Dodaj do ulubionych

Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki

31.12.22, 17:46
Dziękuję Wam za udział w zabawie!
Oto wyniki tegorocznego rankingu imion żeńskich:

1. Łucja 5 pkt.
2. i 3. ex aequo Felicja i Idalia 4,5 pkt.

4.-6. ex aequo Aurelia, Rozalia, Waleria 4 pkt.
7. Franciszka 3,5 pkt
8.-11. Adelajda, Florentyna, Marcjanna, Nawoja 3 pkt.
12. Marianna 2,5 pkt.
13.-22. ex aequo Adela, Apolonia, Ariadna, Dobrawa, Dobromira, Eleonora, Eunika, Klara, Klementyna, Teofila 2 pkt.
23. i 24 ex aequo Kalina i Konstancja 1,5 pkt.
25.-33. ex aequo Celestyna, Emnilda, Filomena, Kornelia, Laura, Leandra, Ludwika, Melania, Stefania 1 pkt.
34. i 35. ex aequo Ida i Wanda 0,5 pkt.

Żadne głosy negatywne ani pozytywne nie padły na Cecylię i Matyldę

Wynik ujemny odnotowały Tomiła i Żywia (-0,5 pkt.) oraz Gerlinda, Sulisława i Sydonia (-1 pkt.).

Najwięcej głosów "na nie" padło na Sulisławę.

Co sądzicie o wynikach?
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 17:48
      Dodam jeszcze, że w przypadku Tekli głosy dodatnie i ujemne zbilansowały się - jej wynik to 0 pkt.
    • sulimira Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 18:04
      Zwyciezczynie byly do przewidzenia, ale wysoka pozycja Waleri troche zaskakuje i imiona, ktore sie znalazly wsrod najpopularniejszych np. Ariadna czy Teofila
    • sulimira Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 18:04
      Ogolnie bardzo podobaja mi sie wybrane przez nas imiona
    • sulimira Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 18:06
      Dziekujemy za sylwestrowy prezent
    • n.ataleczk.aa Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 19:30
      Nie spodziewałam się, że akurat Łucja będzie pierwsza. Podoba mi się to top; Łucja, Felicja i Idalia - uwielbiam 🥰.
    • lukrecja_86 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 22:10
      Też jestem trochę zdziwiona Łucją na pierwszym miejscu, ale jeszcze bardziej Franciszką na tak wysokiej pozycji. Większość imion mi się podoba z wyjątkiem Filomeny i Wandy . Szkoda, ze Żywia z ujemnym wynikiem, Nawoja piękna.
      • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 19:41
        Łucja w czołówce była już w pierwszych rankingach - nie przeglądałam teraz wszystkich wyników, ale w 2005 i 2006 była bardzo wysoko.
    • polik17 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 31.12.22, 23:38
      Bardzo cieszę się z tak wysokiej pozycji Łucji i Idalii smile Fajnie, że znalazła się też Adelajda, bardzo lubię to imię big_grin Trochę zaskoczyła mnie Franciszka tak wysoko. Ogólnie ciekawy ranking smile
    • emnilda.wolna Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 00:52
      Łucja ❤️
      Felicja i Idalia - mam wrażenie, że ostro wspinają się w rankingach, choć nadal są dość rzadkie. Łucja natomiast jest już zauważalna w przestrzeni publicznej. Ciekawe, czy ranking forum zwiastuje taką karierę kolejnym imionom? Dziewczyny, które siedzicie tu od lat, macie jakieś obserwacje?
      • remigia1 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 02:23
        Ja siedzę tutaj od zaledwie roku (we wcześniejszych latach tylko pobieżnie czytałam wątki).
        Ale oglądając rankingi z poprzednich lat zauważyłam, że forum "zwiastowało karierę" np. imieniu Klara.
        • emnilda.wolna Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 03:48
          Dzięki, bardzo ciekawe. Sama bym nie wróżyła wielkiej kariery Felicji ani - zwłaszcza - Idalii, ale Laurze też nie wróżyłam aż takiej, więc pewnie nie wyczuwam trendów.
          • remigia1 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 17:40
            Ja też nie wróżę wielkiej kariery Idalii. Uważam, że zbyt mało osób ma w ogóle świadomość istnienia tego imienia.
    • zamarzenia90 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 03:06
      Świetny rankingwink
    • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 17:37
      Głosowałam na NIE przeciwko Konstancji, więc jeden wynik ujemny zanotował wink Podoba mi się Idalia i Felicja z pierwszej trójki. Wiele niezgrabnych imion się tu jednak wdarło - Florentyna, Klementyna. Łucja mnie nie zachwyca, już lepsza Lucja o ile w ogóle. Za mało głosów można było oddać dodatnich i ujemnych. Gdyby dostępne były trzy minusy, wskazałabym Konstancję wraz z Łucją, Florentynę ex aequo z Klementyną.
      • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 19:38
        niii napisała:

