Dodaj do ulubionych

Co podoba Wam sie w tych imionach?

17.12.21, 23:22
Jako, ze zauwazylam, ze czesto i gesto wiele imion jest to krytykowanych z przeroznych powodow, pomyslalam, ze fajnie by bylo rozpoczac watek w ktorym bedziemy wypisywac jedynie zalety imion. Skupic sie tylko n'a tym, co nam sie w danym imieniu podoba, co jest warte docenienia... Moze podoba Nam sie pelna forma lub ktores ze zdrobnien? Cos na wzor "Make me love the name Nina..." i wpisujemy nasze pomysly odnosnie tego za co wedlug nas byloby warto pokochac dane imiesmile Nie trzeba danego imienia nawet lubic, wystarczy, ze znajdziemy w nim jakiekolwiek zalety!
Obserwuj wątek
    • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 17.12.21, 23:23
      Matylda
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 17.12.21, 23:26
        Podoba mi sie, ze z jednej strony jest takie osluchane, zwyczajne à z drugiej nieoklepane i nie pojawia sie czesto. Jest twarde ale ma w sobie tez troche slodyczy. Lubie to, ze ma jedna podstawowce forme, ktora nie brzmi ani zbyt powaznie ani zbyt slodko. Nie zdziwi tez za bardzo w zadnym pokoleniusmile
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 00:05
        Królewskie, z tradycjami (ale bez pompy). Jako wyraz brzmi nieźle. Podoba mi się też znaczenie.
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 02:59
        Podoba mi sie znacznie i sredniowieczna historia
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 08:45
        Podoba mi się brzmienie i historia tego imienia.
      • paula.anna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 10:35
        Podoba mi się przede wszystkim to, że to imię stosunkowo rzadko się zdrabnia 🙂.
        Córka, poza początkami przedszkola (2-3 rż) jest po prostu Matyldą.
        Lubię znaczenie i to, że nie narzuca mi się od razu jakaś "święta" Matylda 😛.
        Lubię brzmienie, twardość, konkretność tego imienia.
        Martwi mnie wzrost częstości nadawania.
        Why?
        Przecież Matylda kiepsko wpisuje się w trendy, w modę na krótkie, milutkie "imionka" 🤔.
        • lejdiinblack Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 02:12
          Też tego nie rozumiem... Wybrałam takie niespotykane imię, znałam dwie Matyldy i obie dorosłe, żadnych małych a teraz Matyldy regularnie na placach zabaw się spotykają. I jeszcze w ostatnim filmie Bond ma córkę Mathilde
          • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 03:23
            Dzięki za spoiler.
            • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:29
              Emnildo, przez Ciebie oplułam ekran.
              • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 15:54
                Ble. tongue_out
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 13:02
        To może na wstępie powiem, że bardzo lubię to imię smile Podoba mi się w nim przede wszystkim to, że nie jest (jeszcze) bardzo popularne, ale mimo tego znane. Do tego jest to imię dostojne, dość twarde i kojarzy mi się królewsko big_grin A uwielbiam tego typu imiona. Na plus także łatwość używania (?) - nastolatka i osoba dorosła to po prostu Matylda, przynajmniej w większości przypadkach i nie ma potrzeby zdrabniania, chociaż to imię posiada według mnie dużo uroczych zdrobnień idealnych dla małej dziewczynki (Matysia, Matylka). Jednak równocześnie pełna forma nie brzmi zbyt poważnie, żeby jej używać na codzień.
        Szkoda tylko, że Matylda staje się coraz bardziej częsta🙁 Podobnie jak paula.anna kompletnie nie rozumiem, z czego to wynika, gdyż nie jest to imię właśnie z pokroju tych miękkich i "słodkich", które są obecnie w modzie. Może to przez nasze forum? 😂
      • nadeeka Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:30
        Jest konkretne, kojarzy mi się z jakąś wojowniczką, podobnie jak np. Brygida. Nie lubię tej mody na przesłodzone, mdłe imiona dla dziewczyn (Maja, Lena, Nela, Pola, Amelka, Julka, Emilka itp.) Przy tym Matylda nie jest zbyt szorstka, jak w moim odczuciu np. Grażyna lub pełna forma Katarzyny. Podoba mi się, że nie ma oczywistych zdrobnień i używana byłaby przede wszystkim pełna forma (a nie jak np. Asia-Joanna). Ale nietrudno tez stworzyć własne zdrobnienia, mnie podoba się Matylka - kojarzy mi się z motylkiem smile No i jej międzynarodowość.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 17:31
        Lubię jej melodię i konkretne brzmienie. Przyjemne jest też zdrobnienie Matylka, Matysia. Na plus też odpowiednio umiarkowana popularność wink
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:00
        Ma jedną formę. Brzmi dostojnie. Nie jest zbyt popularne.
      • lejdiinblack Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 02:10
        Imię piękne pod każdym względem i ma to, czego szukam w imionach, czyli możliwość używania w pełnej formie tak, by nie brzmiało to sztucznie ani pretensjonalnie. Nie ma też narzucającego się zdrobnienia, którego wszyscy używają "typu: Barbara-Basia". Dlatego mam Matyldę smile
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:28
        Lubię jej konkretnosć, ale tez slodkie zdrobnienie Matysia.
        • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:31
          Oraz zdrobnienie Matylka i w sumie podoba mi się nawet Matismile
      • gaudencja Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.05.22, 15:29
        Sprężyste brzmienie środkowej części imienia, coś jak podskok w jakimś tańcu ludowym. Historia i dawność tradycji w jęz. polskim.
    • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 00:06
      Hieronim
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 00:07
        Znaczenie, brzmienie, dźwięczne h na początku. Skojarzenie ze św. Hieronimem.
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 03:01
        Podoba mi sie brzmienie i zdrobnienie Hirek i Hironek
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 13:10
        W tym imieniu podoba mi się jego dostojność, oryginalność i zdrobnienie Hirek jest całkiem fajne big_grin
      • nadeeka Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:35
        Ja się zachwyciłam tym imieniem, gdy dowiedziałam się, że brat mojej babci, Heniek, to tak naprawdę Hieronim. Podoba mi się brzmienie, lubię wiele imion na literę H, lubię końcówkę -nim. Można utworzyć tysiące zdrobnień, ale pewnie i tak używana byłaby pełna forma. Imię bardzo historyczne, lubię imiona z tradycją. Myślę też, że jest dość znane, ale zupełnie niepopularne. Jest międzynarodowe (podobają mi się też zagraniczne wersje tego imienia), dla mnie to ważne, bo mój partner jest obcokrajowcem.
        I skojarzenie z Hieronimem Boschem, malarzem smile
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:39
        Podoba mi się brzmieniowo.
        Oryginalność też na duży plus.
        No i widzę w tym imieniu taki urok minionej epoki, który bardzo lubię 🙃

