Dodaj do ulubionych

Siostra Wojtka, Jasia i Helenki

10.01.23, 21:16
Moi drodzy, jak w temaciesmile Jak widać imiona lekko retro, ale też niezbyt odjechane. Jakieś sugestie? (Ja tam odjechane lubię, zaraz bym nadała jakąś Kazimierę, ale mam opór materii w postaci męża, zwolennika imion typu Sylwia, albo inna Kinga, generalnie imion dzieci z jego roczników. Wiec on uwzględnia, że takie to po moim trupie, a ja, że ma być chociaż mniej więcej "normalne" choć w kierunku retro) . Pomóżcie smile
Obserwuj wątek
    • remigia1 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 21:39
      Cześć wink

"Normalne" imiona idące w kierunku retro, to moim zdaniem:
      Felicja
      Łucja
      Zofia i Maria (jeśli nie przeszkadza Ci popularność)
      Janina
      Adela
    • emnilda.wolna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 21:52
      Jak wyżej:
      Łucja, Zofia i Maria, jeszcze Klara, Marianna, Róża, Rozalia, Aniela jeśli nie poplącze się z Heleną, Alicja i Emilia z bardziej ponadczasowych
      Adam, Staś, Antek, Tadeusz

Wszystkie już popularne lub mocno rosnące (Rozalia), mam wrażenie, że tak pasuje do rodzeństwa.
    • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 22:02
      Moze Celina, Lidia, Wanda, Marzena, Dorota, Urszula, Danuta lub Kalina
      • zbarazowa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 22:07
        Wanda mi chodzi po głowie. Jeszcze Maria by przeszła przez mężowskiej sito, od biedy Aniela. Z bardziej współczesnych lubię Martę, ale mam wrażenie że nie ma tego "tradiuroku" co reszta
        • emnilda.wolna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 23:10
          Wanda jest super, dorzucam Stefanię. Myślałam, że dla męża będą za odważne.
        • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 00:26
          Wanda jest swietna. A Marianna?
        • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 00:32
          Marta ma inne brzmienie, ale moze mezowi sie spodoba.
          Matylda, Malwina i Marcjanna sa bardziej odlotowe, ale dosyc osluchane wiec moze mezowi przypadna do gustu.
    • adalwinka Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 23:09
      Moja pierwsza myśl to Klara lub Łucja. Wandę bardzo popieram. Inne propozycje: Antonina, Marcelina, Michalina, Julianna, Kornelia, Anastazja, Aurelia, Matylda, Melania, Róża, Rozalia, Urszula, Dorota, Teresa.
    • katarzynkaa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 23:24
      Łucja pasuje, jest retro, coraz popularniejsza, ale nie top 10. Łucja wygrała w naszym forumowym rankingu imion. smile Słusznie, bo to piękne imię.
      A może Irenka, czy dla męża to byłoby za dużo? Irka, Irusia - urocze.
      Kornelia - dość popularna, ale nie czołówka. Moje ulubione obok Laury imię z początku rankingu. Dostojne, kobiece i ma lekki retro vibe.
      Apolonia jeśli nie przeszkadza wam wszechobecna Pola.
      Antonina - uwielbiam to imię w pełnej wersji, a jeśli zdrobnienie, to Antosia.
      Sabina (można zdrabniać do Inki) - rzadkie, ma swój urok.
      Kalina - osłuchane, nie tak popularne, ale nie "odjechane", żeby mąż powiedział nie
      Bogna - rzadkie, ale osłuchane, można zdrabniać do Bogusi, ale nie jest to ciężka, odmęska (w moim odczuciu) Bogusława czy Bogumiła
      Adelina - najrzadsze z podanych. Ale jakie ładne! Można zdrabniać do Adelki albo Ady.
    • polik17 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 10.01.23, 23:30
      Cześć smile Widzę, że dziewczyny podrzuciły już trochę propozycji. Ja pozwolę sobie zaproponować Wiktorię big_grin Moim zdaniem idealnie pasuje do imion rodzeństwa. Jest "normalne", osłuchane, w kierunku retro. Myślę, że popularność nie będzie Wam przeszkadzać, skoro Wasze dzieci noszą imiona z top 20 smile Przyszła mi też do głowy Gabriela, ja za nią nie przepadam, ale może spodoba się Twojemu mężowi.
    • dalenia Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 00:18
      Moja pierwsza myśl to Tosia, Antonina.

