Dodaj do ulubionych

Kinga, Daria czy Eliza?

12.01.23, 16:32
Które z tych imion najbardziej Wam się podoba? smile Ja najbardziej lubię Kingę, szczególnie zdrobnienie Kinia. Daria niespecjalnie mi się podoba i brakuje mi ładnych zdrobnień, Eliza u kogoś może być big_grin
Obserwuj wątek
    • emnilda.wolna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 16:37
      Kinga i Eliza ex aequo.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:38
        Piątunia big_grin
    • kiwiii.pomelooo Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 17:40
      Eliza
    • sulimira Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 18:25
      Ja lubie Darie najbardziej jest dla mnie najbardziej melodyjna plus uwielbiam Darie Zawialow
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 18:36
        Mnie Daria kojarzy się głównie z imieniem Dariusz, którego wyjątkowo nie lubię pomimo miłych skojarzeń.
        • sulimira Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 19:36
          Czyli bardzo odmesko, ja tez tak mam z niektorymi imionami
          • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:28
            Tak, niestety...Podobnie mam z Marianną, Ludwiką, Patrycją i Gabrielą.
    • dasza_dm Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 18:38
      Polecam Darię smile można mówić do niej Darunia, Daruchna, Dasza, Daszeńka...

Podoba mi się też Eliza.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 19:28
        Pytanie jest tylko czysto teoretyczne, z ciekawości, ostatnio lubię zakładać takie wątki wink
      • sulimira Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 19:37
        Pieknie sie zdrabnia
        • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:30
          Właśnie te zdrobnienia nie do końca są w moim guście, dlatego nie przepadam za Darią.
          • sulimira Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 16:08
            Wszyscy mamy dzwieki ktore lubimy i nie znosimy. Gdybysmy wszyscy lubili te same dzwieki pierwsza dziesiatka nigdy by sie nie zmieniala wink
      • adalwinka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 14.01.23, 16:45
        dasza_dm napisała:
        > Dasza, Daszeńka...

Ślicznie smile
    • dalenia Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 20:55
      Zdecydowanie Daria. Lubię to imię. Jest niecodzienne, przez to świeże i nieszczególnie kojarzy się z jakimś konkretnym pokoleniem. Do tego proste, ostre brzmienie i przyjemne zdrobnienia.

Nie przepadam za to za Kingą - brzmi jak 'King-kong' tudzież inne "ding-dong". Do tego powszechne zdrobnienie 'Kinia" kompletnie nie trafia w moje gusta.
      Eliza też mnie nie zachwyca. Jest dla mnie z lekka pretensjonalna. A i brzmienie bardzo "liżące", podobnie jak u Luizy.
      • sulimira Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:19
        Tez mam podobne skojarzenia z King-Kongem, a jeszcze moge dolozyc bardzo prostacka i nieprzyjemna osobe, ktora mialam nieszczescie poznac
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:32
        Mojej mamie też właśnie Kinga kojarzy się z "King-kongiem" XD Mnie osobiście nie. Bardziej ze znanymi mi Kingami smile
    • paula.anna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 21:28
      Najchętniej żadne 😛.
      Jeśli musiałabym uszeregować to Kinga, Daria, dalej, dalej, daleeeko Eliza.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:37
        paula.anna napisała:

>Najchętniej żadne 😛.

Rozumiem, najwidoczniej mamy inny gust smile
    • n.ataleczk.aa Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 21:44
      Najbardziej podoba mi się Eliza, a następnie Kinga tylko ze względu na zdrobnienia, ale ogólnie nie za bardzo lubię Kingę. Darii też nie lubię, jest za "twarda" moim zdaniem.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:34
        Mam takie same odczucia co do Darii.
    • remigia1 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 22:32
      Eliza nigdy mi się nie podobała. Kojarzy mi się z lizaniem i jest zdrobnieniem Elżbiety.
      Daria to jedno z moich ulubionych imion, ale jego minusem jest dla mnie sezonowość.
      Kinga także mi się podoba, ale mniej niż Daria. Trochę zbyt osłuchane, ale brzmieniowo bardzo ładne.
      Podsumowując, najbardziej z tej trójki lubię Darię.
      • emnilda.wolna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 12.01.23, 23:29
        Kinga też jest zdrobnieniem (Kunegundy). wink
        • remigia1 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 00:06
          No tak, dzięki za przypomnienie.
          • remigia1 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 17:32
            Mimo tego to ładne zdrobnienie i brzmi znacznie lepiej wg mnie niż Kunegunda.
            • emnilda.wolna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 17:48
              remigia1 napisała:

> Mimo tego to ładne zdrobnienie i brzmi znacznie lepiej wg mnie niż Kunegunda.

