sulimira 16.12.22, 07:31 Wikipedia: Aleksander Andrzej Bartosz Bieniasz Bieniawa Danilko Dobieslaw Domarat Dziwisz Florian Henryk Jakub Jaksa Jakusz Jan Janusz Jarand Jarosz Jasko Jedrzej Jerzy Lingwen Macko Marcin Mikolaj Msciszek Mszczuj Nadbor Paszko Pawel Petulin Pietrz Piotr Przedpelk Sasin Siemowit Slawiec Spytek Stanislaw Stasko Teodozjusz Wigand Witold Wladyslaw Wolczek Zawisza Zbigniew Zygmunt Zyndram Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 16.12.22, 17:23 Paszko i Paweł, Jaksa i Jakub - widać, że jeszcze panowała samowolka. Dziwisz i Sasin - nie wiedziałam, że to imiona, trzeba by do pisać do wątku o imionach-nazwiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 16.12.22, 21:20 Wedlug mnie i pewnie tylko mnie Jaksa jest slowianskim imieniem pochadzacym jeszcze z praslowianakiego jezyka. Jak w niektorych jezykach slowianskich znaczy silny. Junak w naszym jezyku podobnie. W praslowianskim koncowka - sa wzmacniala znaczenie jak w przypadku nadal uzywanych, beksa czy plaksa. Jezeli jest to imie slowianskie to oznaczalo najsilniejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 17.12.22, 15:01 emnilda.wolna napisała: > Paszko i Paweł, Jaksa i Jakub - widać, że jeszcze panowała samowolka. Raczej nikt sobie nie zawracał głowy koniecznością używania przez całe życie imienia w pełnej formie, co nie oznacza, że na chrzcie nie dawano form oficjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sferoplast Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 16.12.22, 22:27 Jarosz - piękne imię, zwłaszcza do nazwisk typu 'Kapusta'. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 16.12.22, 23:24 W ogóle nie uświadamiałam sobie, że nazwisko Przedpełska pochodzi od imienia. Kto wie ile jest takich nazwisk, które już się nie kojarzą. Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 17.12.22, 04:26 Bardzo wiele miedzy innymi wyzej wymieniony Jarosz Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Bitwa pod Grunwaldem: uczestnicy po polskiej 17.12.22, 04:34 Chyba zaczelo sie od nazywania po przodkach np. Boleslaw Mieszkowic. Nazwiska pochodza tez od zawodow np. Kowal czy Kowalski. Nazwy miast i wsi pochodza od imion wlascicieli dlatego wszystko jest tak polaczone przynajmniej w Polsce i naszym jezyku. Odpowiedz Link Zgłoś