Może jeszcze: Gabriela, Maria (choć szukałabym czegoś rzadszego jednak), Aniela, Barbara, Ewa, Łucja?
    • niii Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 04:43
      Eliza
      Ludwika
      Amelia
      Adelina
      Marcelina
      Izabella
      Anastazja
      Violetta
      Regina
      Celina
      Alina
      Cecylia
      Teresa
      Irena
      Rozalia
      Wanda
      Sabina
      Kornelia
      Gabriela
      Dorota
      Lucyna
      Marianna
      Klara
      Alicja
      Aldona
      Antonina
      Aniela
      Danuta
      Daniela
      Marcjanna
      Adrianna
      Apolonia
      Róża
      Emilia
      Lidia
      Urszula
      Marzena
      Malwina
      Matylda
      Stefania
      Estera
      Melania
      Laura
      Eulalia
      Kalina
      Wiktoria
      Aurelia
      Felicja
      Annamaria
      Mabella
      Mirabella
      Krystyna
      Julianna
      Tulia
      Avelina
      Halina
      Leonia
      Leokadia
      Jesienia
      Jaśmina
      Jadwiga
      Agata
      Eunika
      Melania
      Damroka
      Honorata
      Kamelia
      Zenobia
      Molinezja
      Amanda
      Longina
      Weronika
      Bibianna
      Tamara
      Eleonora
      Kasandra
      Henrietta
      Druzjanna
      Gracja
      Celia
      Michalina
      Rafalea
      Serafina
      Narcyza
      Delfina
      Franciszka
      Ignacja
      Waleria
      Ksymena
      Ksaweria
      Edyta
      Renata
      Beata
      Łucja
      Hanna
      Konstancja
      Zuzanna
      Wincencja
      Liliana
      Ksenia
      Emelina
      Genowefa
      Janina
      Adamina
      Józefina
      Gloria
      Leandra
      Halszka
      Konwalia
      Magnolia
      Zinaida
      Anzelmina
      Flora
      Taisja, Taida
      Wiridiana
      Wenancja
      Walencja
      Lawinia
      Berenika
      Maurycja, Maura
      Tadea
      Matea
      Filipina
      Tatiana
      Miła
      Salomea
      Ryszarda
      Benigna
      Bogna
      Inka
      Oda
      Odra
      Ofelia
      Dalia
      Azalia
      Lawenda
      Domicela
      Eugenia
      Eufemia
      Frezja
      Ismena
      Arkadia
      Arleta
      Dagmara
      Elwira
      Amadea
      Dionizja
      Joachima
      Klemona
      Lucjana
      Tymotea
      Tymona
      Waldemaria
      Roma
      Zenona
      Zoriana
      Areta
      Brygida
      Irmina
      Judyta
      Ludmiła
      Marlena
      Maryla
      Pelagia
      Tekla
      Zyta
      Zulejka
      Larysa
      Milada, Milona
      Neonilla
      Tomira
      Wiwiana
      Namira
      Otylia
      Lukrecja
      Hiacynta
      Celestia
      Olimpia
      Liwia
      Kliwia
      Filomena
      Telimena
      Danuta
      Scarlett
      Inga
      Nastazja, Nastia
      Barbara
      Adelajda
      Ariadna

Aurora
      Dagna
      Donata
      Kira
      Nadzieja
      Gizela
      Marisa
      Abigail
      Ariana
      Aleksa
      Amalia
      Alina
      Amira
      Amina
      Anatolia
      Anda
      Arlena
      Ariela
      Asteja
      Waleska
      Lotta
      Roma
      Kalista
      Izolda

Nie wszystkie mi się podobają, niektóre to neoretro, inne bardzo tradycjonalne wink