> Głosowałam na NIE przeciwko Konstancji, więc jeden wynik ujemny zanotował wink

Cóż, może nieprzypadkowo otrzymała 1,5 punktu w sytuacji, gdy każdy głos dodatni to jeden punkt.

P
        > odoba mi się Idalia i Felicja z pierwszej trójki. Wiele niezgrabnych imion się
        > tu jednak wdarło - Florentyna, Klementyna.

Nie są to imiona "niezgrabne", tylko imiona, które tobie się nie podobają. Proszę o zachowanie standardów pisania o imionach.

Gdyb
        > y dostępne były trzy minusy, wskazałabym Konstancję wraz z Łucją, Florentynę ex
        > aequo z Klementyną.

Trzy minusy przydzieliłabyś czterem imionom? O_O Brawurowo.
        • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 02.01.23, 10:36
          W moim odczuciu niezgrabne i wszędzie dodaję, że moim skromnym zdaniem, a być może wielu innych również. Ja piszę jedynie o brzmieniu, które mi się nie podoba albo o nadmiernej popularności. Nie szkaluję żadnych imion i nie rozumiem, za co była usunięta moja wypowiedź w innym temacie. Proszę mi nie grozić. O Blance Lipińskiej wspomniałam jak o kontrowersyjnej postaci i nie obrażałam Jej w żaden sposób. Broniłam imion Nikola i Blanka, by nikt ich bezmyślnie nie stygmatyzowal.
          • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 03.01.23, 22:37
            niii napisała:

> W moim odczuciu niezgrabne i wszędzie dodaję, że moim skromnym zdaniem,

Wydaje ci się. Nie dodałaś tego.

> albo o nadmiernej popularności. Nie szkaluję żadnych imion

Pewnie, że nie - imion nie da się szkalować.

i nie rozumiem, za
            > co była usunięta moja wypowiedź w innym temacie. Proszę mi nie grozić.

Nikt ci nie grozi. Prośba administratora nie jest groźbą, jest prośbą - przywołaniem do porządku. Kierowanie takich wezwań do foremek jest zbójeckim prawem administratora.

O Blance
            > Lipińskiej wspomniałam jak o kontrowersyjnej postaci i nie obrażałam Jej w żad
            > en sposób.

Obrażałaś bardzo wiele innych osób; padły takie sformułowania, jak "demonizatorom odbiła palma turbosłowiańska", "Banda rozpuszczonych dorobkiewiczów, pseudo jElyt polskich nadaje sobie samozwańcze prawo do szkalowania imion". Otóż pomyliłaś chyba to forum z życiem społeczno-politycznym ostatnich lat i chcesz tu zaprowadzić standardy z niego rodem. Na tym forum takie znieważanie nie będzie tolerowane, tego typu język nie jest akceptowany, a każdy ma prawo do swojej opinii o różnych imionach i może ją bezpiecznie wypowiedzieć w kulturalny sposób i nie jest i nigdy nie będzie to "samozwańcze". Nikt nie może być obrażany z tego powodu, że ty odmawiasz innym prawa do posiadania własnej opinii, ponieważ ci ona nie odpowiada.