A skojarzenie z Boschem uwielbiam 😍
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 17:32
        Podoba mi się jego pełna wersja. I ten klimat retro, który bardzo mi odpowiada. Do tego też sentymentalne skojarzenia z jednym z przodków, którego osobiście nie zdążyłam poznać, ale znam z opowieści Babci.
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:01
        Zdrobnienie Hirek i oryginalność.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:27
        Uwielbiam, cale jest super!
    • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 03:01
      Sulisława
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 03:03
        Znaczenie jest w porzadku, ale zdrobnienie Sulika jest dla mnie najwieksza atrakcja. Pelna forma tez jest calkiem niezla. Podoba mi sie, ze jest to imie staropolskie jak rowniez fakt, ze jest malo spotykane.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 13:07
        W tym imieniu bardzo podoba mi się zdrobnienie Sulika smile I też to, że jest oryginalne, takie odważne big_grin
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:40
        Słowiańskie pochodzenie i oryginalność
      • nadeeka Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:41
        Uwielbiam słowiańskie imiona, a imiona z cząstką "suli" to jedne z moich ulubionych smile Sulisława, Suligniewa, Sulibor, Sulimir...
        Ubóstwiam zdrobnienie Sulika i Sulichna (ja w ogóle lubię zdrobnienia z końcówką chna - Kachna, Cechna, Dobrochna, Miłochna itp.)
        Brzmi swojsko, podobne do np. Stanisławy, a zupełnie nieznane.
        • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:45
          Suli to rowniez jedne z moich ulubionych smile
        • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:32
          Tez lubię zdrobnienia z końcowką ,,-chna"smile
        • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 31.12.21, 04:26
          Jest bardzo podobna do Stanisławy, ale wedlug mnie brzmi duzo lepiej, bardziej dziewczeco i ma ladniejsze zdrobnienia. Moze dlatego, ze jest nieznana podobnie jak meska wersja wiec nie kojarzy sie tak odmesko jak Stasia. Sulichna tez brzmi bajecznie. Szkoda, ze nie jest bardziej znana. Idealnie dla mnie bylby ich kilkaset w Polsce.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 17:32
        Można ją zdrobnić do przyjemnej Suliki. Doceniam też jej słowiańskie pochodzenie.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:51
        Brzmienie początku "Suli-". Ciekawe, takie twardo-delikatne, ale nie brutalne i nie rozciapciane.
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:22
        Doceniam za slowianskosc oraz podoba mi sie zdrobnienie Sulikasmile
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:34
        Słowiańskie pochodzenie i oryginalność. Miło mi, ze podoba Wam się mój nick, mnie rowniez zachwyca😁🤣
        • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 31.12.21, 04:28
          Uwielbiam, sama mam nick ze zdrobnieniem Sulika, Sulichna big_grin wiec chyba nie musze pisac jaka jestem w nim zakochana smile
      • gaudencja Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.05.22, 15:30
        Pierwszy człon, który bardzo lubię. Słowiańskość. Znaczenie. Możliwości zdrabniania (też do Sułki).
    • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 13:05
      Wiktoria
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:19
        Podoba mi sie znaczenie
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:40
        Podoba mi się znaczenie tego imienia 🙂
      • nadeeka Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 14:42
        Staroświecki urok, eleganckie, konkretne brzmienie, znaczenie i zdrobnienie Wikta smile
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 17:34
        Lubię pełną wersję tego imienia, a i zdrobnienie Wiktorka jest przyjemne. Nadal dostrzegam w tym imieniu pewną elegancję, urok, klimat starej ciotki wink (to u mnie na plus, miałam w dalekiej rodzinie ciotkę Wikcię). No i znaczenie piękne.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 20:56
