decadent46 04.12.21, 21:47 Maluszki: Alan Antoni Antonina Zofia Barbara Borys Cezary Gaja Ignacy Jan Julian Kacper Klara Konrad Lena Leon Marcel Piotr Stanisław x2 Weronika Dziewczynki: Aleksandra Alicja x2 Blanka Hanna Iness (polskie nazwisko - rzeczownik pospolity) Jagoda Jowita Julia Laura Lena x2 Maja Martyna Nikole (polskie nazwisko) Roksana Chłopcy: Adam Alex (polskie nazwisko) Antoni Filip x2 Michał Mikołaj Wojciech [To samo nazwisko: - Gaja i Iness - Hanna i Maja - Alex i Nikole Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 04.12.21, 23:30 Poza Iness nie ma na czym oka zawiesić. Gaja mi się podoba, Jowita oryginalna. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 00:55 Mam takie same odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 10:11 NikolE chyba jeszcze nie widziałam. Były Nicol, Nicole, Nicola, ale ten twór widzę pierwszy raz . Od razu przyszła mi na myśl Iness Donica . Skojarzenia- precz! Btw, miałam na studiach Inez, tak pisaną, z rzeczownikowym, bardzo krótkim, nazwiskiem. Twarzy itd nie pamiętam zupełnie, zestaw imię + nazwisko- tak . Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 11:36 Kto to Iness Donica? Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 11:37 Co do Nikole - też pierwszy raz widzę coś takiego... W którejś ze "szkolnych" statystyk była Nikol, pamiętam dobrze 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 14:02 Takie twory jak Nikole powinny być zabronione. To krzywda zrobiona dziecku. Jak już pragną rodzice tej Nikoli, to czemu nie nazwą Nikoletta? Poznałam dziewczynę o tym imieniu, przestawiała się Nikola. Jedyna wersja imienia nikolopodobnego, którą jestem w stanie przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 29.01.22, 13:48 Nikoletta to francuska forma zdrobniała od Nikoli. MSZ nie jest lepsza niż Nikola podobnie jak Pauletta nie jest lepsza od Pauli itd., itp. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 29.01.22, 14:23 Oj, tych wariacji na temat Nikoli jest sporo... Do przedszkola chodziła ze mną Nikolina (nazwisko jak nazwa zawodu), a na jakiejś liście "szkolnej" była Nikol z polskim nazwiskiem wskazujący na płeć. Tak więc... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 29.01.22, 14:56 O, to nie wiedziałam. Myślałam, że forma Nikoletta to "ta właściwa" 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 29.01.22, 21:10 Mi się osobiście imię Nikola nigdy nie podobało. Zawsze wręcz rozdzielałam ją na „Ni kola” 🤣 Chyba zabiłabym moich rodziców, gdybym była właśnie Nikolą🙉 Więc może to i lepiej, że jestem tą Oliwią😅 Chociaż swoją drogą jak tak sobie ostatnio myślałam jestem ciekawa, czy jakbym miała na imię Wiktoria, Weronika albo Kornelia (inne propozycje moich rodziców) lubiłabym swoje imię czy nie chciałabym go zmienić/wolałabym nazywać się Oliwia😂 Ciekawa sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 14:08 Jowita jest zaskakująca, rzadko ją widzę. Średnio lubię, kojarzy mi się z imieniem wróżki. Ciekawostka - poznałam dwie Jowity, w tym jedna miała rzeczownikowe nazwisko pospolite. Borys, Gaja, Julian podobają mi się. Konrad ciekawy, bo raczej nie z tej "epoki". Roksana - to ktoś jeszcze nazywa tak dzieci? 😉 Ines, Inez jestem w stanie zaakceptować (znałam jedną Inez), ale Iness brzmi dziwacznie. Nikole - brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
decadent46 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 05.12.21, 14:18 Znam Roksanę w wieku żłobkowym. U mnie to imię odpada z powodu osobistych skojarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 07.12.21, 20:56 U mojej mamy w przedszkolu też jest Roksana Mi się osobiście w ogóle nie podoba to imię😅 Ale do samej Roksany Węgiel, z którą kojarzy mi się to imię nic nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 07.12.21, 21:10 U chłopców wyróżnia się Konrad, Borys i Cezary Podoba mi się Adam, Jan, Ignacy, Mikołaj, Piotr, Wojciech, Michał i Stanisław. U dziewczynek zaskoczyła mnie Jowita, a najbardziej podoba mi się Laura Lubię też Aleksandrę, Alicję, Weronikę, Jagodę, Maję i Blankę. Gaję doceniam u kogoś, jednak ja sama za nią nie przepadam. Natomiast Nikole i Iness z polskim nazwiskiem nie skomentuje🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 08.12.21, 00:27 Dla mnie takie twory jak Nikole i Iness to wlasnie orginalnosc na sile. Mamy Nikole i Inez, ktore juz sa odczuwane dosyc obco i dodatkowe kombinacje z pisownia sa niepotrzebne. Nie lepiej to wyskoczyc z orginalna Kleopatra, Ambrozja czy Samboja? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Świąteczne Gwiazdeczki 2021 - powiat słupecki 29.01.22, 13:49 A nawet zamiast Nikoli mogłaby być jeszcze oryginalniejsza Mikołaja, za to zamiast Inez - zwyczajna Agnieszka. Odpowiedz Link Zgłoś