• paula.anna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 06:51
      Mimo nadanych już bardzo popularnych imion, szukałabym kolejnego w podobnym klimacie, jednak spośród rzadziej nadawanych 🙂.
      Wg mnie w podobnym klimacie są (i podobają mi się 😉):
      Marianna
      Felicja
      Wanda
      Stefania
      Rozalia
      Jadwiga
      Klara- to wyjątek- mimo popularności pokazywanej w rankingach nadal ją bardzo lubię, nie zbrzydła mi)
      Ew Łucja, Urszula
      • zbarazowa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 15:07
        Dziękujęsmile Wanda chodzi mi po głowie, jeszcze z zaproponowanych Irenka. Również Maria. Wolę Mariannę, ale niestety odpada
        • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 16:10
          Wanda i Irenka sa swietne wiec bede im kibicowacsmile
        • paula.anna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 16:46
          Też kibicuję Wandzie, mocno, na drugim miejscu Irenie.
          Maria to dla mnie "co za dużo, to niezdrowo" 🤦.
          Trzymam kciuki, żeby to nie była Maryśka.
        • dalenia Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 20:32
          Trzymam kciuki za Wandzię.

Marysia jest okej, ale zdecydowanie mi się przejadła. I myślę też, że Wanda bardziej uniwersalna. W Marii brakuje mi pośredniej formy - choć dla mnie Maria właśnie brzmi super, zupełnie jak np. Daria. Natomiast myślę, że rzadko kiedy ta pełna forma byłaby w użyciu wśród reszty społeczności wink
        • remigia1 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 20:35
          Cieszę się, że spodobała się Wam Maria. Jest to jedno z imion, które bardzo lubię, mimo popularności.

Myślę, że Wanda, Irena i Maria równie dobrze pasują do imion Waszych dzieci.
        • polik17 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 22:28
          Popieram Marysię dla rodzeństwa, mimo popularności smile Uważam, że idealnie pasuje. Za Ireną i Wandą nie przepadam, chociaż mamy w rodzinie małą Wandzię smile
        • gaudencja Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 21.01.23, 13:32
          zbarazowa napisała:

> Dziękujęsmile Wanda chodzi mi po głowie, jeszcze z zaproponowanych Irenka. Również
          > Maria. Wolę Mariannę, ale niestety odpada