        Wiktoria jest jednym z moich najulubieńszych imion żeńskich smile Uwielbiam jej dostojne, królewskie, takie melodyjne brzmienie, urok retro, piękne znaczenie, mnogość zdrobnień zarówno dla małej dziewczynki, jak i nastolatki big_grin Ponad to nigdy nie dziwiła mnie jej popularność - dla mnie to jest jedno z najpiękniejszych imion żeńskich😊❤️ Jeśli jej popularność za jakieś 10/15 lat będzie wystarczająco dla mnie niska, z pewnością nazwę tak swoją córkę (jeśli oczywiście mojemu mężowi też będzie się podobało) smile
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:02
        Urok, elegancja, dostojność.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:49
        Wszystko poza (przemijającą już) popularnością i lekko dresiarską obecnie nutą. Tradycja, znaczenie, brzmienie, zdrobnienia...
        • gaudencja Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.05.22, 15:31
          U mnie podobnie.
      • zamarzenia90 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 02:27
        Podoba mi się znaczenie, ale nie przepadam za tym imieniem.
    • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 13:06
      Nataniel
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 17:36
        Doceniam, że imię jest stosunkowo rzadkie i oryginalne.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 21:04
        Od jakiegoś roku bardzo lubię Nataniela i jest jednym z moich najbardziej ulubionych imion męskich smile Bardzo lubię w nim tą delikatność, taką zwiewność, melodyjne brzmienie. Poza tym jest to imię mało popularne, ale równocześnie znane z Biblii, co również czyni dla mnie ogromny plus. To imię pasuje mi zarówno dla małego chłopca, nastolatka jak i dorosłego faceta smile Mam nadzieję, że nigdy zbytnio się nie spopularyzuje, bo mogłabym tak nazwać swojego syna😁
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:02
        Końcówka -el 😉 Dostojność, oryginalność.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:47
        Brzmienie początku "Nata-". Końcówka właściwie też. big_grin
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:40
        Podoba mi sie to, ze nie jest czesto spotykane
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 19:56
        To, że jest rzadko spotykane (do tej pory spotkałam tylko jednego małego Nataniela)
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:35
        Calkiem podoba mi sìę brzmienie, choć wolę Natanaela.
    • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 21:09
      Laura
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 18.12.21, 21:20
        Od kilku lat jedno z moich najbardziej ulubionych imion żeńskich smile Planowałam nawet nazwać tak swoją córkę, ale te plany pokrzyżowała mi oczywiście bardzo szybko wzrastająca popularność😂 Jednak pomijając to uwielbiam Laurę za takie kobiece, bardzo melodyjne brzmienie, romantyczne skojarzenia, jej długość (bardzo lubię krótkie imiona) i zdrobnienia (Lusia i Lauri zdecydowanie wygrywają😀). Podoba mi się w tym imieniu także to, że jest łatwe w użyciu w odniesieniu do nastolatki czy dorosłej osoby - jest to po prostu Laura. Pełna forma nie brzmi zbyt poważnie, żeby jej używać na codzień.
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:03
        Kobiecość, lekkość, urok, tajemniczość i skojarzenia literackie. Jedno z moich ulubionych imion, a przez lata numer 1.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:36
        Ma bardzo ładne brzmienie, jest jednocześnie urokliwie romantyczna i konkretna.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:45
        Skojarzenie z laurem, skojarzenie z Laurą Petrarki, skojarzenie z Laurą Musierowicz (piękną dziewczyną). W skojarzeniu z laurem jest jakaś lekkość, kolor lewej strony listków laurowych wydaje mi się bardzo subtelny. big_grin
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:41
        Skojarzenie z laurem
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 19:57
        Skojarzenia, brzmienie, pochodzenie, kobiecość.
      • zamarzenia90 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 02:29
        Pełna forma i to, że Laura zazwyczaj jest po prostu Laurą niezależnie od wieku.