Broniłam imion Nikola i Blanka, by nikt ich bezmyślnie nie stygmatyz
            > owal.

Imion nie da się stygmatyzować; bezmyślnie można jedynie używać tego słowa w odniesieniu do imion, a nie - stygmatyzować imiona. Zapoznaj się ze znaczeniem tego słowa; będzie łatwiej się komunikować, kiedy będziesz trzymała się powszechnie obowiązujących znaczeń słów w języku polskim, a jeśli aspirujesz do rozsądzania, kto jest elitą, a kto pseudo-, wypadałoby najpierw opanować język ojczysty. Polecam na początek sjp.pwn.pl/
            • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 04.01.23, 00:44
              W porządku. Nie obraziłam w niczym Blanki Lipińskiej, bo Ona rzeczywiście jest osobą w moim przekonaniu, dyskusyjną i celowo prowokuje. Nie podoba mi się bardzo Jej uprzedmiotowujacy kobiety wpływ na mentalność młodych dziewczyn i to ujęłam pokrótce. Osobiście nie mam nic do imion typu Konstancja czy Łucja, dajmy też szansę innym imionom czekającym na swój czas. Moje komentarze dotyczące minusów były żartem, zminusowalam najpopularniejsze, by dać możliwość innym nieodkrytym jeszcze, równie pięknym i szlachetnym imionom z rankingu. Doceniam zaangażowanie oraz miły konkurs. Wy tylko czasem nie rozumiecie, że piszę często testując nastawienie innych wink Strona rozwija się i wraz z nią podejście piszących tutaj. Polecam innym że względu na szeroki wybór, dostępne źródła oraz ciekawe dyskusje. Pozdrawiam serdecznie smile
            • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 04.01.23, 01:15
              Nie rozumiem zarzutów odnośnie kultury języka, panuję nad nim bez zarzutu, nie popełniam ani rzeczowych, ani ortograficznych błędów, a jeśli jakiekolwiek, to są to literówki lub brak przecinków, typowy dla pisania z poziomu telefonu. Sprzeciwiam się naznaczeniu imion i o tym była wypowiedź. Nie kierowałam jej do naszych dziewczyn, a do polskiego ogółu uprzedzeń dotyczących imion importowanych. Wiem, że mądry człowiek nie będzie się kierował czyjąś opinią środowiskową, tylko wybierze imię że względu na własne upodobania. Prawie każde imię, oprócz nielicznych rodzimych, pochodzi w Polsce z importu. Wyjaśniam także zjawisko hipokryzji imienniczej - staromodne ,klasyczne imiona są nadawane również w najniższej rzeczywistymi ambicjami klasie, wyłącznie dla podkreślenia domniemanego statusu - ostatnie interwencje dotyczyły wieku Zoś, Janinek, Stefanii, a nie są to imiona 'nowobogackie'. Dzisiejsza uduszona roczna dziewczynka to nie Nikola, a tym razem Martyna. Patologie mogą nadawać każde imię ale to nie oznacza, że wybrane imię trzeba zdyskredytować, a wyłącznie styl życia patosfer. A krytykowana wszędzie niesłusznie Nikola za 20 lat upowszechni się być może na zasadzie obecnej Zofii i nikogo dziwić ani razić nie będzie, spełnia zasady poprawnego spolszczenia i nie odstaje od innych uznanych imion obcego pochodzenia. Nikola nie jest dla mnie imieniem amerykańskim, a greckim i o potężnym i pięknym znaczeniu, dobrej energii, niesprawiedliwie opluwanym w Polsce. Ja nie naznaczam nikogo ze względu na imię, nawet jeśli nosi nieprzeciętnie drażniące mnie ( np. Hanna, Janina i zakończone na - tyna) i nie biorę udziału w szerzeniu przykrych stereotypów smile
              • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 04.01.23, 21:44
                niii napisała:

> Nie rozumiem zarzutów odnośnie kultury języka, panuję nad nim bez zarzutu, nie
                > popełniam ani rzeczowych, ani ortograficznych błędów, a jeśli jakiekolwiek, to
                > są to literówki lub brak przecinków, typowy dla pisania z poziomu telefonu.

