poza wszystkim, większość uczestników zabawy jednak wybiera imiona zaliczające się do tego "dna", niektórzy nawet z ogromną przyjemnością. Tego typu komentarze mogą być odbierane jako obraźliwe wobec pozostałych. Warto stonować trochę swoje wypowiedzi.
          • gaudencja Re: do kocyndra 09.10.21, 23:19
            Oczywiście tym razem nie pisałam do Ciebie, dekadencie.
            • decadent46 Re: do kocyndra 10.10.21, 09:38
              Uff. Całe szczęście.
              • decadent46 Re: do kocyndra 10.10.21, 10:05
                Ale co z wyrażeniem "do majonezu"?
                • gaudencja Re: do kocyndra 10.10.21, 13:41
                  Też nie zachwyca. Zawsze trzymałyśmy się zasady umiaru w krytykowaniu jakichkolwiek imion - pisania o własnych skojarzeniach, o własnych odczuciach - tu panuje pełna swoboda, każdy powinien móc przeczytać, że wybrane przezeń imię większości ludzi kojarzy się z czymś konkretnym, nawet niezbyt fajnym - i wybierać świadomie.

Nie piszemy jednak, że jakieś imiona są: beznadziejne, ohydne, do niczego, denne, do chrzanu itd.
                  Wszelkie wpisy o ohydzie jakichkolwiek imion zawsze kasowałam. Forum ma być miejscem przyjaznym dla wszystkich, także dla amatorów i nosicieli niecodziennych imion.
                  • decadent46 Re: do kocyndra 10.10.21, 13:44
                    Ok, rozumiem 🙂
                    • decadent46 Re: do kocyndra 10.10.21, 13:48
                      I jeszcze jedno, ostatnie pytanie: czy wypowiedzi, w których użytkownik pisze, że nie mógłby zaakceptować jakiegoś imienia z jakiegoś powodu, byłyby kasowane przez moderację czy nie?...

(Pytam, bo zetknęłam się z wpisem, w którym osoba pisała, że z pewnych powodów nigdy nie zaakceptuje pewnego imienia)
                      • gaudencja Re: do kocyndra 10.10.21, 19:23
                        Tu nie ma problemu - każdy może mieć swoje indywidualne preferencje. Ważne, żeby ich nie uogólniać.
                  • decadent46 Re: do kocyndra 10.10.21, 14:45
                    Czyli... Bez majonezu, bez chrzanu, bez musztardy, bez mocnych wypowiedzi. Da się przeżyć, tylko wystarczy się pilnować. Gaudencjo, pilnuj mnie, bym znowu nie palnęła czegoś niepotrzebnego lub zakrawającego o łamanie zasad kultury na forum 🙂

Zresztą miałam przestać używać powiedzenia o majonezie, już mi się przejadło 🤭
                    • gaudencja Re: do kocyndra 10.10.21, 19:24
                      decadent46 napisała:

> Czyli... Bez majonezu, bez chrzanu, bez musztardy, bez mocnych wypowiedzi. Da s
                      > ię przeżyć, tylko wystarczy się pilnować. Gaudencjo, pilnuj mnie, bym znowu nie
                      > palnęła czegoś niepotrzebnego lub zakrawającego o łamanie zasad kultury na for
                      > um 🙂

Dobrze wink
          • paula.anna Re: do kocyndra 10.10.21, 10:21
            Gaudencja, zgadzam się z Tobą.

Na tym forum zapanowala ostatnio dziwna moda 🤔.
    • nadeeka Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 21:14
      Atanazja Sara i Wincenty Ludwik

Mogłabym mieć dziś bliźniaki - Wincentego, Ludwika i Dionizego. Wincenty to moje imię nr 1. Bardzo podoba mi się również Guncerz, Przedpełk, Abraham i Arnold - może mogłabym nadać na drugie smile
      Żeńskie ładne, ale męczyłoby mnie nagminne przekręcanie na Anastazję.
      • dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 11:12
        O, to widzę, że możemy mieć wspólne trojaczki wink
    • kocynder Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 09.10.21, 22:45
      Sara i Jan. Nie napiszę dlaczego, bo może znów komuś nie podpasuje... tongue_out
    • sulimira Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 00:23
      Atanazja i Bogodar
    • sulika Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 01:23
      Sara Sybilla i Wincenty Aaron
    • zamarzenia90 Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 10:39
      Sara i Ludwik
    • dalenia Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 11:09
      Sara i Wincenty

Dziś wnioskuję o męskie trojaczki - Wincenty, Dionizy i Ludwik, koniecznie! wink Sara od biedy może być, choć nie jest to jakieś moje ukochane imię. Bardzo bym jednak nie płakała.
    • losninos Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 12:13
      Aaron i Sara

Ps. mam Jerzego z tego dnia 😉
      • decadent46 Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 10.10.21, 12:16
        O, to super!
        W takim razie wszystkiego najlepszego dla Jerzego smile Dużo zdrówka, szczęścia i wszystkiego co najlepsze. Ile lat skończył? big_grin
        • losninos Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 11.10.21, 13:20
          3 🙃 bardzo dziękuję!
    • oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 11.10.21, 11:17
      2 dni temu (😅) Sara i Piotr😀 Żeńskie pozytywnie mi się kojarzy, bo moja siostra ma fajną koleżankę Sarę smile Jednak brzmieniowo nie bardzo mi się podoba - mam też niestety skojarzenie z sarną😂 Także nadałabym ją w sumie z musu, ale niestety znowu nie ma niczego lepszego do wyboru, więc niech już będzie ta Sarka tongue_out Męskie z kolei z chęcią, lubię Piotrka i podoba mi się, ale w realu raczej nie nadałabym go ze względu na ogromną popularność w całej populacji😅 Ale w zabawie jak najbardziej może być. Bardzo lubię też Janka, o czym pisałam wiele razy, jednak trochę za często go wybieram w tej zabawie i dlatego stawiam dzisiaj na Piotra😁
      Także Sara i Piotr - może być, Piotrek trochę ratuje sytuację🤣💕
      #dzisiajnawetbezchrzanu #możebyćtenzestaw #niebędęnarzekać #bywałogorzej
      • oliwiakleczekgmail.com Re: Zabawa kalendarzowa - 9 października 11.10.21, 11:24
        Jasny gwint Poolaa, miało być #2dnitemunawetbezchrzanu 🤣🤣🤣

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.