Oczywiście, chyba nawet forumowe przeciwniczki zdrobnień zgodziłyby się, że nadawanie Kunegundy, jeśli chce się do dziecka mówić Kinga, to przesada.
              • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 14:06
                Raczej tak, ale nie chciałabym mówić do dziecka Kinga smile Mimo że znam właściwie raczej bardzo fajne Kingi.
                I chyba wolałabym mieć córkę Kunegundę niż Kingę.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 01:36
        Piąteczka za Kingę big_grin Tak strasznie uwielbiam to imię smile
    • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 00:12
      Wszystkie 3 mają swój urok wink Jestem za usamodzielnienieniem zdrobnienia Kinia, by stało się imieniem oficjalnym, tak jak kiedyś z dość archaicznej Kunegundy powstała obecnie międzypokoleniowo nadawana Kinga. Podoba mi się Daria w różnych kombinacjach, np. Dariela, Darina, Dariola, Dasza, Darika, Darlena, Darla, Dariana. Eliza z tych dwóch propozycji jest najlżejsza, nie mam skojarzeń z lizaniem, Luizę też bardzo lubię i Lizandrę wink Wszystkie te 3 imiona występują jakby ' niszowo', ani nie wyszły z mody, ani nie wybijają się czołowo jakoś choć ostatnio Eliza zaskakuje w wieku miejscach w Polsce wink
    • annthonka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 11:34
      Eliza. Wprawdzie bez szału, ale zaczynam się coraz bardziej przekonywać do tego imienia.

Kinga jest dla mnie bezbarwna, może przez skojarzenie z osobą z mojej rodziny, która nosi to imię, a zdrobnienie Kinia przyprawia mnie o dreszcze.

Daria zupełnie nie dla mnie. Nie lubię zbitki "ri" w imionach. Do tego absolutny brak ładnych zdrobnień.
      • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 13.01.23, 13:02
        Ja też właśnie coraz bardziej przekonuje się do Elizy smile Z tym imieniem kiedyś to miałam tak, że bardzo mi się podobało, potem całkiem przestało, później znowu zaczęło podobać, potem znów przestało i teraz znowu zaczyna podobać 😂😂
    • majkaja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 14.01.23, 14:47
      Daria nie jest w moim guście. Kinga nigdy mi się nie podobała, w sumie nie wiem dlaczego, bo jak teraz o tym myślę to jest to całkiem sympatyczne imię. Eliza jest ładna, ale mam nieciekawe skojarzenia z pewną osobą z mojego otoczenia. Gdyby nie to skojarzenie to by mi się podobała dużo bardziej. Jeżeli miałabym wybierać to chyba Eliza, ale najlepiej żadne.
    • adalwinka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 14.01.23, 16:43
      Daria - umiarkowanie lubię (m.in. ze względu na końcówkę "ria"), mimo popularności.
      Eliza - nie przepadam.
      Kinga - brzmienie w ogóle mi się nie podoba (wolę Ingę).
    • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 16.01.23, 22:42
      Miksy tych trzech oraz imiona o podobnych spółgłoskach: Dalia, Eligia, Inga, Deliria, Kira, Daiza, Damaris, Kiara, Dalila, Darina, Dariela, Liza, Lizandra, Iga, Lira, Lidia, Linda, Ligia, Ella, Alikia, Kiliana, Kalia, Gizela, Ginger, India, Ina, Gina, Lina, Elwira, Diana, Dina, Zina, Iza, Zara, Dana, Daniela, Eliana, Zelia, Inka, Nika, Nike, Gia, Gianna, Delia, Kadia, Gerda, Gerlinda, Gaja, Kaja, Kaira, Keira, Laura, Diana, Kara, Karła, Klara, Lara, Nidia, Nadia, Azalia, Alissa, Keilani, Kelissa, Daga, Dagny, Darla, Gardenia, Gala, Galadriela, Adria, Adriola, Irena, Iriola, Elza, Ariana, Adriana, Ariadna, Angela, Andrea, Kendra, Zandra, Aria, Rania, Raisa, Ignacja, Anda, Agnella, Ilaria, Ardena, Kiana, Gela, Kala, Aldona, Ilona, Enola, Anelia, Danika, Danella, Inessa, Indila, Ariela, Narina, Dalida, Iria, Aurelia, Aura, Dalicja, Desiree, Kia, Leia, Lea, Liria, Olga, Sienna, Gracja, Graciela, Liana, Lia, Della, Karina, Roma, Rila, Iria, Ida, Idalia, Ika, Nila, Nela, Kordelia, Klaudia, Kandela, Alllegra, Adela, Adelina, Adelia, Adalia, Ada, Arkadia, Arnika, Arlena, Arletta, Elena, Elda, Nella, Inelia, Ingela, Kala, Zelda, Regina, Radiana, Alina, Ikaria, Riza, Eryka, Erina, Arina, Gloria, Gladiola, Nia, Leda, Elina, Danzela, Zenaida, Zenadia, Zilla, Silena, Selena, Sela, Darisa, Dasza, Diana, Enza, Edda, Narnia, Edna,, Danae, Izaura, Radochna, Randa, Rena, Renella, Rea, Ria, Lena, Luiza, Lana, Alana, Naila wink Nie wszystkie są atrakcyjne ale udało się pomieszać szeroko wink
      • adalwinka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 16.01.23, 23:26
        Deliria - nie no, padłam!!! big_grinbig_grin Może Narkomania też byłaby ładnym imieniem? Karła zapewne miała być Karlą. big_grin Lina, Lira, Ginger, Kara, Kala - toż to rzeczowniki i czasownik, w dodatku dwa ostatnie o negatywnym znaczeniu. Po co w ogóle je rozważać w kontekście naszego imiennictwa? Proponuję dopisać do listy Tarasa, Buraka, Nogę, Melinę czy Oralię - te imiona też gdzieś tam istnieją.

