Dodaj do ulubionych

Matylda czy Oktawia?

09.01.23, 13:40
Które z tych imion bardziej Wam się podoba? smile
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 14:08
      Matylda. Po pierwsze, znaczenie (nie lubię nijakich, jak w przypadku Oktawii). Po drugie, lepsza tradycja. Po trzecie, pisałam już kiedyś: mam wrażenie, że rzymskim imionom często zdarza się schodzić pod zbyt niskie strzechy (por. Klaudia czy Patryk).
      • dalenia Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:10
        O to, to - już dawno zauważyłam, że te rzymskie imiona w większości zalatują mi nieco pretensjonalnie.
      • niii Re: Matylda czy Oktawia? 10.01.23, 00:49
        Klaudia czy Patryk nie ' zeszły ' pod zbyt niskie strzechy, były i są do teraz nadawane w szerokim przekroju społecznym. Może tak się wydawać i przez nadmiar tych imion w latach 80/90, jak i fakt, że przeciętny nosiciel/ ka to 30, 40, 50 i 60 latki.
        • gaudencja Re: Matylda czy Oktawia? 21.01.23, 13:10
          Zależy, co rozumiesz przez "niskie" strzechy. Odbieram te imiona jako nieco dresiarskie, co nie znaczy, że nie mogą się tak nazywać dzieci prawników, lekarzy, wysokich urzędników. Jedno z drugim nie jest sprzeczne.

A co do Matyldy i Oktawii, to brzmieniowo wolę Matyldę, ale cieszę się też z rzadszej Oktawii, jeśli ktoś się zdecyduje na taki wybór.
          • niii Re: Matylda czy Oktawia? 17.03.23, 11:57
            W moim odczuciu Klaudia i Patryk to po prostu stare imiona ze starożytną tradycją - sprawdziłam, że były jeszcze często nadawane w latach 80 i 90. Osobiście nie nadałabym żadnego z nich, bo są zbyt oczywiste. Klaudia brzmieniowo ciekawa, dźwięczna, nie widzę wokół żadnych Klaudii, chyba, że dawno dorosłe. Raz spotkałam Klaudynę. Z Patrykami i Patrycjami to samo, rzadkość nadań obecnie. Natomiast nie podoba mi się w ogóle Klaudiusz i Patrycy oraz średnio sympatyczne spolszczenie Klodeta.
            Nie spotkałam nigdy żadnego 'dresa' o podanych imionach. Znajoma rodziców, Klaudia to akurat bardzo subtelna i kulturalna, wrażliwa kobieta, wykonująca zawód prospołeczny.
            • gaudencja Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 00:35
              niii napisała:

> W moim odczuciu Klaudia i Patryk to po prostu stare imiona ze starożytną trady
              > cją - sprawdziłam, że były jeszcze często nadawane w latach 80 i 90.

Ten okres to nie starożytność. W Polsce dawniej był nadawany Patrycy i Patrycjusz. Forma Patryk jest nowomodna.

> Nie spotkałam nigdy żadnego 'dresa' o podanych imionach.

To zupełnie nie ma znaczenia dla mojego odbioru tych imion.
    • kiwiii.pomelooo Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 14:37
      Matylda. Mam słabość do tego imienia i byłbym w stanie nazwać tak córkę, gdyby nie Marcelina, a Marcysia i Matysia będą zbyt podobne
      • polik17 Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:32
        Ja też mam słabość do Matyldy smile
    • annthonka Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:09
      W sumie to nie wiem.

Obydwa ładne, obydwóch można na co dzień używać w pełnym brzmieniu.

W Matyldzie obawiałabym się tylko prób zdrabiania przez otoczenie - Matysia, Tysia, Tyldzia, dla mnie nieakceptowalne.
      Przy Oktawii pewnie nie byłoby tego problemu, więc jednak Oktawia.
    • dalenia Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:09
      Matylda, jakoś bardziej pasuje mi jej brzmienie. Zdrobnienia też ładniejsze - Matylka, Matysia, Tylda też ciekawa. Oktawia też jest ładna, choć dla mnie nieco pretensjonalna. No i mniej pasują mi jej zdrobnienia.
      • polik17 Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 15:34
        Mi też właśnie niezbyt pasują zdrobnienia Oktawii - Oktawka, Okta? big_grin Pełna forma całkiem w porządku, chociaż trochę kojarzy mi się z Oktawą.
        • gaudencja Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 00:39
          Zdrabniałabym ją do Otki.
    • remigia1 Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 16:50
      Obydwa niestety mi się nie podobają. Wybrałabym jednak Oktawię.
    • paula.anna Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 16:55
      Wolę Matyldę.
      Choć Oktawia jest ok.
      Zastanawiam się jak "otoczenie" skracałoby Oktawię. Nie jestem pewna, czy chcę wiedzieć 🙈.
    • n.ataleczk.aa Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 17:00
      Matylda kiedyś bardzo mi się podobała, teraz wciąż ją lubię, ale już mniej. Oktawia jest okej w pełnej formie, tylko niestety nie ma zdrobnień, które by do mnie przemawiały, więc chyba skłaniałbym się ku Matyldzie.
    • dasza_dm Re: Matylda czy Oktawia? 09.01.23, 21:38
      Oba imiona są piękne, ale Oktawia bardziej do mnie przemawia. Jest taka.... "zwiewna" smile ale Matylda też niczego sobie!
    • niii Re: Matylda czy Oktawia? 10.01.23, 01:07
      Oba imiona są ładne, choć nie wybrałabym ich dla Córeczki. Z podanych trudno wybrać ciekawsze. Za zwiewność, subtelność,wybiorę Oktawię, szkoda, a za malowniczość, Matyldę wink Skróty Matyldy : Mata, Mati, Mada, Mala, Matylka, Tylda, Malda. Zdrobnienia Oktawii: Oki, Okia, Oka, Oksa, , Tawia, Tawi, Tawa, Owia, Okta, Owa, Tasia, Tawa, Tawka, Ota, Oktawa, Wia. Osobiście podoba mi się Wia, Oki, Oka i Tawi.
    • majkaja Re: Matylda czy Oktawia? 14.01.23, 14:56
      Matylda, choć Oktawia też bardzo ładna. W obu przeszkadza mi brak ładnych (dla mnie) zdrobnień, szczególnie w Oktawii.
    • adalwinka Re: Matylda czy Oktawia? 14.01.23, 16:38
      Lubię obydwa, na podobnym poziomie. Jeśli już musiałabym wybrać jedno, to chyba Oktawię, jest takim zwiewnym imieniem.
    • eleftheria88 Re: Matylda czy Oktawia? 16.03.23, 22:22
      Oktawia.
    • katarzynkaa Re: Matylda czy Oktawia? 17.03.23, 19:52
      Matylda.
      Znałam jedną Oktawię i jej imię do dziś kojarzy mi się kościelnie - z oktawą Bożego Ciała.
    • karoleena Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 12:01
      Bardzo nie lubię Oktawii. Zresztą jak i Olimpii i Otylii. Choć Oktawia chyba najlepsza z tych trzech. A Matylda nawet mi się podoba, mimo że zdrobnienie Matysia już raczej średnio.
    • aledziwok Re: Matylda czy Oktawia? 18.03.23, 18:55
      Dla mnie obydwa są na tym samym poziomie, nie należą do ulubionych, ale nie uważam ze są brzydkie. Są dość neutralne dla mnie, z powodu popularności chyba sklanialabym się ku Oktawii aczkolwiek Matylda ma ładniejsze zdrobnienia moim zdaniem.
    • rannala Re: Matylda czy Oktawia? 21.03.23, 18:14
      Oktawia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.