A Marcjanna - Marcysia?
          Maria jest obłędnie popularna, a Marysia, siostra Jasia to bardzo oczywiste połączenie.
    • olinininka Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 11.01.23, 21:15
      Moja pierwsza myśl Anielka
      Chociaż Wanda i Maria też jest ok
      Inne propozycje Stefania, Olimpia, Cecylia, Celina, Waleria
    • niii Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 12.01.23, 01:52
      Szkoda, że Marianna odpadła, a czy chodziło o podwójne N? Można nadać też wariant 'Mariana'. Z innych najczęściej używanych, pochodzących od Marii albo podobnie brzmiących są jeszcze Marietta, Marieta, i Marita, Marika, Mia, Marynika, Maryla, Marlena, Manika, Marina, Maryna, Marisa, Marion, Mara, Marusza, Masza, Miriam, Marjam, Mimi, Marinella, Mania, Mariella, Mariola, Marzena, Maribella i inne skróty typu 'Marisol', Malala, Maite, a nawet obecnie oficjalnie u nas od niedawna występująca solo Marysia. Maria w pełnej formie lśni jako imię proste, a jednocześnie pełne wdzięku i uzupełniające pięknie imiona, jak też w roli samodzielnego imienia. Inne zdrobnienia oprócz typowych, to także Ria, Rilla ( od Marilli - Maryli), 'Ma.' ( np. Luz Ma. w modułach latino oraz Maja w roli spieszczenia często, jak i legalny i odrębny już skrót jako imię pochodzące od Marii - Mia. Wojciech, Jan, Maria, Helena - świetny zestaw imion rodzeństwa smile
      • zbarazowa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 12.01.23, 19:51
        nie uwierzycie, ale chodzi o skojarzenie z Marianem smile Męza, nie moje big_grin Mariannę już usiłowałam przeforsować poprzednio, Helena byłą drugą opcją big_grin
        • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 13.01.23, 01:16
          Jezeli maz znal Marianow to rzeczywiscie moze miec takie skojarzenie. W innych tematach wlasnie o tym pisalysmy z Polik. Jej Daria kojarzy sie odmesko od Dariusza, a mi Patrycja. Jezeli ma takie skojarzenie to trudno to zmienic
          • katarzynkaa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 13.01.23, 17:16
            To prawda. Matka mojej znajomej o imieniu Antonina całe życie nie cierpiała swojego imienia, bo dla niej było odmęskie.
            • polik17 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 13.01.23, 17:28
              Mnie w Antoninie bardzo podoba się zdrobnienie Tosia, ale pełna forma kompletnie nie smile To imię akurat nie kojarzy mi się odmęsko.
              • niii Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 13.01.23, 22:30
                Mnie nie podoba się za bardzo to imię w tej formie, wydaje się ociężałe i sztywne jednocześnie. Trochę dostojne i trochę niezgrabne, a zgrubienie Antośka jest okropne. Nie wiadomo, jak się zwracać nieformalnie w życiu dorosłym, Tosia nie zawsze pasuje, Antonina zbyt oficjalna. Sama wolę formę Tonia, Tonja i Antonia, jeśli konieczna jest pełna. Spotkałam się też z Antonietą i Antonellą. W polskich zdrobnieniach właśnie to jest irytujące, zdrabnienie najczęściej do - sia - cia, wtedy imię zatraca swój charakter i te o podobnych wstępach czy środkach, zakończeniach będą mieć identyczne zdronienia często. Nie potrafimy tworzyć ciekawych zdrobnień, są tylko te utarte i dość nudne już. Może najłatwiej wołać na dziewczyny Sia, Cia, żeby już całkiem ujednolicić, skoro zdrabniajacy nie mają wyobraźni. A tak zdrabniane są przeważnie imiona dłuższe i przez to nowoczesne imiona odchodzą od tych zasad, choć niektórzy specjalnie nadają takie wersje, jak Kasia, Basia, Leosia czy Zosia. Ja niestety nie widzę akurat w tym przykładzie żadnego wyróżnienia i jest to nieoryginalne upraszczanie. Lubię zdrobnienia z zachowaniem charakteru imienia, a czasem odbiegające od pełnej formy ale nigdy takie jak z 1matrycy i w 1 mundurku. Każdy powinien mieć prawo do określenia nowych zdrobnień i do zaproponowania ich również jako imion.
                • gaudencja Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 21.01.23, 13:28
                  niii napisała:

> igdy takie jak z 1matrycy i w 1 mundurku. Każdy powinien mieć prawo do określen
                  > ia nowych zdrobnień i do zaproponowania ich również jako imion.

Na razie nadal nie można nadawać imion w formie zdrobniałej, z czego się bardzo cieszę, a martwię jedynie naciąganiem prawa w przypadkach niektórych zdrobnień.
    • zamarzenia90 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 01:06
      Propozycje:
      Anatolia, Urszula, Matylda, Janina, Ewa, Michalina, Aniela, Adela, Barbara, Celina, Cecylia, Aleksandra, Rita wink
      • zamarzenia90 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 01:10
        Ja mam Helenkę👼🏻 i do kompletu jeszcze Florę i Lidię.
        Może spodoba Ci się Florka albo Lidia?
        U nas mocnym typem była tez Ida, Marianna.
        Mi bardzo podoba się Melania, ale patetycznie mąż był na nie.
    • zbarazowa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 13:45
      A jak według Was byłaby odbierana Irena? Nie będzie jeszcze ciotkowata?
      • remigia1 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 13:53
        Moim zdaniem Irena jest babciowata raczej. Ale z tego, co widzę - imiona babciowate są odbierane lepiej niż ciotkowate.
        • emnilda.wolna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 16:53
          remigia1 napisała:

> Moim zdaniem Irena jest babciowata raczej. Ale z tego, co widzę - imiona babcio
          > wate są odbierane lepiej niż ciotkowate.

