n.ataleczk.aa 05.12.22, 06:43 Cześć 😊 Jeśli był już wątek na ten temat to z góry przepraszam, nie mogłam niestety znaleźć. Artykuł z 25.01.2022r. Dzieci Anny i Piotra N. to: Lilianna (4 lata), Lidia, Laura, Lea (po 3 lata) i Lucja (2 lata). Co sądzicie o doborze imion? I przy okazji możemy się pobawić, jakbyście nazwały pięć córek, gdyby wszystkie musiały być na jedną literę? 😀 link do źródła: dziendobry.tvn.pl/parenting/maja-5-corek-w-tym-trojaczki-jednojajowe-5572447 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarzynkaa Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 09:09 Lucja przez L, a nie Ł? Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 12:24 Tak, Lucja przez L. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 11:03 Nie lubię imion wg takiego klucza 🤷. Lucja wygląda dla mnie dziwnie. W ogóle te imiona spoza listy moich ulubionych 😉. Potrzebuję czasu, żeby wybrać 5 znośnych imion na tę samą literę. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 07.12.22, 16:48 Podejmuję wyzwanie 😉. Najlepsze z tych na l, choć większość nie do nadania dla mnie. Leandra Lawinia Leonia Ludwika Lukrecja Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 11:14 Liliane i Lidie bardzo lubie, Lea i Lucja zupelniw nie w moim guscie. Jako zestaw, srednio poniewaz Lucja jest niespotykana, a Laura super popularna. Wole juz klucz popularnosci wydaje mi sie to bardziej sprawiedliwe. Moj zestaw na L to cos w stylu Liliana, Leandra, Lawinia, Lelislawa i Leokadia Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 01:02 Bardzo ładne wszystkie wytypowane Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 12:30 Dziekuje, L to dobra litera do imion zenskich Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 12:03 Mama dziewczynek ma profil na insta. "Mama do 5". Nie wiem jakim cudem nie mylą im się te imiona. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 15:40 Nie ma takiej opcji chyba, ze maja jakies przezwiska dla nich. Przy piatce nieuniknione sa pomylki, ale przy takim podbienstwie to ich celnosc musi byc niska Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 05.12.22, 14:32 Ogólnie pomysł nietrafiony. Gdybym ja miała nazwać pięć dziewczynek na L i do tego imionami, które nie są podobne do siebie, to byłaby pewnie Lucyna, Liwia, Leonia, Laura i Ludmiła, chociaż to strasznie na siłę. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 10:56 Podobają mi się te imiona, ale Lucja może być bardzo problematyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 16:45 Dla mnie zestaw ok, zamiast Lucji dałabym Lukrecję. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 17:32 A ja muszę przyznać, że całkiem podoba mi się ten zestaw Gdyby Lucja była Łucją przez "ł" wręcz powiedziałabym, że bardzo mi się podoba. Nie sądzę, że Lidia może mylić się z Laurą, Leą czy Lucją, natomiast Lilianna (Lilka-Lidka) jak najbardziej. Lucja może być też mylona przez innych z Łucją...Mimo wszystko doceniam, że jednak nie jest to zestaw z imionami z pierwszej 10, oprócz Laury. Ogólnie jest ciekawy. A co do kryterium wybierania imion na tę samą literkę - co, kto lubi Ja osobiście nie jestem fanką takich połączeń. Gdybym miała nazwać 5 córek, w tym trojaczki na literkę "L" postawiłabym na Lillę, Larę, Letycję, Luizę i Lunę Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 08.12.22, 00:25 Brawo za typowanie na L, wszystkie mi się podobają z podanych przez Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 08.12.22, 02:20 Bardzo mi miło Najwidoczniej mamy podobny gust☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 10.12.22, 18:26 polik17 napisała: > Gdybym miała nazwać 5 córek, w tym trojaczki na literkę "L" postawiłabym na Lil > lę, Larę, Letycję, Luizę i Lunę Mimo że Lara ro zdrobnienie od Larysy? Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 10.12.22, 21:23 Tak, od jakiegoś czasu sama Lara podoba mi się bardziej od Larysy Odpowiedz Link Zgłoś
helvetica Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 06.12.22, 20:55 Lidia i Lea dla mnie na tak, za resztą nie przepadam. Dokoptowałabym Ludwikę, Luizę i może Leonię choć jednak trochę za bardzo zbiega się z Leą. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 08.12.22, 09:45 Na pewno była już o nich mowa, bo pamiętam Lucję przez 'el'. Imiona same w sobie okej, lubię Liliannę, Lidię i Laurę. W takim zestawie to jednak dla mnie zbyt dużo. Ja na żadną literę nie jestem w stanie znaleźć 5-ciu imion, które podobałyby mi się na tyle, by je nadać własnemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 08.12.22, 11:23 dalenia napisała: > Ja na żadną literę nie jestem w stanie znaleźć 5-ciu imion, które podobałyby mi > się na tyle, by je nadać własnemu dziecku. Ja też. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 08.12.22, 18:12 Mi moze podoba sie piec imion i moglabym nadac, ale po co sie tak ograniczac gdy bardziej podobaja mi sie inne imiona? Moglabym nadac Damroke, Dobrawe i Dobroniege, ale do pozostalych dwoch musialabym odrzucic kolejne ulubione i nie ma to dla mnie sensu gdy klucz staje sie wazniejszy od sympati do imienia Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 10.12.22, 18:25 U mnie: Liberata Lilla Ludwina Ligia Leandra - wybrałam bez trudu, mogłabym mieć córki o tych imionach. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Pięć córek (w tym trojaczki) na L 11.12.22, 00:24 Oprócz Liberaty o pięknym znaczeniu (szukałabym innej końcówki do Liber-, np. Liberella) przekonują mnie wszystkie, przyjemne, wyjątkowe i fantazyjne Odpowiedz Link Zgłoś