Bardzo podoba mi się tez brzmienie.

Jest mi trochę szkoda, że to imię się tak popularyzuje.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:47
        Hmmm... Jest krotka i konkretna, a przy tym dziewczęca
      • hanna_konstancja_wraca Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 03.02.22, 12:35
        Piękne imię dla ślicznej dziewczyny smile
      • gaudencja Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.05.22, 15:32
        Skojarzenie z "Laurą i Filonem", z wawrzynem.
    • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:04
      Niech będzie - Katarzyna.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:37
        Bardzo lubię zdrobnienie Kasieńka. Na plus też św. Katarzyna.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:41
        Wszystko poza popularnością. Znaczenie, brzmienie, plastyczność, tradycja, ciekawe nosicielki (oczywiście konsekwencja popularności przez wieki).
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:42
        Uwielbiam zdrobnienia i zgrubienia. Znaczenie tez niczego sobie.
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 19:58
        Tradycja, brzmienie, plastyczność. Osobiste skojarzenia też na plus.
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:25
        Podoba mi sie, ze kojarzy mi sie tak swojsko. Z taka osoba " do tanca i do rozanca"wink zdrobnienie Kasia brzmi bardzo przyjemnie.
        • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 08:28
          "Z Kaśką można było konie kraść" 😉
          • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 22.12.21, 20:09
            katarzynkaa napisał(a):