niii napisała:
        > Nie wszystkie są atrakcyjne ale udało się pomieszać szeroko wink

A już tak na poważnie - widzę żadnego sensu w tym "szerokim mieszaniu", mogłabyś przestać bez sensu zaśmiecać wątki.
        • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 01:54
          Znalazłam te imiona w wielkiej księdze imion, wśród nich była też Fantazja, Iluzja, Euforia, Garbara, Ekstazy, Amfibia, Klempentyna, Jessangela, Wigilia, Sfora, Wasilika, Demonika, Fistaszek, Rebelia, Kardamon, Cynamon, Parking, Hummus,
          Natalin, Lilian ( dla chłopca) Arlekin, Manekin, Demobil, Lemiesz, Mokosz, Dziwanna, Niebianna, Giga, Figa, Sissela, Mega, Flara, Nebula, Molinezja, Amnezja, Inflacja, Dewiacja, taka oto sytuacja wink Nie uważam, że zaśmiecam - pasjonuje mnie ogromnie wyszukiwanie skojarzonych i zmiksowanych imion, lubię fuzje brzmień. Jestem prawie dorosła, mam skończone 15 lat i znalazłam ostatnio wielkie księgi imion, różne kroniki, chciałam się tylko podzielić kombinacjami w razie ktoś też czuje podobną fascynację wink
          • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 01:58
            Dziewanna* i Lemonia, nie Lemieszwink
          • n.ataleczk.aa Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 11:07
            Niektóre imiona mi się podobają, ale to wciąż straszne wymysły, które razem zebrane po prostu wyglądają niepoważnie 😕
            • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 12:33
              Rozumiem wink Zaznaczyłam sama, że nie wszystkie mi podeszły wink
          • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 14:07
            niii napisała:

> Znalazłam te imiona w wielkiej księdze imion,

Radzę wyrzucić tę księgę. Jest zbyt wielka.
            • polik17 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 17:55
              gaudencja napisała:

> Radzę wyrzucić tę księgę. Jest zbyt wielka.

Gaudencjo, spadłam z krzesła😂😂😂🤣
              • paula.anna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 18:40
                Czasem na forum brakuje mi możliwości z mediów społecznościowych, jak 👍 czy ♥️. To jest właśnie ten moment 🤣.
            • adalwinka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 22.01.23, 14:18
              Widzisz Gaudencjo, poprawiamy humor sobie nawzajem big_grin
              • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 22.01.23, 20:47
                Bardzo się cieszę smile Oby jeszcze nikt go nam nie psuł ;-P
        • annthonka Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 16:43
          adalwinka napisała:

> A już tak na poważnie - widzę żadnego sensu w tym "szerokim mieszaniu", mogłaby
          > ś przestać bez sensu zaśmiecać wątki.

