polik17 06.01.23, 12:50 Które z tych imion bardziej Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 13:05 Lilla. Poza wszystkim, ma historię w języku polskim. Lilia jest kwiatem i zdrobnieniem Liliany. Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 14:53 Lilla. Lilia to w moim odczuciu współczesny wymysł przez analogię do Róży czy Dalii. Brzmi ładne, ale Magnolia też. Chyba że się mylę, po prostu imię Lilla znałam, o Lilii usłyszałam na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 15:01 To ja o imieniu Lilla usłyszałam na forum i bardzo mi się spodobało Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 16:17 emnilda.wolna napisała: > Chyba że się mylę, po prostu imię Lilla znałam, o Lilii usłyszałam na forum. Ja tak samo. I podpisuję się pod tym postem. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 13.01.23, 22:42 Magnolia bardzo ładnie brzmi, podzielam Odpowiedz Link Zgłoś
sulimira Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 15:27 Lilla, brzmienie podoba mi sie bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 16:26 Lilia, ale Lilla też jest bardzo ładnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lilla czy Lilia? 07.01.23, 21:12 Dla mnie właśnie te wszytskie liliowe imiona są o tyle problematyczne, że nigdy nie wiem, czy tam jest L czy I, pojedyncze, podwójne, czy jakie jeszcze 🙈 Więc chyba z tych dwóch wybrałabym Lilię, bo wydaje mi się mniej problematyczna w użyciu. Bałabym się, że z Lilli będą robić Lilę czy Lilię właśnie - mimo Wenedy. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 16:42 Jest jeszcze Lila, Lilly, i Lilanna w Polsce. I oczywiście Liliana oprócz Lilianny. Wypatrzyłam też gdzieś Lilibellę, Liliozę i Lilarozę, Lilissę, Lilikę i Lilindę Za granicą popularne stało się imię Leilani, jeśli chodzi o podobieństwo samych liter, nie znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 18:02 niii napisała: > Jest jeszcze Lila, Lilly, i Lilanna w Polsce. W Polsce są także np. imiona mongolskie czy wietnamskie, niewiele z tego wynika dla polskiego zasobu imienniczego. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 20:31 Tak ale dopiero niedawno oficjalnie pozwolono na Lilly u nas, a Lilanna ( nie Lilianna) jest rzadko wybierana. Osobiście wolę Lilię za to, że pochodzi wprost z natury, a Lilla ma też swój tajemniczy urok Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 09.01.23, 00:02 niii napisała: > Tak ale dopiero niedawno oficjalnie pozwolono na Lilly u nas, Nie było zakazu nadawania imion obcych. Nadal go nie ma, ale to nie oznacza, że korzystanie bez ograniczeń z możliwości nadawania obcych imion przestało być pretensjonalne. a Lilanna ( nie L > ilianna) jest rzadko wybierana. Trudno oczekiwać, że często nadawana będzie zepsuta forma powszechnie znanego imienia, którą właśnie ad hoc wymyśliłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 09.01.23, 02:22 Lilanna jest już legalnie ujęta. Nie wymyśliłam żadnej z nich akurat Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 16:23 Tak, tylko, że po co nadawać niepoprawną formę popularnego imienia? Lilanna na okrągło byłaby mylona z Lilianą... Odpowiedz Link Zgłoś
emnilda.wolna Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 16:36 polik17 napisała: > Tak, tylko, że po co nadawać niepoprawną formę popularnego imienia? Lilanna > na okrągło byłaby mylona z Lilianą... Aż sprawdziłam: forma Lilanna została nadana 4 kobietom w Polsce. Jedyny powód, jaki sobie mogę wyobrazić, to numerologia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 13.01.23, 22:41 Prawdopodobnie, chyba dlatego, że modni rodzice szukają jakiejś awangardy dla już istniejących imion. Przy Lilannie będzie mnóstwo pomyłek w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 21.01.23, 13:20 emnilda.wolna napisała: > Aż sprawdziłam: forma Lilanna została nadana 4 kobietom w Polsce. Jedyny pow > ód, jaki sobie mogę wyobrazić, to numerologia itp. Jest mnóstwo literówek przy rejestracji imion i sądzę, że w czterech przypadkach urzędnik wpisujący imię po prostu się pomylił, czego rodzice nie zauważyli. Odpowiedz Link Zgłoś
kopiborsik Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 14:14 Chyba jednak Lilla. Btw, znam Lillę - Węgierkę i Lilię - Rosjankę. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Lilla czy Lilia? 15.01.23, 22:24 Wybrałabym Lillę - ciekawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Lilla czy Lilia? 24.02.23, 16:31 Ostatnio podoba mi się też Lilena ( miks od Lili i Leny) i Lilan(n)a. A najbardziej Lilissa, Lilika, Lilibella, Lilibet i Lila. Ze znanych liliowych: 1. Lila 2. Lilia 3. Liliana 4. Lilla Z pisanych inaczej lubię: Lili, Lily, Lilou choć może być problem w Polsce. Istnieje jeszcze Lilioza, prawdopodobnie albo odmiana albo Lilaroza w skrócie. Brzmi jak Mimoza trochę. Odpowiedz Link Zgłoś