> "Z Kaśką można było konie kraść" 😉

Ale mam nadzieję, Kasiu, że Ty koni nie kradłaś? :
            • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 04.02.22, 19:03
              To metafora, takie powiedzenie, że można z kimś wszystko zrobić. A cytat jest z piosenki zespołu Wilki.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:49
        Katarzyna to jedno z niewielu moich ulubionych imion z pokolenia dorosłych smile W tym imieniu jako chyba nieliczna na forum bardzo podoba mi się pełna forma big_grin A także zdrobnienia Kasia, Katarzynka, Kasieńka, Kasiunia. Do tego bardzo lubię znaczenie, tradycję, dostojność i królewskość tego imienia smile Na plus także moje osobiste pozytywne skojarzenia z jego nosicielkami.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:49
        Za zdobnienia Kasia, Kachna, Kasienka i Katarzynka, duza tradycję w Polsce.
      • gaudencja Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.05.22, 15:33
        Doceniam, że przez setki lat było to jedno z najbardziej typowych w Polsce imion żeńskich.
    • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:04
      Julia
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:38
        Ładne, melodyjne brzmienie. Do tego cała masa uroczych zdrobnień. No i względna międzynarodowość, a przynajmniej w pisowni.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 00:54
        Brzmienie, tradycyjność, plastyczność.
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:43
        Brzmienie imienia i jego zdrobnien
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:27
        Podoba mi sie brzmienie i jej wszystkie formy z wyjatkiem Julci i Juli. Piekne, poetyckie imie ale nie wydaje sie ani wydumane ani przekombinowane czy tez zbyt ulotne.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:43
        W tym imieniu podoba mi się plastyczność zdrobnień (nie przepadam jedynie za Julą) i to, że jest miękkie, delikatne, zwiewne, takie kobiece smile
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:21
        Brzmienie, międzynarodowość (przynajmniej w piśmie), plastyczność zdrobnień, osobiste skojarzenia
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:38
        Ładne brzmienie, fajne zdrobnienia (ja z kolei przepadam za Julą), międzynarodowość.
      • zamarzenia90 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 02:31
        Bardzo podoba mi się brzmienie pełnego imienia, ale lubię tez zdrobnienia.
        Jednak odrzuca mnie popularność…
    • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:43
      Sambor
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 02:50
        Znaczenie, lubie wojownicze podzwieki w imionach. Brzmienie pelnego imienia i zdrobnienie Borek. Imie krotkie i swietnie do nadania za granicami. Orginalnosc i kilka nadan na rok. Dosyc krotkie i takie dosyc uniwersalne poniewaz brzmi fajnie z roznymi nazwiskami i imionami. Mozna nadac rodzenstwu z imionami z roznych trendow. Wedlug mnie brzmi dobrze zarowno z Matylda, Kajtanem czy Marcelem.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 19.12.21, 10:46
        Doceniam słowiańskość i przy tym dużą prostotę, jak na słowiańskie imię wink Myślę, że jest też dość miedzynarodowy, stosunkowo "nowoczesny" z brzmienia. Ogólnie krótki, poręczny, konkretny - doceniam takie męskie imiona. No i na plus jego oryginalność.
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 11:21
        Słowiańskie pochodzenie, samo brzmienie, znaczenie. Coraz bardziej lubię Sambora.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:55
        W tym imieniu podoba mi się przede wszystkim to, że jest oryginalne i ma ładne znaczenie smile
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 07:47
        > Sambor

