Dodaj do ulubionych

Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze imiona

05.01.23, 23:08
W 2022 roku w Lublinie wydano 6303 aktów urodzenia.

Zuzanna 130
Alicja 105
Hanna 104
Laura 99
Zofia 97
Maja 94
Oliwia 87
Julia 82
Maria 76
Aleksandra 73

Antoni 160
Aleksander 158
Nikodem 135
Franciszek 128
Jan 124
Jakub 112
Mikołaj 106
Stanisław 104
Ignacy 104
Szymon 101

kurierlubelski.pl/lublin-zuza-pobila-alicje-antek-z-aleksandrem-szli-leb-w-leb-jednak-wygral-najlepszy-sprawdz-najpopularniejsze-imiona-nadane-w/ar/c1-17175491
Najrzadsze imiona.
"W Chełmie urodziła się Carmen, Estera, Rita i Tycjan. W Lublinie choćby Jaśmina i Korneliusz, w Białej Podlaskiej - Frida, Gloria, Lea, Liwia, Gaja, Miriam i Rotmir. Z kolei w Zamościu na świat przyszła Nel, Noemi, Liwia, Mia oraz Dorian, Leo, Aron i Bastian, a w Puławach - Kosma, Jeremi i Ludwika".

www.dziennikwschodni.pl/lublin/lubelskie-najpopularniejsze-imiona-dla-dzieci-2022,n,1000318662.html
Obserwuj wątek
    • katarzynkaa Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 05.01.23, 23:09
      Wszystkie najrzadsze imiona w Białej Podlaskiej są piękne! 💙 Rotmir? Nie słyszałam.
    • katarzynkaa Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 05.01.23, 23:12
      Estera, Jaśmina, Gloria, Gaja, Miriam, Noemi, Jeremi - to miód na moje serce 💙💙💙
    • niii Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 00:42
      Zostawiłabym : Jaśmina, Gloria, Lea , Liwia, Nel, Tycjan, Noemi, Mia, Leo, Ludwika , Kosma , Estera i Miriam.
    • emnilda.wolna Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 01:01
      Rotmir??

Bastian - czuję, że zrobi karierę.
      • sulimira Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 01:29
        Tak, Sebastian kojarzy sie obciachowo teraz to klase podnosi Bastian.
        Tez nie wiem o co chodzi z Rotmirem, ale i tak nie przebije ubieglorocznefo Wszemly
      • gaudencja Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 12:34
        emnilda.wolna napisała:

> Bastian - czuję, że zrobi karierę.

Nie jestem pewna, niewiele dzieli tę formę od wyrazu "bestia", może też wywoływać asocjacje z basztą.
    • paula.anna Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 11:41
      Z najrzadszych podoba mi się Kosma i Estera 🙂.

Zdecydowanie nie podoba mi się Nel, Leo, Rita, Carmen, Dorian. Cieszę się, że należą do kategorii najrzadziej nadawanych.
    • n.ataleczk.aa Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 11:57
      Najrzadsze imiona przepiękne 😍. Szczególnie moją uwagę przykuły Estera, Rita, Jaśmina, Gloria, Lea, Liwia, Gaja, Noemi, a najbardziej Ludwika. Leo jest bardzo ładny, choć wolę go zdecydowanie jako zdrobnienie od np. Leonarda. Bastiana, kiedyś miałam na liście ulubionych, ale przeszło mi zainteresowanie nim. Carmen polubiłam przez spotkaną przeuroczą dziewczynkę o tym imieniu. Mia coraz częstsza, fenomenu Nel nie rozumiem. Już Nela jest dość skrótowa, nie wiem po co skracać ją jeszcze bardziej. Jest mnóstwo pięknych imion, które można skrócić do Neli lub Nel np. Aniela, Kornelia, Petronela.
    • remigia1 Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 12:13
      Nie wrzucałabym Carmen do jednego worka z Fridą, Mią, Nel i Ritą. Jak to ujęła RJP, jest to imię: "silnie zakorzenione w kulturze". Poza tym podoba mi się brzmieniowo, ale niestety trochę kojarzy z Karmą.

Nel to baaardzo ładne zdrobnienie wg mnie, ale nie podoba mi się w roli pełnego imienia.

Dorian - znam jednego chłopaka o tym imieniu. Niestety, ale to imię brzmi dla mnie trochę "obciachowo".

Lea - super.

Liwia - chyba jest sezonówką obecnie, więc unikałabym go.

Gaja - bardzo ładne, ale chyba wolę Kaję.

• remigia1 Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 06.01.23, 12:14
        *karmą
    • sulimira Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 17.01.23, 23:05
      kurierlubelski.pl/nietypowe-imiona-dla-dzieci-nadane-w-2022-roku-jakie-pomysly-mieli-rodzice-lista/ga/c11-17169157/zd/63744087Adeline
      Aldona
      Bibianna
      Dzasmina
      Ewangelina
      Goja
      Iwa
      Jolanda
      Mariana
      Nasturcja
      Tulia

Ambrozy
      Ari
      Celestyn
      Filemon
      Herbert
      Jamie
      Modest
      Odyseusz
      Serafin
      Walenty
      Witoslaw
      • emnilda.wolna Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 17.01.23, 23:35
        Coś jest nie tak z linkiem.
        • sulimira Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 18.01.23, 02:16
          Nie wiem dlaczego link nie dziala. Znalazlam posrod stron z najrzadszymi imionami
        • sulimira Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 18.01.23, 02:19
          Probuje jeszcze raz
          kurierlubelski.pl/nietypowe-imiona-dla-dzieci-nadane-w-2022-roku-jakie-pomysly-mieli-rodzice-lista/ar/c11-17169157
      • emnilda.wolna Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 17.01.23, 23:41
        Imiona - w swojej oryginalności bardzo różnorodne. Lubię Herberta, Aldona już bez wzruszeń, ale przez wiele lat planowałam nadać. Nasturcja zwraca uwagę. Największe brawa za odwagę dla rodziców Ewangeliny - mnie już zawsze będzie się kojarzyć literacko z ciągiem Ewangelina, Eglantyna, Żelatyna, ale nie dajmy się zniechęcić. wink
      • niii Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 18.01.23, 05:30
        Brawo za najrzadszy zestaw smile O Ewangelinie wspominałam kiedyś, wspominając nietypowe imiona. Skraca się ją do Vangeliny również. Z listy uwagę przyciąga też Nasturcja i Tulia. Goi nie lubię ale widzę 1 raz w ogólnym zestawieniu.
      • n.ataleczk.aa Re: Lubelskie - najpopularniejsze i najrzadsze im 18.01.23, 11:08
        Lubię Bibiannę oraz Tulię i doceniam Nasturcję. Z męskich ładni Celestyn, Filemon oraz Odyseusz.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.