Dodaj do ulubionych

Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię?

06.06.22, 18:34
Hej, mam takie pytanie. Nie lubię imienia, które mam nadane przy urodzeniu, więc wybrałam sobie nowe. Moi rodzice to akceptują, ale niedługo planuję porozmawiać też z moimi chrzestnymi i poprosić, żeby zwracali się do mnie nowym imieniem (ew. bezosobowo, byle nie po staremu). Swojego imienia, które mam od urodzenia, nigdy specjalnie nie lubiłam, nie lubię i nie sądzę, żebym miała kiedyś polubić. Jest nie w moim guście, bardzo popularne, niefajnie mi się kojarzy i po prostu się z nim nie utożsamiam, dlatego nie lubię, gdy ktoś się tak do mnie zwraca. Proszę Was, jeśli możecie, o zaproponowanie mi jak najwięcej argumentów dla moich chrzestnych. Moi chrzestni są konserwatystami i katolikami (takimi bardzo praktykującymi). Oczywiście nie oceniam ich wiary ani poglądów, problem w tym, że bardzo prawdopodobne jest, że będą mówić coś w stylu "ochrzciliśmy Cię jako X, więc dla nas zawsze będziesz X a nie Y." I teraz pytanie, co mam im powiedzieć, jeśli nastąpi sytuacja, że nie będą chcieli zaakceptować mojej zmiany? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 06.06.22, 18:47
      Argumenty, jakie przyszły mi do głowy:

-Kościół nie ma nic przeciwko zmianie imienia;
      -Nawet papież wybiera sobie "nowe" imię;
      -Z nowym imieniem żyje Ci się lepiej, jesteś bardziej sobą, a z imieniem nadanym przy urodzeniu męczyłaś się;
      -Jesteś dorosła i to Twoja decyzja, dobrze przemyślana.
      • rybka1575 Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 06.06.22, 19:15
        Dziękuję smile a tak w ogóle, napisałam do Ciebie maila smile
      • polik17 Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 10.06.22, 01:29
        Podpisuję się smile I może dodałabym jeszcze, że na czole nie jestem podpisana moim imieniem, lecz mam tak w papierach, do czego ludzie się przyzwyczaili wink
    • annthonka Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 07.06.22, 12:30
      Ale do czego masz ich przekonywać, przecież to Twoja decyzja.

Po fakcie grzecznie informujesz, że zmieniłaś imię i prosisz, żeby zwracali się do Ciebie nowym imieniem. A jeżeli będą zwracać się do Ciebie starym, przypominasz: Mam na imię Julia, nie Kasia. I tak metodą zdartej płyty.
    • dalenia Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 07.06.22, 17:13
      A po co masz ich przekonywać? Jesteś dorosła, to Twoja decyzja. Powiedz, dlaczego ją podjęłaś i tyle. Jeszcze zrozumiałabym, gdyby problem dotyczył rodziców. Ale chrzestnych?
      • katarzynkaa Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 09.06.22, 22:13
        Właśnie. Przecież aż tak często się z nimi nie spotykasz.
    • katarzynkaa Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 09.06.22, 22:13
      Zdradzisz, jakie imię nosisz i na jakie będziesz zmieniać?
    • niii Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 20.03.23, 18:17
      W ogóle nie przekonywać, bo przekonanego się nie przekona, a to przede wszystkim Twój wybór, Twoje życie, więc innych przekona bez przekonywania Twoja konsekwencja oraz pewność siebie.
      Możesz informować za każdym razem o zmianie imienia, zrobić nadruk z nowym, gdzie tylko się da, przedstawiać się wszędzie wybrabym, pójść jak najszybciej do USC i złożyć wniosek, jeśli jesteś pełnoletnia. Powodzenia i nie przejmuj się tym, co myślą i mówią inni - nie są Tobą, nie czują tego, co Ty. Zaproś chrzestnych na urodziny, udekoruj dom balonikami z nowym imieniem, zamów tort z wyraźnie zaznaczonym świeżym imieniem, zaproś dwie, trzy osoby tak się do Ciebie zwracające oraz najbliższych o wsparcie sytuacyjne. Ten 'rytuał przejścia' ma sporą szansę pomóc Ci osiągnąć lepsze zrozumienie u chrzestnych, ponieważ działają oni w sferze schematu, inicjacji, akcji, rutyny, kultywacji ich pojęć uznawanych za sacrum.
      Kup także kartki z gotowym imieniem lub je napisz. Zapal przy nich świece, włącz klasyczną muzykę. Poczęstuj czymś, co ich zrelaksuje wstępnie.
      Wariant awaryjny - w razie początkowego braku reakcji, zaproś ich na spotkanie w kościele, gdzie razem z Tobą pomodlą się o objęcie Ciebie opieką Twojej imienniczki - wybranej patronki wink Powinno podziałać. Możesz stworzyć też filmik dla chrzestnych, w którym zobrazujesz co to znaczy czuć dyskomfort i czym jest współgranie duszy i 'ziemskich atrybutów ze 'sobą. Nowe imię to przepływ całkiem innej energii, może pozytywnie nakręcać i uzupełnić nas o pewne częstotliwości i mają na to przykład w Biblii - Abram zmienia imię na Abraham, Szaweł na Paweł smile
      Kolejną opcją jest dodanie drugiego imienia, którym będziesz się posługiwać, zamiast usuwać pierwsze lub odwrócenie kolejności imion - np. wybierasz Mia, a masz Karolina i tu byłaby opcja Mia Karolina, bez usuwania 1imienia , tylko przesunięcie go na drugą pozycję. Oczywiście możesz zacząć z ' czystą kartą ' i zmienić całkowicie imię lub dodać jeszcze kolejne jako drugie wtedy.
      Pozdrawiam serdecznie smile Wierzę, że wszystko można i zawsze znajdzie się rozwiązanie w każdej sytuacji ! smile
    • gaudencja Re: Jak przekonać chrzestnych że zmieniam imię? 20.03.23, 21:58
      rybka1575 napisał(a):

> moich chrzestnych. Moi chrzestni są konserwatystami i katolikami (takimi bardzo
      > praktykującymi). Oczywiście nie oceniam ich wiary ani poglądów, problem w tym,
      > że bardzo prawdopodobne jest, że będą mówić coś w stylu "ochrzciliśmy Cię jako
      > X, więc dla nas zawsze będziesz X a nie Y."

Powiedz im, że święta od Twojego imienia nadal będzie Twoją patronką w Kościele, ale czujesz się bardziej sobą, kiedy jesteś wołana innym imieniem i prosisz o jego używanie. Możesz też podesłać albo wydrukować taki artykuł deon.pl/wiara/duchowosc/czy-zmiana-imienia-to-grzech-czy-mozna-zmienic-patrona,453002

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.