rybka1575
06.06.22, 18:34
Hej, mam takie pytanie. Nie lubię imienia, które mam nadane przy urodzeniu, więc wybrałam sobie nowe. Moi rodzice to akceptują, ale niedługo planuję porozmawiać też z moimi chrzestnymi i poprosić, żeby zwracali się do mnie nowym imieniem (ew. bezosobowo, byle nie po staremu). Swojego imienia, które mam od urodzenia, nigdy specjalnie nie lubiłam, nie lubię i nie sądzę, żebym miała kiedyś polubić. Jest nie w moim guście, bardzo popularne, niefajnie mi się kojarzy i po prostu się z nim nie utożsamiam, dlatego nie lubię, gdy ktoś się tak do mnie zwraca. Proszę Was, jeśli możecie, o zaproponowanie mi jak najwięcej argumentów dla moich chrzestnych. Moi chrzestni są konserwatystami i katolikami (takimi bardzo praktykującymi). Oczywiście nie oceniam ich wiary ani poglądów, problem w tym, że bardzo prawdopodobne jest, że będą mówić coś w stylu "ochrzciliśmy Cię jako X, więc dla nas zawsze będziesz X a nie Y." I teraz pytanie, co mam im powiedzieć, jeśli nastąpi sytuacja, że nie będą chcieli zaakceptować mojej zmiany? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!