Ciekawe, proste, słowiańskie, ale nie przaśne, pozytywnie mi się kojarzy z Samborem Czarnotą.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:46
        Bardzo lubię Sambora, od kilku lat, choc ostatnio trochę straciłam do niego serce, bo wydaje mi się, ze zbyt wiele osob go lubiwink
        Ale poluniłam go za: oryginalnosc, brzmienie, końcówkę,,-bor", mozliwosc nadania za granicą, zdrobnienia: Sam, Samek, Samko, Samuś i Borek, Borko, Boruś.I jest moim zdaniem ,,mocne", a ja bardzo cenię tę cechę w imionach.
        • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 31.12.21, 04:35
          Wiele osob go lubi, ale prawie nikt nie nadaje wiec u mnie trzyma sie mocno. Tak jakby w kosci weszlo i wydaje mi sie tak normalne jak Antoni czy Jan wiec rozumiem to oslabienie zachwytu.
          Dodam, ze za granicami mozna uzywac zdrobnienia Sami, ktore jest uzywane przez Samuela. Ja uzywalabym zdrobnienia Borek. Moja Kasia zaluje, ze nie przedstawiala sie jako Kasia od dziecka tylko Kassi i teraz ciezko byloby wszystkich przestawic.
          • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:51
            Tak, mnie sie wlasnie bardzo podoba, ze za granicą Sambor moze się przedstawiać jako Sammy i dla nich to będzie swojskie (oczywiscie zalezy to od kraju) i pelna wersja rowniez bedzie latwa do wymowienia
            • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 02.01.22, 20:52
              Swietne imie jezeli ktos mysli o zamieszkaniu poza Polska. smile
    • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:28
      Felicja
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 11:22
        Brzmienie imienia (w każdej formie)
        Skojarzenia (Skoda mi nie przeszkadza)
        ... a tak generalnie to WSZYSTKO 😍
      • paula.anna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 11:43
        Przede wszystkim znaczenie!
        Co może być lepszego, niż imię które oznacza "szczęśliwa" 🙂.
        Mnogość potencjalnych zdrobnień.
        Brzmienie.
      • nadeeka Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:04
        Wszystko!
        Piękne brzmienie, mnogość cudownych zdrobnień (jestem chyba jedną z nielicznych osób, które lubią zdrobnienie Fela), znaczenie, urok retro, rzadkość występowania.
        • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:54
          Tez lubię Felę (i Felkę).
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:52
        W tym imieniu bardzo podoba mi się jego pełna forma, która brzmi bardzo melodyjnie, kobieco i delikatnie smile Lubię takie imiona. Podoba mi się także znaczenie Felicji i to, że jest imieniem oryginalnym, rzadko spotykanym big_grin
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:42
        Znaczenie jest super. Brzmienie pelnej formy super. Lubie zdrobnienie Fela. Niska nadawalnosc. Czyli wszystko w tym imieniu mi sie podoba smile
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:16
        Podoba mi sie pelna forma, znaczenie, koncowka -cja oraz to, ze posiada taki retro urok. Piekne imie.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:25
        Piękne brzmienie pełnej wersji, cudne zdrobnienia (dodatkowo kojarzące mi się z prababcią). Do tego piękne znaczenie, dobrze wiozącej nosicielce wink ogólnie same superlatywy, wad brak wink
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 07:45
        > Felicja

Znaczenie, brzmienie, apetyczność.
      • zamarzenia90 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 02:32
        Piękne imię❤️
        Super pełna forma, wiele ładnych zdrobnień.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:53
        Podoba mi się po prostu, zarowno pelna forma, jak i zdrobnienia. Moim zdaniem ma pełno gracji i klimat retro.
    • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:29
      Anatolia
      • katarzynkaa Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 08:29
        Zdrobnienie Tola, oryginalność, rzadkość.
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:41
        W tym imieniu bardzo podoba mi się jego pełna, dostojna forma i to, że jest rzadko spotykane smile
      • paula.anna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 14:17
        To, że wyróżnia się w zalewie kilkudziesięciu wciąż się powtarzających imion.
        Brzmienie zarówno formy pelnej, jak i skróconej- Tola.
        Kojarzy mi się miło, z jakąś kreskówką z dzieciństwa- czy Tola była kolezanką Bolka i Lolka?
        Co ciekawe, lubię Tolę, nie przepadam za Polą 🤔.
        Może dlatego, że Tola nie jest rzecznikiem?
        • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 14:23
          Tak, Bolek i Lolek mieli koleżankę Tolę.