Jak przestaniemy karmić trolla to uschnie tu z głodu i pójdzie gdzie indziej
          • paula.anna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 19:17
            Tak!
            W sumie to już coraz mniej osób reaguje 👍.
            I uzbrojmy się w cierpliwość, bo ten troll lubi gadać sam(a) ze sobą, więc to może potrwać.
            • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 19:59
              Nie nazwałabym Cię trolicą, może lepiej ogrzycą -zawsze bardziej swojsko i skalibrowanie wink Nikt Ci nie broni rozmawiać ze sobą , skoro jesteś cierpliwa. Wystarczy zdjąć zleżałe skarpety forumowe, modelującą bieliznę ĄĘ i opadnie 'zbroja' wink
            • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 20:12
              Jestem tu dla imion, nie dla publiczności, bo to mój żywioł. Nikt mi za to nie płaci, choć interesująco piszę. To atakujący moje wątki mają problem ze sobą, chcąc kogoś szufladkować tylko za to, że czymś głębiej się fascynuje. Niech niezadowoleni pokażą wprost, o co im chodzi, bo staje się to niezdrowe i oceniające ich samych. Pożyczę krindżownicę wink
              • katarzynkaa Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 21:50
                Piszesz bzdury. Wymyślasz imiona, których nie ma. Zaśmiecasz wątki. Gdy widzę twój komentarz, nawet go nie czytam.
                • remigia1 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 22:14
                  Polecam opcję: "nie pokazuj wpisów i wątków nieprzyjaciół" w ustawieniach. Ja już zablokowalam.
                  • katarzynkaa Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 23:17
                    Dzięki Remigia, tak zrobię!
                    • paula.anna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 19.01.23, 10:49
                      Polecam tę opcję.
                      Działa.
                      I nasze forum staje się piękniejsze 🙂.
                    • paula.anna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 19.01.23, 14:26
                      A pamiętacie niejaką (nie) milamala?
                      Też miała jedynie słuszne poglądy na wszystko. Wyjątkowo uprzejmie 😉 pouczała nas, co powinno nam się podobać. I szczodrze dzieliła się tym, myśli o osobach, które mają odmienne zdanie niż ona. A szczególnie "miła" była dla osób nielubiących Jessicy (?).
                      Zablokowałam ją i zapanował spokój 🙂.
                      • remigia1 Re: Kinga, Daria czy Eliza? 19.01.23, 15:18
                        Kojarzę, to był chyba troll z Holandii.
              • emnilda.wolna Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 22:16
                Dla mnie najgorsze jest to pomieszanie wszystkiego ze wszystkim. Z rozpoznawalnymi imionami takimi jak Adela czy Diana wymieszane są imiona zagraniczne jak Sienna, imiona zagraniczne zapisane po polskawemu jak Kiara, zdrobnienia polskie, zdrobnienia zagraniczne, zdrobnienia wymyślone i w ogóle jakieś Delirie. W takim kontekście np. Mokosz wygląda jak Lemiesz i reszta - takie listy ośmieszają mniej znane imiona, ktoś, kto ich nie zna, może je uznać za bzdurę.
                • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 22:48
                  Wiem ale niestety tak funkcjonują niektóre księgi imion i rzadko która jest rzetelna obecnie. Tam nie miał być Lemiesz, tylko Lemonia, błąd słownika automatycznego. Przytoczyłam jako ciekawostkę, dla śmiechu. Oczywiście nie nadam w przyszłości imienia tyłu ' Deliria', Arlekin, Amfibia czy Klempentyna ani nikt o zdrowych zmysłach wink I nie piszę tego dla atencji, pokazałam brak wiarygodności księgi i ich autorów wink W innym wątku o imionach z kronik pokazałam prawdziwie występujące imiona zmarłych albo zdających relacje w procesie o ludobójstwo kresowe i pojawiły się (pośród imion typowych dla stulecia) dokumentowane wyjątki, takie jak m.in. Polidor, Wadiusz i Elzamina. Pozdrawiam serdeczniesmile
                  • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 14:10
                    niii napisała:

> owych zmysłach wink I nie piszę tego dla atencji,

Nawet dziwne byłoby pisanie tego dla atencji, gdyż samo pisanie na forum nie ma szansy na wzbudzenie szacunku.
              • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 14:11
                niii napisała:

> Jestem tu dla imion, nie dla publiczności, bo to mój żywioł. Nikt mi za to nie
                > płaci, choć interesująco piszę.

I w dodatku jesteś bardzo skromna!
          • niii Re: Kinga, Daria czy Eliza? 17.01.23, 20:02
            Mam u siebie w okolicy 2 jadlodzielnie zanim się skompostujesz wink
        • gaudencja Re: Kinga, Daria czy Eliza? 21.01.23, 14:08
          adalwinka napisała:

> Deliria - nie no, padłam!!! big_grinbig_grin Może Narkomania też byłaby ładnym imieniem? Ka
          [...]
          > A już tak na poważnie - widzę żadnego sensu w tym "szerokim mieszaniu", mogłaby
          > ś przestać bez sensu zaśmiecać wątki.

Szacun, że w ogóle wczytałaś się w te propozycje. Deliria jest świetna, poprawiłaś mi humor big_grin
    • katarzynkaa Re: Kinga, Daria czy Eliza? 18.01.23, 21:46
      Eliza i Daria są w porządku, za Kingą nie przepadam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.