Pełna zgoda.
      • polik17 Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 14:03
        Mnie właśnie Irena kojarzy się trochę ciotkowato, może dlatego, że moja mama ma kilka koleżanek o tym imieniu. Ale ogólnie doceniłabym u kogoś, chociażby za to, że to nie kolejna Zosia czy Laura wink Zdrobnienie Irenka jest urocze.
      • paula.anna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 15:11
        Dla mnie jest bardziej ciotkowata, niż babciowata.
        I lubię ją 🙂.
      • sulimira Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 16:09
        Dla mnie Irena jest bardziej babciowata wiec w modzie. Zaczyna byc nadawana zauwazylam
      • adalwinka Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 16:09
        Dla mnie jest już babciowata. Lubię od dzieciństwa smile
      • n.ataleczk.aa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 14.01.23, 22:41
        Dla mnie Irena jest bardzo babciowata, może przez to, że przyjaciółka mojej babci ma tak na imię 😊.
      • katarzynkaa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 15.01.23, 16:35
        Moja siostra rocznik 1992 nazywa się Irena. W dzieciństwie nie lubiła swojego imienia, ale teraz je docenia, bo wszędzie jest jedyna. Niedawno pierwszy raz w życiu poznała młodą Irenę, trochę starszą od niej. Podoba mi się to imię. Dziewczynka będzie Irenką lub Irusią, a nastolatka czy dorosła osoba Irką. W rodzinie nazywamy siostrę Sarenka albo Sarna, bo rumuje się Irenka - Sarenka. ☺️
        Popieram moje przedmówczynie, że to jest imię babciowe. Sporo Iren ciągle żyje. Nadając to imię, wyznaczycie trendy, bo za 15 lat na pewno wróci!
        Kibicuję, że będzie Irenka siostra Helenki, Jasia i Wojtusia.
        • n.ataleczk.aa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 15.01.23, 19:44
          Nie wpadłabym na nazywanie Irenki Sarenką - bardzo mi się podoba, urocze 😊
          • katarzynkaa Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 15.01.23, 23:14
            Nawet w moim telefonie jest wpisana jako Sarna. 🙃
        • niii Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 16.01.23, 20:54
          Popieram Irenkę, jest urocza i bardzo rzadko nadawana aktualnie smile
      • dalenia Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 15.01.23, 22:30
        Dla naszego pokolenia raczej zawsze będzie ciotkowata wink ale dla dzisiaj urodzonych dzieci będzie zdecydowanie babciowata.
        • emnilda.wolna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 16.01.23, 00:23
          dalenia napisała:

> Dla naszego pokolenia raczej zawsze będzie ciotkowata wink ale dla dzisiaj urodzo
          > nych dzieci będzie zdecydowanie babciowata.

Dla mnie jest babciowata (jak Irena Santor) albo wręcz z mitologicznej przeszłości, a nie urodziłam się wczoraj niestety. wink Inna sprawa, że spotykałam ją w swoim pokoleniu i gdyby nie wspomniana Santor, to pewnie kojarzyłaby mi się idealnie współcześnie.
          • dalenia Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 16.01.23, 23:47
            A widzisz, ja sama w rodzinie mam tylko jedną Irenę - siostrę mojej babci, więc generalnie też powinnam ją odbierać może bardziej "babciowato". Ale jednak moja siostra chodziła do klasy z Ireną (rocznik 93') i zawsze jej imię było dla nas właśnie bardziej ciotkowate. I dopiero od niedawna myślę, że mogłaby już wracać (razem z Danusią czy Krysią).
            • niii Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 17.01.23, 00:49
              O, to miło smile Teraz mam małą kuzynkę w rodzinie ( poniżej 10 lat), a wcześniej Babcię i kilka Ciotek o tym imieniu. Pozytywnie będzie, jak wrócą razem 3, podzielam smile
        • paula.anna Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 16.01.23, 09:38
          Dalenio, słuszna uwaga.
          Dla mnie Irena jest zdecydowanie ciotkowata, dla moich dzieci pewnie będzie bardziej babciowata.
      • gaudencja Re: Siostra Wojtka, Jasia i Helenki 21.01.23, 13:30
        Już nie, to już raczej imię babcine, wpadające w prababcine. A im bardziej imię jest prababcine czy nawet prapra-, tym większe szanse na powrót. Irenka moim zdaniem już wraca albo zaraz będzie wracać. Popieram też Wandę i Anielę.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.