BTW, też mam to skojarzenie 🙃
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:22
        To, że jest rzadko spotykane 🙂
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:17
        Zarowno pelna forma jak i zdrobnienie bardzo mi sie podobaja.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:25
        Melodyjna pełna wersja. Uwielbiam też wszelkie Tolkowe zdrobnienia.
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 22.12.21, 17:22
        Bardzo lubie brzmienie i zdrobnienia. Orginalnosc i skojarzenie retro. Nawet znaczenie moze byc. Nic mi w tym imieniu nie przeszkadza.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 07:45
        > Anatolia

Świetne zdrobnienie Tola, brzmienie też niezłe.
      • zamarzenia90 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 02:33
        Pięknie brzmiąca pełna forma i zdrobnienie, które uwielbiam - Tola.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 01:58
        Dosc lubię pełną formę, uwielbiam zdrobnienie Tola. To imię jest IMO bardzo eleganckie.
    • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 00:29
      Marcelina
      • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:39
        Bardzo lubię to imię smile W Marcelinie podoba mi się głównie to, że brzmi tak dostojnie, elegancko i kojarzy mi się królewsko. Lubię w niej także plastyczność zdrobnień w sam raz dla małej dziewczynki i nastolatki - Marcelinka, Marcelka, Marcysia, Marcela, Cysia, Inka, Celi, Isia. Na plus również moje osobiste pozytywne skojarzenia. Podoba mi się także znaczenie tego imienia - mały bojownik big_grin
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:23
        Samo brzmienie imienia i mnogość zdrobnień. Pasuje do osoby w każdym wieku.

Ogólnie wszystko poza jednym osobistym skojarzeniem 🙂
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:21
        Lubie samo brzmienie, ktore wydaje mi sie takie bogate i barwne. Podoba mi sie tez to, ze z jednej strony imie wydaje mi sie slodkie à z drugiej tez takie twarde i konkretne. Chociaz to forma odmeska to wydaje mi sie méga kobiece. Troche ksiezniczkowe, troche jak ballerina. Zdrobnienie Marcysia rowniez mi sie podoba, polubilam je i uwazam za urocze.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:27
        Doceniam jej brzmienie - jest długa, stosunkowo konkretna. Na plus zdrobnienia Marcelka, Marcysia.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 07:44
        > Marcelina

Skojarzenie z marcepanem, brzmienie "marc-", urocze zdrobnienie Marcysia.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 01.01.22, 02:00
        Ma dla mnie retro urok, lubię zdrobnienie Marcelka,
    • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:57
      Przemysław
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:23
        Osobiste skojarzenia, słowiańskie pochodzenie
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:28
        Doceniam za słowiańskie konotacje. Jest też dość klasyczne, tradycyjne. Plus za niewielką popularność wśród małych chłopców. Zdrobnienie Przemek też jest stosunkowo okej.
      • sulimira Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 00:57
        Doceniam pochodzenie.
      • emnilda.wolna Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 23.12.21, 07:42
        > Przemysław

Swojskość.
      • sulika Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 29.12.21, 00:47
        Podoba mi się brzmienie i Przemkowe zdrobnienia. ( Sławkowych nie lubię)
    • polik17 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 12:58
      Apolonia
      • decadent46 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 20.12.21, 16:25
        Brzmienie imienia - w moich uszach jest takie dostojne i królewskie, lubię te klimaty 🙂
        Ten urok minionej epoki - a przynajmniej ja go odczuwam i nie mogę mu się oprzeć 😅
        Miłe osobiste skojarzenia ❤️❤️❤️
      • misslucky133 Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:24
        Podoba mi sie skojarzenie z Pola Raksa. Brzmi tak dostojnie, odrobine romantycznie ale nie ulotnie.
      • dalenia Re: Co podoba Wam sie w tych imionach? 21.12.21, 00:29
        To imię o pięknym brzmieniu! Do tego cała masa ślicznych zdrobnień: od Poli, przez Apolejkę, aż po Lonię. Ma świetny klimat retro, który ja bardzo lubię. No i nadal jest oryginalna.