polik17 09.01.23, 13:40 Które z tych imion bardziej Wam się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emnilda.wolna Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 14:08 Matylda. Po pierwsze, znaczenie (nie lubię nijakich, jak w przypadku Oktawii). Po drugie, lepsza tradycja. Po trzecie, pisałam już kiedyś: mam wrażenie, że rzymskim imionom często zdarza się schodzić pod zbyt niskie strzechy (por. Klaudia czy Patryk). Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:10 O to, to - już dawno zauważyłam, że te rzymskie imiona w większości zalatują mi nieco pretensjonalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Matylda czy Oktawia? 10.01.23, 00:49 Klaudia czy Patryk nie ' zeszły ' pod zbyt niskie strzechy, były i są do teraz nadawane w szerokim przekroju społecznym. Może tak się wydawać i przez nadmiar tych imion w latach 80/90, jak i fakt, że przeciętny nosiciel/ ka to 30, 40, 50 i 60 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda czy Oktawia? 21.01.23, 13:10 Zależy, co rozumiesz przez "niskie" strzechy. Odbieram te imiona jako nieco dresiarskie, co nie znaczy, że nie mogą się tak nazywać dzieci prawników, lekarzy, wysokich urzędników. Jedno z drugim nie jest sprzeczne. A co do Matyldy i Oktawii, to brzmieniowo wolę Matyldę, ale cieszę się też z rzadszej Oktawii, jeśli ktoś się zdecyduje na taki wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Matylda czy Oktawia? 17.03.23, 11:57 W moim odczuciu Klaudia i Patryk to po prostu stare imiona ze starożytną tradycją - sprawdziłam, że były jeszcze często nadawane w latach 80 i 90. Osobiście nie nadałabym żadnego z nich, bo są zbyt oczywiste. Klaudia brzmieniowo ciekawa, dźwięczna, nie widzę wokół żadnych Klaudii, chyba, że dawno dorosłe. Raz spotkałam Klaudynę. Z Patrykami i Patrycjami to samo, rzadkość nadań obecnie. Natomiast nie podoba mi się w ogóle Klaudiusz i Patrycy oraz średnio sympatyczne spolszczenie Klodeta. Nie spotkałam nigdy żadnego 'dresa' o podanych imionach. Znajoma rodziców, Klaudia to akurat bardzo subtelna i kulturalna, wrażliwa kobieta, wykonująca zawód prospołeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 00:35 niii napisała: > W moim odczuciu Klaudia i Patryk to po prostu stare imiona ze starożytną trady > cją - sprawdziłam, że były jeszcze często nadawane w latach 80 i 90. Ten okres to nie starożytność. W Polsce dawniej był nadawany Patrycy i Patrycjusz. Forma Patryk jest nowomodna. > Nie spotkałam nigdy żadnego 'dresa' o podanych imionach. To zupełnie nie ma znaczenia dla mojego odbioru tych imion. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwiii.pomelooo Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 14:37 Matylda. Mam słabość do tego imienia i byłbym w stanie nazwać tak córkę, gdyby nie Marcelina, a Marcysia i Matysia będą zbyt podobne Odpowiedz Link Zgłoś
annthonka Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:09 W sumie to nie wiem. Obydwa ładne, obydwóch można na co dzień używać w pełnym brzmieniu. W Matyldzie obawiałabym się tylko prób zdrabiania przez otoczenie - Matysia, Tysia, Tyldzia, dla mnie nieakceptowalne. Przy Oktawii pewnie nie byłoby tego problemu, więc jednak Oktawia. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:09 Matylda, jakoś bardziej pasuje mi jej brzmienie. Zdrobnienia też ładniejsze - Matylka, Matysia, Tylda też ciekawa. Oktawia też jest ładna, choć dla mnie nieco pretensjonalna. No i mniej pasują mi jej zdrobnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
polik17 Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:34 Mi też właśnie niezbyt pasują zdrobnienia Oktawii - Oktawka, Okta? Pełna forma całkiem w porządku, chociaż trochę kojarzy mi się z Oktawą. Odpowiedz Link Zgłoś
remigia1 Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 16:50 Obydwa niestety mi się nie podobają. Wybrałabym jednak Oktawię. Odpowiedz Link Zgłoś
paula.anna Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 16:55 Wolę Matyldę. Choć Oktawia jest ok. Zastanawiam się jak "otoczenie" skracałoby Oktawię. Nie jestem pewna, czy chcę wiedzieć 🙈. Odpowiedz Link Zgłoś
n.ataleczk.aa Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 17:00 Matylda kiedyś bardzo mi się podobała, teraz wciąż ją lubię, ale już mniej. Oktawia jest okej w pełnej formie, tylko niestety nie ma zdrobnień, które by do mnie przemawiały, więc chyba skłaniałbym się ku Matyldzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dasza_dm Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 21:38 Oba imiona są piękne, ale Oktawia bardziej do mnie przemawia. Jest taka.... "zwiewna" ale Matylda też niczego sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
niii Re: Matylda czy Oktawia? 10.01.23, 01:07 Oba imiona są ładne, choć nie wybrałabym ich dla Córeczki. Z podanych trudno wybrać ciekawsze. Za zwiewność, subtelność,wybiorę Oktawię, szkoda, a za malowniczość, Matyldę Skróty Matyldy : Mata, Mati, Mada, Mala, Matylka, Tylda, Malda. Zdrobnienia Oktawii: Oki, Okia, Oka, Oksa, , Tawia, Tawi, Tawa, Owia, Okta, Owa, Tasia, Tawa, Tawka, Ota, Oktawa, Wia. Osobiście podoba mi się Wia, Oki, Oka i Tawi. Odpowiedz Link Zgłoś
majkaja Re: Matylda czy Oktawia? 14.01.23, 14:56 Matylda, choć Oktawia też bardzo ładna. W obu przeszkadza mi brak ładnych (dla mnie) zdrobnień, szczególnie w Oktawii. Odpowiedz Link Zgłoś
adalwinka Re: Matylda czy Oktawia? 14.01.23, 16:38 Lubię obydwa, na podobnym poziomie. Jeśli już musiałabym wybrać jedno, to chyba Oktawię, jest takim zwiewnym imieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkaa Re: Matylda czy Oktawia? 17.03.23, 19:52 Matylda. Znałam jedną Oktawię i jej imię do dziś kojarzy mi się kościelnie - z oktawą Bożego Ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
karoleena Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 12:01 Bardzo nie lubię Oktawii. Zresztą jak i Olimpii i Otylii. Choć Oktawia chyba najlepsza z tych trzech. A Matylda nawet mi się podoba, mimo że zdrobnienie Matysia już raczej średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
aledziwok Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 18:55 Dla mnie obydwa są na tym samym poziomie, nie należą do ulubionych, ale nie uważam ze są brzydkie. Są dość neutralne dla mnie, z powodu popularności chyba sklanialabym się ku Oktawii aczkolwiek Matylda ma ładniejsze zdrobnienia moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś