Dodaj do ulubionych

Imię dla siostry Rozalki i Anielki?

06.01.23, 15:44
Jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 15:54
      Czy zdrobnienie musi kończyć się na -lka, czy to przypadek?

Łucja pasuje do obu, ale końcówka inna.
    • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 16:17
      Dla jednej czy dla bliźniaczek?
    • ivy_03 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 16:29
      Może Helena albo Apolonia?
    • n.ataleczk.aa Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 16:31
      Uwielbiam Rozalkę i Anielkę. Pasowałaby mi do nich wspomniana przez Emnildę Łucja, a także Felicja, Eleonora, Franciszka, Florentyna, Konstancja, Jadwiga, Józefina, Klementyna, Marianna/Marcjanna, Stefania, Wanda.
    • polik17 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 17:12
      Bardzo lubię Rozalię i Anielę smile Pasuje mi do nich Klara, Łucja, Matylda i Klementyna/Florentyna.
    • sulimira Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 18:36
      Helena i Wanda napewno swietnie pasuja.
      Co myslisz o Eulali? Koncowka jak Rozalia, ale zdrobnienie Lula calkiem inne.
      Nawoja bedzie miala zdrobnienie Nawojka.
    • allegra1989 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 19:12
      Może spodobają się ci : Matylda, Barbara, Klara, Łucja, Aurelia, Melania, Apolonia, Janina, Adela, Idalia.
      • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 19:55
        Nie dokładałabym Aurelki ani Adelki do Anielki. Za to Idalka pasuje do klucza idealnie.
    • lukrecja_86 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 22:11
      Klara albo Matylda.
    • sferoplast Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 22:59
      Waleria, Idalia, Kalina, Antonina, Apolonia, Helena, Ludwika, Melania, Eufemia
    • remigia1 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 06.01.23, 23:22
      Regina, Eugenia, Irena, Teresa, Stanisława, Danuta, Filomena, Honorata, Leokadia, Leonia
    • paula.anna Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 07.01.23, 09:30
      Marianna
      Wanda
      Stefania
      Felicja
      Jadwiga
      Honorata

Helena też "pasuje", jednak dla mnie jest zbyt często nadawana. I w ogóle jest poza listą moich ulubionych 🤷.
      Łucja i Klara też bardzo popularne, jednak Klarę nadal bardzo lubię 🙂.
    • dalenia Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 07.01.23, 21:09
      Pierwsza moja myśl to Idalia, ale po dłuższym zastanawieniu myślę, że to jednak za dużo. Że takie trio byłoby tak idealne, aż do przesady wink

Może Felicja, Melania, Marianna, Florentyna, Cecylia, Wanda?
      • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 07.01.23, 22:45
        Cecylka chyba podobnie idealna. wink
        • dalenia Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 00:26
          Właśnie dla mnie niekoniecznie. Rozalia, Aniela i Idalia to takie typowo forumowe imiona. Cecylia rzadziej się u nas przewija, stąd może nie wzbudza we mnie takich odczuć wink
    • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 00:33
      Magnolia Koralia Idalia Gloria Malina Selena Helena Milana Franciszka Konwalia Cecylia Azalia Waleria Eulalia Kalina Wisenna Jaśmina Wirginia Adalia Amalia Ariela Adela Flora Nawoja Aurelia Miglena Eulalia Eleonora Neonilla Mirella Pelagia Izabella Kiliana Felicja Leokadia Mirabella Ksymena Stella Leonia Kamelia Melania Łucja Łucja lub Lucja Marianna Larysa Karmela Marcjanna Stefania Teresa Wanda Regina Irena Ludwika Ksaweria Matylda Marcella Apolonia Celina Eleonora Zoriana Eufemia Viola lub Violetta Ofelia Weronika Viorika Marlena Luna Zenobia Liliana Klara Dorota Danuta Alodia Olimpia Diodora Druzjanna Dalia Adalia Serafina Delfina Gabriela Kornelia Tekla Taisja Oriana Ornella Ariana Aurora Laura Letycja Malwina Alma Lawenda Hiacynta Heloiza Luiza Elwira Raisa Matea Tulia Weselia Agnieszka Gracja ( na), Poliksena
      • emnilda.wolna Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 00:56
        Zamiast rosyjskiej Raisy wolałabym japońską Arisę, a zamiast bułgarskiej Migleny lepsze na gruncie polskim będą Himari, Sakura, Akari, Niko, Ageha czy Aika.

• gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 21.01.23, 12:52
          Miglena kojarzy się już to z migreną, już to z miglancem.
          • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 22.01.23, 19:32
            Też ale wielu rodziców zauważyło i nadali jako bardzo oryginalne w Polsce, podobnie jak chyba litewską Silenę. Nie udało mi się dotrzeć do znaczenia Migleny. Może mieć nietypowe zdrobnienia: Mina, Migi, Migotka, Mia, Migna, Lena, Migla, Mila, Miga, Mi, Glena, Gle, Mi wink
            • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 22.01.23, 20:40
              Jeśli 36 to dla ciebie wielu, to ja dziękuję bardzo. Zresztą nie wiadomo, kto nadał to imię w Polsce. Migleny mogą być też przyjezdne lub w ogóle mieszkające od początku aż do teraz zagranicą.
              • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 24.01.23, 03:17
                Rozumiem, imię wydało się interesujące przez to, że w Polsce jest nowością nadawaną od niedawna. Może się podobać lub nie. Ktoś twierdził, że ich liczba powoli rośnie, 36 to niewiele rzeczywiście smile
                • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 28.01.23, 00:54
                  Lepiej nie słuchaj twierdzeń ktosiów, tylko weryfikuj dane, zanim je obwieścisz na forum. Są powszechnie dostępne. Łącza znajdują się w opisie forum.
                  • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 28.01.23, 17:41
                    Owszem, mogą być przyjezdne ale Polkom również zaczynają podobać się rozmaite imiona i nadają takie swoim, tak samo polskiego pochodzenia córkom - chcą wyszukać nie powtarzające się imię dziecku. I ja to rozumiem i popieram. Miglena ( nie wiem, czy to firma Magdaleny) brzmi w moim odczuciu przyjemnie i urokliwie po polsku, nie wiem natomiast, co oznacza po bułgarsku dotąd. Jest warta zauważenia i rozpowszechnieniawink Oczywiście dla rodziców, którzy nie nadają ani imion standardowych, ani instagramowych, ani zawołań arystokracji z oficyny wink
                    • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 29.01.23, 00:35
                      Niezależnie od tego, jak długie posty będziesz pisała, weryfikuj dane i podawaj je rzetelnie, bo 36 osób o tym imieniu (z nieznanych roczników) to nie jest "wiele".
        • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 22.01.23, 19:37
          Popieram tak samo import imion z Japonii i to tych ostatnio nadawanych winkZ podanych przez Ciebie podoba mi się brzmieniowo: Arisa, Akari, Aika, Niko. Pominięte mają ciekawe i piękne znaczenia ale nie lubię H w prawie wszystkich imionach, najciężej wypada Ageha, za to reszta bardzo przyjemna, dzięki serdeczne smile
        • sulimira Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 29.01.23, 09:08
          Moja ulubiona jest Tomikasmile
    • annthonka Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 08:32
      Stefania, Lucyna, Marcelina, Irena, Wanda, Łucja, Liliana, Cecylia
    • misslucky133 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 16:15
      Rozalka, Anielka i Felicja
      Rozalka, Anielka i Wanda
      Rozalka, Anielka i Helenka (calkiem, calkiemwink)
      Rozalka, Anielka i Emilka
      Rozalka, Anielka i Klara
      Rozakja, Anielka i Julianna

Napewno celowalabym w inna literke i jakies babcine imie.
      • matyldzia9 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 17:49
        Wszystko też zależy od waszego gustu i nazwiska, żeby w miarę współgrało, moje propozycje:
        Rozalka, Anielka i Zelia,
        Rozalka, Anielka i Florentynka,
        Rozalka, Anielka i Celestynka (też anielskie imię jak Anielka),
        Rozalka, Anielka i Judytka ♡
        Daj znać co o tym myślisz?
        • niii Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 08.01.23, 23:48
          Rozalia, Aniela i Zelia najbardziej pasują, i też anielska wersja z Celestyną, a może Serafiną wink
        • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 21.01.23, 12:51
          matyldzia9 napisała:

> Wszystko też zależy od waszego gustu i nazwiska, żeby w miarę współgrało, moje
          > propozycje:
          > Rozalka, Anielka i Zelia,

Zelia to imię właściwie nieistniejące na polskim gruncie. Matka św. Teresy z Lisieux nazywała się naprawdę Marie-Azélie Martin, a wylansowana przez upadłą fundamentalistycznokatolicką firmę odzieżową forma Zelia to zdrobnienie od Azélie (coś jak Radek Sikorski), a Azélie to pochodna Adeli - która z kolei jest zdrobnieniem Adelajdy itp. imion germańskich.
          • matyldzia9 Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 23.01.23, 23:54
            Hmm dobrze się dokształcić, dziękuje Gaudencjo. Myślę, że to nie przeszkadza jednak w nadaniu tego imienia, jeśli przyszła Mama będzie chciała je nadać to jest taka możliwość w urzędzie i wniosek nie zostanie odrzucony. Spojrzałam na ranking gov i takie imię było już nadane, więc mimo wszystko musiało zostać zatwierdzone
            • gaudencja Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 24.01.23, 00:17
              Nadanie imion nie stanowi procedury zatwierdzania. Jest mnogość nadanych imion, a wśród nich np. Wredzia czy Ryczysława, a także Jeży i Pałlina, ale raczej nie oznacza to, że znajdą się one w imiennikach jako istniejące, zatwierdzone formy. Zelie obecne w rejestrze PESEL mogą być literówkami (np. miały być Celiami), mogą być nadane przez migrantów, mogą też być akcydentalnie zarejestrowanymi imionami. W każdym razie nie zetknęłam się z tym, żeby Zelia była uznana przez językoznawców za wzorcowe, poprawne spolszczenie drugiego imienia matki św. Teresy z Lisieux.
    • sulimira Re: Imię dla siostry Rozalki i Anielki? 29.01.23, 09:21
      Najbardziej oczywistymi imionami do zestawu to pewnie Helena, Apolonia, Wanda, Felicja czy Lucja. Do tych dwoch imion pasuje wiele popularnych imion retro obecnie.
      Moze rozpatrzycie malo popularne imiona i nie narzucajace sie automatycznie do tego zestawu? Zaproponuje Anicete, Eunike, Eudokie, Pelagie, Tekle, Filomene, Hipolite, Nawoje, Tomile, Kaliste, Leandre, Leonie, Antonie, Olimpie, Melise, Praksede, Sofronie, Taide, Cymbarke, Damroke i Dobrochne

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.