Dodaj do ulubionych

Wasze już-nie-ulubione imiona

23.04.22, 21:14
Pewnie każda z nas ma imiona, które kiedyś były topem topów, ale teraz uczucie uschło z różnych względów...

Ja zacznę - jako dziewczynka przeżywałam okres dogłębnej fascynacji bajką "Anastazja" i imieniem głównej bohaterki oraz jej najstarszej siostry - Olgi. Dzisiaj Anastazja wydaje mi się pretensjonalna, Olgę bardzo lubię, ale nie mogę sobie wyobrazić małej dziewczynki o tym imieniu.
W okresie późnej podstawówki moimi ulubionymi imionami były - uwaga - Judyta i Jowita. Nie mam pojęcia, skąd je w ogóle wzięłam.
Do niedawna Hania i Zosia - Hania mi zbrzydła, bo nagle zaczęła się wszystkim podobać. Zosię skutecznie obrzydziła mi babcia męża.

Z męskich imion w okolicach 2009 podobał mi się bardzo Mikołaj, później kuzynka nazwała tak syna i jakoś mi przeszło. W podstawówce podobał mi się Kacper.
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 23.04.22, 21:24
      Laura, Klara i Kornelia - Stały się zbyt popularne, a to mi przeszkadza. Choć Kornelię ciężko mi wykreślić, bo nie jest aż tak wysoko (okolice 25-30 miejsca).
      Lidia - Uświadomiłam sobie, że była sezonówką w latach 50. i jest odbierana przez niektórych jak Bożena czy Grażyna, choć w mniejszym stopniu.
      Daria - Też była trochę sezonówką, w latach 90. Choć brzmieniowo bardzo mi się podoba, to jednak ta "zeszłosezonowość" odbiera mu w moich oczach urok.
      Inga - Uświadomiłam sobie, że to zdrobnienie od Ingeborgi/Ingrydy.
      Laurencja - Pewnie nazywana byłaby Laurą, co niszczyłoby oryginalność tego imienia.
      Miłosława - Przestały mi odpowiadać zdrobnienia Miła i Miłka, a ich pewnie też nie dałoby się uniknąć.
    • sulimira Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 24.04.22, 07:16
      Antonina- nadal ja lubie, ale kiedys konkurowala na imie mojej corki. Zrobila sie zbyt popularna plus teraz nadalabym polskie imie.
      Konrad- tak chcialam nazwac synka i nadal podoba mi sie to imie, ale podobnie jak z Tosia znacznie bardziej podobaja mi sie polskie imiona. W meskich jest niesamowicie duzy wybor imion i moglabym nadac ich bardzo wiele. Na szczycie obecnie od wielu lat jest Sambor.
    • katarzynkaa Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 24.04.22, 23:57
      Laura - ukochane imię od 13 roku życia zbrzydło mi przez ogromną popularność.
      Diana - wybierałam to imię w dzieciństwie w zabawie (wy też tak robiłyście? Mój brat był Jankiem, a siostra... Tomkiem, bo chciała być chłopakiem 😉), teraz kojarzy mi się infantylnie
      Kornelia - popularność plus poznałam niefajną Kornelię
      Iga - jak wyżej, zwłaszcza zarozumiała Iga, której nie znosiłam. Zdałam sobie też sprawę, że to zdrobnienie, imię bez własnej etymologii
      Anastazja - za bardzo wschodnie
      Agata - lubiłam je w podstawówce, teraz mi się kojarzy z powiedzeniem "podłogę zamiata" + trochę ciotkowate

Rafał - ulubione imię w czasach nastoletnich. Teraz jest dla mnie zbyt zwykłe i kojarzy mi się z głupimi filmikami z YouTube "Koń Rafał"
      Paweł - ciągle lubię, ale jest zbyt zwykłe i przezroczyste
      Filip - nuuuuudne + zdrobnienie Fifi kojarzy mi się z psem, którego miałam w dzieciństwie
      Samuel - ciągle lubię, ale chyba mi trochę przechodzi. Jednak kojarzy się żydowsko (nie mam nic do Żydów, ale fakt pozostaje faktem). Przeczytałam też, że zdrobnienie Szmul jest właśnie od Samuela (nie podoba mi się, brzmi trochę jak połączenie żula z mułem i szajsem).
      • brulion Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 25.04.22, 11:21
        Diana - wybierałam to imię w dzieciństwie w zabawie (wy też tak robiłyście?

Taaaak, ale nie mogę sobie przypomnieć, jakie imiona wybierałam big_grin Wydaje mi się, że przez jakiś czas była to ta nieszczęsna Anastazja.

Co do Agaty, miałam fazę na proszenie, by się tak do mnie zwracano (mam tak na drugie), ale właśnie dzieci w zerówce szybko podłapały, że "Agata nogą zamiata" i mi przeszło.
        • polik17 Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 26.04.22, 09:55
          Ja, jak byłam mała zawsze wybierałam imię Wiktoria w zabawach big_grin Ostatnio nawet na pewnych zajęciach w szkole Pani cały czas przekręcała moje imię właśnie na Wiktorię😂 Tak bardzo mi się to podobało, że nawet jej nie poprawiałam hahah.
    • annthonka Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 25.04.22, 09:23
      Kiedyś uwielbiałam Ignacego - przeszło mi.

Klara - mam wrażenie, że spowszedniała mi właśnie przez forum, bo była tutaj często polecana, zanim jeszcze stała się popularna.

Sybilla - byłam zafascynowana tym imieniem, kiedy byłam byłam nastolatką.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 25.04.22, 20:48
      Zofia, Alicja, Zuzanna, Szymon, Leon, Gabriel
    • polik17 Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 26.04.22, 10:31
      Natalia - zawsze bardzo lubiłam to imię, jednak ostatnio całkiem przestało mi się podobać i z tego powodu wypadło z mojej listy. W sumie trochę przez popularność, w mojej okolicy naprawdę jest masa Natalek, ale też przez zdrobnienia albo raczej zgrubienia, jakie ostatnio non stop słyszałam od tego imienia (Natala, Nata, Tala itp.). I to one raczej spowodowały, że po prostu przestała mi się podobać.
      Aleksandra - również od zawsze jedno z moich ulubionych imion, ostatnio znacznie spada na mojej liście. Tylko z powodu ogromnej popularności, bo poznałam w swoim życiu naprawdę bilion Oli i po prostu chyba mi się przejada. To jedno z nielicznych popularnych imion, które naprawdę powoduje u mnie ziewanie. O dziwo, kiedy słyszę o kolejnej Emilce, Amelce, Ali, Wiktorii czy Mai nie mam tak - wręcz myślę sobie, że fajnie, że ktoś po raz kolejny wybrał to ładne imię😂
      Nadia - to imię lubiłam dobre kilka lat, po prostu podobało mi się z brzmienia. Nie przejmowałam się, że jest rosyjskie. Jednak wskutek obecnej sytuacji na Ukrainie przestałam je lubić. Poza tym zawsze miałam problem ze zdrobnieniem Nadii. Nadzia, Nadusia czy Nada wywołują u mnie nieprzyjemne dreszcze😂 I chyba też z tego powodu wyrzuciłam ją z mojej listy.
      Diana - przez kilka lat podobało mi się to imię, a teraz już wcale. Chyba zaczęło mi się kojarzyć trochę pretensjonalnie, coś ala Vanessa😂 Dlatego nie ma już go na mojej liście.
      Judyta - jeszcze nie tak dawno podobało mi się to imię, a dzisiaj już nie wiem, co takiego mi się w nim podobało. Zaczęło brzmieć w moich uszach chyba zbyt surowo i twardo😅
      Kamil - zawsze podobało mi się to imię i dobrze mi się kojarzyło, jednak obecnie chyba przez skojarzenia na tym forum po prostu zbrzydło mi. Poza tym zdałam sobie sprawę, że podobny Emil podoba mi się o wiele bardziej smile
      Beniamin - dzięki temu forum spodobało mi się to imię, jednak tylko na chwilę. Kiedy usłyszałam o zdrobnieniu Benek automatycznie zbrzydło mi😂
      Patrycy - dowiedziałam się o nim dzięki temu forum, spodobał mi się, ale również była to tylko chwilowa „miłość” i już nie widnieje to imię na mojej liście.
      Iwo - tak samo jak wyżej. Do tego zła odmiana lub jej brak bardzo mnie boli.
      Paweł - zawsze kojarzył mi się z batonikiem, ostatnio wyzbyłam się tego skojarzenia i przekonałam się do niego, jednak teraz znowu zaczyna mi to skojarzenie wracać i trochę przeszkadzać😂 Mimo tego ciągle mam na liście, tylko na niższej pozycji.
    • n.ataleczk.aa Re: Wasze już-nie-ulubione imiona 05.09.22, 22:24
      Amelia — wciąż mi się podoba, ale już nie w takim stopniu. Została mi po tym imieniu słabość do delikatnych imion i tych zakończonych na "lia". Znudziło mi się przez popularność, a także zniechęciło skojarzenie z wadą płodu, którego nie miałam, dopóki ktoś mi o nim nie powiedział.

Emilia — to były początki mojego zainteresowania imiennictwem, spodobało mi się, bo miało końcówkę „lia” jak Amelia. Gdy poznałam więcej pięknych imion ze wspomniana końcówka, to straciło dla mnie urok. Niestety spotkałam dość irytującą Emilke i skojarzenie z nią zupełnie przekreśliło mi to imię.

Vanessa — kiedyś tak lubiłam to imię, że używałam go jako pseudonimu w internecie. Widziałam w nim dużo ciekawych zdrobnień np. Vania, Neska. Po lekturze forum zrozumiałam, że jest to imię z tych Nikolowo-Brajankowych i sama doszłam do wniosku, że rzeczywiście dla dziecka w Polsce jest wiele lepszych wyborów.

Maja — czasami wydaje mi się za krótkie, ogólnie to mam kilkudniowe "fazy" na to imię, kiedy chciałabym w przyszłości nazwać w ten sposób córeczkę, a potem nagle mi przechodzi. Kiedyś było zdecydowanie na mojej ulubionej liście, a teraz przez moją zmienność mi przechodzi.

Alan — podobnie jak z Vanessą, zmieniło się, kiedy zainteresowałam się bardziej imionami, choć wciąż bardzo je lubię. Ma w sobie coś delikatnego i na żadnego jeszcze nie poznałam, więc mam tylko skojarzenie z mojej głowy z artystą, które ze słyszanych historii nieco się kłócili z rzeczywistymi Alanami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.