Dodaj do ulubionych

Lilla czy Lilia?

06.01.23, 12:50
Które z tych imion bardziej Wam się podoba? smile
Obserwuj wątek
    • gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 13:05
      Lilla. Poza wszystkim, ma historię w języku polskim. Lilia jest kwiatem i zdrobnieniem Liliany.
    • remigia1 Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 14:27
      Wolę Lilię.
    • emnilda.wolna Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 14:53
      Lilla. Lilia to w moim odczuciu współczesny wymysł przez analogię do Róży czy Dalii. Brzmi ładne, ale Magnolia też.

Chyba że się mylę, po prostu imię Lilla znałam, o Lilii usłyszałam na forum.
      • polik17 Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 15:01
        To ja o imieniu Lilla usłyszałam na forum i bardzo mi się spodobało big_grin
      • gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 16:17
        emnilda.wolna napisała:

> Chyba że się mylę, po prostu imię Lilla znałam, o Lilii usłyszałam na forum.

Ja tak samo. I podpisuję się pod tym postem.
      • niii Re: Lilla czy Lilia? 13.01.23, 22:42
        Magnolia bardzo ładnie brzmi, podzielam smile
    • sulimira Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 15:27
      Lilla, brzmienie podoba mi sie bardziej
    • n.ataleczk.aa Re: Lilla czy Lilia? 06.01.23, 16:26
      Lilia, ale Lilla też jest bardzo ładnym imieniem.
    • mmk9 Re: Lilla czy Lilia? 07.01.23, 12:05
      Liliana
    • dalenia Re: Lilla czy Lilia? 07.01.23, 21:12
      Dla mnie właśnie te wszytskie liliowe imiona są o tyle problematyczne, że nigdy nie wiem, czy tam jest L czy I, pojedyncze, podwójne, czy jakie jeszcze 🙈 Więc chyba z tych dwóch wybrałabym Lilię, bo wydaje mi się mniej problematyczna w użyciu. Bałabym się, że z Lilli będą robić Lilę czy Lilię właśnie - mimo Wenedy.
      • zamarzenia90 Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 19:27
        Mam tak samo😆
    • niii Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 16:42
      Jest jeszcze Lila, Lilly, i Lilanna w Polsce. I oczywiście Liliana oprócz Lilianny. Wypatrzyłam też gdzieś Lilibellę, Liliozę i Lilarozę, Lilissę, Lilikę i Lilindę Za granicą popularne stało się imię Leilani, jeśli chodzi o podobieństwo samych liter, nie znaczenia.
      • gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 18:02
        niii napisała:

> Jest jeszcze Lila, Lilly, i Lilanna w Polsce.

W Polsce są także np. imiona mongolskie czy wietnamskie, niewiele z tego wynika dla polskiego zasobu imienniczego.
        • niii Re: Lilla czy Lilia? 08.01.23, 20:31
          Tak ale dopiero niedawno oficjalnie pozwolono na Lilly u nas, a Lilanna ( nie Lilianna) jest rzadko wybierana. Osobiście wolę Lilię za to, że pochodzi wprost z natury, a Lilla ma też swój tajemniczy urok smile
          • gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 09.01.23, 00:02
            niii napisała:

> Tak ale dopiero niedawno oficjalnie pozwolono na Lilly u nas,

Nie było zakazu nadawania imion obcych. Nadal go nie ma, ale to nie oznacza, że korzystanie bez ograniczeń z możliwości nadawania obcych imion przestało być pretensjonalne.

a Lilanna ( nie L
            > ilianna) jest rzadko wybierana.

Trudno oczekiwać, że często nadawana będzie zepsuta forma powszechnie znanego imienia, którą właśnie ad hoc wymyśliłaś.
            • niii Re: Lilla czy Lilia? 09.01.23, 02:22
              Lilanna jest już legalnie ujęta. Nie wymyśliłam żadnej z nich akurat smile
              • polik17 Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 16:23
                Tak, tylko, że po co nadawać niepoprawną formę popularnego imienia? big_grin Lilanna na okrągło byłaby mylona z Lilianą...
                • emnilda.wolna Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 16:36
                  polik17 napisała:

> Tak, tylko, że po co nadawać niepoprawną formę popularnego imienia? big_grin Lilanna
                  > na okrągło byłaby mylona z Lilianą...

Aż sprawdziłam: forma Lilanna została nadana 4 kobietom w Polsce. uncertain Jedyny powód, jaki sobie mogę wyobrazić, to numerologia itp. wink
                  • niii Re: Lilla czy Lilia? 13.01.23, 22:41
                    Prawdopodobnie, chyba dlatego, że modni rodzice szukają jakiejś awangardy dla już istniejących imion. Przy Lilannie będzie mnóstwo pomyłek w przyszłości wink
                  • gaudencja Re: Lilla czy Lilia? 21.01.23, 13:20
                    emnilda.wolna napisała:

> Aż sprawdziłam: forma Lilanna została nadana 4 kobietom w Polsce. uncertain Jedyny pow
                    > ód, jaki sobie mogę wyobrazić, to numerologia itp. wink

Jest mnóstwo literówek przy rejestracji imion i sądzę, że w czterech przypadkach urzędnik wpisujący imię po prostu się pomylił, czego rodzice nie zauważyli.
    • kopiborsik Re: Lilla czy Lilia? 12.01.23, 14:14
      Chyba jednak Lilla.

Btw, znam Lillę - Węgierkę i Lilię - Rosjankę.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Lilla czy Lilia? 15.01.23, 22:24
      Wybrałabym Lillę - ciekawsze.
    • niii Re: Lilla czy Lilia? 24.02.23, 16:31
      Ostatnio podoba mi się też Lilena ( miks od Lili i Leny) i Lilan(n)a. A najbardziej Lilissa, Lilika, Lilibella, Lilibet i Lila.
      Ze znanych liliowych:
      1. Lila
      2. Lilia
      3. Liliana
      4. Lilla

Z pisanych inaczej lubię: Lili, Lily, Lilou choć może być problem w Polsce.
      Istnieje jeszcze Lilioza, prawdopodobnie albo odmiana albo Lilaroza w skrócie. Brzmi jak Mimoza trochę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.