Używasz wielu słów niezgodnie z ich znaczeniem i łączliwością - czyli popełniasz mnóstwo błędów leksykalnych, inne pominę. Ponadto nie jest kulturalne obrażanie innych, a ostatnio co twój post, to najeżony jest pogardliwymi określeniami. Kilka już było znów ostatnio na granicy kwalifikującej do wycięcia. Nie jest to miejsce na tego typu dyskusje. Jeśli masz dalsze wątpliwości, zapraszam na mail gazetowy.
    • dalenia Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 01.01.23, 23:09
      Myślałam, że Łucja na forum już się nieco przejadła, a tu proszę. Pozostałe imiona z podium nie dziwią smile zaskakuje mnie fakt, że nikt nie głosował na Matyldę, a wydaje mi się, że to też dość częsta propozycja na naszym forum.

Dziękujemy, Gaudencjo, za Twoją pracę nad rankingiem!
      • gaudencja Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 03.01.23, 22:15
        Dziękuję za wszystkie Wasze miłe głosy smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 02.01.23, 11:19
      Z najwyżej punktowanych jedynie Waleria mi się podoba na tyle, że mogłabym tak nazwać córkę. Po pierwszej piątce widać, że obecnie imiona ze zbitką liter "li" cieszą się szczególnym upodobaniem. Tylko Łucja wyłamuje się z tej zasady.
    • muezza Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 03.01.23, 00:51
      Ojej, na podium pełen zestaw imion, które są tak bardzo "nie moje" big_grin
      • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 03.01.23, 15:43
        Mam podobne odczucia, niestety rodzice nie nadają oryginalnych i rzadziej spotykanych imion, tylko trzepią do bólu garść, na którą rzuciła się większość.. Bardzo ' niemoje' z rankingu to : Konstancja, Łucja, Florentyna, Klementyna, Marcjanna ale zauważam też wiele pozytywnych - Waleria, Ariadna, Felicja, Idalia, Nawoja, Adelajda, Aurelia, Rozalia i doceniam konkurs męski identycznie. Moją prywatną zwyciężczynią spośród zwycięskiej czołówki jest Waleria.
        • muezza Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 09.01.23, 23:21
          Cóż, my wsparliśmy statystyki imion rzadkich. W domu mała Nawoja smile generalnie nie uważam, że imiona wybrane na podium są brzydkie, tylko ew. właśnie dość popularne jak na to forum (np. Łucja) lub takie, które nie odpowiadają moim osobistym gustom - ale to rzecz osobnicza. Po prostu w porównaniu z zeszłym rokiem o wiele mniej mam zbieżności gustowych.
          • niii Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 10.01.23, 00:43
            Nawoja, cudowne imię smile smile smile
    • remigia1 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 03.01.23, 13:36
      Zauważyłam, że mój gust jest bardziej zbieżny z gustem forumowiczek w przypadku imion męskich. W przypadku imion żeńskich podoba mi się znacznie mniej imion z tegorocznego rankingu.
      • n.ataleczk.aa Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 04.01.23, 08:04
        Mam odwrotnie 🙂
        • polik17 Re: Ranking imion żeńskich 2022 – wyniki 04.01.23, 09:41
          Ja też big_grin Czasem mam wrażenie, że naprawdę mam inny gust do imion męskich od dziewczyn smile Przykładowo uwielbiam Mikołaja, Nikodema, Floriana czy Dominika.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.